Twee derde geplande azc's gaat mogelijk niet door
24 van de 40 opvanglocaties die de komende maanden zouden worden geopend, komen er mogelijk niet. Van nog eens vier locaties is al zeker dat ze niet doorgaan. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs gemeenten waar een asielzoekerscentrum is gepland.
Doordat de instroom de afgelopen maanden veel lager is dan vorig jaar en lager dan werd verwacht, is bijna 40 procent van de bedden in de opvang leeg. Toch worden er nog steeds nieuwe asielzoekerscentra gebouwd.
De komende negen maanden zouden nog veertig nieuwe locaties worden geopend, goed voor ongeveer 20.000 bedden. Vandaag overleggen gemeenten, provincies, het COA en het kabinet of dat nog langer nodig is.
Irritaties
Sommige bestuurders zijn geïrriteerd over het feit dat de opvanglocatie in hun gemeente mogelijk niet doorgaat. In Breda was de gemeente blij dat er een nieuwe bestemming was gevonden voor een voormalig kantoor van de Belastingdienst, dat de gemeente had gekocht. Nu deze locatie mogelijk wordt geschrapt, vreest Breda voor de financiële gevolgen. Volgens de gemeente is er een mondelinge overeenkomst met het COA, en moet het COA die afspraken ook nakomen.
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum kreeg te horen dat een tijdelijke noodopvang tegen de verwachting in niet wordt omgezet in een asielzoekerscentrum voor tien jaar. Hij vindt dat hij dat, na alle moeite die is gedaan, moeilijk kan uitleggen aan zijn bewoners. "Naar onze stellige overtuiging haalt u met dit besluit de bodem weg onder het vertrouwen in het lokale bestuur", schrijft hij in een brief aan het COA.
In de Drentse gemeente De Wolden zouden binnenkort asielzoekers worden gehuisvest op een recreatiepark. Nu is dat hoogst onzeker. Volgens de eigenaar van het park loopt hij veel inkomsten mis, doordat hij klanten heeft geweigerd in verband met de komst van asielzoekers. De gemeente vindt het vervelend voor de eigenaar, maar zegt dat hij te voorbarig heeft gehandeld.
In veel andere gemeenten, zoals in Enschede en Vlissingen, wordt in de gemeenteraad betwijfeld of ze het plan nog wel moeten doorzetten, ook als het COA de locatie straks nog wel ziet zitten.
Deze zomer besloot de gemeente Deurne er zelf al de stekker uit te trekken, toen het COA aangaf dat het de locatie wil heroverwegen en pas in de loop van september duidelijkheid wil geven. "Die onzekerheid wilden we de omwonenden niet aandoen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Twaalf gemeenten zeggen er zeker van te zijn dat het asielzoekerscentrum er ondanks de lage instroom toch komt. In sommige gevallen is er begonnen met de bouw, of is de bouw zelfs al afgerond. Andere gemeenten, zoals Amsterdam en Utrecht, zeggen van het COA een harde toezegging te hebben gekregen over de komst van het azc.
De overige gemeenten wachten intussen in spanning het overleg van vandaag af. De verwachting is dat er vandaag geen knopen worden doorgehakt over individuele locaties. Wel zal besloten worden wat de criteria zijn voor het aanwijzen van centra die wel of niet opengaan. Daarna zal in regionale vergaderingen later deze maand worden besloten welke van de 24 locaties nog echt nodig zullen zijn.
Overigens zullen centra die wel worden gerealiseerd niet allemaal asielzoekers huisvesten. Sommige zullen naar verwachting gebruikt worden als slapende locaties. De opvang wordt dan volledig klaargemaakt voor asielzoekers, maar zal onbewoond blijven totdat de nood weer hoog is.