Turkije stuurt geen Syrische vluchtelingen terug naar Syrië. Dat zegt de Turkse ambassadeur in Nederland, Sadik Arslan, in Nieuwsuur. "Ze vallen onder de regeling voor tijdelijke bescherming volgens internationale akkoorden en volgens de Turkse wet. Ik kan garanderen dat we niemand terugsturen."
Volgens de ambassadeur is de grote hoeveelheid Syrische vluchtelingen in Turkije daarvoor het bewijs. "Het is duidelijk dat we geen intenties hebben om enkele vluchtelingen terug te sturen naar Syrië. Dat is ook niet praktisch. Maar we proberen natuurlijk wel onze grenzen te bewaken, dus we houden illegale grensoverschrijdingen tegen."
De berichten over het uitzetten van Syriërs doen groot onrecht aan het Turkse volk en de regering, zegt Arslan. "Zij doen hun uiterste best. Wij geven zo'n 35 miljard dollar uit om de vluchtelingen te helpen die al vijf jaar in Turkije wonen."
'Geen harde bewijzen'
De Turkse ambassadeur reageert op de reportage van correspondent Lucas Waagmeester. Ooggetuigen en vluchtelingen zelf verklaren aan hem dat bijna dagelijks bussen met vluchtelingen de grens over worden gezet, ook de afgelopen dagen nog. Arslan zet vraagtekens bij de beelden en verhalen.
"Niemand kwam met harde bewijzen. Ze herhalen vooral geruchten", zegt de ambassadeur. "De beelden van die bus zeggen niks. Je weet niet waar de bus heen gaat, je weet niet wie die mensen zijn. Ik heb geen politieagenten of soldaten gezien. Wie zijn het die die mensen dwingen in de bus te stappen?"
Amnesty International schreef twee weken geleden in een rapport dat mogelijk meer dan duizend mensen in de afgelopen maanden zijn uitgezet. Turkije sprak de beschuldigingen toen fel tegen. De ambassadeur doet dat nu weer. "Ik zeg niet dat ze overhaast conclusies hebben getrokken, maar als je een paar mensen ondervraagt, heb je nog geen hard bewijs. Ze hebben slechts 50 mensen gesproken van de 3 miljoen."
Gezamenlijk probleem
Op het rapport van Amnesty werd door de Nederlandse politiek verontwaardigd gereageerd. PvdA-leider Diederik Samsom zei toen dat als Turkije inderdaad vluchtelingen terugstuurt naar Syrië, de deal met Turkije niet meer door kan gaan. Volgens de ambassadeur zou dat voor Turkije geen groot probleem zijn.
"Deze overeenkomst is bedacht door de Nederlandse premier en enkele politici. Wij als Turkije en Europa hebben dit plan goedgekeurd, maar onze Europese vrienden kunnen deze afspraak op elk moment beëindigen. Misschien zullen wij daar zelfs wel blij mee zijn."
Toch lijkt het hem beter als de deal tussen de EU en Turkije in stand wordt gehouden. "Dit is een effectief Europees project en we moeten deze overeenkomst niet in de kiem smoren. Want het is in het belang van de Europeanen in het algemeen en van Turkije, want het is een gezamenlijk probleem."