Michael Woods toont zich de sterkste in de steile slotklim en wint de dertiende Vuelta-etappe
NOS Wielrennen

Canadees Woods wint 13de etappe Vuelta, leider O'Connor verliest veel tijd

Michael Woods heeft de dertiende etappe in de Vuelta gewonnen. Koersend in zijn nationale kampioenstrui kwam de 37-jarige Canadees van Israel-Premier Tech solo over de eindstreep.

Vanuit de omvangrijke vroege vlucht troefde hij de Zwitser Mauro Schmid af. Marc Soler kwam als derde binnen, voor Sam Oomen, die de beste Nederlander was. Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) kwam als vijfde over de finish en nam de blauwe bollentrui over van Adam Yates.

O'Connor verliest veel tijd

De Australiër Ben O'Connor droeg de rode leiderstrui voor de zevende dag op rij en begon aan de rit met een voorsprong van 3.16 minuten op zijn Sloveense concurrent Primoz Roglic. Door een sterke slotfase van Roglic verloor O'Connor 1.55 van die voorsprong, die nu 1.21 bedraagt.

Met een grote grimas kwam de uitgetelde O'Connor over de streep, in de wetenschap dat Roglic na enkele gevoelige tikken wederom een belangrijke slag had geslagen in zijn comeback.

Woods wint solo op steile slotklim in Vuelta, O'Connor verliest fors op Roglic

De dertiende etappe bracht de renners van Lugo naar Puerto de Ancares, een 176 kilometer lange bergrit dwars door Galicië, een regio in het noordwesten van Spanje.

De afgelopen dagen hadden de klassementsrenners zich nog rustig gehouden, in aanloop naar de zware bergritten die zouden volgen. Daartoe behoorde ook de etappe van vandaag, die 3.700 hoogtemeters telde en eindigde met een steile klim op de Puerto de Ancares.

Grote kopgroep

Al gauw na de start ontstond er een kopgroep van 24 renners. Onder anderen de Nederlanders Sam Oomen, Gijs Leemreize, Julius van den Berg en Enzo Leijnse maakten deel uit van de vlucht. Na de eerste klim was de voorsprong opgelopen tot vijf minuten.

De renners tijdens de dertiende etappe in de Vuelta

Op die eerste klim werden ook de contouren van de strijd om de bergpunten zichtbaar. Adam Yates en Wout van Aert begonnen met evenveel punten aan de rit, maar de blauwe bollentrui hing om de schouders van Yates.

Het was Van Aert die op de eerste klim - de Alto Campo de Arbre - als eerste boven kwam en daarmee de bollentrui virtueel overnam van de Brit. Op de tweede klim, de Alto o Portel, werd duidelijk dat de Belg van Visma niet van plan was om die af te staan.

Ondertussen waren de renners halverwege en was ook langzaamaan duidelijk geworden dat de kopgroep voor de dagzege ging strijden. De voorsprong was met ruim veertien minuten zeer comfortabel.

Een mislukte vluchtpoging van de Belg Victor Campenaerts markeerde het startschot voor het uiteenvallen van de kopgroep. Nog voor de voorlaatste klim bestond die uit nog negen renners.

McNulty in ravijn

Wat volgde, was een kat-en-muisspel onder aanvoering van UAE Emirates. Om de beurt probeerden ploeggenoten Jay Vine en Brandon McNulty weg te komen uit de kopgroep, zonder succes.

De onsuccesvolle pogingen van de twee veranderden even later in tegenslag. In de afdaling voor de slotklim kwamen Vine en McNulty ten val, waarbij laatstgenoemde zelfs onder de vangrail door gleed en zodoende enkele meters in het ravijn belandde.

De 26-jarige Amerikaan had het geluk dat zijn val geremd werd door enkele bramenstruiken, hoewel de stekels hem wel een bebloed gezicht opleverden. Hij reed de etappe wel uit.

De valpartij was een kleine smet op de fraaie slotfase die zou volgen. Bij aanvang van het steilste stuk van de Puerto de Ancares werd duidelijk dat Oomen niet mee ging doen om de ritzege, nadat Leemreize eerder al was afgevallen.

In plaats daarvan maakten Woods en Schmid onderling uit wie de beste klimbenen had. Koersend in zijn Canadese kampioenstrui reed de 37-jarige Woods op 4,5 kilometer van de finish weg van zijn Zwitserse concurrent.

Een klein kwartier daarachter brandde de strijd om het klassement nog los. Roglic, Mikel Landa, Mattias Skjelmose, Carlos Rodriguez, Richard Carapaz, Enric Mas en titelverdediger Sepp Kuss sprongen weg bij O'Connor en liepen wat in op de leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl