Interview met geschorste FIFA-voorzitter Blatter

Sepp Blatter benadrukt dat wereldvoetbalbond FIFA geen corrupte organisatie is. De FIFA-voorzitter zei dat vandaag tegen NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. Na afloop van een persbijeenkomst in Zürich maakte Blatter tijd vrij voor een exclusief interview aan de NOS.

In Nieuwsuur een terugblik op de gebeurtenissen rond Blatter en de FIFA van de afgelopen tijd, het interview en een gesprek met verslaggever Jeroen Stekelenburg. Bekijk hier alvast het interview met Blatter:

Blatter: ik blijf vechten voor gerechtigheid

Gerechtigheid

Vandaag kreeg Blatter te horen dat hij voor acht jaar is geschorst wegens overtreding van de ethische code. UEFA-voorzitter Michel Platini is voor dezelfde periode geschorst. Ze zijn uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau. Ook moeten Blatter en Platini een geldboete betalen.

"Het is heel erg emotioneel voor mij. Het is iets wat ik niet had verwacht", zegt Blatter tegen de NOS over de straf die de ethische commissie van de FIFA tegen hem uitsprak. "Ik kan het niet accepteren. Het is helemaal verkeerd wat er is besloten. Ik zal daarom vechten voor gerechtigdheid."

Dubieuze betaling

Blatter en Platini, die naast UEFA-voorzitter ook vicevoorzitter van de FIFA is, krijgen de straf voor een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving destijds een bedrag van 1,8 miljoen euro voor wat in zijn ogen een betaling was voor eerdere werkzaamheden voor Blatter. Ze zouden de betalingsafspraak geheim hebben gehouden en niet in de boeken hebben verwerkt.

De ethische commissie van de FIFA is van mening dat de voorzitters met hun acties "het ethisch besef links hebben laten liggen, de regels niet hebben nageleefd en de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt".

Blatter en Platini gaan allebei in beroep tegen de straf. "Michel Platini en ik worden ervan beschuldigd dat we leugenaars zijn, maar dat is niet waar", zei de 79-jarige Zwitser in de persconferentie. "Ik heb een administratieve fout gemaakt, niet een ethische fout."

Spijt

Blatter zegt tegen de NOS dat hij vindt dat hem onrecht is aangedaan. "Ik zal de FIFA niet verlaten tot het laatste woord is gezegd. Ik wil gerechtigheid, want de FIFA is niet corrupt. Er zijn wel mensen die corrupt zijn, maar niet de FIFA."

De FIFA-voorzitter zegt dat hij zich niet schaamt voor het imago van de wereldvoetbalbond. "Maar wel over hoe de media de FIFA hebben neergezet. Er is slechts één ding waar ik spijt van heb. Ik had na het WK van 2014 moeten stoppen. Ik had naar mijn dochter moeten luisteren", geeft Blatter toe.

Hij vervolgt: "Hoe het nu verder gaat? Ik kan niet voorspellen, dus ik weet niet hoe dit gaat eindigen. Het is wel zeker dat ik terug zal zijn op het FIFA-congres op 26 februari." Op die dag is de verkiezing voor een nieuwe FIFA-voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl