Asielzoekers komen eerder deze maand aan bij een tijdelijke opvanghal in Goes
NOS Nieuws

Kabinet vraagt gemeenten meer asielzoekers op te vangen

Het kabinet wil dat gemeenten meer bedden en huizen vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen omdat er extra opvang nodig is. Volgens staatssecretaris Dijkhoff, verantwoordelijk voor het asielbeleid, vinden gemeenten het lastig om extra opvang aan te bieden.

"Ik snap dat het lastig is als je gebeld wordt of je een leegstaande hal of andere ruimte beschikbaar wilt stellen", zegt Dijkhoff op NPO1-radio. "Maar het lukt wel".

In een interview met de de Volkskrant vraagt Dijkhoff VVD-wethouders expliciet om 'moed' te tonen. "Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig." Volgens hem zijn ook kantoorpanden en containerwoningen geschikt voor opvang. Hij vraagt burgers om te accepteren dat er een opvangplaats in de buurt komt.

Dijkhoff verwacht dat het aantal toegelaten vluchtelingen in Nederland dit jaar met 40 procent stijgt naar 35.000.

Opvang

De staatssecretaris gaat met zijn oproep in tegen de lijn van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Die vindt dat alle vluchtelingen buiten Europa moeten worden opgevangen. Meer asielopvang binnen Europa zou juist tot nog meer asielzoekers leiden die dan deze kant uitkomen.

Dijkhoff treedt met zijn oproep wel in het voetspoor van zijn voorganger en partijgenoot Teeven. Die riep een jaar geleden gemeenten ook al op om meer asielzoekers op te nemen.

Het kabinet wil ook dat vluchtelingen vooral opgevangen worden in de regio. Maar coalitiepartner PvdA wil tegelijkertijd dat Europa gezamenlijk asielzoekers opvangt en verdeelt. De VVD is hier fel tegen.

PvdA-leider Samsom stelde gisteren nog dat hij af wil van het Dublin-akkoord, waarin is afgesproken dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het Schengen-land waar ze de EU binnenkomen.

Volgens Dijkhoff is deze regel in de praktijk al opgeheven omdat vluchtelingen de laatste maanden uit zichzelf al doorreizen naar een ander land. Ook hij pleit voor meer Europese samenwerking, op voorwaarde dat de toestroom wordt ingeperkt en er een strenger terugkeerbeleid komt.

Dijkhoff: meer opvang echt nodig

Noodhulp

Het kabinet maakt ook bekend dat het 58,5 miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan Jemen, Syrië en Irak. Het is bedoeld voor de opvang van vluchtelingen in de regio, zodat zij niet doorreizen naar Europa. Het geld komt uit een pot van 570 miljoen euro die het kabinet vorig jaar instelde voor structurele noodhulp in de wereld.

Volgens de Verenigde Naties is de oorlog in Jemen een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. Ook in de andere twee landen heeft de burgerbevolking te lijden onder binnenlandse conflicten. De strijd tegen Islamitische Staat treft de inwoners van Syrië en Irak eveneens.

Dit voorjaar gaf Nederland al 5 miljoen euro aan Jemen en 4 miljoen aan Irak voor voedsel, water en medicijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl