Syriërs op straat in de Turkse stad Gaziantep
NOS Nieuws

'Bezoek EU-delegatie aan Turks vluchtelingenkamp waarschijnlijk symbolisch'

De Duitse bondskanselier Merkel is vandaag in Turkije voor een bezoek aan een vluchtelingenkamp bij Gaziantep, vlak bij de Syrische grens. Dat doet ze samen met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en eurocommissaris Frans Timmermans. Ze willen zien hoe het met de vluchtelingen daar gaat.

"Bij Gaziantep staan geroutineerde en goed onderhouden vluchtelingenkampen", zegt Joost Lagendijk in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is politiek analist en universitair docent in Istanbul.

"De EU-delegatie gaat naar één van die kampen, en ze zullen daar een prima situatie aantreffen. Het is waarschijnlijk een symbolisch bezoek om te laten zien hoe belangrijk de EU de opvang van vluchtelingen en de deal met Turkije vindt."

250.000 vluchtelingen

Volgens Lagendijk zitten er zo'n 250.000 vluchtelingen in de vluchtelingenkampen bij Gaziantep. Mogelijk komen straks vluchtelingen uit dat kamp legaal naar Duitsland of Nederland. "Het is zeker de bedoeling om aan deze vluchtelingen te laten zien: we geven om jullie en daarom zijn we hier."

Merkel, Tusk en Timmermans gaan ook praten met de Turkse regering. Dan wordt er waarschijnlijk gesproken over de wens van Turkije om Turkse burgers zonder visum door Europa te laten reizen. "Dat is voor Turkije de grote hoofdprijs van de vluchtelingendeal", zegt Lagendijk.

Voorwaarden

Voor visumvrij reizen moet Turkije aan een groot aantal voorwaarden voldoen. "Het is nog maar zeer de vraag of Turkije dat kan. Turkije vindt zelf dat ze heel ver zijn, lees ik in de Turkse media."

"Volgens de laatste berichten voldoen ze al aan 60 van de 72 voorwaarden. Dus die laatste tien zullen ook nog wel lukken voor het einde van de maand. Maar in Europa hebben meerdere mensen daar hun twijfels over", aldus Lagendijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl