Gaat ook mijn spaarrente nu nog verder omlaag?
Het verlagen van de belangrijkste rente in de eurozone heeft ook effect op uw portemonnee. Door de maatregel levert sparen minder profijt op, maar lenen wordt weer wel goedkoper.
Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die we krijgen op ons spaargeld of de rente die we betalen op hypotheken niet bepaalt, kunnen maatregelen van de ECB daar wel invloed op hebben.
Geld op een spaarrekening zetten is al tijden niet meer zo lucratief, maar dat zal nu naar verwachting nog minder geld gaan opleveren. De spaarrente zal waarschijnlijk nog verder dalen naar 0,5 procent of minder.
Hypotheken en lenen
Wel is de renteverlaging goed nieuws voor mensen die de komende tijd van plan zijn een huis te kopen. Zij profiteren juist van de lage rentestand. De hypotheekrente, die nu al historisch laag is met zo'n 2 procent, zal waarschijnlijk nog verder dalen. Dat kan voor starters op de huizenmarkt het verschil maken tussen het wel of niet kunnen kopen van een huis.
Ook voor mensen die al een huis hebben, kan het de moeite waard zijn de hypotheek over te sluiten, hoewel geldverstrekkers daar vaak een boete voor rekenen. Een lage rente maakt het aantrekkelijker die boete te accepteren, omdat met de lastenverlichting die het oplevert de boete vaak snel weer is terugverdiend.
Gelukkig is de inflatie laag, waardoor we niet gaan interen op ons spaargeld.
Het afgelopen jaar hebben veel mensen hun hypotheek al aangepast. In het laatste kwartaal van 2015 sloten 63 procent meer mensen hun hypotheek over dan in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014.
Ook de rente op allerlei andere leningen zal door het ECB-besluit dalen, waardoor lenen aantrekkelijker wordt.
Pensioenen
Voor pensioenfondsen en verzekeraars is de renteverlaging juist een drama. Als de beurzen op hetzelfde niveau blijven als nu en de rente terugloopt, moeten ze steeds meer geld opzij zetten om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.
Dat betekent dat de pensioenen de komende tijd zeker niet hoger zullen worden en waarschijnlijk, net als nu het geval is, ook niet geïndexeerd worden voor prijsinflatie. Mogelijk gaan de pensioenen volgend jaar zelfs omlaag.
"De renteverlaging is een heel vervelende maatregel voor pensioenfondsen en hun deelnemers", zegt een woordvoerder van de Pensioenfederatie, de brancheorganisatie van pensioenfondsen. "De kans dat pensioenen in 2017 verlaagd moeten worden, is nu groter. Gepensioneerden en werknemers betalen de rekening van dit stimuleringsbeleid."
Ook zullen de pensioenpremies mogelijk stijgen, wat betekent dat het loonstrookje van werknemers iets lager uit zal vallen.
De bodem van het putje
Volgens ECB-president Mario Draghi zal de rente de komende tijd niet verder dalen maar nog wel lange tijd op een laag niveau blijven. "We zullen nog wel lang op de bodem van het putje blijven zitten", zegt economieverslaggever André Meinema. "Dan moet je niet denken aan drie maanden, maar aan misschien wel twee of drie jaar."
"Gelukkig is de inflatie laag, waardoor we niet gaan interen op ons spaargeld."