United bij rust op voorsprong tegen Twente • Eriksen schiet zeer fraai raak

• AFGELOPEN: AZ - Elfsborg (3-2)
  • BEZIG: Manchester United - FC Twente (1-0)

Automatisch een push ontvangen bij een update in dit blog? Tik op het belletje.

MNU - TWE | 52' Schotje Maguire

Na een corner krijgt Maguire de bal voor zijn voeten. Zijn schot belandt in de handen van Unnerstall.

MNU - TWE (0-0)

Manchester United - Twente weer begonnen

De achterstand is minimaal en Twente heeft nog een helft om die goed te maken. Er is in de rust niet gewisseld door de Nederlandse trainers Ten Hag en Oosting.

Alle ruststanden

Op de andere velden heeft een Nederlander gescoord. Rosario bracht OGC Nice voor rust op gelijke hoogte tegen Real Sociedad. In Frankrijk staat het 1-1. Hieronder alle ruststanden op een rijtje:

• Manchester United - FC Twente (1-0)
  • Galatasaray - PAOK Saloniki (0-0)
  • Dynamo Kiev - SS Lazio (0-3)
  • PFK Loedogorets - Slavia Praag (0-1)
  • FC Midtjylland - TSG 1899 Hoffenheim (1-0)
  • OGC Nice - Real Sociedad (1-1)
  • RSC Anderlecht - Ferencváros TC (0-0)

Al afgelopen:

AZ - IF Elfsborg (3-2)

FK Bodø/Glimt - FC Porto (3-2)

Rust op Old Trafford

De scheidsrechter trekt geen extra tijd bij en dus gaan de spelers aan de thee. Vlak voor de rust kreeg Twente nog twee corners waaruit het niet gevaarlijk werd.

Na de levensgrote kans voor Twente-spits Lammers in de eerste tien minuten werd United beter. Dit leidde tot een doelpunt van Eriksen.

Toch lijkt Twente niets kansloos in deze wedstrijd.

MNU - TWE | 43' Twente kan United nog geen pijn doen

Er breekt nu een fase aan waarin Twente de bal heeft. United vindt het prima en komt nog niet in de problemen.

MNU - TWE (1-0)

Bodø/Glimt stunt tegen Porto

De Noren stonden bij rust al voor en hebben uiteindelijk met 3-2 gewonnen van FC Porto. Dat kan gerust een stunt genoemd worden.

Zeker omdat voormalig Groningen-speler Määttä vlak na de pauze een rode kaart kreeg bij de winnende ploeg.

MNU - TWE | 35' DOELPUNT MANCHESTER UNITED

Wat een goal van Eriksen. De Deen schiet de bal strak in de hoek.

De druk van United nam voor deze goal al toe.

MNU - TWE (1-0

Eriksen en Rashford

MNU - TWE | 26' Eerste kans United

De eerste echt grote kans voor United komt van de voet van Twente-verdediger Hilgers. Hij werkt de bal per ongeluk af op het eigen doel. Het is dat Unnerstall goed op staat te letten en uitstekend kan keepen. De Duitser kan namelijk redding brengen.

MNU - TWE | 22' Twente slordig in opbouw

Twente-trainer Joseph Oosting ziet dat zijn ploeg voorlopig standhoudt tegen United. Wel moeten de Twentenaren opletten in de passing. Er werden in de opbouw twee breedteballen zomaar ingeleverd.

MNU - TWE | 13' Gele kaart Bruns

De verdediger van Twente blokkeert de weg van Diallo en krijgt geel. Wel makkelijk gegeven.

United heeft nog geen grote kansen gecreëerd, maar laat af en toe wel zien over veel individuele kwaliteit te beschikken.

Rashford deelde een panna uit en Zirkzee voert ook meerdere lepe acties uit.

MNU - TWE | 8' Kans Lammers

Twente laat van zich horen. Van Rooij ontfutselt Dalot de bal en geeft voor, waarna Lammers van dichtbij naast schuift.

Manchester United - FC Twente begonnen

Een droomwedstrijd voor FC Twente is van start gegaan. Kijken of er over ruim negentig minuten Twentse dromen werkelijkheid zijn geworden.

• Reuters
  • Reuters

De wedstrijd is ook op de radio te volgen

De wedstrijd volgen via het liveblog is leuk, maar via de radio ook. Bram van Polen verzorgt in de rust en na de wedstrijd de analyse. Jeroen Elshoff geeft commentaar.

Ferguson op de foto met Brama en McClaren

Sir Alex Ferguson, onder wie United veel successen boekte, op de foto met Wout Brama en Steve McClaren. Die laatste twee werden kampioen met FC Twente in 2010. McClaren was vorig jaar nog assistent van Ten Hag en is nu trainer van Jamaica.

AZ boekt thuiszege op Elfsborg

Het is afgelopen in Alkmaar. Na een moeizame eerste helft komt AZ beter voor de dag in de tweede helft. Het wordt 3-2.

Ruben van Bommel was de grote man met twee treffers.

AZ - ELF | 90+4' Kansen AZ

AZ krijgt meerdere kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Van Bommel, Parrott, Belic en Meerdink krijgen de bal er niet in.

AZ - ELF (3-2)

AZ - ELF | 86' Rode kaart Elfsborg

Holmén is te langzaam voor de doorgebroken Parrott en haalt de aanvaller van AZ onderuit. Een rode kaart valt de verdediger van Elfsborg terecht ten deel.

AZ - ELF | 85' AZ moet het zichzelf niet lastig maken

AZ heeft in principe niet veel te duchten van Elfsborg. Toch zijn de Alkmaarders er nog niet. AZ-Keeper Owuso-Oduro is niet bezig aan een overtuigend optreden, waardoor hij onbewust voor gevaar van Elfsborg zorgt.

4.000 fans zitten al in 'theatre of dreams'

De meeste fans van Twente gedragen zich echter keurig. Ruim 4.000 supporters hebben al plaatsgenomen.

Onrust bij en door Twente-fans

Na afloop van de fanmars van Twente zijn er nog wat schermutselingen buiten het stadion.

Twente-fans zorgen voor onrust buiten Old Trafford

AZ - ELF | 77' Doelpunt AZ afgekeurd

Een prachtige aanval wordt afgerond door Parrott. De spits staat echter buitenspel, waardoor de treffer niet doorgaat.

Qua afgekeurde treffers staat Elfsborg nog steeds voor (1-2.

De staan op het scorebord is echter leidend en dus staat AZ voor (3-2).

AZ - ELF | 74' DOELPUNT AZ

Parrott benut een penalty nadat zijn teamgenoot Addai werd neergelegd in het strafschopgebied. Het is al met al best een vermakelijke wedstrijd.

Opstelling Twente: Vlap en Van Wolfswinkel in basis

FC Twente won afgelopen weekend met 5-0 van Almere City. Vanavond treft het een tegenstander van een ander kaliber. Trainer Oosting kiest voor de ervaren Van Wolfswinkel. Daan Rots begint daarom op de bank. Vlap staat erin in plaats van Eiting.

De ogen zijn gericht op Sem Steijn. Hij rijgt dit seizoen de treffers aan elkaar. Opvallend is dat hij training kreeg van Ruud van Nistelrooij, assistent bij tegenstander United.

De opstelling van FC Twente

AZ - ELF | 65' Van Bommel heeft hattrick op schoen

De buitenspeler had hier een hattrick moeten maken. Na een goede aanval geeft Parrott voor op Van Bommel, die de bal alleen nog langs Pettersson moet schuiven, maar hier niet in slaagt.

AZ - ELF (2-2)

Opstelling Manchester United: De Ligt wissel

De Nederlandse staf van Manchester United onder leiding van Erik ten Hag kiest voor de volgende elf namen. Voormalig Ajacieden Onana, Mazraoui, Martinez en Eriksen hebben een basisplek. Net zoals Nederlander Zirkzee, die voorin staat.

De Ligt begint op de bank.

Opstelling Manchester United

AZ - ELF | 53' DOELPUNT ELFSBORG

Toch niet zo'n goed begin van de tweede helft voor AZ. Hedlund zet de gelijkmaker op het bord. Keeper Owuso-Oduro ziet er niet goed uit. Hij laat het schot van de Zweed te gemakkelijk langs zijn vingers glippen.

AZ - ELF | 50' DOELPUNT AZ

Van Bommel met zijn tweede. De bal belandt met een stuitje voor zijn voeten en de buitenspeler schiet beheerst met de binnenkant van de voet raak.

Een technisch knap doelpunt en een goede start van de tweede helft voor AZ.

AZ - ELF (2-1)

Tweede helft AZ - Elfsborg begonnen

In Alkmaar is het spel weer aan de gang gebracht.

AZ - ELF (1-1)

Old Trafford vanbinnen

Zo ziet het stadion van Manchester United eruit als het niet gevuld is. Dit maakt het niet minder indrukwekkend.

Bodø/Glimt voor tegen Porto

Er is op het moment ook een andere wedstrijd bezig in de Europa League. Bodø/Glimt speelt thuis tegen FC Porto. De Noren staan bij rust verrassend met 2-1 voor.

Rust in Alkmaar

AZ speelde goed aan het begin van de wedstrijd en aan het eind van de eerste helft. Daartussen was het pover. Het is overigens ook niet zo dat Elfsborg de pannen van het dak speelt. De Zweden zijn taai, maar beschikken zeker niet over een wonderploeg.

De ruststand is 1-1.

AZ - ELF | 44' DOELPUNT AZ

Wat een blunder van Elfsborg-doelman Pettersson. Hij laat een hoge trage voorzet los, waardoor Van Bommel binnen kan tikken.

Een minuut daarvoor had de keeper nog wel een goede redding in huis na een schot van Clasie.

AZ - ELF | 35' Nog geen fonkelend optreden AZ

Na een goede start is AZ flink teruggezakt. De Alkmaarders zijn slordig en spelen in een te laag tempo.

AZ - ELF (0-1)

AZ - ELF | 23' DOELPUNT ELFSBORG

Nu is het wel raak voor de Zweedse ploeg. Ouma schiet raak in de verre hoek. Doelman Owusu-Oduro zat er nog wel aan met zijn vingertoppen.

Na de afgekeurde treffer van Elfsborg zit AZ er niet meer zo goed in als het in het begin van de wedstrijd.

VAK-P ook van de partij

Het fanatieke deel van de Twente-aanhang loopt met een spandoek en trommels door het regenachtige Manchester.

De fanmars van FC Twente

De geschiedenis is nooit ver weg in Engeland

Het barst in Manchester van de historische verwijzingen. We zien een standbeeld van Best, Law en Charlton. Drie legendes uit de clubgeschiedenis.

Daarnaast hangt er een klok die verwijst naar de vliegramp van 1958 in München, waarbij meerdere selectieleden van United de dood vonden.

AZ - ELF | 12' Doelpunt Elfsborg afgekeurd

De Zweden lijken toch redelijk onverwacht op voorsprong te komen. Qasem tikt binnen na een voorzet van Arber Zeneli. Er wordt na tussenkomst van de VAR een streep gezet door het doelpunt, omdat Zeneli buitenspel staat.

AZ - ELF (0-0)

AZ - ELF | 7' Parrott net niet

Daar is kans nummer twee voor de Alkmaarders. De inzet van spits Parrott wordt gekeerd door doelman Pettersson.

AZ - ELF | 5' Grote kans AZ

Daar is bijna een eigen doelpunt van Elfsborg. De bal gaat net naast. AZ begint goed en fel aan deze wedstrijd.

Het elftal van AZ

AZ - Elfsborg begonnnen

Maar nu eerst naar Alkmaar. Daar is de wedstrijd tussen AZ en Elfsborg begonnen.

De gele brigade kleurde net even rood, waardoor er boven het veld een grijze waas hangt.

Bij Old Trafford is het nog rustig

Rondom het stadion van Manchester United is het nu nog rustig.

• NOS / Jeroen Elshoff
  • NOS/Jeroen Elshoff
  • NOS

De gele brigade uit Zweden

De bespiegelingen van radiocommentator Jan Roelfs

"Een must-win wedstrijd voor AZ, gezien de zware tegenstanders die nog komen. Met Galatasaray, Fenerbahçe, AS Roma en Spurs. Verder ga ik letten op de oud-eredivisiespelers bij Elfsborg, onder wie Arber Zeneli, de sierlijke aanvaller die bij Heerenveen heeft gespeeld", dit zegt Jan Roelfs. Hij geeft zometeen commentaar op NPO Radio 1.

Opstelling Elfsborg | Twee oud-eredivisiespelers

In de opstelling van Elfsborg-trainer Oscar Hiljemark (die ooit voetbalde bij PSV) zijn enkele namen te zien die we nog zouden kunnen kennen. Sebastian Holmén speelde ooit bij Willem II en Arber Zeneli bij Heerenveen.

Opstelling Elfsborg

Opstelling AZ | Geen verrassingen

AZ-trainer Maarten Martens kiest tegen Elfsborg voor dezelfde basiself als tegen PEC Zwolle. Die wedstrijd werd vrijdag met 2-1 gewonnen.

Roord na maandenlang blessureleed klaar voor rentree

Jill Roord kan komende zondag, na acht maanden, weer voetballen voor Manchester City. Dat heeft haar coach Gareth Taylor woensdag laten weten. De 27-jarige speelster stond lange tijd aan de kant vanwege een knieblessure die ze in januari opliep.

Landen dienen klacht in vanwege 'verdacht' duel WK futsal

Meerdere landen verdenken de futsalteams van Frankrijk en Iran van matchfixing op het WK in Oezbekistan dat nu bezig is. Daarom dienen ze een klacht in bij de FIFA. Iran won met 4-1 van Frankrijk, waardoor de Fransen in een gunstiger deel van het schema terecht zouden zijn gekomen.

"De FIFA is op de hoogte van klachten die zijn ingediend door deelnemende teams aan het WK met betrekking tot de Groep F-wedstrijd tussen Frankrijk en IR Iran", zei een FIFA-woordvoerder in een verklaring. "Er zal geen verder commentaar worden gegeven zolang dit proces loopt."

Beide landen waren voor de onderlinge wedstrijd al geplaatst voor de volgende ronde. Het duel zorgde voor woede bij betrokkenen. "Iran en Frankrijk, zowel coaches als spelers, hebben mijn sport te schande gemaakt. Jullie zijn een schande voor de wereld", schreef Miguel Rodrigo, de bondscoach van Thailand, op X.

"De loting is nu beter voor ons, maar ons belangrijkste doel was om geen gele kaart te krijgen en blessures te voorkomen", liet de Franse coach Raphael Reynaud erover los.

Mbappé mist stadsderby vanwege blessure

Real Madrid heeft in ieder geval de komende wedstrijden niet de beschikking over sterspeler Kylian Mbappé, De Franse aanvaller liep gisteravond in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Deportivo Alavés een hamstringblessure op. De Spaanse club maakt niet bekend hoelang de 25-jarige Mbappé uitgeschakeld is. Wel lijkt duidelijk dat hij er dit weekend tegen stadgenoot Atlético Madrid niet bij is.

Duik in het archief: Ten Hag als voetballer van FC Twente

Erik ten Hag neemt het met Manchester United vanavond op tegen zijn oude club FC Twente. We doken de archieven in voor wat oude beelden van hem als voetballer.

AZ moet het tegen Elfsborg laten zien

PSV en Feyenoord kenden vorige week een zeer lastige week in Europa. Allebei de Nederlandse clubs gingen hard onderuit in de Champions League. En dus is AZ straks (18.45 uur) de Nederlandse club die voor het eerste Europese succes kan zorgen van dit seizoen. Het Zweedse Elfsborg wacht in Alkmaar.

"Laten we hopen dat wij weer wat hoop brengen in het Nederlands voetbal", zei Jordy Clasie op de persconferentie een dag voor de wedstrijd.

AZ heeft vertrouwen. De ploeg van trainer Maarten Martens heeft in de eerste zes eredivisiewedstrijden nog niet verloren, kreeg pas twee treffers tegen en speelt bij vlagen zeer overtuigend.

Twente met 'manager' Brama op Old Trafford: 'Geen schoolreisje, presteren'

Twaalf jaar lang ontbrak FC Twente in Europese hoofdtoernooien. Kwalificatieduels speelden de Tukkers wel, maar een groepsfase? Die zat er lang niet in. Tot dit seizoen.

Twente begint vanavond om 21.00 uur aan de competitiefase van de Europa League in een van de meest imposante en historische stadions van Europa: Old Trafford, het Theatre of Dreams. Tegen het Manchester United van Erik ten Hag moeten de Enschedeërs proberen voor een daverende stunt te zorgen.

"Prachtig", zegt Wout Brama. "Een heel mooie uitdaging voor de jongens om zich te meten met de Europese top, of subtop. Daar kijken ze enorm naar uit, dat kan niet anders."

Twente-fans in Manchester

Gisteren doken al beelden op van luidruchtige Twente-fans op de tribunes van het stadion van Manchester City, dat in de League Cup tegen Watford speelde. Inmiddels hebben de Enschedese supporters zich verzameld in het centrum van de stad.

Gezamenlijk gaan ze straks naar Old Trafford.

Welkom!

De Europa League in nieuwe stijl barst zo los! Vanaf kwart voor zeven tot een uur of elf wordt er gevoetbald in het nieuwe 'league-format'.

In dit blog hebben we veel aandacht voor AZ - IF Elfsborg (18.45 uur) en Manchester United - FC Twente (21.00 uur).