Explosie Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Hulpverleners bijeen in Delft • AlIe slachtoffers geïdentificeerd

Op de Tarwekamp in Den Haag is zaterdagochtend om 06.15 uur een grote explosie geweest. Hierdoor is een flat deels ingestort.

Dit weten we tot nu toe:

liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog

Het liveblog over de explosie in Den Haag is gesloten. Uiteraard houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de NOS-app en NOS.nl.

Een overzicht van het nieuws van de afgelopen avond lees je hier.

Brandweercommandant: tevreden over samenwerking hulpdiensten

Hulpdiensten kijken met een positief gevoel terug op hoe er met elkaar gewerkt is na de explosies op de Tarwekamp in Den Haag. Dat zegt plaatsvervangend brandweercommandant Martin Evers. Hij is aanwezig op de bijeenkomst in Delft waar ruim 300 hulpverleners bijeen zijn.

"We hebben eigenlijk alle hulpverleners die betrokken zijn geweest bij het incident, zowel voor als achter de schermen, gebrieft over wat er gebeurd is", zegt Evers. "Dat is erg belangrijk, weten wij uit ervaring bij de verwerking van dit soort incidenten."

Volgens de brandweercommandant is er vanuit hulpverleners de behoefte om naar dit soort bijeenkomsten te komen. Zodat hulpverleners de kans krijgen om hun vragen te stellen, elkaar op te zoeken en om ervaringen uit te wisselen. Zo wilde een hulpverlener in de zaal weten hoe het ging met een slachtoffer. "Dat soort vragen kunnen dan ogenblikkelijk beantwoord worden. En dat lukt niet als je de mensen thuis laat zitten."

Ondanks de tevredenheid over de samenwerking, zijn er ook gemengde gevoelens. "Het is natuurlijk een dubbel gevoel, want er zijn wel zes mensen overleden bij dit incident." De brandweercommandant zegt dat er ook stil is gestaan bij het nieuws over de 8-jarige jongen die zijn ouders en zus door de explosie is kwijtgeraakt. "Ja dat raakt ons ook, daar hebben we het dan over met elkaar."

Hulpverleners praten na over de explosie in Den Haag

Streefbedrag van inzamelingsactie voor slachtoffers gehaald

De doneeractie voor de slachtoffers van de explosie is wederom het streefbedrag gepasseerd. Eerder vandaag werd het streefbedrag verhoogd naar 500.000 euro toen er 400.000 euro was opgehaald. Meer dan 17.300 donaties zijn er nu gedaan. Het streefbedrag is inmiddels verhoogd naar 750.000 euro.

Wijnhandelaar haalt voorraad uit getroffen winkelpand

Wijnwinkel ligt bezaaid met scherven, maar de flessen hebben het overleefd

Knuffels voor kinderen uit de buurt

Vandaag was de eerste dag dat kinderen uit de buurt van de rampplek weer naar school gingen. Op basisschool De Leeuwerikhoeve, die vlak bij de plek van de explosie staat, hebben meesters en juffen knuffels voor de kinderen gekocht.

Knuffels helpen kinderen uit de buurt met verwerken explosie

Bijeenkomst voor hulpverleners in Delft

In Delft is een bijeenkomst voor hulpverleners die dienst hadden tijdens de explosie op de Tarwekamp. Zij krijgen de gelegenheid om met elkaar te praten over wat er is gebeurd.

Een van de hulpverleners die op de meldkamer van de ambulance werkt, vertelt aan de NOS over de eerste melding die ze binnenkreeg. "Het was een kwartiertje voor einde diensttijd toen ik de eerste melding kreeg van een mevrouw." Volgens de meldkamercentralist zag de vrouw veel vuur en hoorde ze mensen schreeuwen.

"En vrij snel daarna hoorden wij al dat er echt een explosie was en dat het pand ingestort was. Dus toen zijn we gelijk de opschaling ingegaan en hebben we alle ambulances die we hadden gestuurd."

De hulpverlener zegt ook dat ze na haar dienst op de rampplek is wezen kijken.

"Ik wilde het gewoon even zien om een beeld te vormen. Het is heel indrukwekkend. Je hebt eerst het idee dat je op een filmset terecht bent gekomen. En dan zie je je collega's werken en is er een kraanmachinist die nog op zoek is naar mensen die vermist zijn."

Brandweerlieden zijn in Delft voor de bijeenkomst voor hulpverleners

Vijfde en zesde slachtoffer geïdentificeerd

Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Hun families worden op de hoogte gebracht, meldt de politie.

Eerder werden vier andere lichamen geïdentificeerd. Het gaat om twee mannen van 45 en 31 jaar, een 41-jarige vrouw en een meisje van 17. Drie van hen behoorden tot hetzelfde gezin.

Pand wordt stabiel gemaakt, onderzoek daarna hervat

Er worden werkzaamheden uitgevoerd op de Tarwekamp om het appartementencomplex stabiel te maken. Zodra dat is gedaan, wordt het forensisch onderzoek door de politie weer hervat.

De ramp aan de Tarwekamp: een overzicht

Dit weten we over de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag

Politie krijgt tientallen tips

Bij de politie zijn tientallen tips binnengekomen in het onderzoek naar de explosies in Den Haag. De politie zegt daarnaast ook 'erg geïnteresseerd' te zijn in verdachte gedragingen op of rondom het Tarwekamp in de dagen voorafgaand aan de explosie.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de explosies hebben veroorzaakt, maar de politie zegt nog steeds rekening te houden met een misdrijf.

 Drie doden Tarwekamp uit zelfde gezin, zoon (8) enige overlevende

Van de zes overleden slachtoffers komen er drie uit hetzelfde gezin. Het gaat om een vader (45) en een moeder (41) en hun 17-jarige dochter. Hun zoon van 8 is de enige overlevende uit het gezin, meldt Namens de Familie, dat de woordvoering doet. "De familie is aangeslagen door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Het verdriet om het verlies van de familieleden is groot. Tegelijk vraagt de zorg voor de jonge zoon uit het gezin hun liefde en aandacht."

Het ingestorte gebouw

Kelders worden volgestort

De kelders onder het ingestorte gebouw worden dichtgegooid. Het is de bedoeling dat daar platen op worden gelegd, zodat daar morgen een kraan kan staan, waarmee het pand verder gesloopt kan worden.

Kelders worden volgestort

Eerste bewoners en ondernemers melden zich

De eerste bewoners en ondernemers hebben zich aan de Tarwekamp gemeld om daar spullen uit de panden te halen. Ze mogen maar even terug naar huis, om wat persoonlijke bezittingen op te halen.

  • ANP
    Bewoners melden zich aan de Tarwekamp
  • ANP
    Bewoners melden zich aan de Tarwekamp
  • NOS
    Bewoners melden zich aan de Tarwekamp
  • ANP
    Bewoners melden zich aan de Tarwekamp

Burgemeester verlengt noodbevel

Het noodbevel dat zaterdag door burgemeester Jan van Zanen is afgegeven, wordt verlengd tot komende vrijdag 09.00 uur, meldt de gemeente Den Haag. "De situatie is bouwtechnisch onveilig", zegt de gemeente. Daarom mag maar een beperkt aantal mensen het gebied in.

Tijdens het noodbevel mogen alleen bewoners en hulpverleners het gebied binnengaan dat in het kaartje is aangegeven

Schade aan omliggende woningen steeds duidelijker

  • NOS
    Schade Tarwekamp
  • NOS
    Schade Tarwekamp
  • NOS
    Schade bij een kapsalon aan de Tarwekamp
  • NOS
    Schade Tarwekamp Den Haag
  • NOS
    Schade aan de Tarwekamp
  • NOS
    Schade Tarwekamp
  • NOS
    Schade Tarwekamp
  • NOS
    Schade Tarwekamp

Bewoners omliggende appartementen kort terug voor spullen

Bewoners van elf omliggende woningen worden vanmiddag onder begeleiding van medewerkers van de gemeente Den Haag in de gelegenheid gesteld om persoonlijke bezittingen uit hun woning op te halen.

Politie: geen aanwijzingen voor drugslab

De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat aan de Tarwekamp een drugslab werd gerund. De politie doet nog verder onderzoek naar de oorzaak van de explosies van zaterdagochtend.

Vlaggen Den Haag halfstok

Aan de gebouwen van de gemeente Den Haag hangen de vlaggen halfstok vanwege de explosies aan de Tarwekamp. Dat geldt volgens Omroep West niet alleen voor het stadhuis, maar ook voor de kantoren van de acht stadsdelen.

Vlag halfstok in Den Haag

Bloemen en condoleanceregister in wijkcentrum Mariahoeve

  • NOS
    Bloemen bij het wijkcentrum
  • NOS
    Voorkant van het wijkcentrum
  • NOS
    Condoleanceregister

Terugblik op het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

'De koning en koningin hebben liefdevol geluisterd'

Inzamelingsactie slachtoffers Tarwekamp boven de 400.000 euro

De inzamelingsactie voor mensen die getroffen zijn door de explosies en brand aan de Tarwekamp in Den Haag heeft inmiddels ruim 400.000 euro opgebracht. Iets na 14.00 uur stond de teller op 404.260 euro. De organisatie heeft het oorspronkelijke streefbedrag van een ton meerdere keren verhoogd.

Zoektocht Tarwekamp afgerond

De zoektocht naar slachtoffers is officieel afgerond. Er zijn volgens de veiligheidsregio ook voor zover bekend geen vermisten meer. Een speurhond doorzocht kort na het middaguur nog een laatste stukje van het getroffen gebouw dat te gevaarlijk was om voor mensen te betreden, maar trof er geen verdere slachtoffers aan.

Daarmee komt het dodental nu voorlopig uit op zes: vannacht om 02.30 uur was er nog een laatste slachtoffer in de kelders gevonden, maar daarna zijn er verder geen stoffelijke resten meer aangetroffen.

Nu de zoekactie naar slachtoffers is afgerond, kan de politie het puin verder uitkammen voor aanwijzingen wat er precies gebeurd is. Het is nog onduidelijk wat de explosie veroorzaakte die zaterdagochtend vroeg een groot deel van het pand wegvaagde.

De politie houdt rekening met een misdrijf, maar doet vanwege het lopende onderzoek geen uitspraak over welke aanwijzingen daarvoor zijn. Wel wordt er onderzoek gedaan naar een auto die kort na de ontploffing snel wegreed bij het gebouw. Mensen in de wijde omgeving wordt gevraagd of ze iets gezien hebben. De politie vraagt ook beelden op van beveiligingscamera's die mogelijk iets vastgelegd hebben.

Sommige bewoners misschien even terug

De Veiligheidsregio Haaglanden onderzoekt of het vanmiddag mogelijk is voor sommige geëvacueerde bewoners om even terug te keren naar hun huis. Ze kunnen dan wat persoonlijke eigendommen veiligstellen.

Niet alle bewoners van de negentien getroffen woningen zullen langs mogen komen, waarschuwt de woordvoerder. Vijf huizen zijn volledig verwoest en andere zijn ook niet veilig genoeg.

"Een groot deel van de gebouwen naast het ingestorte deel is instabiel, dus daar moeten we zorgvuldig te werk gaan. Een ander deel is redelijk veilig, dus we kijken of bewoners daar onder begeleiding spullen kunnen gaan halen."

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen er precies getroffen zijn. De gemeente weet hoeveel personen op elk adres ingeschreven stonden, maar wil tot de zoekactie volledig is afgesloten niets concreet zeggen over het aantal slachtoffers. Er kunnen bijvoorbeeld gasten aanwezig zijn geweest en bewoners kunnen elders zijn geweest op het moment van de explosie.

Speurhond doet laatste zoekactie in kelders

Het zoeken aan de Tarwekamp is nu bijna klaar: de graafmachines zijn stilgezet en een speurhond gaat nu de kelders van het complex in om voor het laatst te zoeken naar sporen van slachtoffers. Als die niets vindt, is het zoeken officieel afgerond.

"We willen vooral niets over het hoofd zien, het gaat heel zorgvuldig", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.

De kelders van het gebouw waren erg moeilijk te doorzoeken, niet alleen doordat puin de toegang blokkeerde, maar ook vanwege instortingsgevaar en het bluswater dat erin gelopen was. Vannacht werden hier nog stoffelijke resten aangetroffen, waarmee het dodental op zes kwam. Vier mensen raakten gewond.

De speurhond die werd ingezet

Hulpstichting geroerd door bezoek koningspaar

Buurtorganisatie Lichtpuntjes van Mariahoeve is blij met het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanochtend vroeg brachten. "Zij samen zijn heel betrokken en lief voor ons geweest", reageert woordvoerder Naomi Barki-van Vliet tegen de NOS.

Het koningspaar sprak medewerkers van de stichting, maar ook gedupeerden en omwonenden. "Het was heel verdrietig, er is best gehuild", zegt Barki-van Vliet. "De koning en koningin hebben heel liefdevol geluisterd, het was een intiem moment."

De stichting is druk bezig met het helpen van de negentien huishoudens die getroffen zijn. Er was bijvoorbeeld dat een gezin dat luiers en een babyfoon nodig had. Barki-van Vliet is aangenaam verrast door de vele donaties die binnenkomen: aan het eind van de ochtend was er al ruim 380.000 euro opgehaald, het publiek komt benodigdheden brengen en enkele winkels hebben etenswaren geleverd.

"Het is ontzettend lief", zegt Barki-van Vliet, die opmerkt dat zelfs diep in de nacht de bedragen bleven binnenkomen. "Dit gebaar is voor de getroffenen heel erg belangrijk."

Laatste fase zoektocht aangebroken

Hulpverleners zijn bezig met het laatste deel van de zoektocht naar slachtoffers. Een deel van de kelders dat eerder moeilijk te bereiken was, wordt nu door graafmachines leeggehaald. De brokstukken worden daarna uitgepluisd door het bergingsteam.

De verwachting is dat het werk snel klaar kan zijn. Daarna zal het terrein worden overgedragen aan de politie, die dan met het rechercheonderzoek kan beginnen. Het is nog onduidelijk waardoor de explosie is ontstaan, in het puin zal worden gezocht naar aanwijzingen. Tot nu toe lag de nadruk op het bergen van de slachtoffers en had het politieonderzoek geen prioriteit.

Vanavond staat er een afsluitende bijeenkomst gepland voor alle hulpverleners. Eerder vandaag prees koning Willem-Alexander al "alle hulpverleners die dag en nacht klaargestaan hebben".

Koning: 'Helemaal in shock'

Koning Willem-Alexander zegt "helemaal in shock" te zijn na zijn bezoek aan de plek van de explosie en gesprekken met gedupeerden. Hij stond na het bezoek aan de wijk Mariahoeve zichtbaar aangedaan de pers te woord.

"Het gaat alle verbeelding te boven. Je volgt van minuut tot minuut wat er gebeurt, maar als je de plek ziet, de impact van de explosie op die gebouwen, al die mensen daar... Ik sta te trillen op mijn benen als ik eraan terugdenk."

De verhalen die hij had gehoord noemde Willem-Alexander hartverscheurend. Tegelijkertijd roemde hij de weerbaarheid van de wijkbewoners, zoals de medewerkers van het wijkcentrum, die "een paar minuten na de explosie klaar waren om de mensen op te vangen hier".

Koning Willem-Alexander na bezoek aan rampplek Den Haag: 'Ik ben in shock'
Burgemeester Van Zanen geeft het koningspaar een update

Lichaam om 02.30 uur gevonden in kelders

Het zesde dodelijke slachtoffer dat vannacht is geborgen werd om 02.30 uur gevonden in de kelders van het ingestorte complex, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Er is nog niets bekend over de identiteit van het slachtoffer. Er zijn tot nu toe vier van de zes doden geïdentificeerd: een 45-jarige man, een 17-jarig meisje en een vrouw van 41 uit Den Haag en een man van 31 uit Voorburg.

Lees hier meer over de berging:

Al 3,5 ton binnen voor slachtoffers

De inzamelingsactie van Lichtpuntjes van Mariahoeve heeft al 350.000 euro binnengehaald. Dat is 3,5 keer het originele streefbedrag van de benefietorganisatie. De buurtorganisatie wil het geld gaan gebruiken om slachtoffers van de explosie te helpen. Daarbij kan gedacht worden aan concrete dingen als kleding, voedsel en schoolspullen in deze eerste dagen na de explosie, maar ook aan steun voor gedupeerden om hun leven weer op te bouwen. De initiatiefnemers zijn van plan nadat de eerste nood gelenigd is om tafel te gaan met andere partijen als gemeente en crisishulp om te zien dat het geld goed wordt besteed.

"Wat een liefde lezen wij in de bijgevoegde berichten vanuit het hele land...dit is hartverwarmend", reageerde de organisatie al toen het aanvankelijke streefbedrag van een ton in een dag was gehaald. "Toen wij deze actie aanmaakten leek het streefbedrag van 100.000 euro voor ons, een kleine vrijwilligersorganisatie, compleet onhaalbaar. Nu zijn wij over dat bedrag heengegaan, en hebben we zelfs moeten verhogen..."

Lichtpuntjes van Mariahoeve heeft het streefbedrag inmiddels nog een keer verhoogd, naar 400.000 euro.

Koning op bezoek

Willem-Alexander en Máxima op de rampplek

Koning Willem-Alexander brengt op dit moment met zijn vrouw Máxima een bezoek aan de plek van de explosie. Burgemeester Van Zanen van Den Haag begeleidt hen daarbij. Ze krijgen onder meer uitleg van de brandweer over het verloop van de bergingswerkzaamheden.

Het koningspaar kijkt eerst bij de ravage zelf en bezoekt daarna het buurtcentrum, waar ze spreken met slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners.

Gisteren bracht premier Schoof al een bezoek aan de rampplek. Hij zei niet op de eerste dag langs te hebben willen komen om reddingswerkers niet voor de voeten te lopen.

Koning Willem-Alexander bezoekt plek van explosie Den Haag

Zesde slachtoffer gevonden

Op de plek waar zaterdag een deel van een portiekflat werd verwoest door een explosie is een zesde slachtoffer geborgen. Dat meldt de veiligheidsregio. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden zegt dat er vandaag ook weer wordt gezocht naar slachtoffers. "Er is een klein gebied dat we nog niet helemaal in beeld hebben", zegt hij.

Hij onderstreept verder dat er gezocht zal worden "tot we zeker weten dat er geen slachtoffers meer onder het puin liggen".

Vier overledenen geïdentificeerd

Vier van de vijf overleden slachtoffers van de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag zijn inmiddels geïdentificeerd, meldt de politie. Het gaat om een 45-jarige man, een 17-jarig meisje en een vrouw van 41 uit Den Haag en een man van 31 uit Voorburg.

Politie zoekt naar beelden van wegrijdende auto

De politie is op zoek naar getuigen die zaterdagochtend na de explosie een auto hard hebben zien wegrijden. Ook wil de politie weten of er mensen zijn gezien die zich verdacht hebben gedragen na de explosie.

"Mogelijk is iemand zaterdagochtend in paniek thuisgekomen, mogelijk heeft iemand sinds de explosie gehoorproblemen of rook deze persoon zonder duidelijke oorzaak naar brand. Ook kan het zijn dat iemand sinds de ochtend van de explosie brandwonden of andere opmerkelijke verwondingen heeft", aldus de politie.

Mensen worden ook opgeroepen om camerabeelden te delen. De politie houdt de optie open dat mogelijke verdachten niet met de auto maar op een andere manier vanaf de Tarwekamp vertrokken zijn.

Inmiddels zijn er tientallen tips bij de politie binnengekomen over onder meer de auto die op hoge snelheid wegreed.

Negentien huishoudens worden opgevangen door gemeente

Negentien huishoudens die vanwege de explosies niet meer kunnen terugkeren naar hun woning worden door de gemeente Den Haag opgevangen. Het is niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat.

Een groot deel slaapt nu in een hotel, andere bewoners hebben zelf een slaapplek geregeld, zei burgemeester Van Zanen tijdens de persconferentie. Hij benadrukte ook dat niemand op straat terechtkomt.

OM kan weinig kwijt over vermisten en aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat

Openbaar Ministerie denkt aan misdrijf, situatie slachtoffers nog onduidelijk

Doneeractie voor getroffen bewoners passeert 300.000 euro

Een doneeractie die is opgezet voor de slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp heeft inmiddels 300.000 euro opgebracht. De actie is gestart door de lokale vrijwilligersorganisatie Lichtpuntjes van Mariahoeve. In totaal zijn er nu 10530 donaties gedaan.

Vanochtend rond 11.30 uur stond de teller nog op 200.000 euro. Het opgehaalde geld wil de organisatie geven aan de getroffen bewoners die hun persoonlijke bezittingen zijn kwijtgeraakt door de explosies.

Ook komende nacht gaat zoektocht aan Tarwekamp door

Het zoeken naar slachtoffers gaat ook komende avond en nacht door bij het deels ingestorte appartementencomplex aan de Tarwekamp, meldt de veiligheidsregio. Delen van het gebouw die instabiel zijn worden verwijderd om plotselinge instorting te voorkomen.

Politie wil niet zeggen hoeveel vermisten er zijn

De politie kan nog geen informatie geven over het aantal vermisten na de explosies aan de Tarwekamp. Er wordt nog steeds gezocht naar slachtoffers onder het puin, aldus de politie.

De Haagse burgemeester Van Zanen, eenheidschef van de politie Krukkert en hoofdofficier Fröberg tijdens de persconferentie

OM houdt rekening met alle scenario's

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie kan vanwege het onderzoek nog niet veel kwijt over de aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat. Volgens haar wordt er rekening gehouden met alle scenario's. Wel zal er actief informatie met het publiek worden gedeeld, omdat de impact van deze zaak volgens haar heel groot is.

De politie heeft twee grote teams opgezet om onderzoek te doen naar de ramp. Een team gaat op de Tarwekamp sporen veiligstellen, het andere zal zich bezighouden met het identificeren van de slachtoffers die bij de explosie zijn omgekomen.

Burgemeester Van Zanen: onderste steen wordt omgekeerd om slachtoffers te vinden

De Haagse burgemeester Jan van Zanen zegt "ten diepste onder de indruk" te zijn van het leed dat is aangericht, maar ook van de solidariteit die op gang is gekomen in de wijk Mariahoeve. "Vrijwel nooit zijn er bij situaties als deze zoveel getroffenen, het leed is niet te overzien", zei hij, doelend op nabestaanden, buurtbewoners, ondernemers in de straat en andere betrokkenen bij de ramp.

Volgens de burgemeester gaan de hulpdiensten zondagavond door met het zoeken naar slachtoffers. De brandweer heeft de kelderruimtes volgens Van Zanen bereikt. "Letterlijk de onderste steen wordt omgekeerd om slachtoffers onder het puin te vinden", aldus Van Zanen.

Persconferentie om 19.00 uur met burgemeester, politie en OM

De driehoek, oftewel burgemeester Van Zanen, politie-korpschef Karin Krukkert en hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Margreet Fröberg, geven om 19.00 uur een persconferentie. Die wordt gehouden in het stadhuis van de gemeente Den Haag en is hier live te volgen.

Van Weel: aanwijzingen voor misdrijf bij explosie

Volgens minister Van Weel van Justitie en Veiligheid zijn er bij de explosie in Den Haag aanwijzingen dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden. Over wat voor aanwijzingen dat zijn, wil hij niet uitweiden. "We weten de oorzaak nog niet. De politie doet naar meerdere scenario's onderzoek, dus ook naar het scenario van een misdrijf. Dat spoor wordt dus uitgelopen."

Van Weel bezocht vanmiddag de plek waar de explosie heeft plaatsgevonden. "Het is heftig, alsof je in een oorlogsgebied staat. Ik ben in oorlogsgebieden geweest en daar zie je precies dit."

De minister zegt dat het belangrijk is om mensen nu steun te bieden. Hij ontmoette in een nabijgelegen wijkcentrum enkele bewoners. "Ik sprak een vrouw die een kind had horen roepen vanuit de brand. Dat is verschrikkelijk. Er zijn ook mensen die voor langere tijd hun huis niet in mogen."

Premier Schoof: explosie had grote impact in de wijk

De explosie aan de Tarwekamp in Den Haag heeft veel indruk gemaakt in de wijk. Dat zei premier Schoof na zijn bezoek aan de rampplek. Hij bezocht een buurtcentrum waar hij met bewoners sprak over de situatie en om ze steun te bieden.

De premier zei dat hij met enige verbazing heeft staan te kijken naar de rampplek en zich afvroeg hoe heftig de explosie moest zijn geweest om een appartementenblok in elkaar te doen storten.

Schoof ervoer "enige vorm van blijdschap" toen bekend werd dat er na twaalf uur iemand levend onder het puin vandaan gehaald was. "Want als je ziet wat daar gebeurd is dan kan je het je bijna niet voorstellen."

De prioriteit ligt voor nu vooral bij het achterhalen van de oorzaak van de explosie en de zoektocht naar eventuele andere slachtoffers. "En daarna gaat natuurlijk snel het gesprek over die opbouw", aldus Schoof.

Premier Schoof na bezoek aan Tarwekamp: 'Vreselijk ramp afgespeeld'

Persconferentie om 19.00 uur

In Den Haag wordt vanavond om 19.00 uur een persconferentie gehouden over de explosie aan de Tarwekamp. Burgemeester Van Zanen, de politie en het OM zullen daar vragen van journalisten beantwoorden.

Premier Schoof komt aan op de rampplek en spreekt met brandweer

Premier Schoof bij plek van explosie in Den Haag

Premier Schoof, burgemeester Van Zanen en minister Van Weel op de Tarwekamp

Premier Schoof, burgemeester Van Zanen en minister van Justitie en Veiligheid Van Weel zijn aangekomen op de plek waar gisteren de explosie plaatsvond. De premier zei gisteren al zo snel mogelijk langs te willen komen, maar besloot nog een dag te wachten om reddingswerkers niet voor de voeten te lopen. Hij wil persoonlijk zijn medeleven overbrengen aan slachtoffers, nabestaanden en omwonenden en ook alle hulpverleners bedanken.

  • NOS
  • NOS
    Schoof, Van Zanen en Van Weel op de Tarwekamp
  • NOS

Veiligheidsregio kan niet uitsluiten dat er nog mensen onder puin liggen

"Er zijn wat variabelen waardoor we niet honderd procent zeker weten dat iedereen inmiddels onder het puin vandaan is", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen onze verslaggever ter plekke. "Dat maakt dat we nog steeds met deze zoekactie bezig zijn."

De veiligheidsregio zegt het niet inzichtelijk te hebben wie er allemaal thuis waren op het moment van het incident en of er bezoekers waren bij mensen. "Er is geen lijst met vermisten voorhanden. Het maakt het lastig voor ons, we zijn echt aan het zoeken om alles uit te sluiten."

De woordvoerder denkt dat ze daardoor pas met zekerheid kunnen zeggen dat of er nog slachtoffers zijn als al het puin weg is. "Een tijdsindicatie is echt lastig. We nemen daar de tijd voor om het zorgvuldig te doen. De graafwerkzaamheden zullen doorgaan totdat we op de bodem zijn van het gebouw."

Bijna alle kelders zijn inmiddels weer leeggepompt. Deze waren volgelopen door de bluswerkzaamheden.

Drone-onderzoek levert niets op

De brandweer is met een drone de flat binnengegaan om nog naar eventuele slachtoffers te zoeken. Het pand naast de ingestorte woning is zo instabiel, dat het onverantwoord zou zijn om er iemand naar binnen te laten gaan.

Het drone-onderzoek heeft niets opgeleverd, ziet onze NOS-verslaggever ter plaatse. De woordvoerder van de Veiligheidsregio zegt tegen hem: "We zijn daar echt actief bezig geweest om te zoeken of daar mensen aangetroffen zouden worden, en dat is niet het geval."

Gehele kledingkast en kamers zichtbaar door de explosie

  • ANP
    Gehele kledingkast is zichtbaar door de explosie
  • ANP
    Zijaanzicht van de flat
  • ANP
    Woning verwoest door de explosie

Donaties lopen snel op, een van de vrijwilligers van de organisatie ligt op IC

Inmiddels is er al 200.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de explosie in Den Haag, door de lokale vrijwilligersorganisatie Lichtpuntjes van Mariahoeve. Op de donatiesite schrijven ze dit als kleine organisatie niet te hebben verwacht, en noemen ze de berichten van mensen hartverwarmend.

De organisatie bedankt de donateurs, "maar ook dank aan degenen voor wie wij ons elke dag inzetten, de mensen met een kleine beurs, die ons bericht hebben verspreid en op die manier hebben bijgedragen".

Vrijwilliger op de IC, man vermist

De winkel van de organisatie staat vol met gedoneerde kleding, het pand is normaal een familiecentrum en tweedehandswinkel. Een van de slachtoffers is er vrijwilliger. Ze ligt op de IC, haar man wordt nog vermist, vertelt een andere vrijwilliger aan de NOS.

De vrijwilliger zegt tegen het ANP geen spullen meer aan te nemen: "We hebben al heel veel kleding binnengekregen, maar we willen niets meer. We hebben alleen gericht een aantal spullen nodig, zoals bepaalde maten ondergoed."

De organisatie zorgt er ook voor dat mensen die zijn opgevangen in een hotel eten krijgen.

Politie is nog op zoek naar de auto die wegreed

De politie is nog steeds op zoek naar de auto die gisteren hard wegreed vlak na de explosie. Een woordvoerder zegt tegen Omroep West dat alle tips daarover nog welkom zijn, net zoals camerabeelden waarop de auto te zien is.

Buurtbewoners vertellen: 'We steunen elkaar'

'We hebben helemaal niet geslapen vannacht'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid naar Tarwekamp

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat vandaag naar de plek van de ingestorte flat voor "verkennend onderzoek". Dat zegt de Raad. De organisatie stuurt twee onderzoekers. Tot nu toe is de oorzaak van de explosie op de Tarwekamp nog onbekend.

De dag na de explosie is dit het beeld op de Tarwekamp

  • NOS
    De ravage aan de Tarwekamp
  • NOS
    De grootste brokstukken zijn met een kraan weggehaald
  • ANP
    Het team van reddingswerkers wordt afgelost
  • ANP
    Wisseling van het zoekteam aan Tarwekamp

Kelders worden leeggepompt, werkzaamheden gaan nog hele dag door

Op het moment worden de kelders van de ingestorte flat leeggepompt, dat meldt Haaglanden Veilig. Vanochtend zijn de reddingswerkers daarmee begonnen. De verwachting is dat de werkzaamheden nog de hele dag gaan duren.

Een woordvoerder wil tegen ANP niet bevestigen dat de zoektocht naar slachtoffers daarmee is afgelopen. "We blijven zoeken en kunnen ook niet uitsluiten dat we nog een slachtoffer vinden."

Eerste bloemen gelegd

Bij de Tarwekamp zijn de eerste bloemen gelegd voor de slachtoffers.

In het gebied is nog een noodbevel van kracht, wat betekent dat het verboden is voor iedereen behalve mensen met een geldig belang. Daaronder vallen bewoners en hulpverleners. Het noodbevel is door de burgemeester afgegeven om te zorgen voor veiligheid en om te voorkomen dat de openbare orde wordt verstoord. Het bevel is nog van kracht tot morgen 17.00 uur.

Eerste bloemen zijn gelegd bij de Tarwekamp

Nieuw team bezig met zoektocht, nu vooral in de kelder

Het brandweerteam dat de hele nacht heeft gezocht naar slachtoffers is afgelost door een nieuwe ploeg. Het team van twintig mensen heeft in de nacht geen lichamen gevonden, maar wel persoonlijke bezittingen geborgen, zoals een knuffel en een tas.

Rond 09.00 lag het bergingswerk even stil, vervolgens namen twintig anderen het weer over. Een speciale machine verplaatst grote brokstukken van het ingestorte pand.

Het meeste puin is inmiddels verwijderd, ziet een ANP-verslaggever. Het zoekwerk vindt inmiddels plaats in de kelders onder de flat.

Meer dan 125.000 euro opgehaald voor de slachtoffers

De vrijwilligersorganisatie Lichtpuntjes van Mariahoeve heeft meer dan 125.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de explosie in Den Haag. Dat is te zien op de site van de doneeractie, waar de teller snel oploopt.

De lokale vrijwilligersorganisatie ondersteunt de bewoners die door de explosie alles zijn kwijtgeraakt. In samenwerking met andere lokale organisaties zorgen ze voor voedsel, medicijnen en kleding.

Foto's van de zoektocht de dag na de explosie, vroeg in de morgen en in de regen

  • ANP
    Met rieken zoeken reddingswerkers door in het puin
  • ANP
    Het puin dat met de graafmachine is weggehaald wordt door reddingswerkers doorzocht
  • ANP
    In de vroege ochtend wordt doorgezocht
  • ANP
    Tarwekamp de ochtend na de explosie

Heel de nacht doorgezocht naar mogelijke slachtoffers in Den Haag

Na een hele nacht zoeken, is er niemand meer gevonden onder het puin. Een update van afgelopen nacht lees je hier:

Verslaggever Jeroen de Jager ziet hoe de reddingswerkzaamheden doorgaan

Verslaggever Jeroen de Jager is vanochtend in Den Haag, waar de reddingswerkzaamheden de hele nacht doorgingen en nog steeds bezig zijn.

"Wat je hier ziet zijn allemaal bouwlampen, aggregaten die de boel aan de praat houden." Ook ziet hij twee graafmachines, "een met een enorm lange grijparm, die het hele gebied kan bestrijken waar de vijf woningen verwoest zijn. Een gapend gat van ongeveer twintig meter, zie ik."

Het puin wordt door de grote graafmachine weggehaald en op een andere plek neergelegd. De Jager: "Dan is er een andere graafmachine die het uit gaat pluizen."

Zoektocht naar vermisten gaat door

De zoektocht naar slachtoffers gaat vanochtend door

Onduidelijkheid over aantal vermisten

Reddingswerkers gingen met rieken door de brokstukken, waarna een graafmachine de grotere stukken puin verwijderde. Daarbij werden ook enkele persoonlijke bezittingen geborgen, zoals een knuffelbeer, een tas en papieren, zag een verslaggever van het ANP.

De brandweer kan nog niet zeggen naar hoeveel mensen nog wordt gezocht. "Hoeveel slachtoffers er nog zijn en of ze er zijn weten we niet", zegt een woordvoerder.

Er zijn bij de explosie van gisterochtend zeker vijf mensen omgekomen. Vier gewonden werden levend uit het puin gehaald, twee van hen zijn er slecht aan toe.

Meer dan 50.000 euro opgehaald voor slachtoffers

De lokale vrijwilligersorganisatie Lichtpuntjes van Mariahoeve heeft tot nu toe meer dan 50.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de explosie aan de Tarwekamp. De organisatie ondersteunt met eten, kleding en medicijnen de bewoners die door de explosie alles zijn kwijtgeraakt. Ook een medewerker van de stichting en haar man worden vermist na de explosie.

"We vrezen het ergste", zegt directeur Naomi van Vliet tegen Omroep West. "Zij en haar man liggen nog onder het puin."

Er wonen ook leden van de stichting tegenover de rampplek. "Met hen is er fysiek gelukkig niks aan de hand. Zij hebben direct hun huis opengesteld voor de bewoners toen die nog geen opvang hadden." De stichting heeft ook al hulpgoederen uitgedeeld aan de gedupeerden.

Het doel is 100.000 euro op te halen, daarvan was rond 01.00 uur al meer dan de helft opgehaald. Lichtpuntjes van Mariahoeve is dankbaar voor al het geld dat al is gedoneerd. "Wij zijn er stil van. Iedereen die iets gedoneerd heeft, groot of klein, woorden schieten tekort, bedankt."

Burgemeester Van Zanen: twee gewonden zijn er slecht aan toe

Twee gewonden die eerder vandaag door reddingswerkers uit het puin werden gehaald, zijn er slecht aan toe. Dat heeft burgemeester Van Zanen gezegd na afloop van een bijeenkomst voor omwonenden.

De Veiligheidsregio meldt dat er nu vier mensen in het ziekenhuis liggen. Een persoon is nagekeken door de ambulancedienst en vervolgens naar een opvanglocatie gebracht.

Op dit moment staat het dodental op vijf. Hun lichamen zijn geborgen door reddingswerkers. De zoekactie gaat de hele nacht door. Van Zanen zei eerder op de avond dat nog altijd niet duidelijk is hoeveel mensen worden vermist.

Van Zanen: 'Emotionele bijeenkomst, want buren en vrienden worden gemist'

Burgemeester Van Zanen kijkt terug op een emotionele bijeenkomst met direct betrokkenen bij de explosies op de Tarwekamp. Aan het begin van de avond kwamen zo'n vijftig mensen bij elkaar. "Het was een emotionele bijeenkomst, omdat er buren en vrienden worden gemist. Er is nog steeds onzekerheid."

Voor de bewoners is er nog veel onzekerheid en die heeft Van Zanen niet weg kunnen nemen omdat de reddings- en bergingsoperatie nog in volle gang is. "Ik heb aan de mensen verteld dat iedereen zijn best doet om zo snel mogelijk en op de meest zorgvuldige wijze de onzekerheid te kunnen wegnemen en helderheid te bieden. Daar hebben de mensen recht op."

Omwonenden vol ongeloof en verbijstering

"Geschrokken", "niet te bevatten" en "het blijft wel op je netvlies staan". Omwonenden reageren voorafgaand op een bewonersbijeenkomst vanavond nog altijd vol ongeloof en verbijstering over wat er vanochtend vroeg is gebeurd.

Een vrouw vertelt dat het nog altijd onwerkelijk is: "Ik heb twee kinderen, een is echt overstuur wakker geworden door de klap. Het is pal voor ons huis gebeurd. Je hoorde de mensen gillen."

Een ander vraagt zich af of het gevaar geweken is en zegt dat de angst er goed in zit. Bewoners geven aan dat ze naar de bijeenkomst komen in de hoop dat ze meer duidelijkheid krijgen over wat er is gebeurd. Ook verwachten ze steun bij elkaar te vinden en wellicht elkaar te kunnen helpen.

Geschokte omwoneden Haagse flat naar bijeenkomst: 'Het is niet te bevatten'

Dodental loopt op: vijfde lichaam geborgen

Vanavond is er een vijfde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaag gehaald. Eerder werden al vier lichamen geborgen. Ook werd er aan het begin van de avond een overlevende gevonden en met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Burgemeester Van Zanen van Den Haag zei voor aanvang van een bijeenkomst voor omwonenden dat nog altijd niet duidelijk is hoeveel mensen er nog onder het puin liggen. Hij zei eerder op een persconferentie dat reddingswerkers de hele nacht zullen doorzoeken naar slachtoffers tussen de puinhopen.

Besloten bijeenkomst voor direct getroffenen door de explosies

Zo'n vijftig mensen die direct betrokken zijn bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag zijn vanavond op een besloten bijeenkomst bij elkaar gekomen. Ook burgemeester Jan van Zanen en wethouder Robert Barker waren daarbij aanwezig.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen het ANP dat de burgemeester er vooral was om te luisteren en mensen een hart onder de riem te steken. Volgens de woordvoerder kreeg Van Zanen veel vragen over de zoekactie. "Hij verzekert mensen dan dat wij alles op alles zetten om iedereen terug te vinden."

Later vanavond is er ook een bijeenkomst voor omwonenden.

Noodbevel in omgeving ingestorte portiekflat

Burgemeester Van Zanen heeft een noodbevel afgekondigd voor de directe omgeving rond de Tarwekamp "om verstoring van de openbare orde te voorkomen". Op basis van deze maatregel kan de politie mensen weren die er niets te zoeken hebben.

De gemeente Den Haag schrijft op de site van de gemeente: "Het is verboden voor iedereen, behalve mensen met een geldig belang zoals bewoners en hulpverleners, om het gebied te betreden."

Het noodbevel rond de plek waar vanochtend na een explosie een portiekflat deels instortte, geldt tot maandag 17.00 uur.

Reddingswerkers halen slachtoffers uit het puin

Slachtoffers onder puin vandaan gehaald

Reddingswerkers bergen vierde dode

Reddingswerkers hebben een vijfde persoon uit het puin gehaald. De Veiligheidsregio meldt dat deze is overleden. Het dodental staat daarmee op vier.

Iemand levend onder het puin vandaan gehaald

Twaalf uur na de explosies in de flat in de Haagse wijk Mariahoeve is iemand levend uit het puin gehaald. Dat bevestigt de Veiligheidsregio. De persoon wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de medische toestand van de overlevende is niets bekend.

Derde lichaam geborgen

Reddingswerkers hebben zojuist een derde lichaam geborgen. Dat meldt de Veiligheidsregio.

Aan de Tarwekamp in Den Haag zijn bouwlampen neergezet, zodat er in het donker verder kan worden gezocht naar slachtoffers in het puin. De Haagse burgemeester Van Zanen zei eerder vandaag dat er ook vanavond en vannacht wordt doorgezocht.

Hulpdiensten zoeken in het puin naar slachtoffers, lichamen worden geborgen

Explosies te horen via opname van voordeurcamera

Burgemeester Van Zanen sprak op de persconferentie over meerdere explosies. Ook getuigen zeggen dat ze eerst een kleine en daarna een grote explosie hoorden. Op X werd deze video van een voordeurcamera gedeeld waarop de explosies te horen zijn.

Tweede lichaam geborgen

Burgemeester Van Zanen bevestigt dat er een tweede dode is geborgen. Onder het puin wordt gezocht naar slachtoffers. Van Zanen zei een uur geleden op een persconferentie dat de hulpdiensten niet weten hoeveel slachtoffers er nog onder het puin liggen, maar dat ze rekening houden met het "zwartste scenario". "De realiteit is dat er voor hen slechts een geringe kans op overleven is."

Van Zanen: grote en kleine explosie

De Haagse burgemeester Van Zanen zei in zijn persconferentie dat er niet één maar twee explosies aan de Tarwekamp zijn geweest. "Een grote en een kleine, en daarna brand." Over de volgorde of de oorzaak van de ontploffingen zei hij niets.

Terugkijken: burgemeester Van Zanen over explosie

Burgemeester vreest meerdere slachtoffers: 'Houd rekening met zwartste scenario

Twee bijeenkomsten over de explosie

Burgemeester Van Zanen kondigt aan dat er vandaag nog twee bijeenkomsten over de explosie worden gehouden. Een besloten bijeenkomst voor direct getroffenen en een tweede bijeenkomst voor omwonenden. Hij zegt dat de mensen die het betreft nog worden geïnformeerd over de plaats en het tijdstip.

Jan van Zanen

Van Zanen bevestigt: een dode geborgen

De Haagse burgemeester Van Zanen bevestigt op een persconferentie dat er één dode is geborgen na de explosie in zijn stad. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Er wordt onder het puin naar meer slachtoffers gezocht. Het is volgens de burgemeester onduidelijk hoeveel mensen daar nog liggen. Hij zegt dat er niet langer sprake is van een reddingsoperatie, maar van een bergingsoperatie. "We houden rekening met het zwartste scenario."

Volgens Van Zanen zijn er drie slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Zij raakten gewond. Eerder was er sprake van vier gewonden.

Kist weggedragen bij ontplofte huizen in Den Haag

Bij het ontplofte gebouw in Den Haag hebben bergingswerkers een kist weggedragen. Een sloopbedrijf is de ingestorte delen van het gebouw laag voor laag aan het weghalen. Daarbij is dus mogelijk een lichaam gevonden.

De kist wordt weggedragen

Extra Journaal en aansluitend verklaring burgemeester Van Zanen

De Haagse burgemeester Van Zanen geeft vanaf ongeveer 15.15 uur een verklaring op het stadhuis over de explosie aan de Tarwekamp van vanochtend. Die persconferentie en het voorafgaande extra Journaal zijn hier te zien.

Zoekteams moeten mogelijk nog uren wachten voordat pand veilig is

Het kan volgens de veiligheidsregio nog uren duren voordat het deels ingestorte gebouw veilig genoeg is om te kunnen zoeken naar mogelijke slachtoffers.

Een sloopbedrijf uit Den Haag is nu met groot materieel bezig om delen van gebouw te verwijderen. Het pand is door de explosie instabiel geworden en daardoor kunnen bergingswerkers nog niet naar binnen om naar slachtoffers te zoeken.

Een grote rupsgraafmachine haalt brokstukken weg

Burgemeester Van Zanen weer bij ingestort pand

De Haagse burgemeester Van Zanen kwam vanochtend kort na de explosie ook al poolshoogte nemen en aan het begin van de middag was hij er opnieuw. Hij sprak van een verschrikkelijke en onvoorstelbare situatie.

Verder wilde hij niet inhoudelijk reageren en verwees hij naar zijn persconferentie. Die zenden we vanaf circa 15.15 uur live uit.

Burgemeester in wijk van explosie: 'Onvoorstelbaar'

Slachtofferhulp aanwezig in Den Haag

Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn op twee plekken in de wijk Mariahoeve om mensen bij te staan. Ze praten met ooggetuigen, omwonenden en anderen die na de explosie aan de Tarwekamp behoefte hebben aan een gesprek.

Daarnaast is het contact- en adviescentrum vandaag langer te bereiken op 0900-0101. De telefoonlijn is ook morgen geopend. Normaal gesproken is de lijn op zondag gesloten. "Het is een enorm grote gebeurtenis, dus willen we goede hulp bieden", zegt een woordvoerder.

Auto uitgebrand bij ontplofte flat

De politie onderzoekt of een uitgebrande auto bij het getroffen pand iets te maken heeft met de ontploffing van vanochtend. De voertuigen direct achter het deels ingestorte gebouw raakten weliswaar beschadigd, maar vatten geen vlam. Een auto zo'n 10 meter verderop wel.

  • Regio 15
    De auto's achter het pand raakten beschadigd maar brandden niet uit
  • Regio 15
    Deze auto die iets verderop stond wel

Veiligheidsregio: geen kind gewond

Onder de gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht, is toch geen kind. De gemeente Den Haag meldde dat vanochtend, maar een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden zegt dat het bericht niet klopt.

Vanochtend zijn vier slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog altijd onduidelijk of er meer slachtoffers zijn.

Puinruimen bij ingestort pand

Op livebeelden vanuit Den Haag is te zien dat een shovel aan de achterkant van het deels ingestorte gebouw puin aan het opruimen is. De straat ligt na de explosie bezaaid met brokstukken. Ook worden geparkeerde auto's met een vorkheftruck opgetild en verplaatst.

Eerder was al duidelijk dat er zwaar sloopmaterieel bij de plek van de explosie was aangekomen.

Honden weer het pand uit

De speurhonden van het USAR-team zijn even in het ingestorte pand geweest, maar zijn inmiddels teruggehaald. Er is nog instortingsgevaar en daarom is het niet veilig genoeg om verder te zoeken. De brandweer maakt een nieuw plan van aanpak.

De teamleider van USAR gaf vanochtend deze toelichting op hun werk:

Zo gaat het reddingsteam de komende uren te werk: 'Getraind voor deze omstandigheden'

Zwaar bouwmaterieel bij ingestort gebouw

Een sloopbedrijf is met zwaar materieel aangekomen bij de Tarwekamp. Op foto's zijn verschillende graafmachines te zien.

  • Regio 15
  • Regio 15

Kijk live naar het extra NOS Journaal en beelden uit Den Haag

Kijk nu naar de extra uitzending van het NOS Journaal, met daarna live-beelden uit Den Haag. Klik hier om mee te kijken.

Brandweer gestopt met blussen, honden pand in

De brandweer is omstreeks 11.00 uur gestopt met blussen. Gespecialiseerde brandweerbergers en reddingswerkers van USAR zijn bij de plek van de explosie. Zij kunnen nu aan het werk, ook met speurhonden. Het USAR-team is gespecialiseerd in het zoeken naar slachtoffers onder ingestorte gebouwen.

Een speurhond van het USAR-team in Den Haag

Politie: auto reed hard weg na explosie

De politie in Den Haag zegt dat er vlak na de explosie een auto hard wegreed van de Tarwekamp. De politie vraagt aan mensen die de auto hebben zien rijden om zich te melden. Ook wil de politie graag camerabeelden hebben.

De politie wil desgevraagd verder niets meer zeggen dan in het persbericht staat.

Bruidswinkel volledig verwoest

Het pand dat deels is ingestort bestaat uit dubbele appartementen met daaronder bedrijven. Onder het gedeelte dat is ingestort, zat een winkel in bruidsmode. De eigenaar is niet bereikbaar.

De bruidswinkel zit er nog niet heel lang. Op foto's van Google uit november 2022 is te zien dat het pand te huur staat. Daarvoor zat er een sportschool in.

Gemeente: een van de gewonden is een kind

Een van de vier gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht, is een kind. Dat meldt de gemeente Den Haag. Hoe het met de gewonden gaat, is onduidelijk. Rond 15.00 uur geeft de gemeente een persconferentie over de ontploffing.

"De plaats van het incident is een ravage en de hulpdiensten zijn heel hard aan het werk om mensen in veiligheid te brengen", zegt burgemeester Van Zanen, die vanochtend vroeg ter plaatse was. "We doen er alles aan om mensen te helpen en zodra er meer duidelijkheid is over de omvang van dit incident kom ik daarop terug."

Van boven

Zo ziet de ravage in Den Haag er vanaf boven uit

Extra NOS Journaal om 12.00 uur

Om 12.00 uur is er een extra NOS Journaal op NPO 1. De uitzending is vanwege de gebeurtenissen in Den Haag ook langer dan gebruikelijk op zaterdag. Ook via NPO Radio 1 houden we je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Forensische opsporing ook aan het werk

Politiemensen van de forensische opsporing zijn ook bij het ontplofte gebouw. Op foto's is te zien dat ze voorwerpen verzamelen en veiligstellen. De forensische opsporing doet bij misdrijven of ongevallen sporenonderzoek.

  • Regio 15
    Forensische opsporing in Den Haag
  • Regio 15
    Forensische opsporing in Den Haag

Ziekenhuizen Den Haag zijn voorbereid

De ziekenhuizen in Den Haag en omgeving staan klaar om meer slachtoffers op te vangen na de explosie in de portiekflat. Dat bevestigt een woordvoerder van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) na berichtgeving van het ANP.

Het HMC heeft meerdere locaties in de stad. De woordvoerder zegt dat die stand-by staan in het geval er meer slachtoffers komen.

Tot nu toe zijn vier mensen vanuit de Tarwekamp naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk of en hoeveel mensen er onder het puin liggen. De reddingswerkers kunnen pas gaan zoeken als de brand is geblust en het pand veilig is.

Reddingswerkers van USAR bij het ingestorte pand

Vijf woningen getroffen door explosie

Door de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag zijn volgens de brandweer vijf woningen getroffen. Het gaat om dubbele bovenwoningen.

In totaal zijn er veertig woningen ontruimd. De bewoners worden elders opgevangen, waar is nog niet bekend. Ze worden met bussen opgehaald.

Een overzicht vanaf een hoger punt van de enorme ravage rond de portiekflat aan de Tarwekamp die na een explosie gedeeltelijk is ingestort

Buurtbewoner: 'Hoorde kind gillen'

Deze buurtbewoner hoorde de enorme knal vanochtend en ging naar buiten. Hij vertelt dat hij op de plek van de explosie contact had met een kind dat om hulp schreeuwde.

Buurtbewoner over eerste moment na explosie: 'Hoorde een kind gillen'

De ravage gefilmd vanuit een naastgelegen flat

Een redacteur van de regionale zender Omroep West filmde deze beelden vanuit een naastgelegen flat:

In beeld: de situatie bij daglicht

Ravage op plek van explosie in Den Haag goed te zien bij daglicht

De ravage is ook op foto's goed te zien:

  • Regio 15
    Het ingestorte gebouw bij daglicht
  • Regio15
    Het ingestorte gebouw bij daglicht
  • Regio15
    De winkelgalerij is beschadigd
  • Regio15
    Schade aan een auto, die tegenover de flat staat
  • Regio15
    De getroffen winkelgalerij bij daglicht
  • Regio15
    De situatie aan de Tarwekamp

Nog onduidelijkheid over aantal slachtoffers

Een woordvoerder van de brandweer zegt dat er nog geen goed beeld is van het aantal slachtoffers in Den Haag.

Het ANP meldt dat de hulpdiensten rekening houden met een scenario dat er twintig slachtoffers kunnen zijn. De brandweer zegt dat er uit voorzorg veel ambulances klaarstaan, maar over het aantal slachtoffers is nog niets met zekerheid te zeggen.

Eerder werd wel bekend dat er vier slachtoffers zijn gered.

Hulpdiensten bij de plek van de explosie

Brandweer nog aan het blussen

De brandweer meldt dat de brand nog wordt geblust. Gespecialiseerde brandweerbergers en reddingswerkers van USAR zijn volgens de brandweer bij de plek van de explosie, maar kunnen pas aan het werk als de brand is geblust.

Het USAR-team heeft ook speurhonden bij zich:

'Ik dacht: dit is foute boel'

Een buurtbewoner van de Tarwekamp in Den Haag vertelt tegen een NOS-verslaggever dat ze vanochtend om 06.15 uur wakker werd van de explosie. "Ik dacht eerst dat er een boom was omgevallen of zo. Maar later hoorde ik heel veel sirenes en toen dacht ik: dit is foute boel."

Bij Omroep West zeggen omwonenden dat ze veel geschreeuw en gegil hoorden kort na de explosie. Ook zegt iemand dat het hele huis trilde van de klap.

In de wijk Mariahoeve, waar de explosie was, staan bussen klaar om buurtbewoners op te vangen en naar een andere plek te brengen.

Reddingsteam USAR onderweg

Een reddingsteam van het Nederlandse USAR (Urban Search And Rescue) is onderweg naar de Tarwekamp, bevestigt een woordvoerder aan de NOS.

Het USAR-team is gespecialiseerd in het zoeken naar slachtoffers onder ingestorte gebouwen. De reddingswerkers, met honden, worden bijvoorbeeld ingezet na grote aardbevingen in het buitenland, zoals die in Turkije in 2023.

Inmiddels zijn er ook gespecialiseerde brandweermensen ter plaatse. Zij zijn van het Specialisme Technische Hulpverlening, dat wordt ingezet bij ingestorte panden.

Gespecialiseerde brandweermensen in Den Haag

Vier slachtoffers gered

Volgens de brandweer zijn er vier slachtoffers gered en naar het ziekenhuis vervoerd. Omwonenden worden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten, zegt de brandweer.

In beeld: ravage na explosie op de Tarwekamp

  • Regio15
    Ravage aan de Tarwekamp in Den Haag
  • Regio15
    Brandweerlieden aan het werk bij het ingestorte flatgebouw
  • Regio15
    Ravage aan de Tarwekamp na de explosie
  • Regio15
    Brandweerlieden gaan het deels ingestorte gebouw in
  • Regio15
    Het deels ingestorte flatgebouw

Burgemeester Jan van Zanen aanwezig

Burgemeester Jan van Zanen op de Tarwekamp, waar de explosie was

Eerste beelden uit Den Haag

Eerste beelden uit Den Haag na explosie in woonwijk

Wat we nu weten

  • Rond 06.15 uur is er een explosie geweest in een portiekflat aan de Tarwekamp in Haagse wijk Mariahoeve. De oorzaak is onduidelijk.
  • Een deel van het gebouw is door de explosie weggeslagen.
  • Het gebouw bestaat uit woningen met daaronder winkels.
  • Hulpdiensten hebben groot alarm geslagen.

Welkom

Welkom in het liveblog over de explosie in Den Haag. Volg dit blog voor het laatste nieuws.