Aangepast

'Sluit azc Crailo niet, maar houd het in waakvlamstand'

Meer dan de helft van de opvanglocaties die de komende maanden zouden worden geopend, komen er mogelijk niet. Een aantal al geopende asielzoekerscentra wordt mogelijk weer gesloten, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Dit komt doordat er de afgelopen maanden veel minder vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen dan verwacht. Sinds de deal met Turkije is het aantal vluchtelingen fors afgenomen.

Dat merken ze ook in het asielzoekerscentrum Crailo in Laren. In het azc verblijven nu zo'n vijftig asielzoekers terwijl er plek is voor zeshonderd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft daarom besloten om Crailo volgende maand te sluiten.

'Sluit azc Crailo niet, maar houd het in waakvlamstand'

In Italië staan nog duizenden mensen te wachten op herplaatsing.

Pieter Broertjes, burgemeester Hilversum

Dit tot frustratie van de burgemeesters van omliggende gemeenten, buurtbewoners en asielzoekers. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vindt het besluit van het COA "voorbarig en kortzichtig". Hij pleit ervoor om het azc niet te sluiten, maar in de 'waakvlamstand' te houden.

"Dat betekent dat we de deur openhouden. Niemand weet hoe het vluchtelingenvraagstuk zich ontwikkelt. Het kan zijn dat we over een maand weer de vraag krijgen om vluchtelingen op te vangen. In Italië staan nog duizenden mensen te wachten op herplaatsing."

Hij vindt dat er "flexibele azc's" moeten komen, die makkelijk weer geopend kunnen worden als dat nodig is. "Er is heel veel werk verricht door honderden vrijwilligers en bestuurders het afgelopen jaar. Sluiten we Crailo nu, dan gaat er iets anders mee gebeuren en kunnen we straks weer van vooraf aan beginnen."

'Sluiting Crailo is enorme aanslag op draagvlak onder burgers'

De Syrische Murhaf woont sinds september vorig jaar in Nederland met zijn verloofde en zoon van tien. Ze verblijven nu in Crailo, maar hebben in de afgelopen maanden op elf locaties gewoond. "Ze blijven ons maar verplaatsen van gymzaal naar opvangcentrum, terwijl we hier al bijna een jaar zijn."

Waar hij en anderen heen moeten als Crailo over drie weken dichtgaat, is nog onduidelijk. Het zorgt voor veel stress. "Het enige wat iedereen doet is wachten op de beslissing waar we nou weer heen moeten."

Het liefst blijft hij in Crailo. "We hebben hier vrienden en kennen de omgeving nu een beetje, een fijne en rustige buurt. We zouden hier graag willen blijven tot we een permanente verblijfplaats of vergunning krijgen."

Murhaf voor de ingang van azc Crailo

Ook inwoners van Laren reageren verontwaardigd op de sluiting van Crailo. In een brandbrief roepen ze de Commissaris van de Koning op de opvanglocatie open te houden. De omwonenden zijn met "stomheid geslagen", zo staat in de brief.

Vorig jaar rond deze tijd riep verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff gemeenten nog op om meer bedden en huizen vrij te maken voor de opvang van asielzoekers.

Nu staat bijna veertig procent van de bedden leeg. Het kabinet overlegt vandaag met gemeenten en het COA wat daarmee moet gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl