Nieuwsuur
Bellingcat

Onderzoekscollectief Bellingcat is blij dat het Joint Investigation Team (JIT) concludeert dat de Buk-raket uit Rusland komt. "Het bevestigt alles waar wij de afgelopen twee jaar aan hebben gewerkt."

Volgens Elliot Higgins van Bellingcat heeft het onderzoeksteam de waarheid gevonden die hopelijk leidt tot vervolging. "Dit ontkracht alle complotten en theorieën die door de media en Rusland worden verspreid."

Nieuwe informatie

Het internationale netwerk van burgerjournalisten doet ook onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het JIT bracht materiaal naar buiten dat Bellingcat nog niet kende. 

"Een foto met de Buk-raket, die in het Franse blad Paris Match werd gepubliceerd, blijkt uit een video te komen. En er is een foto's van de lancering die we nog niet kenden. Daar gaan we mee aan de slag."

53e brigade uit Koersk 

Voor Higgings staat nu vast dat de 53e brigade uit de Russische stad Koersk betrokken was bij het neerhalen van MH17. Het afgelopen jaar ontdekte Bellingcat dat die brigade de Russische Buk-raket naar Oekraïne transporteerde. 

Bellingcat wist de groep betrokken militairen terug te brengen tot zo'n twintig man. 

53rd Anti-Aircraft Missile Brigade - Kursk Bellingcat | Bewerking: NOS

"We hebben van al die militairen hun sociale mediaprofielen. Van chauffeurs tot commandanten, we hebben alle namen en gezichten. De politie is hiervan op de hoogte." Higgins verwacht dat de namen overeenkomen met de honderd personen die het onderzoeksteam in beeld heeft. 

Volgens de onderzoeksjournalist weten die militairen wie de Buk-raket afvuurde op het toestel van Malaysia Airlines. "Ik ben benieuwd of het JIT er ooit achter komt wie dat precies heeft gedaan, zonder naar Rusland af te reizen en de militairen te verhoren."

De werkwijze van Bellingcat

STER reclame