Raakt de Franse politie uitgeput?

Het Franse politiekorps staat onder zware druk. De al maanden durende noodtoestand, die vorig jaar november werd uitgeroepen na de aanslagen in Parijs, eist zijn tol. Ook maken Engelse en Russische hooligans er in Frankrijk een puinhoop van. De moord op een politiecommandant en diens vrouw, vannacht in het Franse dorp Magnanville, ruim vijftig kilometer ten westen van Parijs, is de volgende zware tegenslag.

De dader stak de politiecommandant voor het huis negen keer in de buik en verschanste zich vervolgens met diens vrouw en 3-jarige zoontje in de woning van de politieman. Een speciale politie-eenheid, vergelijkbaar met de Nederlandse arrestatieteams, heeft geprobeerd met de man te onderhandelen, maar rond middernacht is het huis bestormd en heeft de politie de dader doodgeschoten.

Raakt de Franse politie uitgeput?

Terreurdreiging

Volgens de Franse regering was de moord een terroristische daad. President François Hollande benadrukt dat Frankrijk nog steeds te maken heeft met een grote terreurdreiging. De werkdruk bij de politie is daardoor enorm toegenomen: nachtelijke huiszoekingen, het beveiligen van kwetsbare plekken en ordebewaking bij grote manifestaties.

Ook is er de afgelopen maanden in Frankrijk stevig gedemonstreerd tegen regeringsplannen die de arbeidsregels moeten versoepelen. Regelmatig lopen die demonstraties uit de hand en ontstaan er vechtpartijen tussen politie en relschoppers. Daarbij zijn de afgelopen tijd zo'n 350 agenten gewond geraakt.

Vandaag waren opnieuw tienduizenden mensen op de been om te protesteren tegen de nieuwe arbeidswet. Ook daarbij kwam het tot botsingen tussen demonstranten en de politie. Agenten werden bekogeld met flessen en stenen. De Franse ME voerde charges uit en schoot met traangas op de betogers.

Franse agenten komen op adem in de provincie

Ondanks de aanslagen en de sociale onrust moest het EK voetbal een feest worden voor Frankrijk. Maar ook daar gaat het mis. De Franse politie kreeg veel kritiek te verduren over de aanpak van de rellen het afgelopen weekend in Marseille. Supporters konden zonder problemen met vuurwerk het stadion binnengaan.

Ook schoten de maatregelen om beide supportersgroepen gescheiden te houden tekort. Brice Robin, korpschef van de politie in Marseille, geeft toe dat de politie overweldigd was door het supportersgeweld in de stad. "Het gaat te ver om te zeggen dat het professionele vechters zijn, maar het zijn extreem getrainde vechters en ze gaan verdeeld in groepen heel systematisch te werk", zegt hij tegen The Telegraph.

Extra politie-eenheden

En de volgende risicovolle confrontatie staat alweer voor de deur: in Lille. Rusland speelt daar morgen tegen Slowakije. De angst bestaat dat ook Engelse supporters naar de Noord-Franse stad zullen afreizen. Engeland speelt donderdag in Lens tegen Wales. Lens ligt op een half uur rijden van Lille.

In zowel Lille als Lens worden extra politie-eenheden ingezet. Ook heeft Engeland de Franse politie aangeboden extra eenheden te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl