Heeft Mark Rutte niet gewoon gelijk, met zijn oproep aan Nederlanders, om zich minder hufterig te gedragen? Nieuwsuur zocht de mensen op, die de premier twee weken geleden in zijn speech voor het VVD congres op de korrel nam.
De VVD-leider is niet te spreken over mensen die na hun ontslag meteen een uitkering aanvragen, in plaats van een nieuwe baan te zoeken. Maar die mensen vragen zich af of Rutte de wet wel kent.
"Als een bedrijf failliet gaat, krijgen de werknemers meteen alle formulieren van het UWV mee. Die ben je ook verplicht in te vullen anders krijg je geen uitkering. Een nieuwe baan heb je niet binnen een paar dagen", zegt zzp'er Annemieke Carbo.
186 keer geweigerd
Ook allochtone jongeren uit de Haagse Schilderswijk kregen ervan langs. Rutte verwijt hen calimerogedrag: klagen over discriminatie heeft weinig zin volgens de premier, "jezelf in de samenleving in knokken is beter".
Deels geven de jongeren Rutte gelijk: er zijn er een paar die zich als Calimero gedragen. Maar Rutte versimpelt de zaak. "Als je 186 keer gesolliciteerd hebt, en je wordt 186 keer geweigerd, en als je hoort dan zo'n uitspraak van de premier, dan is dat belemmerend en stigmatiserend", zegt Nordin, van Stichting Marokkaans Jongeren Geluid.
Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!
Opmerkelijk was ook dat Rutte vindt dat bankiers hun heil maar in het buitenland moeten zoeken, als de Nederlandse beloningsnormen hen niet bevallen. "Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledoki!", zwaaide Rutte.
Advocaat Hans van Mens, die organisaties adviseert die bestuurd worden door veelverdieners, maakt zich zorgen. "Als je wilt concurreren dan zul je ook op Europees niveau salarissen moeten betalen. Anders raken we de banken, en goede bestuurders kwijt."
Kritiek
Deze maand nog debatteert de Tweede Kamer over de 'Dikke ik-speech' van de premier. Volgens D66 leider Pechtold gebruikt Rutte alleen platitudes. SP-voorman Emile Roemer vindt dat Rutte beter eens met echte mensen kan gaan praten. En het CDA, de partij die normen en waarden op de politieke agenda zette, vindt dat de premier te weinig oog heeft voor de plichten van de burgers.