'Russen geven zich niet over', staat op het T-shirt van de Russische supporter
NOS Nieuws

Frankrijk zet Russische voetbalsupporters het land uit

De Franse premier Valls zegt dat Frankrijk een aantal buitenlandse voetbalsupporters zal uitzetten. Hij reageert naar aanleiding van de rellen van het afgelopen weekend in Marseille, rond de EK-wedstrijd Rusland-Engeland.

Valls noemde geen landen, maar het is wel zeker dat er Russische supporters worden uitgezet. In de buurt van Cannes, in Zuid-Frankrijk, werd een bus met Russische supporters tegengehouden. De bus stond op het punt om naar de Noord-Franse stad Lille te vertrekken, waar Rusland morgen tegen Slowakije speelt.

Vier supporters zijn uit de bus gehaald. Zij worden waarschijnlijk het land uitgezet. De overigen mochten doorreizen naar Lille, zei minister Moetko van Sport. Volgens de voorzitter van de Russische supportersvereniging heeft geen van de passagiers de Franse wet overtreden of deelgenomen aan de rellen in Marseille. Toch hebben de autoriteiten besloten vier van het land uit te zetten.

Een busje met gearresteerde Russische hooligans in Cannes

De leider van een Russische supportersvereniging, Aleksandr Sjprygin, belde eerder vanuit de bus met het Russische persbureau TASS. Hij zei dat hij niet wist waarom ze waren aangehouden. "We zitten in de bus en niemand komt naar ons toe. Ze hebben geen tolk en vertellen ons niets."

Op Twitter schreef Sjprygin dat er in de bus leiders van supportersverenigingen uit heel Rusland zaten. Voor 29 van hen lag een uitzettingsbevel klaar. Daar is beroep tegen mogelijk, maar pas achteraf. Ook de tickets voor de terugreis liggen klaar. De supporters die worden uitgezet. moeten die tickets zelf betalen.

Volgens NOS-Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp lijkt het erop dat de leiders van de supportersverenigingen verantwoordelijk worden gesteld voor de rellen in Marseille. Russische supporters vielen daar in het stadion de Engelse supporters aan. Rond de wedstrijd waren in het centrum van Marseille gevechten rellen. Tientallen Britten raakten gewond.

Franse overheid treedt op tegen Russische hooligans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl