NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: ECB-besluit heeft ook wel negatieve kanten

Minister Dijsselbloem ziet "ook wel negatieve kanten" aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die besloot vandaag de belangrijkste rente te verlagen naar 0 procent en de geldkraan verder open te draaien. Zo wordt voortaan elke maand voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Dijsselbloem benadrukt dat de ECB onafhankelijk is en maatregelen moet nemen om te voorkomen dat de inflatie omslaat in deflatie. Maar hij voegt eraan toe dat het voor pensioenfondsen moeilijk is resultaat te boeken met zo'n lage rente. "En ook andere instellingen hebben er last van." Dijsselbloem zei erbij dat de ECB de afgelopen tijd ook maatregelen heeft genomen die het economisch herstel hebben ondersteund.

Prikkel

De Tweede Kamer reageert zeer kritisch op het ECB-besluit. Woordvoerder Harbers van regeringspartij VVD zegt dat het besluit in een richting gaat waartegen zijn partij zich al vaker heeft uitgesproken: "nog lagere rente en nog meer monetaire verruiming".

Volgens Harbers heeft de lage rente negatieve gevolgen voor de Nederlandse pensioenpotten en spaarrekeningen. Verder ontneemt de ECB overheden in veel Europese landen de noodzakelijke prikkel om te hervormen en hun begroting op orde te brengen, vindt de VVD.

Zeepbellen

Ook Kamerlid Nijboer van coalitiepartner PvdA maakt zich zorgen over de effecten van de maatregelen op de Nederlandse pensioenen en over de vorming van nieuwe zeepbellen. "Uiteindelijk kunnen monetaire ingrepen geen substituut zijn voor verstandig economisch beleid."

Zowel Harbers als Nijboer wijst er overigens op dat de ECB onafhankelijk is.

Oppositie

SP-Kamerlid Merkies vindt dat de ECB op de verkeerde weg is door nog meer geld in de financiële markten te pompen. Volgens hem helpt dat niet om deflatie te voorkomen. De SP vindt de maatregelen "misschien fijn voor banken en speculanten, maar slecht voor de stabiliteit van de economie".

Het CDA omschrijft het optreden van de ECB als "buitengewoon politiek en een onverantwoord besluit". Ook volgens Kamerlid Omtzigt betalen Nederlandse spaarders en gepensioneerden de rekening. "En Zuid-Europese landen kunnen nu bijna gratis lenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl