Aangepast

'Strafvermindering mogelijk voor betrokkenen neerhalen MH17'

Hoofdofficier Fred Westerbeke wil getuigen die betrokken zijn bij de inzet van de Buk-raket in Oekraïne tegen vlucht MH17 bescherming of strafvermindering bieden. Dat zegt hij in Nieuwsuur.

"Mensen die naar voren treden kunnen gevaar lopen. Als dat aan de orde is, zijn er goede mogelijkheden voor getuigenbeschermingsprogramma's."

Westerbeke wijst erop dat er verschillende landen meedoen aan het Joint Investigation Team, waardoor het voor getuigen mogelijk is om in ander land een nieuwe identiteit te krijgen. "Australië heeft daar bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor."

Ook in Oekraïne bestaan er mogelijkheden voor getuigen om naar voren te komen. "Er kunnen afspraken met Justitie worden gemaakt over strafvermindering."

Mensen weten ons te vinden, ook Russen en Oekraïeners

Wilbert Paulissen

Het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17, is op zoek naar getuigen die iets weten over de aanwezigheid en het gebruik van een Buk-raketinstallatie op de dag van de vliegramp in Oost-Oekraïne.

Volgens Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, hebben zich al zo'n 200 mensen gemeld bij het JIT met informatie. "Mensen weten ons te vinden, ook Russen en Oekraïners. Die vinden ons via de site of telefonisch. Daar zitten mensen die Russisch of Oekraïens spreken."

Reële optie

Paulissen en Westerbeke benadrukken in Nieuwsuur dat het een "reële optie" is dat de daders gevonden en berecht worden.

"Wij zijn niet alleen op zoek naar wie er op de knop heeft gedrukt, maar ook naar wie de leiding had", zegt Westerbeke. "Dat is voor ons even belangrijk. Wij hebben er veel vertrouwen in dat we kunnen achterhalen wie dat zijn."

'Het is een uitkomst als we mensen veiligheid kunnen bieden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl