Hulpverleners aan het werk in de Turkse stad Kahramanmaras
NOS NieuwsAangepast

USAR-team blij met 12 reddingen, 'maar schril contrast met vele doden'

Het Nederlandse reddingsteam USAR, dat de afgelopen week in Turkije heeft gezocht naar slachtoffers van de aardbevingen, is tevreden over het aantal van twaalf mensen dat het heeft gered. Dat aantal is boven verwachting, zei teamleider Job Kramer in NOS Met het Oog op Morgen.

Kramer beseft dat het aantal geredde mensen in schril contrast staat met het aantal doden, dat tienduizenden bedraagt. "Maar twaalf is voor ons heel veel, we hebben nog nooit zo veel mensen gered bij een aardbeving."

In totaal hebben internationale reddingsteams de afgelopen week volgens Kramer meer dan 200 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, nog afgezien van het aantal reddingen door lokale hulpverleners. Kramer noemt dat "ongekend veel".

Het team bestond uit 65 mensen en acht honden. Vooral in de eerste dagen na de beving kon het team nog mensen redden, daarna werd het moeilijker. "Je ziet dat daarna de overlevingskansen heel snel afnemen, in deze kou."

Een van de hoogtepunten was volgens Kramer de redding, vrijdag, van een jongen van 8. "Elke redding is natuurlijk enorm bijzonder, maar deze kwam op een moment waarop we het eigenlijk niet meer verwachtten. En toen bleek ook nog eens dat het ging om een kind, dat ook nog relatief ongedeerd is. Die blik in zijn ogen vergeet je nooit meer."

Het team was gisteren voor het laatst aan het werk en vliegt donderdag terug naar Nederland. Het werk was mentaal zwaar, zegt de teamleider van USAR. De komende dagen, en ook daarna, wordt daarom veel aandacht besteed aan de mentale verwerking.

"Dat doen we vooral met elkaar, maar we krijgen ook externe ondersteuning", aldus Kramer. "Met ruimte voor emoties en verhalen, om alles een plekje te geven. Dit zal voorlopig nog niet voorbij zijn."

Nieuwsuur maakte de megaklus van USAR afgelopen week van dichtbij mee. Kijk zelf wat het team meemaakte:

Mee naar Turkije: zo redt een Nederlands reddingsteam mensenlevens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl