"Niks anders dan lof voor het Joint Investigation Team, ze hebben hun huiswerk goed gedaan". Dennis Schouten, vice-voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, is tevreden met het bewijsmateriaal. "Het is een klein stapje, maar veel kleine stapjes maken een grote stap."
Schouten verloor bij de ramp zijn zwager en diens vriendin. "Het stukje emotie is er vandaag, het is iets wat je nooit vergeet. Maar ik wil vooral de belangen behartigen voor iedereen."
Nieuwe tapgesprekken
Hoewel er van tevoren al veel bekend was, kregen nabestaanden veel nieuwe informatie. "We hebben nieuwe tapgesprekken gehoord en weten nu de rijrichting van de Buk-installatie. Er is overtuigend bewijs dat de installatie vanuit Rusland is gekomen."
Tijdens de presentatie lieten de onderzoekers fragmenten horen van afgetapte telefoongesprekken waarin in het Russisch werd gevraagd om Buk-raketten.
Schouten vindt het belangrijk dat met deze bewijzen andere theorieën worden ontkracht. "Alle theorieën zijn naast elkaar gelegd en hebben ze kunnen elimineren. Het is ongelofelijk hoeveel data er is veiliggesteld."
Het JIT heeft vier scenario's onderzocht. De eerste twee, een ongeluk of een terreuraanslag aan boord, vielen allebei al snel af. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de MH17 niet door een ander vliegtuig is neergeschoten. Het vliegtuig moet dus zijn neergeschoten vanaf de grond.