Merkel en Tusk met Syrische kinderen in Gaziantep

Tusk: Turkse opvang vluchtelingen is beste voorbeeld

EU-president Donald Tusk heeft tijdens een bezoek aan Turkije het land geprezen om de manier waarop het vluchtelingen opvangt. Hij noemde Turkije op dat terrein een voorbeeld voor de hele wereld. "Niemand heeft het recht Turkije de les te lezen", zei Tusk.

De EU-president heeft vandaag samen met vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp van Nizip, in het zuidoosten van Turkije bij de Syrische grens.

Nieuwsuur spreekt met Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA en Turkije-rapporteur. Zij is op dit moment op het Griekse eiland Lesbos en heeft daar onder andere het vluchtelingenkamp in Idomeni bezocht.

Kamp opgepoetst?

Het drietal landde vanmiddag op het vliegveld van Gaziantep en reisde samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar het vluchtelingenkamp. Dat gebeurde onder strenge veiligheidsmaatregelen; drie legerhelikopters begeleidden het konvooi.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op het bezoek. De omstandigheden in het vluchtelingenkamp in Nizip zouden geen reëel beeld geven, omdat het kamp voor de gelegenheid zou zijn 'opgepoetst'. De leiders zouden dus niet echt zien hoe het met de opvang van de vluchtelingen gesteld is.

Joost Lagendijk, politiek analist en universitair docent in Istanbul, noemt het bezoek symbolisch. "Bij Gaziantep staan geroutineerde en goed onderhouden vluchtelingenkampen. De EU-delegatie gaat naar één van die kampen, en ze zullen daar een prima situatie aantreffen."

Merkel praat met vluchtelingenkinderen op een school in het kamp

Volgens premier Davutoglu voldoet Turkije aan alle eisen in het akkoord met de Europese Unie. Hij benadrukte wel dat het akkoord geen stand zal houden, als de EU niet ingaat op de wens van Turkije om Turkse burgers zonder visum door Europa te laten reizen.

Daarvoor moet Turkije aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Het is nog de vraag of het land op tijd aan alle Europese eisen zal voldoen.

Syriërs teruggestuurd

De premier sprak de beschuldigingen tegen dat Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Eind maart bracht Amnesty International dat naar buiten, op basis van een onderzoek in Zuid-Turkije. De mensenrechtenorganisatie tekende de getuigenissen op van verschillende vluchtelingen in de regio.

Naar aanleiding van het Amnesty-rapport bezocht NOS-correspondent Lucas Waagmeester twee weken later de Turkse provincie Hatay, aan de grens met Syrië. Ooggetuigen en vluchtelingen zelf bevestigden toen aan hem dat Turkije bijna dagelijks bussen met vluchtelingen de grens over zet.

De Turkse ambassadeur in Nederland ontkende de uitzettingen in Nieuwsuur. De berichten doen volgens hem groot onrecht aan het Turkse volk en de regering. "Zij doen hun uiterste best. Wij geven zo'n 35 miljard dollar uit om de vluchtelingen te helpen die al vijf jaar in Turkije wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl