Het was een Buk. Uit Rusland. Dit is het bewijs van het JIT
Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH17 zegt dat de raket die is gebruikt, is aangevoerd vanuit Rusland. Tijdens een presentatie heeft het team uitgelegd hoe het tot die conclusie is gekomen.
Het Joint Investigation Team (JIT) heeft vier scenario's onderzocht. De eerste twee scenario's, een ongeluk of een terreuraanslag aan boord, vielen allebei al snel af. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de MH17 niet door een ander vliegtuig is neergeschoten, zegt het JIT. De enige optie die overblijft: het vliegtuig is neergeschoten vanaf de grond.
Het team doet nu al ruim twee jaar onderzoek naar de vliegramp. Op het plaatje hieronder staat een overzicht van het onderzoek in cijfers.
Het JIT laat allerlei video's en foto's met bewijsmateriaal zien. Het JIT zegt onomstotelijk bewijs in handen te hebben dat vlucht MH17 op 17 juli 2014 is neergeschoten door een Buk-raket.
Op een van de video's is een gesprek in het Russisch te horen, waarin een pro-Russische separatist vraagt om een Buk-raketinstallatie. Dat telefoontje is opgenomen op de avond voordat MH17 werd neergeschoten. Op een tweede telefoongesprek, opgenomen op de ochtend voor de ramp, is te horen dat het systeem is geleverd.
Volgens de onderzoekers is de Buk-raket en het bijbehorende lanceersysteem aangevoerd vanuit Rusland. Zij baseren zich op afgetapte telefoongesprekken, getuigenverklaringen en video's en foto's van het transport. Het bewijs van de onderzoekers is hieronder te zien, in een animatie van 11 minuten. In deze video is ook te zien waarvandaan de raket is afgevuurd.
Dan blijft de vraag over: wie had het gebied, waarvandaan de raket is afgevuurd, op dat moment in handen? Volgens het JIT waren dat de separatisten. Als bewijsmateriaal laat het team een afgetapt telefoongesprek tussen twee rebellen horen.
Volgens de onderzoekers is MH17 neergeschoten door een Buk-raket van het type 9M38. Dat serienummer is belangrijk, want niet overal worden dezelfde Buk-raketten gebruikt.
In het filmpje hieronder zie je hoe ze tot die conclusie zijn gekomen.
Het onderzoeksteam heeft zelf ook tests uitgevoerd met Buk-raketten om te controleren welk type Buk-raket is gebruikt en hoe een explosie van een Buk-raket eruit ziet. Op de video hieronder is een van de tests te zien. Rond de afvuurplek zijn aluminiumplaten neergezet, om de vliegtuigwand na te bootsen.
Het onderzoeksteam is stellig in zijn conclusies. Volgens de onderzoekers is er geen enkele twijfel over mogelijk dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket, die is aangevoerd vanuit Rusland.