Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Ten Hag hekelt 'sprookjes' van media • Eredivisie wordt morgen hervat

In dit blog volgden we alles rondom speelronde 9 in de eredivisie, die dit weekend weer begint na een week interlandvoetbal.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten dit blog nu af, maar zijn morgen weer van de partij. Dan staan er vijf eredivisieduels op het programma.

Tot dan!

Het programma van speelronde 9

ESPN: 'Real Madrid toont belangstelling in Frimpong'

Volgens ESPN heeft Real Madrid interesse in Jeremie Frimpong van Bayer Leverkusen. Real zou in de Oranje-international een vervanger zien van de zwaar geblesseerde rechtsback Dani Carvajal.

Frimpong, die acht interlands voor het Nederlands elftal speelde, is een belangrijke pion in het succesvolle Leverkusen van trainer Xabi Alonso.

Ten Hag hekelt 'sprookjes' van media

Ook Erik ten Hag kwam vandaag aan het woord op een persconferentie voorafgaand aan de hervatting van de Premier League. De Manchester United-trainer heeft de afgelopen tijd veel verhalen over zichzelf gelezen en die zijn hem niet bevallen. Er wordt regelmatig geschreven dat hij op het punt staat om ontslagen te worden.

"De geruchten komen alleen vanuit de media, die verhalen verzinnen, sprookjes vertellen en leugens brengen", zei Ten Hag, die benadrukte dat er geen sprake is van onrust bij Manchester United. "Intern zitten we allemaal op één lijn."

"We houden ons aan het plan en zijn ervan overtuigd dat we het gaan omdraaien. Ik zie goede dingen, goede patronen en goede statistieken. Dat bevestigt dat we op de goede weg zijn, maar de stand liegt niet. We staan waar we staan en dat is niet goed genoeg."

Barcelona krijgt boete van 500.000 euro na valse boekhouding

FC Barcelona moet een boete van 500.000 euro betalen aan de UEFA voor het "moedwillig en bewust" verkeerd opgeven van inkomsten aan de voetbalbond. Dat bleek vandaag bij het Hof van Arbitrage voor Sport in Lausanne, Zwitserland. Dat hof stelt dat de boete van een half miljoen euro eigenlijk nog "best wel mild" is.

Volgens de UEFA en het hof heeft Barcelona gesjoemeld met inkomsten uit televisierechten. Daarvan heeft de club een aandeel van 25% verkocht voor de komende 25 jaar, om zo direct extra inkomsten te genereren. In het verwerken van die deal in de boekhouding hebben de Catalanen dus bewust dingen achterwege gelaten, zo bepaalde de arbitragecommissie.

Al langer wordt Barcelona geplaagd door financiële problemen. Het kampt met een enorme schuldenlast en komt regelmatig met bijzondere constructies om transfers mogelijk te maken.

Barcelona-president Joan Laporta

Stengs en Giménez voorlopig nog niet van de partij

De geblesseerde Feyenoorder Calvin Stengs is op de weg terug en traint alweer individueel op het veld. Toch kan het nog even duren voordat hij weer wedstrijden speelt, zegt Brian Priske.

"Ik hoop dat hij in november weer kan spelen. Maar ik luister naar de medische staf en we zullen moeten zien of het dan voor of na de interlandbreak is. We willen niets overhaasten: hij moet daarna ook fit blijven en zich goed voelen."

Ook over Santiago Giménez had Priske een korte update. De spits nam enkele weken de tijd om bij te komen in Mexico na het oplopen van een spierblessure, maar is nu weer terug in Rotterdam. "Hij zegt dat het goed voelt om weer thuis te zijn en dat hij een paar goede weken heeft gehad. We werken aan zijn terugkeer, maar ook met hem moeten we voorzichtig zijn."

Priske en Stengs tijdens het eredivisieduel met Sparta in augustus

Priske over Bosz: 'We zijn ook gewoon mensen'

Brian Priske wordt gevraagd naar de voorwaardelijke schorsing die zijn collega Peter Bosz heeft gekregen.

"Het is niet iets waar ik te veel bij stil wil staan. Wat ik kan zeggen: we zijn behalve topsporters en trainers ook gewoon mensen. We krijgen veel vragen van journalisten. Soms antwoorden we diplomatiek en soms hebben we wat meer emoties in onze lichamen zitten. Het is aan anderen om te bepalen waar de grens ligt, daar kan ik niks over zeggen."

Priske: 'Blij dat Boëtius er is'

Op de persconferentie wordt Feyenoord-trainer Brian Priske gevraagd naar Jean-Paul Boëtius, die sinds vandaag meetraint met Feyenoord onder 21. Zou hij een optie kunnen worden voor het eerste elftal van de Rotterdammers?

"Ik snap de vragen, maar ik kan er niet volledig antwoord op geven", zegt Priske. "Ik ben blij dat we als club een mogelijkheid kunnen bieden aan Jean-Paul om mee te trainen en weer fit te worden. Iedereen weet wat hij heeft meegemaakt, ik heb veel respect voor hoe hij daarmee om is gegaan. Ik ben blij dat we bij deze club voor 'onze eigen jongens' zorgen en dat we een echte Feyenoorder in huis hebben."

Brian Priske op de persconferentie op vrijdag

Priske maakt kletspraatje

Toch wel een contrast met de persconferentie van Peter Bosz van zojuist: Brian Priske is ruim tien minuten te vroeg op zijn persmoment en maakt in alle ontspannenheid (en in het Nederlands) een praatje met de aanwezige journalisten.

Het 'officiële' gedeelte van de persconferentie begint elk moment!

Brian Priske voorafgaand aan de persconferentie

Bosz 'verrast' door Schouten, is moe na tuchtzaak

De laatste weken leek er sprake van een misverstand tussen Jerdy Schouten en zijn werkgever PSV. De Eindhovenaren meldden dat de middenvelder kampte met 'algehele vermoeidheid', maar dat sprak hij zelf tegen. Volgens Schouten was er sprake van een botkneuzing.

"Ik heb daar met Jerdy over gesproken, want ik was ook wel verrast dat hij hiermee kwam", zegt PSV-trainer Peter Bosz nu. Wat er precies besproken is, houdt de trainer voor zich. "Dat laat ik intern."

Verder valt op dat Bosz niet zo spraakzaam is vandaag. Desgevraagd laat hij weten moe te zijn: "Ik was vannacht laat thuis ja." Gisteravond stond hij tegenover de tuchtcommissie van de KNVB.

Bosz wil weinig kwijt over straf KNVB: 'Ik heb niet zoveel zin om te praten, ik ben moe'

De verrassende koplopers in de eerste divisie

Na negen wedstrijden kent de eerste divisie twee verrassende koplopers: FC Den Bosch en Helmond Sport. Dat zijn twee clubs die normaal gesproken niet bovenin meespelen; Den Bosch werd vorig seizoen zelfs negentiende.

Nu mogen de Bosschenaren een periodekampioenschap vieren, waarmee ze al zeker zijn van play-offs om promotie aan het einde van het seizoen. Tenzij ze de eerste plek vast kunnen houden natuurlijk, want dan promoveren ze direct.

Strootman stopt ermee

46 interlands en een rij fraaie werkgevers: Sparta, FC Utrecht, PSV, AS Roma, Olympique Marseille, Genoa en Cagliari. En nu zit het erop: Kevin Strootman gaat met voetbalpensioen.

FC Groningen zondag in speciale shirts

FC Groningen ontvangt zondagmiddag FC Utrecht in de eredivisie. De Groningers zullen dan in speciale shirts spelen.

De club had zijn jonge supporters uitgedaagd om 'het shirt van je dromen' te ontwerpen, en de creatie van de 11-jarige Ruben Holwerda is uit ruim 400 inzendingen als beste beoordeeld door de vakjury. Hij heeft zich laten inspireren door de iconische Martinitoren, in het hart van de stad.

Het speciale FC Groningen-shirt

Slot neemt het op voor Van Dijk

"Dat is typisch Nederlands: als ze je kunnen bekritiseren, dan doen ze dat ook", zei Arne Slot zojuist op een persconferentie voorafgaand aan Liverpool - Chelsea. De Nederlandse trainer neemt het daarmee op voor Virgil van Dijk.

De aanvoerder van Oranje besloot deze interlandperiode eerder terug te keren naar Liverpool, nadat hij in het Nations League-duel met Hongarije een rode kaart had gekregen. Dat kwam hem op wat kritiek te staan, maar dat vindt Slot onterecht. "Dat verdient Virgil niet. Hoe kun je iemand bekritiseren die alles voor Liverpool en ook het EK heeft gespeeld? Maar ja, het zijn de Nederlandse media."

Bosz voorwaardelijk geschorst

Een opluchting voor Peter Bosz: hij wordt slechts voorwaardelijk geschorst voor zijn opmerkingen aan het adres van scheidsrechter Danny Makkelie. Dat betekent dat hij morgenavond als hoofdtrainer op de bank zit bij AZ - PSV.

'Boëtius traint mee met Feyenoord onder 21'

Een oude bekende op Varkenoord: ESPN meldt dat Jean-Paul Boëtius meetraint met Feyenoord onder 21.

De in Rotterdam geboren Boëtius (30) speelde in twee eerdere periodes voor Feyenoord en kwam het meest recent uit voor Hertha BSC in Duitsland. De laatste maanden kwam hij sporadisch in het nieuws nadat hij was gediagnosticeerd met teelbalkanker. Daarvan is Boëtius inmiddels hersteld, dus probeert hij weer fit te geraken en een rentree in de voetballerij te maken.

In maart 2024 staken Feyenoord-supporters Boëtius een hart onder de riem

Van de Ven en Forbs de snelste Premier League-spelers

Ook de Engelse Premier League gaat dit weekend weer verder na de interlandbreak. Voorafgaand aan de hervatting pakken Engelse media, waaronder BBC Sport en Sky Sports, uit met statistieken van Opta. Daaruit blijkt dat Micky van de Ven de snelste speler van de competitie is, op de voet gevolgd door Ajacied Carlos Forbs, die op huurbasis bij Wolverhampton Wanderers speelt.

Premier League 2024/25: snelste spelers

Speler Club Snelheid (kilometer per uur)
Micky van de Ven Tottenham Hotspur 37,1
Carlos Forbs Wolverhampton Wanderers 36,6
Anthony Elanga Nottingham Forest 35,9
Erling Haaland Manchester City 35,7
Gabriel Martinelli Arsenal 35,6

Excelsior-trainer mist wedstrijd vanwege bruiloft zus

Er is geen eredivisie vanavond, maar wel een volle speelronde met tien duels in de eerste divisie. Excelsior neemt het thuis op tegen MVV Maastricht, maar zal het moeten doen zonder hoofdtrainer Ruben den Uil. Hij is vanavond getuige op de bruiloft van zijn zus.

Den Uil komt op de clubwebsite van Excelsior aan het woord over de situatie: "Toen een jaar geleden het huwelijk van mijn zus gepland werd, kon ik niet vermoeden dat ik hoofdtrainer zou zijn en we op vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie zouden spelen. Familie speelt een belangrijke rol in mijn leven. Daar ben ik vanaf het begin van mijn aanstelling ook transparant richting de club in geweest."

Adrie Koster en Michel Breuer, normaal gesproken assistent-trainers van de Kralingers, nemen vanavond de honneurs waar.

Ruben den Uil

Wordt Bosz geschorst?

Donderdagavond stond PSV-trainer Peter Bosz in Zeist tegenover de tuchtcommissie van de KNVB. Hij verweerde zich tegen een aanklacht van de KNVB, die hem voor een duel wil schorsen voor opmerkingen aan het adres van scheidsrechter Danny Makkelie.

Wat zei Bosz ook alweer? "Ik ben altijd wel boos op Makkelie. Het ligt misschien meer aan mij. Ik vind het helemaal niets." De KNVB vindt dat genoeg voor een schorsing, Bosz is het daarmee oneens.

Vandaag doet de tuchtcommissie uitspraak en wordt duidelijk of Bosz wordt geschorst.

Het programma en de stand

Niet alle ploegen hebben evenveel duels gespeeld, maar na acht speelrondes tekent zich al wel een interessante stand af. Zo is FC Utrecht de verrassende nummer twee na een seizoenstart zonder nederlagen, staat Feyenoord op een ietwat teleurstellende zesde plaats en heeft promovendus Willem II zich knap in het linkerrijtje genesteld. Onderaan bungelt het nog altijd puntloze RKC.

Kijkend naar het programma wordt duidelijk dat de 'klassieke top drie-clubs' allemaal uitwedstrijden spelen. Het meest in het oog springt AZ - PSV op zaterdagavond, een belangrijke wedstrijd met het oog op de bovenste plaatsen!

  • NOS
    De stand in de eredivisie
  • NOS
    Het programma van speelronde 9

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom!

Na een week interlandvoetbal keert het clubvoetbal terug: speelronde 9 in de eredivisie staat voor de deur. Er is geen vrijdagavondduel, maar toch is er genoeg om op vooruit te blikken. Zo bezoeken we de persconferenties van PSV (13.30 uur) en Feyenoord (14.15 uur) en wordt bekend of Peter Bosz wordt geschorst voor zijn opmerkingen over scheidsrechter Makkelie.

Veel leesplezier!