Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Dunbar wint op Picón Blanco • Roglic verliest drie helpers maar Vuelta-zege lijkt veilig

In dit blog houden we je op de hoogte van de twintigste etappe van de Ronde van Spanje:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten af met de samenvatting van de 20ste etappe, door Eddie Dunbar gewonnen op de Picón Blanco. Primoz Roglic bleef met gemak overeind in de rode trui, Jay Vine en Marc Soler streden om de bergtrui.

Bedankt voor het volgen van dit blog en - voor de laatste keer in deze Vuelta - tot morgen!

Dunbar zegeviert op loodzware Picón Blanco, Vuelta-winst in zicht voor Roglic

Ontknoping live bij de NOS

Het slot van de Ronde van Spanje is live te volgen bij de NOS via een stream op NOS.nl en in de app. Morgen staat de laatste etappe op het programma, een tijdrit met start en finish in Madrid. Die is vanaf 17.55 uur te volgen via deze livestream.

Morgen: tijdrit in Madrid

Het peloton vliegt naar Madrid, waar morgen de ontknoping van de Ronde van Spanje plaatsvindt. De laagstgeklasseerde renner begint morgen om 16.20 uur als eerste aan de vlakke tijdrit van 24,6 kilometer door Madrid.

Primoz Roglic gaat om 19.04 uur als laatste van start aan zijn zegetocht door de Spaanse hoofdstad. Wellicht wordt het achter hem nog wel spannend in het klassement. Nummer twee Ben O'Connor staat slechts 9 seconden voor op Enric Mas, en het verschil tussen David Gaudu (vijfde) en Mattas Skjelmose (zesde) is 26 seconden.

Het profiel van de tijdrit in Madrid

Ploeggenoot Roglic over virus in de ploeg: 'Lastige dag'

Roger Adriá, ploeggenoot van Primoz Roglic, moest vandaag opstaan om zijn kopman te helpen in deze loodzware bergrit. Hij praat na afloop met drievoudig Vuelta-winnaar Alberto Contador, tegenwoordig werkzaam bij Eurosport.

"Het was een lastige dag... Een virus of zoiets in de ploeg", lijkt Adriá de geruchten over ziekte bij de mannen van Red Bull Bora-hansgrohe te bevestigen. "Ik moest Vlasov en Dani (Martinez) vervangen. Ik had een goede dag en kon Primoz helpen."

Blijdschap bij familie Roglic

We hebben Primoz Roglic nog niet gehoord over de etappe van vandaag, of over de geruchten over zijn ploeggenoten die al dan niet door ziekte de Vuelta hebben verlaten tijdens de etappe van vandaag.

Wat we wel zien zijn deze fraaie beelden van de man in de rode trui en zijn kinderen, die springend de (aanstaande) eindoverwinning van vader Primoz vieren.

Dunbar: 'Deze zege smaakt nog zoeter'

"Deze smaakt nog zoeter", zegt Eddie Dunbar na zijn tweede ritzege in deze Vuelta. "Winnen bij een aankomst bergop, uit de groep van de favorieten..."

"Ik ken deze klim uit de Ronde van Burgos, hij is een stuk zwaarder dan het lijkt op het profiel. Ik voelde me heel sterk, reed heel hard op de steile stroken en pakte het wat voorzichter aan op de vlakkere stukken."

"Ik stond twaalfde in het klassement en wist dat ik wel wat ruimte kon krijgen", zegt de Ier. "We zijn nog maar met z'n vijven in de ploeg, maar de jongens hebben me fantastisch geholpen door me de laatste dagen uit de problemen te houden."

Eddie Dunbar

Het algemeen klassement

Het lijkt bijna niet meer mis te gaan voor Primoz Roglic, hij gaat morgen op voor zijn vierde eindzege in de Ronde van Spanje.

Carlos Rodriguez (Ineos) lijkt het enige grote slachtoffer van de slotklim van deze Vuelta. De Spanjaard zakt drie plaatsen en verliest op de Picón Blanco zijn kans op de jongerentrui. In dat klassement gaat Mattias Skjelmose stevig aan de leiding.

Bekijk hieronder de top acht waarmee we morgen van start gaan in de afsluitende tijdrit van 24,6 kilometer:

Het klassement na etappe 20

Top tien etappe 20

Top tien van de etappe

FINISH | Mas tweede, voor Roglic

Enric Mas komt als tweede boven en pakt tijd op Primoz Roglic. Het zijn seconden, dus de rode trui blijft stevig om de schouders van de Sloveen.

Ben O'Connor komt als zesde over de streep, zeven seconden achter Mas. De Australiër slaat de Spaanse aanval op zijn tweede plek in het klassement dus knap af.

FINISH | Dunbar wint op Picón Blanco!

Eddie Dunbar komt solo over de streep op Picón Blanco en wint zijn tweede rit in deze Vuelta!

Eddie Dunbar

0.5 km | Landa uit het niets

Mikel Landa valt aan vanuit de achtergrond! Lukt het de Spanjaard om Dunbar nog bij te halen? Mas, Roglic en Carapaz schuiven mee.

1 km | O'Connor keert terug!

Ben O'Connor leek vandaag zijn tweede plaats in het klassement te gaan verliezen, maar nee. De Australiër keert, met hulp van ploeggenoot Felix Gall, heel knap terug in de ploeg met verder Roglic, Gaudu, Carapaz en Mas. Ook Landa is in aantocht.

Alleen Dunbar rijdt voor dit groepje uit.

2.5 km | Dunbar mag hopen

Hij heeft Pavel Sivakov achter zich gelaten, Eddie Dunbar rijdt nu solo op kop. Achter hem zien we David Gaudu, maar die heeft niet veel meer over.

Het echte gevaar komt van achter de Fransman, daar zet Primoz Roglic nog eens flink aan. Hij heeft Enric Mas en Richard Carapaz in zijn wiel.

3 km | Dunbar en Sivakov samen

Eddie Dunbar sluit aan bij Pavel Sivakov. Of zij gaan strijden om de etappezege, is nog allesbehalve zeker. Udko Berrade en David Gaudu zijn in aantocht.

En wat heeft Primoz Roglic nog in petto? De verschillen zijn heel klein, de voorste tien maken nog kans op een prachtige zege op Picón Blanco.

4 km | Roglic versnelt, Mas schuift mee

Als Lipowitz uitstuurt is het aan Primoz Roglic zelf. De klassementsleider versnelt en doet een groot deel van de groep pijn. Enric Mas ziet er nog goed uit, hij schuift mee in het wiel van Roglic.

Daarachter volgen Richard Carapaz en David Gaudu, zij sluiten weer aan. Ben O'Connor, tweede in het klassement, heeft het zwaar.

4,9 km | Aanval Dunbar, niemand volgt

Eddie Dunbar wil jacht maken op Pavel Sivakov, die nog altijd solo vooruit rijdt. Dunbar versnelt uit de groep der favorieten, waar verder iedereen netjes achter Lipowitz aan blijft rijden.

5,5 km | Lipowitz duikt weer op

Kijk, toch nog een helper voor Primoz Roglic. Florian Lipowits schuift op naar voren gaat op kop rijden. Achteraan de groep lijkt Mattias Skjelmose toch weer te lossen, komt zijn jongerentrui nog in gevaar op de slotklim?

6.5 km | Roglic neemt over

Mattia Cattaneo maakte tempo in dienst van zijn kopman Mikel Landa, maar wordt nu bedankt voor de moeite. De mannen van Red Bull nemen over. Roger Adria en Primoz Roglic passeren Cattaneo en gaan op kop rijden.

Adria houdt dat niet lang vol, Roglic wel. Hij legt de gehele groep zijn tempo op, de Sloveen is op weg naar de eindzege. De voorsprong van Pavel Sivakov bedraagt nog altijd 40 seconden.

Roglic en Adria passeren Cattaneo

7 km | Laatste klim van deze Vuelta!

Ze zijn eraan begonnen, de Picón Blanco! Pavel Sivakov heeft nog zo'n 45 seconden voorsprong op de groep der favorieten, waar ploegmaten van Mikel Landa het tempo nog maar een keer flink opvoeren.

Al snel haken de eerste renners af. Deze laatste klim van de Vuelta gaat een ultieme afvalrace worden. Wie blijft er over? En wie wint er op de 'witte' top?

16 km | Op naar Picón Blanco

Pavel Sivakov

Over acht nagenoeg vlakke kilometers begint de slotklim van deze etappe. De Picón Blanco: 8 kilometer à 9 procent gemiddeld, met stroken tot liefst 18 procent.

Pavel Sivakov gaat er waarschijnlijk als eerste aan beginnen, hij heeft inmiddels een minuut voorsprong op de groep der favorieten.

Het profiel van de slotklim naar Picón Blanco.

25 km | Sivakov als eerste boven, Vine bergkoning

Pavel Sivakov komt solo als eerste over de top van de Puerto de Los Tornos. Maar belangrijker nog: Jay Vine wordt vierde en pakt dus twee punten. Daarmee gaat de Australiër zijn ploeggenoot Marc Soler voorbij in het bergklassement.

Met alleen nog de slotklim van deze rit voor de boeg, kan het vrijwel niet meer mis voor Vine. Hij wordt de bergkoning van de Vuelta.

Virtuele stand bergklassement

1. Jay Vine (UAE) 78 punten
2. Marc Soler (UAE) 76
3. Pablo Castrillo (Kern-Pharma) 43

Voedselvergiftiging bij ploeg Roglic?

Red Bull-Bora-hansgrohe reed, in dienst van kopman Primoz Roglic, een sterke Vuelta maar krijgt het vandaag plots heel zwaar. Drie renners stapten al af in deze voorlaatste etappe, waaronder rasklimmer Daniel Martínez.

De geruchten rond de Vuelta gaan nu over een voedselvergiftiging in de ploeg, waardoor verschillende renners ziek zijn. Rodetruidrager Roglic lijkt voorlopig nergens last van te hebben, hij zit comfortabel in de groep der favorieten.

29 km | Aanval Sivakov

De tank van Marc Soler is leeg, gelukkig is er binnen de ploeg van UAE nog wel iemand die op avontuur wil. Pavel Sivakov rijdt in zijn eentje weg en pakt twintig seconden voorsprong.

Jongerentruidrager Mattias Skjelmose sluit intussen weer aan bij de favorieten.

32 km | Vluchters ingerekend

Ook Jay Vine en Clément Berthet worden ingerekend door de groep van klassementsmannen, aangevoerd door Mattia Cattaneo in dienst van Mikel Landa.

Vine hoopt aan te haken, elk puntje op de top van de Puerto de Los Tornos kan hem de winst in het bergklassement opleveren.

34 km | Landa en Roglic ogen sterk

Mikel Landa wordt door ploegmaat Cattaneo gelanceerd voor een eerste aanval, Primoz Roglic zit snel in zijn wiel en ook diens ploeggenoot Lipowits kan mee.

Even later slagen er nog tien renners in aan te sluiten. Mattias Skjelmose, nummer 6 in het klassement en drager van de witte trui, kan niet mee. Net als Adam Yates en Einer Rubio.

De koplopers hebben nog zo'n 20 seconden voorsprong.

36 km | Soler breekt, Landa wordt op gang gebracht

Marc Soler bepaalde het tempo in de eerste kilometers van de klim, het lijkt meteen zijn laatste serieuze inspanning van deze Vuelta te zijn geweest. De Spanjaard stuurt uit de kopgroep en staat geparkeerd. Het is aan zijn ploegmaatje Jay Vine. Was er dan toch sprake van een uitgekiende tactiek in de UAE-formatie?

Op de achtergrond zien we een aanstormend peloton, of wat daar nog van over is. T-Rex Quick-Step heeft de groep flink uitgedund om een alles-of-niets-poging van Mikel Landa in de leiden.

Het profiel van de Puerto de Los Tornos

41 km | Vijf renners vooraan

Geen verrassing: Marc Soler is weer bijgehaald in de afdaling. De kopgroep van vijf begint over enkele kilometers aan de voorlaatste beklimming van deze Vuelta.

Goed moment om overzicht te brengen, voor Soler er weer vandoor gaat.

52 km | Wat is Carapaz van plan?

Harry Sweeny kijkt om: geen Carapaz

Opvallend moment net op de top van de Portillo de la Sia, waar EF-renner Harry Sweeny versnelde uit het peloton. Hij keek om en stopte, waarschijnlijk omdat hij zag dat zijn kopman Richard Carapaz niet in zijn wiel zat. De Ecuadoriaan, vierde in het algemeen klassement, zat ingesloten.

Het lijkt er dus wel op dat Carapaz nog iets van plan is vandaag, zien we een aanval van hem op de volgende klim?

In de kopgroep komt alles weer bij elkaar in de afdaling. We maken ons op voor de voorlaatste klim van deze etappe. De Puerto de Los Tornos is van eerste categorie: 11,3 kilometer à 6 procent.

Het profiel van de 20ste etappe in de Vuelta.

60 km | Soler naast Vine in bergklassement, peloton nadert

Marc Soler komt ook op de Portillo de la Sia als eerste boven en pakt vijf bergpunten. Achter hem is Jay Vine weggesprongen uit de achtervolgende groep en pikt drie bergpunten mee.

Alsof het zo moest zijn, staan de ploeggenoten nu op gelijke hoogte in het bergklassement. Mochten Soler en Vine vandaag geen bergpunten meer pakken, gaat de bergtrui naar Soler omdat hij als eerste bovenkwam bij een klim van buitencategorie.

Op de laatste twee beklimmingen van zijn nog maximaal twintig punten te verdienen, maar het peloton nadert. Door toedoen van T-Rex Quick-Step, de ploeg van Mikel Landa, is het gat teruggebracht tot 2.20.

Virtuele stand bergklassement

1. Marc Soler (UAE) 76 punten
2. Jay Vine (UAE) 76
3. Pablo Castrillo (Kern-Pharma) 43

67 km | Na trage afdaling valt Soler weer aan

Het fenomeen Marc Soler blijft deze etappe kleuren. Hij kwam net als eerste boven, maar van zijn voorsprong bleef niets over in de afdaling.

Vine, Berthet, Frigo en Castrillo sloten aan bij Soler, die er bij de eerste de beste oplopende strook weer vandoor gaat. Op naar de volgende bergtop, die van de Portillo de la Sia (tweede categorie).

Het profiel van de 20ste etappe

75 km | Bergpunten voor Soler

Marc Soler komt solo over de top van de Portillo de Lunada. Hij schrijft tien bergpunten bij, achter hem pakt ploeggenoot Jay Vine zes punten.

Virtuele stand bergklassement

1. Jay Vine (UAE) 73 punten
2. Marc Soler (UAE) 71
3. Pablo Castrillo (Kern-Pharma) 43

78 km | Opgave Daniel Martínez

Daniel Martínez, een belangrijke ploeggenoot van rodetruidrager Primoz Roglic, stapt af. Gisteren was de Colombiaan nog verantwoordelijk voor een deel van de 'lead-out' voor ritwinnaar Roglic, vandaag heeft hij een bijzonder slechte dag.

Red Bull-Bora-hansgrohe beleeft algeheel een zware dag. Nico Denz en Patrick Gamper kwamen al vroeg in de problemen en stapten af. Ook Aleksandr Vlasov kon al snel niet meer mee met het peloton.

82 km | Castrillo keert terug

Pablo Castrillo was iets te vroeg afgeschreven, de winnaar van twee etappes in deze Vuelta keert knap terug bij Jay Vine en Clément Berthet. En dat niet alleen, Castrillo plaatst ook meteen een versnelling als Berthet hem vraagt over te nemen.

Gezellig is het niet in de achtervolgende groep. Marc Soler maakt het weinig uit, hij rijdt dertig seconden voor het drietal uit.

90 km | Vine en Berthet achtervolgen Soler

Marc Soler zit, zoals we hem kennen, allesbehalve rustig op zijn fiets in de kopgroep. Hij plaatst versnelling na versnelling. Iedereen die vooraan terugkeert, wil hij zo snel mogelijk weer achter zich laten. Ook Jay Vine, ploeggenoot van Soler bij UAE, lijkt gek te worden van de kapriolen van de Spanjaard.

Vine en Clément Berthet rijden nu kort achter Soler. De andere leden van de kopgroep lijken gezien, hun achterstand loopt op naar de minuut.

Ondertussen in de Ronde van Romandië: Vollering klopt Kopecky

Demi Vollering heeft - na een fotofinish - de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen.

Vollering streed om de zege met ploeggenote Lotte Kopecky. De Nederlandse ging als eerste aan op de top van de slotklim, Kopecky kwam sterk terug en smeet haar voorwiel met veel kracht over de streep. Een fotofinish tussen de twee toprensters van SD Worx-ProTime, zoals we die ook ooit zagen in de voorjaarsklassieker Strade Bianche. Net als toen won Vollering.

Vollering voerde in de laatste kilometers het tempo op en zag dat vier rensters meekonden op de slotklim, waaronder twee van haar ploeggenoten: Kopecky en Niamh Fisher-Black. Ook Gaia Realini was mee, een versnelling van de Italiaanse zorgde ervoor dat zij alleen overbleef met het SD Worx-drietal.

Fisher-Black en Realini losten, waarna Vollering de rit won en Kopecky de leiderstrui verovert. De Ronde van Romandië wordt morgen afgesloten met een heuvelrit (144 kilometer) met start en finish in Morges.

97 km | Vijf punten voor Vine

Marc Soler en Clément Berthet rijden vooruit, maar daar komt Jay Vine. Hij gaat het duo net voor de top van de Alto del Caracol voorbij het pakt de volle buit: vijf punten.

100 km | Soler versnelt

Marc Soler versnelt en rijdt weg uit de kopgroep, Clément Berthet (Decathlon-AG2R) gaat mee met de bolletjestruidrager van UAE.

103 km | Belangrijke helpers Roglic lossen

De belangrijkste helpers van Primoz Roglic lijken de rekening te betalen voor hun inspanningen van gisteren. Daniel Martínez moet lossen uit het peloton en ook Aleksandr Vlasov heeft het zwaar. Het tempo van de mannen van Ineos is voor hen te zwaar.

Dat de ploeg van Carlos Rodréguez aardig doortrapt, is ook te zien aan de voorsprong van de kopgroep. Die was niet zo lang geleden nog meer dan zes minuten, inmiddels heeft de Ineos-brigade daar ruim twee minuten vanaf gereden.

107 km | Serieuzer klimwerk in aantocht

De eerste twee beklimmingen van de dag zijn achter de rug. De kopgroep begint nu aan iets zwaarders, de Alto del Caracol is van de tweede categorie: 10,5 kilometer à 5,5 procent.

Na een bescheiden afdaling volgt daarna met de Portillo de Lunada (14 kilometer à 6,2 procent) een beklimming van de eerste categorie.

Het profiel van de 20ste etappe

117 km | Vine weer als eerste boven

Jay Vine schrijft weer drie bergpunten bij, Pablo Castrillo wordt tweede (2 punten) en bolletjestruidrager Marc Soler pikt het laatste puntje mee. Vine (62) heeft nu vier punten meer dan Soler, Castrillo heeft er 41.

Daarachter zien we een verandering op kop van het peloton. Ineos-Grenadiers gaat op kop rijden, zij denken er baat bij te hebben als het wat sneller gaat dan de ploeg-Roglic tot nu toe deed. Bij Ineos zal het in dienst zijn van Carlos Rodríquez. De Spanjaard verloor gisteren de witte trui aan Mattias Skjelmose.

Het verschil tussen beiden is slechts acht seconden. Omdat Skjelmose op papier de betere tijdrijder is, zal Rodriguez vandaag tijd moeten pakken om nog kans te maken op de winst in het jongerenklassement.

Ineos-Grenadiers op kop van het peloton

120 km | Puerto de la Braguía

De kopgroep is bezig aan de tweede gecategoriseerde klim van de dag. Net als de eerste is de Puerto de la Braguía van de derde categorie, drie punten voor wie er als eerste overheen gaat, dus.

De drie grootste kanshebbers voor de bergtrui zitten in de kopgroep:

Virtuele stand bergklassement

1. Jay Vine (UAE) 59 (+3)
2. Marc Soler (UAE) 56
3. Pablo Castrillo (Kern-Pharma) 39 (+2)

133 km | Voorsprong koplopers groeit

Het peloton doet rustig aan op de eerste beklimming van de dag. Daardoor loopt de voorsprong van de tien koplopers op richting de vier minuten.

Wie heeft er behoefte aan om deze rit te controleren? Rodetruidrager Primoz Roglic rijdt met zijn ploeggenoten op kop van het peloton, maar heeft weinig reden om de kopgroep binnen bereik te houden. Jack Haig is de best geklasseerde renner van het tiental, hij staat op bijna 43 minuten van Roglic.

137 km | Vine pakt de punten, Soler doet niet mee

Jay Vine wint het sprintje om de bergpunten, de Australiër klopt Pablo Castrillo en Marco Frigo. Vine schrijft drie punten bij en is daarmee virtueel leider in het bergklassement.

Hij gaat daarmee voorbij zijn UAE-ploegmaat Marc Soler, die niet meedoet aan het bergsprintje. Heeft de Spanjaard vandaag een groter doel dan het verdedigen van zijn bolletjestrui?

140 km | Voorsprong loopt op, bergsprint in aankomst

Bij dsm-firmenich-PostNL waren ze niet zo blij met het missen van de eerste vlucht. Maar na verwoede pogingen het gat te verkleinen door op kop van het peloton te gaan rijden, lijkt de ploeg het nu toch maar op te geven.

Het tiental krijgt wat meer ruimte, hun voorsprong bedraagt nu anderhalve minuut. Over twee kilometer rijden zij over de top van de Las Estacas de Truebla, daar liggen drie bergpunten voor degene die als eerste over de streep rijdt. Dan kijken we uiteraard naar het UAE-duo: Marc Soler en Jay Vine, de leider en nummer 2 van het bergklassement.

151 km | Trucje dsm mislukt

Enzo Leijnse liet zich terugzakken uit de kopgroep om zijn ploegmaat Max Poole te helpen, samen hoopten zij mee te gaan in deze vlucht. Maar helaas, het duo van dsm-firmenich-PostNL is nu weer ingerekend door het peloton.

De voorsprong van het tiental vooraan is niet veel meer dan een halve minuut.

155 km | Volgende poging

Een groep van elf is nu weggereden, met nog een twaalfde man op komst. Marc Soler rijdt op kop in het groepje, hij heeft er zin in. Vlak achter de Spanjaard in de bolletjestrui zien we ook Jay Vine, ploeggenoot van Soler en ook zijn naaste belager in het bergklassement.

Verder zien we ook Pablo Castrillo, Harold Tejada, Marco Frigo en - wederom - Enzo Leijnse. Max Poolse is de man die het dozijn vol hoopt te maken.

Marc Soler (met blauwe bollen) op kop

165 km | Strijd om eerste kopgroep

Asgreen en Leijnse kwamen niet ver. Veel ploegen willen een mannetje mee hebben in de eerste vlucht van de dag, waardoor het tempo meteen al hoog ligt.

Onder anderen rasaanvaller Mauro Schmid en Jay Vine, tweede in het bergklassement, schuiven mee. In het peloton voelt iedereen de inspanningen, achteraan moeten al renners lossen.

170 km | Asgreen valt als eerste aan, Leijnse volgt

Er is veel mogelijk in deze etappe en vooral de aanvallende types zullen hopen op vuurwerk. Kasper Asgreen plaatst de eerste demarrage, de Deen rijdt met gemak weg uit het peloton en krijgt al snel een medevluchter.

Enzo Leijnse springt mee met de sterke Deen. Leijnse liet zich vorige week ook al zien, in de dertiende etappe zat de 23-jarige Nederlander ook in de kopgroep, toen Michael Woods uiteindelijk won op de Puerto de Ancares.

Nog 172 km | Salida!

Het officiële startsein is gegeven. De renners zijn nu echt vertrokken voor de loodzware voorlaatste etappe. Echt vlak is het vandaag vrijwel nooit, en dat merken de renners meteen. Na glooiende eerste kilometers volgt met Las Estacas de Truebla de eerste gecategoriseerde klim. Die is ruim 9 kilometer lang, maar niet al te steil.

Neutralisatie in Villarcayo

De renners stappen op voor de laatste rit in lijn van deze Vuelta. De dragers van de vier truien staan zoals gebruikelijk op de voorste rij in Villarcayo. Sprinter Kaden Groves hoeft nergens voor te vrezen, zijn groene trui is veilig. De andere drie beginnen aan een belangrijke dag.

Het officiële startsein volgt over een paar minuten.

Strijd om de bergtrui

Op de zeven bergen zijn er vandaag in totaal maximaal 46 punten te verdienen voor het bergklassement. Dat betekent dat in theorie zelfs Xandro Meurisse, de nummer 15 van het bergklassement, nog bergkoning kan worden.

Waarschijnlijker is echter dat de bolletjestrui in bezit blijft van UAE-Emirates. Marc Soler leidt met 57 punten. Zijn gisteren gevallen ploeggenoot Jay Vine heeft er 56. Maar iedereen tussen Soler en Meurisse heeft nog kans. Mooi om in de gaten te houden, dit is de huidige stand:

Stand bergklassement

1. Marc Soler (UAE) 57 punten
2. Jay Vine (UAE) 56
3. Pablo Castrillo (Kern-Pharma) 37
4. Primoz Roglic (Red Bull) 28
5. Filippo Zana (Jayco) 27
6. Marco Frigo (Isral-PT) 26
7. Aleksandr Vlasov (Red Bull) 25
8. David Gaudu (FDJ) 24
9. Adam Yates (UAE) 22
10. Mauro Schmid (Jayco) 20
11. Max Poole (DSM) 19
12. Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny) 17
13. Enric Mas (Movistar) 16
14. Pavel Sivakov (UAE) 16
15. Xandro Meurisse (Alpecin) 13

Waarheen leidt de weg?

Traditiegetrouw heeft de Vuelta-organisatie op de voorlaatste dag een rit vol obstakels uitgetekend, die stuk voor stuk uitnodigen tot aanvallen en alle kans bieden voor verschuivingen in het klassement.

De rit van 172 kilometer van Villarcayo naar de top van Picón Blanco telt liefst zeven geclassificeerde beklimmingen.

De laatste klim zal voor veel renners geen onbekende zijn. De Picón Blanco zit (pas) voor de tweede keer in het Vuelta-parcours, maar wordt bijna jaarlijks beklommen in de Ronde van Burgos.

Het profiel van de 20ste etappe in de Vuelta.

De beklimmingen van de dag:

  • Las Estacas de Truebla: 9,3 kilometer à 3,1 procent
  • Puerto de La Braguia: 6,1 kilometer à 5,6 procent
  • Alto del Caracol: 10,5 kilometer à 5,5 procent
  • Portillo de Lunada: 14 kilometer à 6,2 procent
  • Portilla de la Sia: 7,2 kilometer à 5,8 procent
  • Puerto de Los Tornos: 11,3 kilometer à 6 procent
  • Picón Blanco: 7,9 kilometer à 9,1 procent

Wie draagt welke trui?

Een nieuwe leider in het rood, een nieuwe jongere in het wit. Gaat daar vandaag nog iets aan veranderen? In het bergklassement is in ieder geval van alles mogelijk op de zeven bergen van de etappe van vandaag.

  • Rode trui (algemeen klassement): Primoz Roglic (Red Bull-Bora-hansgrohe)
  • Groene trui (puntenklassement): Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
  • Blauwebollentrui (bergklassement): Marc Soler (UAE-Emirates)
  • Witte trui (jongerenklassement): Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)

Bekijk hier alle klassementen na de rit van gisteren:

Even terug naar gisteren: Roglic wint op typische Roglic-klim

Roglic zet Vuelta naar zijn hand met knappe solo op Alto de Moncalvillo

Primoz Roglic won gisteren op een klim die hem uitstekend ligt: explosief en loeisteil. Na voorbereidend werk van ploeggenoten Daniel Martinez - die alle concurrenten op een gaatje reed - en Aleksandr Vlasov maakte Roglic het af.

De Sloveen nam de rode trui na dertien dagen weer over van Ben O'Connor en zag zijn concurrenten pas ruim driekwart minuut na hem over de streep komen. David Gaudu was de beste van de rest, Mattias Skjelmose werd derde en nam de jongerentrui over van Carlos Rodriguez.

¡Buenos dias!

Na de dag waarop Primoz Roglic op de Moncalvillo de macht greep door Ben O'Connor uit de rode trui te rijden, staat er vandaag een nog zwaardere bergetappe op het programma. Op de laatste dag wacht een tijdrit in Madrid, dus voor de pure klimmers is dit de laatste kans.

De twintigste etappe start in Villarcayo en finisht 172 kilometer later op de Picón Blanco. Die slotklim is de zwaarste, maar zeker niet de enige beklimming van de dag. We zetten alle (7) beklimmingen in een volgende post op een rijtje.

Met zo'n 5.000 hoogtemeters kan er vandaag nog van alles gebeuren. Wie zet klassementsleider Roglic onder druk? Wie zakt er doorheen en natuurlijk vooral: wie mag er juichen op de Picón Blanco?

Veel plezier!