Nout Wellink

Wellink: 'ECB gaat veel te ver'

  • Irene de Kruif

    Redacteur economie

  • Irene de Kruif

    Redacteur economie

"Een sprong in het duister", zo noemt oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de belangrijkste rente te verlagen naar nul procent. Wellink zegt in Nieuwsuur dat hij het besluit nooit gesteund zou hebben.

"Ik denk niet dat het beleid van Mario Draghi werkt. Ik denk dat de diagnose fout is. Dokter Draghi blijft maar injecties geven en telkens maar de dosis verhogen, terwijl hij zich zou moeten afvragen of zijn diagnose juist is, of hij het juiste medicijn toepast", aldus Wellink.

Neveneffecten

De oud-president van DNB vergelijkt het beleid van de ECB ook met kamikazepiloten. "Dit soort monetair beleid heeft elementen van kamikazegedrag. Er wordt namelijk een doel gedefinieerd: 2 procent inflatie. En dan vergeet je alle neveneffecten. Hier is een neveneffect het ontregelen van financiële markten; het onderuit halen van verdienmodellen van pensioenfondsen en van verzekeringsmaatschappijen", aldus Wellink.

Op de vraag hoe bezorgd hij is op een schaal van 1 tot 10, antwoordt Nout Wellink: "9, de ECB gaat veel te ver."

ECB-voorzitter Mario Draghi
Wellink heeft forse kritiek op renteverlaging ECB

Tachtig miljard

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente in de eurozone van 0,05 procent vandaag naar 0 procent. Europese banken kunnen vanaf volgende week gratis geld lenen bij de ECB. Daarnaast pompt de bank iedere maand tachtig miljard euro in de economie, twintig miljard meer dan tot nu toe.

Waarom grijpt de ECB in?

De Europese Centrale Bank heeft eigenlijk maar één doel: de inflatie in Europa rond de twee procent krijgen. De inflatie is dan onder controle, wat goed is voor de economie.

De inflatie in Europa is al jaren niet meer rond de twee procent geweest. Sinds begin dit jaar is er zelfs sprake van deflatie, de prijzen van goederen en diensten dalen. De ECB staat onder grote druk om de rente verder te verlagen en het opkoopprogramma te verruimen om zo de economie en de inflatie aan te zwengelen.

Wat gaat de ECB doen?

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, verlaagt de rente nu nog verder in een poging de vraag naar goederen en diensten te stimuleren.

Daarnaast wordt het obligatieopkoopprogramma vergroot met twintig miljard euro: vanaf april zal de ECB elke maand voor tachtig miljard euro aan staatsleningen en ander schuldpapieren opkopen van financiële instellingen. Bovendien liet de ECB weten voortaan niet alleen staatsobligaties, maar ook bedrijfsobligaties op te zullen kopen. Daardoor komt het totale opkoopprogramma uit op 1740 miljard euro.

Ook komt er een nieuwe pot voor goedkope leningen waar banken op kunnen intekenen.

Hebben de maatregelen tot nu toe gewerkt?

Sinds januari 2015 pompt de ECB miljarden aan nieuw geld de economie in. Een ongekende maatregel die de economie niet noemenswaardig liet groeien.

De financiële markten ontvingen de stimuleringsmaatregelen aanvankelijk enthousiast. Maar inmiddels is de blijdschap over en hebben zorgen over de economie en zorgen over de onmacht van de ECB de overhand genomen.

Ook volgens de topmannen van de drie grootste banken in Nederland is het beleid van enorme hoeveelheden geld bijdrukken en een ultra-lage rente inmiddels uitgewerkt.

Felle kritiek Nederlandse banken op beleid ECB

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl