NOS NieuwsAangepast

Rusland: onze radarbeelden MH17 pleiten rebellen vrij

Volgens een Russische generaal is Oekraine schuldig

Rusland blijft erbij dat vlucht MH17 niet is neergehaald door Russische militairen of pro-Russische rebellen in Oekraïne. Op een persconferentie van het Russische ministerie van Defensie werden radarbeelden getoond die dat zouden moeten bewijzen.

Vorige week zei Rusland al dat deze radarbeelden aan Nederland worden gegeven. Op de beelden is te zien hoe vlucht MH17 over Oekraïens grondgebied vliegt, uit koers raakt en in stukken uit elkaar valt. Volgens de Russen is op de radarbeelden te zien dat er niets is afgevuurd vanuit het zuiden of het oosten. Dat was gebied waar rebellen het op dat moment voor het zeggen hadden.

Het is nog niet duidelijk of Rusland de beelden nu ook al aan Nederland heeft gegeven. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt daarover: "Het is ons tot nu toe niet bekend dat we die beelden hebben ontvangen."

Verkeerde spoor

De Russen zeggen dat het internationale onderzoeksteam onder leiding van Nederland op het verkeerde spoor zit. Zowel de lanceerlocatie als het soort raket staat allerminst vast, zegt Rusland. Woensdag presenteert dat team bewijzen over het gebruikte wapen en de plek waar vandaan de raket is afgevuurd.

Rusland ondergraaft met deze persconferentie dus bij voorbaat de resultaten van dat onderzoeksteam, zegt verslaggever Kysia Hekster. Maar of de beelden echt zijn, is de vraag. "Experts bestuderen de beelden nu om te kijken of ze niet nep zijn", zegt Hekster. Algemeen wordt aangenomen dat het onderzoeksteam woensdag concludeert dat de raket die MH17 neerhaalde werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van separatisten.

Vorig jaar zeiden de internationale onderzoekers dat de raket uit rebellengebied kwam. De precieze plek en of het, definitief een Buk-raket was, maakt het team overmorgen bekend.

Bewerkte beelden

Piet van Genderen, professor van de Technische Universiteit Delft en radardeskundige, zegt dat de beelden bewerkt materiaal zijn. "Ik heb het ruwe materiaal van de Russen zelf niet kunnen bekijken. Maar wat ik in de media zie is bewerkt materiaal. Over het algemeen kun je zeggen dat een radar omwentelingen van tien seconden maakt. Een BUK-raket is ongeveer 30 seconden in de lucht. Je zou op de radarbeelden dus drie stipjes moeten kunnen zien die de baan van de raket aangeven."

Maar om dat te onderzoeken heb je het ruwe materiaal nodig. "De Russen presenteren nu bewerkt materiaal. Om onafhankelijk onderzoek te kunnen doen zou je het ruwe materiaal met alle stipjes moeten bekijken. En dan onderzoeken of de baan van de raket te achterhalen is. Dus het is heel belangrijk hoe de Russen het materiaal aan Nederland gaan overdragen."

Oekraïne krijgt weer de schuld

Op de persconferentie wezen de Russen opnieuw met de beschuldigende vinger naar Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de Oekraïners informatie hebben over de vliegramp die ze niet naar buiten hebben gebracht. "De afgelopen twee jaar hebben ze al veel verschillende versies van hun uitleg gegeven", zegt Hekster.

"Eerst zou de MH17 door een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht zijn geschoten, toen zeiden ze dat er een bom aan boord was van het vliegtuig en later zei zelfs een rebellenleider dat het vliegtuig uit Amsterdam was vertrokken terwijl de passagiers al dood waren. Ze veranderen steeds hun uitleg."

'Geen toeval dat die beelden nu opduiken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl