Een strijder kijkt over een dorp in de buurt van Mosul
NOS NieuwsAangepast

Eerste dorpen veroverd op IS tijdens offensief bij Mosul

Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders hebben zeven dorpen bij Mosul veroverd op IS. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Bovendien hebben ze de hoofdweg in bezit genomen die Mosul verbindt met de regionale hoofdstad Erbil, verder naar het oosten.

Irak zet in totaal 54.000 militairen in voor de herovering van Mosul op IS, meldde de Amerikaanse generaal Stephen Townsend tegen CNN. Hij is de bevelhebber van de internationale coalitie tegen IS in Irak en Syrië.

Motorfietsen

Een woordvoerder van het Iraakse leger claimt dat IS vanochtend zware verliezen heeft geleden, zowel wat betreft manschappen als materieel. De coalitie van troepen die nu oprukt naar Mosul, zou nu de plaats Hamdaniyah naderen, ten zuidoosten van de stad.

Inwoners van Mosul spreken tegen dat de jihadisten van IS Mosul in groten getale zijn ontvlucht, aldus persbureau Reuters. IS-strijders zouden op motorfietsen door de stad patrouilleren, om de kans op ontdekking vanuit de lucht te verkleinen.

Turkse hulp

Volgens de Turkse vice-premier Kurtulmus nemen 3000 door Turkije getrainde militairen deel aan de operatie, zo liet hij vanochtend weten. De aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak ligt gevoelig bij de regering in Bagdad.

Het offensief bij Mosul is vannacht begonnen, aldus de Iraakse president tijdens een tv-toespraak. In het gebied waar nu de eerste successen worden gemeld, is een Nederlandse verslaggever aanwezig die meereist met de peshmerga.

Volgens het Turkse staatspersbureau zijn twee zelfmoordterroristen van IS "geneutraliseerd" tijdens de herovering van de eerste dorpen, zonder verdere details te noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl