NOS NieuwsAangepast

JIT: Buk-raket kwam uit Rusland, afgeschoten in rebellengebied

Vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne was gebracht. Het wapen is afgeschoten vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, dat ten tijde van de ramp in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Verder heeft het onderzoeksteam honderd betrokkenen in beeld die mogelijk een rol speelden bij het afschieten van de raket.

Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met nabestaanden van slachtoffers van de ramp. In de daaropvolgende persconferentie zette het Joint Investigation Team (JIT), waaraan Westerbeke leiding geeft, uiteen hoe ze tot deze conclusies zijn gekomen. Het JIT voert het strafrechtelijk onderzoek uit naar het neerhalen van vlucht MH17.

Bij de presentatie werden afgetapte telefoongesprekken afgespeeld van pro-Russische separatisten waarin werd gesproken over de Buk-lanceerinstallatie. Ook werden animatiefilmpjes getoond.

Wie verantwoordelijk?

In het JIT werken rechercheurs en officieren van justitie uit vijf betrokken landen samen. Het onderzoek richt zich op de vraag wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17.

De onderzoekers hebben de route die de Buk-raket heeft afgelegd, in kaart gebracht. Daarbij gebruikten ze informatie uit getapte telefoongesprekken, video’s en foto’s op het internet en getuigenissen van mensen die de Buk-raket hebben zien rijden. Ook zijn allerlei grondmonsters genomen. En het JIT vertelde onlangs nog een videobestand te hebben gekregen van primaire radarbeelden uit Oekraïne, waarop vlucht MH17 is te zien. Die radar werd gebruikt om nieuwe software te testen.

Het landbouwveld waar de Buk-raket volgens het JIT is afgevuurd, was eerder al als afvuurlocatie aangewezen door journalisten van onder meer de NOS en het internationale onderzoekscollectief Bellingcat.

Rusland blijft volhouden niets met de MH17-ramp te maken te hebben. Rond het middaguur liet het Kremlin nogmaals weten dat eigen radarbeelden hebben uitgewezen dat de MH17 niet is neergeschoten vanaf grondgebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. Afgelopen maandag presenteerde Rusland deze radarbeelden van 17 juli 2014. Die beelden heeft het JIT nog niet ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl