NOS NieuwsAangepast

Rusland verwerpt conclusie en wil nieuw MH17-onderzoek

Rusland verwerpt de bewijzen die het internationaal onderzoeksteam heeft gepresenteerd in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in juli 2014. "Er zijn geen Russische raketsystemen, dus ook geen Buk-raketsysteem, vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgestoken", laat generaal-majoor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie weten.

"De gegevens die vandaag zijn gepresenteerd komen uit twee bronnen: internet en de geheime dienst van Oekraïne. Daarom is de objectiviteit van deze gegevens, en dus ook de daarop gebaseerde conclusie, twijfelachtig", zegt Konasjenkov.

Zo deed de Russische televisie verslag van de presentatie door het onderzoeksteam:

Hoe Rusland verslag deed van het MH17-onderzoekspresentatie

Speculaties

Volgens de woordvoerder van president Poetin moet de ramp met vlucht MH17 "transparant en volledig" worden onderzocht. Rusland wil een onafhankelijk onderzoek naar het neerhalen van de Maleisische Boeing 777, zei de woordvoerder.

"Deze zaak is omgeven door een enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens."

Het Kremlin herhaalt dat Rusland uitvoerige informatie heeft gegeven over de crash in het oosten van Oekraïne.

'Verzonnen'

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft geen goed woord over voor de resultaten van het internationale onderzoeksteam. Volgens de woordvoerder zijn de bevindingen zelfs goeddeels verzonnen.

De onderzoekers hebben Oekraïne de vrije hand gegeven om de bevindingen zó te verdraaien dat het land vrijuit gaat, aldus de officiële reactie. Rusland beweert dat Oekraïense troepen de Boeing van Malaysia Airlines hebben neergehaald.

"Dat blijven ze hier volhouden", zegt correspondent Kysia Hekster.

'Rusland verwerpt de bewijzen van het onderzoek'

De fabrikant van de wapenfabriek waar de Buk-raketten vandaan komen, verwerpt eveneens de voorlopige uitkomsten van het onderzoek. De technische bewijsvoering klopt niet, zegt de wapenproducent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl