Mark Rutte en Diederik Samsom
NOS Nieuws

Samsom: 'dikke ik'-speech Rutte gratuit

PvdA-leider Samsom vindt de oproep van VVD-leider Rutte tegen de 'dikke-ik-mentaliteit' in Nederland gratuit. In een opinieartikel in NRC Handelsblad neemt Samsom afstand van de speech van de premier, vorige week op het congres van de VVD.

Rutte zei op het congres dat hij geen samenleving wil waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken en dat ze recht hebben op allerlei voorzieningen. Hij is niet te spreken over mensen die na hun ontslag meteen een uitkering aanvragen in plaats van een baan te zoeken. En hij snapt ook niet dat mensen klagen dat ze nog tien jaar moeten werken.

Klassiek liberaal

Samsom wijst er in NRC Handelsblad op dat hijzelf in 2007 al eens een aanklacht tegen de dikke ik heeft gedaan. Maar volgens de PvdA-leider illustreren de voorbeelden van Rutte dat die een ander beeld heeft van de dikke ik dan hij.

Samsom schrijft dat Rutte het klassieke liberale mensbeeld huldigt van het individu dat zijn succes of falen helemaal in eigen hand heeft. Dat beeld leidt volgens de PvdA-voorman tot een politiek die vooral streeft naar een kleine overheid, een grote markt en het belonen van calculerend gedrag.

Minder respect

Samsom schrijft dat "wie individuen uitnodigt zich groot te maken en vooral zichzelf te redden niet verbaasd moet staan als velen zich van de weeromstuit té groot maken, de dikke ik". Volgens de PvdA-voorman moet je dan niet klagen als mensen vertegenwoordigers van de overheid minder respect geven dan gewenst.

De PvdA vindt dat wie de dikke ik echt wil bestrijden een ander mensbeeld als uitgangspunt moet nemen. "De samenleving waarin mensen het best tot hun recht komen, is een zorgzame samenleving."

Samsom wil dat de marktmechanismen in de publieke sector verder worden teruggedrongen. Volgens hem is het geen geheim dat de VVD straks "liever een andere afslag neemt". Samsom zegt dat zijn kritiek Rutte stof tot nadenken moet geven.

Veel reacties

Rutte herkent zich niet in de kritiek van Samsom. Bij WNL op NPO Radio 1 zei hij dat hij er vooral op heeft willen wijzen dat veel mensen zich zorgen maken over verhuftering en een gebrek aan aandacht voor elkaar. Volgens hem moeten mensen elkaar aanspreken op dat soort gedrag en moeten ze niet meteen naar de overheid kijken.

Rutte zei dat hij de komende tijd met dit onderwerp wil doorgaan. Hij heeft zelden zo veel reacties op een speech gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl