Midden-Oostenblog
Onrust Midden-Oosten
NOS NieuwsAangepast

'Hongaars bedrijf achter piepers dekmantel van Israël' • Dodental portofoonexplosies naar 20

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Het Hongaarse bedrijf achter de piepers was volgens The New York Times een dekmantel van Israël.
  • Het dodental na de portofoonsexplosies van gisteren in Libanon staat op 20.
  • Bij de pieperexplosies van dinsdag vielen in Libanon 12 doden en 3500 gewonden.
  • Israël heeft een zakenman opgepakt die betrokken zou zijn bij een Iraans moordcomplot.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon

Het Israëlische leger meldt dat het vannacht aanvallen heeft uitgevoerd op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon. Bij de beschietingen zou onder meer een wapenopslagplaats zijn geraakt.

Aan de andere kant van de grens, in het noorden van Israël, is volgens Israëlische media een aantal burgers gewond geraakt door antitankraketten uit Libanon. Van officiële kant is dat niet bevestigd. De meesten zouden lichtgewond zijn.

Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Vanwege het geweld zijn aan beide kanten van de grens tienduizenden mensen geëvacueerd. Gisteren zei de Israëlische minister van Defensie Gallant dat Israël de focus heeft verlegd van Gaza naar het noordelijke front.

De spanningen tussen Israël en Hezbollah zijn de afgelopen dagen opgelopen door de ontplofte piepers en portofoons, waarbij de afgelopen dagen in Libanon tientallen doden vielen. Hoewel Israël daarover officieel niets heeft bekendgemaakt, wordt er alom van uitgegaan dat de Israëlische geheime dienst Mossad daarvoor verantwoordelijk is.

Rookpluimen in het noorden van Israël na beschietingen gisteren vanuit Libanon

Israëliër opgepakt voor Iraans plan om Netanyahu te vermoorden

In Israël is een Israëlische man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij een plan van Iran om premier Netanyahu te vermoorden. De Israëlische politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet hebben dat bekendgemaakt in een verklaring. Behalve Netanyahu zouden ook defensieminister Gallant en de baas van Shin Bet doelwit zijn geweest. De arrestatie was vorige maand, maar is nu pas bekendgemaakt.

De naam en leeftijd van de man zijn niet vrijgegeven, maar volgens de Israëlische inlichtingendienst gaat het om een zakenman die een tijd in Turkije woonde en zakelijk en privé contacten had met mensen van Turkse en Iraanse afkomst.

Afgelopen voorjaar zou hij door een Iraanse zakenman zijn benaderd om klussen uit te voeren voor het Iraanse regime. Het zou gaan om het vervoeren van geld en een wapen, het fotograferen van gevoelige plekken in Israël en het bedreigen van Israëlische burgers die ook door Iran zouden zijn benaderd maar niet hadden gedaan wat hun was gevraagd.

De zakenman zou tweemaal naar Iran zijn gesmokkeld. Daar zou hem vorige maand zijn gevraagd of hij wilde helpen bij het doden van vooraanstaande Israëliërs, om de dood van Hamas-leider Haniyeh in Teheran te wreken. De Israëliër eiste volgens de verklaring van de Israëlische autoriteiten een bedrag van 1 miljoen dollar (omgerekend zo'n 900.000 euro) vooraf, maar dit werd geweigerd. Hij kreeg wel 5000 euro voor zijn deelname aan de gesprekken in Iran.

'Hongaars bedrijf achter piepers dekmantel van Israël'

Het Hongaarse bedrijf dat in verband wordt gebracht met de verkoop van explosieve piepers aan Hezbollah, was een dekmantel van Israël. Dat meldt The New York Times op basis van meerdere inlichtingenbronnen.

Na de explosies van dinsdag kreeg de Taiwanese pieperfabrikant Gold Apollo veel vragen over de herkomst van de piepers, omdat hun merknaam op de geëxplodeerde apparaten stond. Gold Apollo wees vervolgens naar het Hongaarse bedrijf BAC, dat de piepers onder licentie zou maken.

Volgens The New York Times heeft BAC vanaf 2022 piepers verkocht aan Hezbollah, in eerste instantie in kleine aantallen. De productie werd opgevoerd toen Hezbollah-leider Nasrallah opriep om geen smartphones meer te gebruiken, uit angst voor Israëlische hackers. Hezbollah-officieren moesten de piepers altijd dragen, om zo instructies te ontvangen van de Hezbollah-leiding.

Naast Hezbollah nam BAC ook gewone klanten aan, om zo niet op te vallen. Die klanten ontvingen normale piepers. De apparaten voor Hezbollah werden apart geproduceerd, met speciale batterijen met daarin de explosieve stof PETN.

Gisteren meldde het Hongaarse ministerie van Communicatie dat de ontplofte piepers niet in Hongarije zijn gemaakt, maar dat BAC functioneerde als tussenpersoon. "Het bedrijf heeft één geregistreerde bestuurder op het vestigingsadres, en de betrokken apparaten zijn nooit in Hongarije geweest", benadrukte het ministerie op X.

Het vestigingsadres van BAC in Boedapest

Correspondent Midden-Oosten Daisy Mohr over de impact van de explosies op Hezbollah:

Dodental portofoon-explosies opgelopen tot 20

Het dodental van de explosies van gisteren is opgelopen tot twintig, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Zeker 450 mensen zijn gewond geraakt. Veel van de slachtoffers zijn leden van Hezbollah.

Gisteren kwamen twaalf mensen om het leven bij de pieperontploffingen. Onder hen zijn twee kinderen. Bijna 3000 mensen zijn gewond geraakt.

Israël heeft nog niet gereageerd op de reeks explosies, maar veiligheidsbronnen zeggen dat de Mossad, de Israëlische geheime dienst, waarschijnlijk achter de explosies zit.

Een krater in een parkeergarage van een ziekenhuis in Beiroet, ontstaan nadat Libanese soldaten een communicatieapparaat hadden opgeblazen

'Geëxplodeerde portofoon werd al tien jaar niet meer gemaakt'

Het type portofoon dat gisteren op veel plekken in Libanon explodeerde wordt al tien jaar niet meer geproduceerd. Dat zegt de producent van de portofoon, het Japanse bedrijf Icom.

"De IC-V82 is een draagbare radio die van 2004 tot oktober 2014 werd geproduceerd en geëxporteerd, ook naar het Midden-Oosten. De productie is ongeveer tien jaar geleden stopgezet en sindsdien is het type niet meer vanuit ons bedrijf verzonden."

Het bedrijf kan niet vaststellen of de geëxplodeerde walkietalkies een namaakproduct zijn. De apparaten hebben geen echtheidskenmerken, zoals een hologramzegel. "Het is dus niet mogelijk om te bevestigen of het product vanuit ons bedrijf is verzonden", meldt Icom in een verklaring.

De IC-V82 van Icom

Volgens Icom, een beursgenoteerd bedrijf, komen alle portofoons uit dezelfde Japanse fabriek en werden ze verkocht via geautoriseerde distributeurs. Ook werden de apparaten onderworpen aan "strenge exportcontroles".

Gisteren meldde een bron aan persbureau Reuters dat de portofoons op hetzelfde moment zijn aangeschaft als de piepers, die een dag eerder tegelijkertijd explodeerde. De IC-V82-portofoon wordt voornamelijk gebruikt door particulieren. Hulpverleningsinstanties en bedrijven gebruiken het model doorgaans niet.

'95 gewonde Libanezen naar Iran gebracht'

De Iraanse Rode Halve Maan heeft bekendgemaakt dat 95 gewonde Libanezen worden overgebracht naar Iran. De meesten van hen hebben oogletsel opgelopen door de ontploffingen van gisteren, melden Libanese media.

Eerder vandaag had Iran al bekendgemaakt dat er een team van Iraanse oogartsen en verpleegkundigen naar Libanon was gestuurd en dat gewonde Libanezen naar Iran zouden worden gehaald.

De militante beweging Hezbollah wordt net als Hamas gesteund door Iran, onder meer met wapens en geld.

Legerchef Halevi: 'kosten voor Hezbollah moeten hoog zijn'

"We hebben veel capaciteiten die we nog niet geactiveerd hebben", zei het hoofd van het Israëlische leger, Herzi Halevi vandaag. "We hebben een aantal van deze dingen gezien, het lijkt me dat we goed voorbereid zijn en we bereiden deze plannen voor de toekomst voor."

"In elke fase moeten de kosten voor Hezbollah hoog zijn", zei Halevi. Hij ging niet in op de ontploffingen van piepers en portofoons in Libanon gisteren en vandaag. Volgens Libanon en de militante beweging Hezbollah zit Israël achter deze ontploffingen. Ook deskundigen denken dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad achter de ontploffende communicatieapparatuur zit. Israël zelf heeft niet gereageerd op de gebeurtenissen.

Dodental nieuwe aanvallen loopt op tot 14

Het dodental na de explosies van vandaag is opgelopen tot 14, maakt het ministerie van Gezondheid in Libanon bekend. Ook zijn meer dan 450 mensen gewond geraakt, meldt het ministerie.

Het ministerie van Communicatie bevestigt dat de ontploffende communicatiemiddelen portofoons waren. Gisteren ontploften duizenden semafoons, ook wel piepers genoemd. Bij die explosies kwamen twaalf mensen om het leven en vielen er bijna drieduizend gewonden volgens het ministerie.

Dit weten we nu van de ontploffende piepers en portofoons

Gisteren ontploften duizenden piepers in de handen en zakken van Hezbollah-strijders. Vandaag ontploften volgens ooggetuigen portofoons in Libanon.

In de video hieronder zijn beelden te zien van de explosies en legt explosievendeskundige Ad van Riel uit hoe de piepers wellicht zijn gesaboteerd:

Ontploffende piepers en portofoons: dit weten we nu

Gallant: 'focus van Israël verplaatst richting het noorden'

Israël heeft de focus verlegd naar het noordelijke front nu er "een nieuwe fase" van de oorlog is begonnen, volgens de Israëlische minister van Defensie Gallant. Hij bezocht vandaag een basis van de Israëlische luchtmacht.

"We richten onze troepen, middelen en energie op het noorden," citeert de Israëlische krant The Times of Israël de minister. Gallant ging niet in op de ontplofte apparatuur in Libanon.

De Israëlische premier Netanyahu plaatste een korte videoboodschap van enkele seconden op X, waarin hij zegt dat Israël de burgers in het noorden veilig zal laten terugkeren naar hun huizen. Hij ging eveneens niet in op de ontploffingen in Libanon.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah en Israël. Tienduizenden Israëliërs die langs de noordelijke grens wonen verblijven sindsdien elders in het land. Hun terugkeer is al meerdere keren door het Israëlische leger als belangrijk doel genoemd.

Explosie bij vermoedelijke Hezbollah-begrafenis

Een van de recente explosies vond plaats bij een uitvaart in Libanon. Daar werd vermoedelijk een Hezbollah-lid begraven, dat gisteren omkwam door een exploderende pieper.

Bekijk beelden van de explosie:

Explosie bij vermoedelijke Hezbollah-begrafenis

VN-Veiligheidsraad vrijdag bijeen om explosies

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen vanwege de reeks explosies in Libanon. Dat zegt de Sloveense VN-ambassadeur Zbogar, de president van de Veiligheidsraad voor deze maand. Algerije heeft de zitting aangevraagd, mede namens andere Arabische landen.

VN-baas Guterres waarschuwde vandaag dat het conflict in Libanon kan escaleren. "Er moet alles aan gedaan worden om dat te voorkomen." Ook andere wereldleiders waarschuwen voor een groter regionaal conflict.

Hezbollah en Libanon houden Israël verantwoordelijk en ook Amerikaanse bronnen wijzen naar Israël.

Correspondent Midden-Oosten Daisy Mohr over de nieuwe explosies:

Negen doden bij reeks nieuwe ontploffingen Libanon

Bij de nieuwe reeks aanvallen zijn negen doden en meer dan driehonderd gewonden gevallen, zegt het ministerie van Gezondheid in Libanon.

Staatsmedia meldde een half uur geleden dat er drie doden in de Bekavallei, in het oosten van het land, waren gevallen, maar die komen daar nu van terug. Het gaat om gewonden, en niet doden.

Grote meerderheid in VN voor terugtrekking Israël uit Gaza

De Algemene Vergadering van de VN heeft met een grote meerderheid gestemd voor het terugtrekken van Israël uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. In de niet-bindende resolutie wordt de aanwezigheid van Israël daar "onwettig" genoemd. Israël zou zich binnen een jaar moeten terugtrekken.

Van de 193 leden stemden 124 leden voor en 14 tegen. 43 leden, waaronder Nederland, onthielden zich van de stemming.

De Israëlische VN-ambassadeur Danon noemt de resolutie "een poging om Israël te vernietigen door middel van diplomatieke terrorisme".

De Verenigde Staten stemden tegen, is te zien op X:

Hongarije: piepers zijn niet hier gemaakt

De piepers die zijn gebruikt bij de reeks dodelijke explosies van gisteren in Libanon en Syrië zijn niet in Hongarije gemaakt, en zijn ook nooit in het land geweest. Dat zegt het Hongaarse ministerie van Communicatie op X in reactie op een bewering over Hongaarse betrokkenheid.

Er staat wel een bemiddelaar ingeschreven in het land die op afstand handelde met de piepers. Het ministerie zegt volledig mee te werken aan onderzoeken naar de zaak.

Uit beelden van de resten van de ontplofte piepers is af te leiden dat het gaat om apparaten van het Taiwanese Gold Apollo, maar de oprichter daarvan ontkent alle betrokkenheid. Hij zei vanochtend dat de piepers zijn geproduceerd in Hongarije.

VN-baas: explosies zijn schending van mensenrechten

VN-baas António Guterres noemt de pieper-explosies die gisteren in Libanon en Syrië plaatsvonden een "schending van internationale mensenrechten" en "potentieel van het internationaal humanitair recht". Guterres sprak op het moment dat er een nieuwe reeks aanvallen plaatsvond in Libanon, maar hij was hier waarschijnlijk nog niet van op de hoogte.

Hij roept op tot een onafhankelijk onderzoek. Objecten die door burgers worden gebruikt zouden niet als wapens moeten worden ingezet, zegt de VN-baas.

Guterres waarschuwt verder dat de aanval een "serieuze escalatie in Libanon" kan veroorzaken en zegt dat er alles aan gedaan moet worden om dat te voorkomen. "Deze explosies zijn overduidelijk ter voorbereiding van een grote militaire operatie."

Staatsmedia: drie doden bij nieuwe aanval

Bij de nieuwe aanval in Libanon zijn volgens staatsmedia in de Bekavallei, in het oosten van het land, zeker drie doden gevallen. Bronnen binnen veiligheidsdiensten spreken tevens over "honderden gewonden".

De aanval is dit keer naar verluidt via portofoons. Gisteren explodeerden er piepers in het hele land.

Ooggetuigen: opnieuw explosies communicatie-apparatuur Hezbollah

In Libanon exploderen portofoons die gebruikt worden door Hezbollah, melden ooggetuigen. Er worden explosies gemeld in het zuiden van Libanon en in Beiroet.

Een aantal explosies vond plaats in Beiroet bij de uitvaart van slachtoffers van de explosies gisteren, schrijft de BBC. Een verslaggever van Al Jazeera meldt explosies in de Zuid-Libanese stad Tyrus. "Er zijn hier heel veel ambulances, overal is chaos."

Gisteren explodeerden er piepers van Hezbollah. Daarbij kwamen twaalf mensen om en vielen bijna drieduizend gewonden. Hezbollah en Libanon houden Israël verantwoordelijk voor die aanval en ook Amerikaanse bronnen wijzen naar Israël.

Rook bij een mobiele telefoon-winkel in Sidon, Libanon

Ministerie Gaza publiceert lijst: 710 baby's gedood sinds 7 oktober

Het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat in handen is van Hamas, heeft een lijst vrijgegeven met de namen van ongeveer 34.000 geïdentificeerde Palestijnse doden in Gaza. Dat meldt onder meer het Duitse persbureau DPA.

Het document is 649 pagina's lang en telt de doden tussen 7 oktober vorig jaar en 31 augustus. Op de eerste veertien pagina's staan 710 kinderen jonger dan 1 jaar. In totaal zijn er 11.000 minderjarige slachtoffers. De lijst bevat enkel de geïdentificeerde lichamen.

Het ministerie geeft elke dag een update van het dodental. Daarin worden ook doden opgenomen die bij ziekenhuizen of mortuaria zijn aangekomen, maar van wie de identiteit niet is vastgesteld. Het laatste dodental van vandaag gaat om bijna 42.000. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk nog hoger; duizenden mensen worden nog vermist of liggen onder het puin.

Jordanië waarschuwt voor regionaal conflict na aanval in Libanon

De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië waarschuwt voor een groter regionaal conflict in het Midden-Oosten door de Israëlische aanval in Libanon.

Ook het Kremlin reageert op de aanval van gisteren, die aan twaalf mensen het leven kostte en waardoor bijna drieduizend gewonden vielen. "Het lijkt erop dat de plegers van deze technisch hoogwaardige aanval opzettelijk een gewelddadige confrontatie aangingen met het doel een hele grote oorlog in het Midden-Oosten te ontketenen."

De Turkse president Erdogan spreekt ook over "Israëls gevaarlijke poging om een regionaal conflict te ontketenen". Erdogan heeft telefonisch zijn medeleven betuigd aan premier Mikati van Libanon, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Dodental ontplofte piepers in Libanon stijgt naar twaalf

Het dodental als gevolg van het ontploffen van duizenden piepers gisteren in Libanon is gestegen van negen naar twaalf, meldt de Libanese minister Abiad van Volksgezondheid. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen.

Het aantal gewonden is gelijk gebleven en ligt tussen de 2750 en 2800. Bijna 300 van hen zijn volgens de minister ernstig gewond geraakt, met name aan hun ogen, gezicht en handen.

Lees meer over hoe de bevolking in Libanon met ongeloof terugkijkt op de reeks ontploffingen van gisteren:

Veel oogoperaties na explosies in Libanon

Veel mensen die gisteren gewond raakten nadat duizenden piepers in Libanon waren ontploft, hebben oogoperaties nodig. Dat zegt een oogarts in een van de grootste ziekenhuizen in hoofdstad Beiroet tegen het Duitse persbureau DPA. "De meeste gewonden hebben ernstig oogletsel, anderen moesten bijvoorbeeld hun armen laten amputeren."

Er zijn minstens negen mensen omgekomen en bijna 3000 gewonden gevallen. Veel gewonden hadden ook verwondingen aan handen en buik. De gewonden hadden de piepers waarschijnlijk in hun handen of zakken toen ze ontploften.

Het gezondheidssysteem in Libanon is niet goed uitgerust voor de vele gewonden, zegt het hoofd van de overkoepelende organisatie van ziekenhuizen in het land. "Onze ziekenhuizen zijn overweldigd en kampen met een gebrek aan medicijnen." De meeste gewonden zouden onmiddellijk geopereerd moeten worden, maar sommigen moeten wachten.

Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de ontploffingen en heeft vergelding aangekondigd. Israël heeft publiekelijk niets over de reeks ontploffingen gezegd.

Ambulances in Beiroet, na de ontploffingen

'Israël was van plan om piepers later op te blazen'

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldt op basis van anonieme Amerikaanse functionarissen dat Israël besloot de piepers gisteren op te blazen uit angst dat de geheime operatie zou worden ontdekt door Hezbollah.

Het oorspronkelijke idee was om de aanval uit te voeren op het moment dat er een totale oorlog met de militante Libanese organisatie zou uitbreken. Het opblazen van de piepers zou dan een openingsstap zijn in de oorlog, schrijft het doorgaans goed ingevoerde Axios. Maar omdat twee Hezbollah-medewerkers de afgelopen dagen zorgen zouden hebben geuit over de piepers, zou zijn besloten de aanval nu uit te voeren. Andere bronnen maken hier geen melding van en de bewering is lastig te verifiëren.

Enkele minuten voordat de piepers in heel Libanon zouden ontploffen belde de Israëlische minister van Defensie Gallant met zijn Amerikaanse collega Austin. Hij vertelde hem dat Israël op korte termijn een operatie in Libanon zou uitvoeren, maar gaf geen specifieke details. Volgens een van de bronnen van Axios deed Gallant dit om te voorkomen dat de VS volledig in het ongewisse zou blijven. Eerder meldde persbureau AP juist dat Israël de VS pas na de explosies heeft geïnformeerd.

Eerder verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de VS niet op de hoogte was van de aanval en er ook niet bij betrokken was.

Hezbollah-leider geeft morgen een toespraak

In een verklaring heeft Hezbollah gezegd dat leider Nasrallah morgen een toespraak zal geven naar aanleiding van de pieperaanval.

De Libanese militante organisatie wees direct na de explosies met de beschuldigende vinger naar Israël. Ook dreigde Hezbollah met een tegenaanval. "De vijand zal zeker zijn verdiende straf krijgen."

Israël heeft niet gereageerd op de aanval, waarbij gisteren zeker negen mensen omkwamen en bijna 3000 gewonden vielen.

Fabrikant: piepers werden geproduceerd in Hongarije

De piepers die gisteren op grote schaal ontploften in Libanon en Syrië zijn gemaakt door een bedrijf in Hongarije. Dat zegt het Taiwanese merk Gold Apollo tegen het Duitse persbureau DPA. Waardoor de piepers konden ontploffen, is nog niet duidelijk.

Uit beelden van de resten van de ontplofte semafoons is af te leiden dat het gaat om apparaten van Gold Apollo, maar de oprichter daarvan ontkent alle betrokkenheid. Hsu Ching-Kuang verklaarde dat de piepers zijn gemaakt door een bedrijf in Europa, maar gaf aanvankelijk geen details. "Het product was niet van ons. Het was alleen onze merknaam die erop stond", zei Hsu.

Tegen het Duitse persbureau DPA heeft Gold Apollo nu gezegd dat het gaat om het bedrijf BAC in Hongarije.

Hsu Chaing-Kuang, eigenaar en oprichter van Gold Apollo, staat de media te woord

Sander van Hoorn over de explosies

Amerikaanse media: 'Israël zit achter ontplofte piepers in Libanon'

Amerikaanse media melden op basis van onder meer Amerikaanse en Libanese bronnen dat de golf van ontploffende piepers in Libanon en Syrië het werk is van Israël. In de piepers zou explosief materiaal zijn verstopt dat op afstand tot ontploffing is gebracht.

Lees meer:

Geëxplodeerde piepers recent aangeschaft

Hezbollah heeft de duizenden piepers die vandaag zijn ontploft in Libanon en Syrië ergens in de afgelopen maanden aangeschaft. Dat zegt een Hezbollah-functionaris tegen persbureau AP. De piepers waren van een nieuw merk die de groep nog niet eerder had gebruikt.

Wat de ontploffing van de piepers heeft veroorzaakt, is niet duidelijk. Een Hezbollah-functionaris zei eerder dat lithiumbatterijen die in de piepers zitten waren geëxplodeerd.

Volgens de Nederlandse explosievendeskudige Ad van Riel lijkt het om een sabotageactie te gaan. "Als ik de beelden zie, is mijn eerste indruk dat er een explosief in de piepers heeft gezeten, dat in combinatie met de lithiumbatterij tot ontploffing is gekomen. Er is maar een kleine hoeveelheid springstof nodig om, in combinatie met zo'n batterij, veel schade aan te richten. Met 10 tot 20 gram springstof kun je makkelijk iemand doden."

In Beiroet reden na de explosies ambulances af en aan:

Ambulances rijden af en aan na golf van explosies piepers in Libanon

Libanese minister van Buitenlandse Zaken: Hezbollah zal terugslaan

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Abdallah Bou Habib, zegt tegen de New York Times dat Hezbollah "zeker" zal terugslaan. Libanon en de militante beweging Hezbollah zeggen dat Israël achter de ontploffing van duizenden piepers zit, eerder vandaag. "Hoe en waar ze zullen terugslaan, dat weet ik niet." De minister noemde de gebeurtenis een escalatie van de oorlog.

Bij de ontploffingen in Libanon kwamen minstens negen mensen om het leven en raakten zeker 2750 mensen gewond. In Syrië vielen zeven doden door de ontplofte piepers. De piepers, een klein apparaatje om mee te communiceren, worden door veel Hezbollah-leden op het lichaam gedragen.

Israël heeft nog niet gereageerd op de gebeurtenis.

Hamas noemt de ontploffingen een escalatie die "alleen maar tot een nederlaag zal leiden".

De Verenigde Staten zeggen niet betrokken te zijn geweest bij de ontploffingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt informatie te verzamelen over de explosies en dat het nog geen idee heeft wie erachter zit.

Hezbollah: Israël verantwoordelijk voor ontploffende piepers

Hezbollah houdt Israël "volledig verantwoordelijk" voor de ontploffende piepers, waarbij zeker acht doden en 2750 gewonden vielen. Dat zegt de Libanese militante groepering in een verklaring.

Hezbollah zegt dat Israël "een rechtvaardige straf zal krijgen" voor deze "agressie". Eerder zei de Libanese minister van Informatie ook al dat Israël achter de ontploffende piepers zat. Israël zelf heeft niet gereageerd.

Een Libanese man doneert bloed voor de vele gewonden door ontploffende piepers

Dodental Israëlische aanval Centraal-Gaza loopt op

Het dodental van een Israëlische luchtaanval op Bureij in Centraal-Gaza is opgelopen tot acht. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van de hulpdiensten in Gaza.

Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat er veel jonge kinderen onder de slachtoffers zijn. Op foto's van persbureau AFP zijn inderdaad de lichamen van kinderen te zien.

Er wordt nog steeds gezocht naar slachtoffers onder het puin. Israël heeft niet gereageerd op de berichten over de aanval.

Palestijnen bergen de doden na een Israëlische aanval in Bureij, Centraal-Gaza

Libanon: acht doden, bijna 2800 gewonden door ontploffende piepers

De Libanese minister van Volksgezondheid zegt dat er acht doden en ongeveer 2750 gewonden zijn gevallen door ontploffende piepers. Daarvan zouden er 200 in kritieke toestand verkeren. Een van de doden is een kind, meldt het Libanese staatspersbureau.

Hezbollah zei eerder dat twee van zijn leden en een 10-jarig meisje waren omgekomen door de ontploffende piepers. De Libanese militante organisatie zegt dat het de oorzaak van de simultane ontploffingen onderzoekt. Het noemt Israël niet in de verklaring.

De groep zegt dat "werkers in verschillende eenheden en instituties van Hezbollah" de piepers droegen. Persbureau Reuters meldt meer dan 1000 gewonden door de ontploffende piepers in Beiroet, Zuid-Libanon en de Bekaa-vallei in het noordoosten van Libanon.

Israël en Hezbollah beschieten elkaar sinds het begin van de oorlog in Gaza vrijwel elke dag en de spanningen liepen de afgelopen dagen op. Gisteren zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat alleen "militaire actie" de veiligheid in Noord-Israël kon waarborgen, zodat geëvacueerde inwoners terug naar hun huizen kunnen. Israël heeft niet gereageerd op de ontploffende piepers in Libanon.

Ziekenhuizen in Beiroet lopen vol met gewonden, na ontploffende piepers van Hezbollah-leden

Libanon roept burgers op bloed te doneren voor vele gewonden

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid heeft burgers opgeroepen bloed te doneren om de grote hoeveelheid gewonden te behandelen. Ook roept het al het medisch personeel op naar ziekenhuizen te gaan en om geen piepers te dragen.

Persbureau Reuters meldt dat meer dan duizend mensen in Libanon gewond zijn geraakt door ontploffende piepers, onder wie honderden Hezbollah-leden. Een Iraans persbureau meldt dat ook de Iraanse ambassadeur in Libanon gewond is geraakt door een ontploffende pieper.

Op sociale media gaan beelden rond van ontploffende piepers in Beiroet, zoals hier in een supermarkt (beeld niet geverifieerd):

Honderden gewonden worden na ziekenhuizen gebracht na ontploffende piepers in Libanon

'Honderden Hezbollah-leden gewond door ontploffende piepers'

Honderden Hezbollah-leden in Libanon zijn zwaargewond geraakt doordat hun piepers ontploften. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een veiligheidsbron. Het zou gaan om zowel strijders van Hezbollah als medisch personeel.

De bron zegt dat er zowel in de hoofdstad Beiroet als in het zuiden van Libanon piepers, die vaak aan de riem worden gedragen, zijn ontploft.

Een functionaris van Hezbollah zelf noemt de ontploffingen de "grootste inbreuk op de beveiliging" sinds de beschietingen tussen Hezbollah en Israël begonnen in oktober vorig jaar. Een journalist van Reuters zegt dat de ontploffingen tot grote paniek hebben geleid in het zuiden van Beiroet, waar Hezbollah is gevestigd.

Het is niet duidelijk hoe het mogelijk is de piepers te laten ontploffen. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

Duitse media willen toegang tot Gazastrook

Duitse media hebben Israël en Egypte opgeroepen hen toegang te verlenen tot de Gazastrook. "Na bijna een jaar oorlog roepen we de Israëlische regering op: laat ons de Gazastrook in", schrijven hoofdredacteurs van kranten, persbureaus en omroepen in een open brief aan de Israëlische premier Netanyahu en de president van Egypte Sisi.

Nu is het niet mogelijk als journalist Gaza in te komen, alleen bij uitzondering onder begeleiding van het Israëlische leger. Nieuwszender Al Jazeera en enkele Palestijnse media hebben verslaggevers ter plekke, maar zij waren al in Gaza voor de oorlog. Verder zijn er enkele fotografen van persbureaus, waaronder Reuters, AP en AFP, aanwezig in Gaza.

"De vrijwel volledige uitsluiting van internationale media bij een crisis van deze enorme wereldwijde omvang is in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen", staat in de brief. "Iedereen die onafhankelijke berichtgeving over deze oorlog onmogelijk maakt, schaadt zijn eigen geloofwaardigheid."

'Bereid risico's te nemen'

De media erkennen de gevaren van het binnengaan van Gaza, maar zeggen bereid te zijn de risico's te nemen. Sinds het begin van de oorlog vorig jaar zijn er 111 journalisten omgekomen in Gaza, volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Zo werden in juli een journalist van Al Jazeera en zijn cameraman gedood bij een Israëlische luchtaanval in Gaza-Stad.

De Europese Federatie van Journalisten, een overkoepelend orgaan waar ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bij is aangesloten, riep de EU vorige maand op het associatieverdrag met Israël op te schorten vanwege "de moord op journalisten door Israël en andere schendingen van de persvrijheid".

De begrafenis van Al Jazeera-journalist Ismail Al-Ghoul vorige maand in Gaza

Israëlische leger: drie Hezbollahstrijders omgebracht in Zuid-Libanon

Het Israëlische leger zegt drie strijders van de Libanese militante organisatie Hezbollah te hebben gedood. Op X deelt het leger beelden van de luchtaanval in Zuid-Libanon. Hezbollah heeft de dood van zijn strijders nog niet bevestigd. Vaak volgt zo'n bevestiging later op de dag.

Daarnaast heeft de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet gezegd dat het een aanslag van Hezbollah op een "hoge Israëlische veiligheidsfunctionaris" heeft verijdeld. Ook hier heeft Hezbollah niet op gereageerd. Wel zegt de groep aanvallen op posities van het Israëlische leger te hebben uitgevoerd.

Het Israëlische leger en Hezbollah beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog is Gaza vorig jaar. In Libanon zijn hierbij honderden en in Israël tientallen doden gevallen. Aan beide kanten hebben vele tienduizenden mensen hun huizen in het grensgebied moeten verlaten. Hezbollah zegt alleen te stoppen met beschietingen op Israël als er een staakt-het-vuren is tussen Hamas en Israël.

Nieuw oorlogsdoel in Noord-Israël

De Israëlische minister van Defensie Gallant zei gisteren in gesprek met een adviseur van de Amerikaanse president Biden dat militaire actie "de enige manier" is om de geëvacueerde inwoners terug te kunnen laten keren naar Noord-Israël. Wat zo'n militaire actie precies zou inhouden, is niet duidelijk. Israëlische bewindslieden hebben regelmatig gezinspeeld op een grootschalige oorlog met Hezbollah. Het Israëlische kabinet riep vannacht het terugkeren van de inwoners naar Noord-Israël als nieuw oorlogsdoel uit.

De Amerikaanse adviseur, Amos Hochstein, drong er bij Gallant juist op aan een diplomatieke oplossing te zoeken, meldt The New York Times op basis van een anonieme overheidsbron. Hochstein sprak ook met premier Netanyahu en wees er volgens de bron op dat een escalatie van het conflict met Hezbollah niet zou helpen Israëlische burgers terug te laten keren naar het grensgebied.

Rook in het zuiden van Libanon na een Israëlische aanval

Vier doden bij Israëlische aanval in Centraal-Gaza

Bij een Israëlische aanval vanochtend op een huizenblok in Bureij in Centraal-Gaza zijn vier mensen gedood. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van de hulpdiensten in Gaza. Er wordt nog naar overlevenden gezocht onder het puin. De hulpdiensten zeggen in een bericht op sociale media dat ze bij aankomst op de plek van de aanval onder vuur zijn genomen door Israëlische vliegtuigen, waarbij een hulpverlener gewond is geraakt.

Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Wel zegt het leger gisteren een commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad te hebben gedood in de humanitaire zone in Khan Younis in Zuid-Gaza. Deze Ahmed Al-Hashash zou verantwoordelijk zijn geweest voor de raketeenheid in Rafah. De terreurgroep zelf heeft zijn dood niet bevestigd. Het leger zegt verder dat een reservist zwaargewond is geraakt bij gevechten in het zuiden van de Gazastrook afgelopen nacht.

Naast de aanval in Bureij meldt Al Jazeera, op basis van hulpdiensten en eigen verslaggevers ter plekke, vandaag nog vier doden bij Israëlische aanvallen in Gaza-Stad en twee in Deir Al-Balah. Gisteren werden tien mensen gedood bij een luchtaanval op een huis in Nuseirat in Centraal-Gaza.

De nasleep van de Israëlische aanval in Nuseirat, Centraal-Gaza, op maandag

'83 procent van benodigd voedsel bereikt Gaza niet door blokkade'

Sinds het begin van de oorlog in oktober vorig jaar komt 83 procent van de hoeveelheid benodigde voedselhulp Gaza niet in door de Israëlische blokkade. Dat stellen 15 hulporganisaties, waaronder Save the Children, Oxfam, War Child en de Norwegian Refugee Council (NRC), in een nieuw rapport.

Voor de oorlog, toen er ook al sprake was van een blokkade, kwam 34 procent van de benodigde voedselhulp Gaza niet in, zeggen de organisaties. Na de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober is deze blokkade verscherpt tot een "volledige belegering", stellen ze. "Deze vermindering [in voedselhulp] betekent dat de mensen in Gaza van gemiddeld twee maaltijden per dag naar slechts één maaltijd per twee dagen zijn gegaan."

In augustus kwamen er gemiddeld per dag 69 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza in, het laagste aantal sinds oktober vorig jaar, volgens VN-cijfers. Voor de oorlog waren dit nog 500 vrachtwagens per dag. De hulporganisaties zeggen dat Israël nog altijd "stelselmatig" voedsel en andere hulpgoederen blokkeert, wat een humanitaire ramp heeft veroorzaakt. "Naar schatting 50.000 kinderen hebben voor het eind van het jaar dringend behandeling voor ondervoeding nodig", zeggen ze.

Israël houdt vol dat het genoeg hulp Gaza in laat en dat tekorten voortkomen uit logistieke problemen bij de VN en andere hulporganisaties.

Ondervoede kinderen in een ziekenhuis in Noord-Gaza in juli dit jaar

Nieuw oorlogsdoel Israël: terugkeer inwoners grens Libanon

Israël wil dat mensen die zijn geëvacueerd uit het noorden van het land vanwege de aanvallen door Hezbollah kunnen terugkeren naar huis. Tijdens een nachtelijke vergadering van het kabinet van de Israëlische premier Netanyahu werd dit goedgekeurd als een nieuw oorlogsdoel.

Langs de noordelijke grens met Libanon zijn tienduizenden Israëliërs geëvacueerd. De steden zijn inmiddels zwaar beschadigd door raketaanvallen.

De Israëlische defensieminister Gallant zei gisteren dat de kans steeds kleiner is dat er een overeenkomst wordt gesloten waardoor de Israëliërs terug naar huis kunnen. Militaire actie is volgens hem de enige manier om dit voor elkaar te krijgen.

Blinken naar Egypte voor onderhandelingen staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken reist vandaag opnieuw naar Egypte om een staakt-het-vuren in Gaza te bespreken. Dat meldt zijn ministerie.

De Verenigde Staten, Qatar en Egypte treden al maanden op als bemiddelaars in de oorlog tussen Israël en Hamas. Tot nu toe is een belangrijk obstakel bij het bereiken van een staakt-het-vuren de Israëlische eis om controle te houden over de grens tussen Gaza en Egypte. Op die manier wil de Israëlische premier Netanyahu wapensmokkel naar Gaza voorkomen, maar Hamas weigert akkoord te gaan met deze eis.

Ook over de vrijlating van de overgebleven gijzelaars is geen overeenstemming. Politiek leider van Hamas Yahya Sinwar zei gisteren nog dat zijn beweging de strijd tegen Israël nog "lang" vol kan houden.

Antony Blinken

Honderden Israëliërs demonstreren bij mogelijke opvolger Gallant

Israëlische media melden dat er honderden mensen protesteren buiten het huis van Gideon Sa'ar, die genoemd wordt als opvolger van minister Gallant van Defensie. Eerder vandaag verschenen berichten dat premier Netanyahu van plan is Gallant te ontslaan.

Het kantoor van Netanyahu en Sa'ar zelf spreken de berichten tegen, maar de demonstranten zijn er niet gerust op. Ze verwijzen naar uitspraken van Sa'ar dat hij tegen een deal is met Hamas om de Israëlische gijzelaars terug te krijgen.

"Sa'ar zei dat een deal die mijn neef levend zou terugbrengen concessies bevat waarvan hij zich niet eens kan voorstellen dat hij die zou doen", citeert de Israëlische krant Haaretz een van de betogers. Ze is de nicht van de overleden gijzelaar Carmel Gat. "Het opgeven van een gijzelingsdeal is wat Carmel in een doodskist naar huis heeft gebracht."

Israëlische demonstranten in Tel Aviv

Olietanker Sounion weggesleept naar veilig gebied

De olietanker Sounion is naar een veilig gebied gesleept, meldt de Europese maritieme veiligheidsmissie Aspides op X. Er is volgens de organisatie geen olie vrijgekomen bij het verplaatsen van het schip.

Het schip werd vorige maand door Jemenitische Houthi's aangevallen op de Rode Zee. De bemanning werd van boord gehaald door een Frans marineschip, waarna het schip stuurloos voor de kust van Jemen lag. De Houthi-rebellen brachten vervolgens meerdere explosieven tot ontploffing op het schip, waardoor er lange tijd branden woedden op het schip.

De bergingsoperatie werd twee weken geleden uitgesteld omdat het niet veilig zou zijn om het schip weg te slepen. De precieze reden werd niet bekendgemaakt.

UNRWA: vaccinatiecampagne tegen polio geslaagd

Een zeldzaam positief verhaal uit Gaza. Zo omschrijft topman Lazzarini van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) de vaccinatiecampagne tegen polio in het oorlogsgebied.

Eind vorige week werd de eerste ronde afgerond en volgens Lazzarini heeft 90 procent van de kinderen onder de 10 jaar het vaccin gekregen. De Nederlander Rik Peeperkorn, die namens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoordelijk is voor de campagne, noemde dat percentage donderdag ook al. Zijn baas, WHO-topman Tedros, zei een dag later dat 560.000 kinderen een eerste vaccin hebben gekregen. Het vaccin wordt toegediend met een druppel in de mond.

Volgens Lazzarini wordt de volgende uitdaging om alle kinderen eind deze maand ook hun tweede vaccin te geven. "Maar dit laat zien dat hulp kan worden geboden zonder onderbrekingen als de partijen in dit conflict politieke wil tonen."

Eind juni werd polio aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het poliovirus werd vastgesteld in het gebied.

Verdriet en schade na bombardement op Nuseirat

Bij een Israëlisch bombardement op Nuseirat zijn vanochtend zeker tien mensen gedood, onder wie ook vrouwen en kinderen. De ravage is groot.

Op een begraafplaats wordt gerouwd om de doden:

Doden na luchtaanval in het Nuseirat-vluchtelingenkamp in Gaza

Palestijnse bouwvakkers scholen zich om tot akkerbouwers

Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever raakten na het uitbreken van de oorlog massaal werkloos. Ze werkten vaak in de bouw in Israël en zijn daar niet meer welkom. Met alle gevolgen van dien voor de toch al fragiele economie op de Westoever.

Om toch nog geld te verdienen, zijn sommige Palestijnen landbouw gaan bedrijven. Al Jazeera ging kijken in Beit Dajan, vlak bij Nablus. In een paar maanden is het aantal kassen daar gegroeid van 2 naar bijna 200.

"Hoewel ik nu een lager inkomen heb, is dit beter. Ik beplant mijn eigen land en heb geen problemen bij checkpoints", zegt teler Raed Abu Jish. Het is niet eenvoudig om groenten te laten groeien in het gebied. Water is schaars en de kassen worden aangevallen door kolonisten.

Bekijk de Engelstalige reportage van Al Jazeera:

'Netanyahu bereidt ontslag Defensieminister voor'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is van plan om op korte termijn zijn Defensieminister Yoav Gallant te ontslaan, melden media in het land. De krant Yedioth Ahronoth en andere media schrijven dat de premier hem wil vervangen door Gideon Sa'ar, die al bewindspersoon was in vorige kabinetten van Netanyahu. Het kantoor van de premier ontkent volgens de publieke omroep Kan dat er gesprekken met Sa'ar lopen. Ook Sa'ar ontkent de berichten, schrijft The Times of Israel.

Aanleiding voor het ontslag zou Gallants weerstand zijn tegen een groot offensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon, meldt Haaretz. Kan stelt dat Netanyahu daarnaast wil weten of Sa'ar wel een hervorming van de dienstplicht zal doorzetten, met daarin toch weer allerlei uitzonderingen voor ultraorthodoxe mannen. Het Hooggerechtshof had juist in juni geoordeeld dat ook zij in het leger moeten dienen.

De relatie tussen Netanyahu en Gallant is al langer gespannen. Gallant werd eind maart 2023 ontslagen vanwege zijn kritiek op Netanyahu's juridische hervormingen. De premier kwam twee weken later terug van dat besluit na grootschalige protesten.

Vorige week zei Gallant nog dat de militairen in Gaza het einde van hun missie naderen, hoewel de taak daar nog niet helemaal is volbracht. Wel zal de aandacht naar het noorden verschuiven, kondigde hij aan.

Netanyahu en Gallant op een persconferentie in oktober 2023

Kolonisten vallen basisschool op bezette Westoever aan

Israëlische kolonisten hebben een schoolgebouw van bedoeïenen aangevallen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde bij het dorp Muarrajat vlak bij Jericho.

Zeker drie mensen zijn bij de aanval gewond geraakt, meldt persbureau Wafa op gezag van de Palestijnse Rode Halve Maan. Die hulporganisatie heeft de gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

Nadat de kolonisten hun aanval waren begonnen, riepen de dorpsbewoners de hulp in van linkse activisten, schrijft de krant Haaretz. Toen die aankwamen, werden ook zij aangevallen. De activisten zeggen dat een een stuk of tien gemaskerde jongeren gewapend met stokken op zoek waren naar een dorpsbewoner die hun vriend zou hebben geslagen. Ze vielen leerlingen en het schoolhoofd aan.

De leraren en kinderen konden ontsnappen aan hun aanvallers. Het schoolhoofd zou volgens de activisten door het leger zijn gearresteerd.

Haaretz zette deze beelden van de aanvallers op X:

Duizenden vuurwapens voor burgerwachten Noord-Israël

Het Israëlische leger en het ministerie van Defensie hebben burgerwachten in bijna honderd gemeenschappen in het noorden van het land van een nieuwe uitrusting voorzien.

De vrijwillige beveiligers hebben onder meer de beschikking gekregen over nieuwe Arad-aanvalsgeweren. Het ministerie kocht voor 50 miljoen sjekel (omgerekend 12 miljoen euro) zo'n 9000 stuks. Aan het begin van de oorlog had het al 5000 vuurwapens uitgedeeld. De burgerwachten kregen ook onder meer kogelwerende vesten en medische hulpmiddelen.

Inwoners van dorpen en steden in Noord-Israël dicht bij de grens met Libanon moesten kort na het uitbreken van de oorlog op last van de overheid hun huis verlaten. Maar niet iedereen vertrok. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza zijn er ook vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah-strijders in het zuiden van Libanon en het Israëlische leger. Daarbij zijn aan beide kanten doden gevallen.

De Arad-aanvalswapens voor de burgerwachten

Palestijnen: Israël doodt achttien mensen in Gaza

Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn vanochtend zeker achttien Palestijnen gedood, melden Palestijnse bronnen.

De meeste mensen werden gedood bij een luchtaanval op een woning in Nuseirat in het midden van de Gazastrook. Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat daarbij tien doden vielen, onder wie vrouwen en kinderen. Meer dan vijftien mensen raakten gewond. Het Amerikaanse persbureau AP sprak met een woordvoerder van het Awda-ziekenhuis, waar de lichamen naartoe zijn gebracht. Die bevestigde het dodental.

Bij een luchtaanval op Gaza-Stad werden zes mensen gedood, onder wie een vrouw en twee kinderen. Ook Rafah kwam onder vuur te liggen. Met een bombardement op een pluimveehouderij ten noordwesten van de stad doodde Israël twee mensen.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza als gevolg van de Hamas-aanvallen op Israël op 7 oktober zijn meer dan 41.000 bewoners van de Gazastrook gedood. Naar schatting duizenden lichamen liggen nog onder het puin. Ook zijn er ruim 95.000 mensen gewond geraakt.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week kan je hier teruglezen.