AFP
NOS Voetbal

FIFA schorst Blatter en Platini voor acht jaar

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini zijn voor acht jaar geschorst wegens overtreding van de ethische code. Dat heeft de tuchtkamer van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA besloten.

Blatter krijgt ook nog een geldboete van 50.000 Zwitserse frank en Platini moet 80.000 Zwitserse frank betalen. Beide mannen zijn uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau. De straf gaat per direct in. Issa Hayatou (FIFA) en Ángel María Villar (UEFA) blijven voorlopig hun taken waarnemen.

Betaling

Blatter en Platini, die naast UEFA-voorzitter ook vicevoorzitter van de FIFA is, krijgen de straf voor een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving destijds een bedrag van 1,8 miljoen euro voor wat in zijn ogen een betaling was voor eerdere werkzaamheden voor Blatter. Ze zouden de betalingsafspraak geheim hebben gehouden en niet in de boeken hebben verwerkt.

De commissie is van mening dat de voorzitters met hun acties "het ethisch besef links hebben laten liggen, de regels niet hebben nageleefd en de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt".

Levenslange geschorst was geëist

Beiden werden in oktober door de wereldvoetbalbond FIFA voorlopig negentig dagen geschorst. De aanklager van de ethische commissie eiste eerder al een levenslange schorsing vanwege omkoping en corruptie, maar dat laatste kan niet worden bewezen.

Vorige week hield de ethische commissie een laatste zitting waarbij Blatter en Platini zich konden verdedigen tegen de aantijgingen. Blatter pleitte voor zijn onschuld, Michel Platini koos ervoor om niet bij de zitting van de ethische commissie te verschijnen omdat hij de zitting een schijnvertoning vond. Er is toen al aangekondigd dat zowel Blatter als Platini bij welke straf dan ook in beroep gaat.

Er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek door de Amerikaanse FBI en de Zwitserse justitie tegen kopstukken van de FIFA. Het laatste woord is dus nog niet gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl