Michel Platini wil de nieuwe FIFA-voorzitter worden EPA

Acht jaar lang is Michel Platini uitgesloten van alles wat met voetbal te maken heeft. Dat heeft de ethische commissie van de FIFA maandag besloten. Maar de Fransman is nog lang niet klaar: hij wil op 26 februari gekozen worden tot nieuwe FIFA-voorzitter. "Platini heeft nu last van haast", zegt NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen.

Platini kan nog wel in beroep gaan tegen de straf, maar de verkiezing voor een nieuwe FIFA-voorzitter is al op 26 februari. En hij heeft nog een lange weg te gaan.

Meteen naar het CAS

"In principe moet hij eerst naar de beroepscommissie van de FIFA, maar de advocaten van Platini schijnen al gezegd te hebben dat ze meteen naar het CAS willen (het onafhankelijke internationale sporttribunaal, red.) om zo een stap over te slaan en tijd te winnen", legt Vermeulen uit. 

'Met ons boerenverstand zou je zeggen: man, stap eruit'

"Dan moet hij daar nog zijn gelijk halen. En dan moet hij nog langs de sollicitatiecommissie bij de FIFA om zich aan te melden voor de verkiezing. Zijn dossier wordt nog heel serieus bekeken en ook dan kan hij alsnog uit die race worden gegooid."

Platini gaat niet onder een steen zitten

Platini en Blatter krijgen de achtjarige straf omdat de ethische commissie van mening is dat de voorzitters met hun acties "het ethisch besef links hebben laten liggen, de regels niet hebben nageleefd en de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt". Toch denkt Platini dat hij nog kans maakt om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. 

"Met ons boerenverstand zou je zeggen: man, stap eruit, ga onder een steen zitten, wacht tot de wind gaat liggen en laat je dan weer eens een keer zien in de voetballerij. Maar dat doet hij niet", zegt Vermeulen.

Indien Platini alsnog wordt vrijgesproken en mee mag doen aan de verkiezing, dan maakt hij vreemd genoeg zelfs kans om de opvolger van Blatter te worden als FIFA-baas, denkt  Vermeulen. "Dat heeft te maken met de grote naam van Platini en met het feit dat er geen hele sterke tegenkandidaten zijn."

Blatter uitgespeeld

En Blatter? "Die was eigenlijk al uitgespeeld in dit grote spel. Daar waren we eigenlijk wel vanaf", aldus Vermeulen.

De zes andere kandidaten

Als Platini toch mee mag doen aan de verkiezingen, heeft hij zes concurrenten om Blatter op te volgen. De secretaris-generaal van de UEFA Gianni Infantino, de Fransman Jérôme Champagne, de Zuid-Afrikaanse zakenman Tokyo Sexwale, de Jordaanse prins Ali bin-al Hussein en de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa doen mee aan de verkiezingen.

Voorzitter van de Liberiaanse bond, Musa Bility, maakt theoretisch gezien ook nog een kans om Blatter op te volgen. Halverwege november werd bekend dat Bility niet door de integriteitscontrole van de verkiezingscommissie is gekomen. Ook hij vecht de beslissing aan bij het CAS. Nog dit jaar zou er duidelijkheid zijn over de deelname van de 48-jarige Liberiaan.

STER reclame