Rutte hekelt de 'grote dikke-ik-mentaliteit' in Nederland
VVD-leider Rutte hekelt de "grote dikke-ik-mentaliteit" in Nederland. De premier wil geen samenleving waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken en recht hebben op allerlei voorzieningen. Hij pleit voor een samenleving waarin de waarden "van hardwerkend Nederland" centraal staan.
De premier deed zijn oproep op het voorjaarscongres van de VVD in Arnhem. In zijn toespraak ging Rutte nauwelijks in op de actuele politieke situatie, maar schetste hij vooral de ideale samenleving zoals hij die voor zich ziet.
Verdienen
"In zo'n samenleving zorg je voor jezelf en geef je om een ander. Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wilt worden", zei Rutte.
"Niemand is een beetje meer gelijk dan de rest en je krijgt het niet, maar je moet het verdienen en als het tegenzit, roei je gewoon een beetje harder. Dat zijn de waarden van hardwerkend Nederland."
Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!"
Volgens Rutte worden in Nederland deze waarden "te vaak niet nageleefd". Hij maakt zich boos over "de hufterigheid en het egoïsme van met belastinggeld gesteunde instellingen", zoals woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en banken, die gemakzuchtig omgaan met geld van de overheid.
"Ik erger me kapot aan bankiers die zeggen dat ze in het buitenland zo veel geld kunnen verdienen. Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!"
Ook vindt Rutte het onverdraaglijk dat hardwerkende mensen, zoals politieagenten, onderwijzers en militairen, "als personeel" worden aangesproken. Hij begrijpt niet dat ouders woedend zijn op de leraar als hun kind met strafwerk thuis komt. "Er mag niet op een denigrerende manier gesproken worden."
Hou op met die energietrekkende verhalen. Maak iets van je baan.
De VVD-leider is ook niet te spreken over mensen die na hun ontslag meteen een uitkering aanvragen, in plaats van een nieuwe baan te zoeken. "Ze hebben het adres van het UWV al in de hand."
En hij snapt niet dat mensen klagen dat ze nog tien jaar moeten werken. "Hou op met die energietrekkende verhalen. Het geldt ook voor een directeur; maak iets van je baan."
De premier vindt niet dat zijn verhaal betuttelend is, naar "spruitjes ruikt" en niet past bij het liberale gedachtengoed. De VVD wil een kleinere rol voor de overheid en een grotere rol voor de samenleving. "Dan moet je ook een mening hebben over die samenleving."
PvdA-leider Samsom hield eerder ook een pleidooi tegen de "dikke-ik-mentaliteit". In 2007 schreef hij als PvdA-Kamerlid een ingezonden brief in dagblad Trouw met de kop: De opkomst van het 'Dikke Ik'.