Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Na aanval Kruijswijk wint Berrade Baskische rit • O'Connor behoudt rood, Landa zakt

In dit blog houden we je op de hoogte van de achttiende etappe van de Ronde van Spanje:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Laat het slotweekend maar beginnen. Vrijdag en zaterdag staan er zware bergetappes op het programma. Zondag wordt de Vuelta afgesloten met een tijdrit in Madrid.

Er staat ongetwijfeld nog een hoop te gebeuren. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Dag van morgen: aankomst bergop

In de negentiende etappe lijken de klassementsmannen weer aan zet. Op de slotklim, de Alto de Moncalvillo, zal Primoz Roglic hopen Ben O'Connor uit de rode leiderstrui te rijden.

En wat heeft Richard Carapaz nog in petto? Hij deed O'Connor en met name Mikel Landa vandaag al pijn, en kondigde na afloop meer aanvallen aan. "We willen echt meedoen voor de hoofdprijs, dit was de eerste zet", sprak de Ecuadoriaan onheilspellend bij Eurosport.

Wat er morgen voor de aankomst bergop allemaal al mogelijk is, is lastig te voorspellen. De etappe kent na de start in Logrono een lange, nagenoeg vlakke aanloop naar de eerste klim van de dag. De Puerto de Pradilla is van de derde categorie: 5,2 kilometer met een gemiddelde van 4,8 procent.

Na de afdaling gaat het glooiend richting de slotklim van eerste categorie. De Alto de Moncalvillo is 8,6 kilometer lang en het gemiddelde stijgingspercentage (8,9%) vertelt niet het echt verhaal. Er zitten namelijk stroken in van 15, 16 procent.

Het profiel van de negentiende etappe

Algemeen klassement: Landa keldert

Mikel Landa is de grote verliezer van deze listige etappe door 'zijn' Baskenland. Hij verliest minuten en zakt van de vijfde naar de tiende plaats in het klassement.

FINISH | O'Connor overleeft

Ben O'Connor start ook morgen in de rode leiderstrui. Hij kreeg het onderweg zwaar, moest zijn concurrenten laten rijden, maar keerde later weer terug en finisht keurig in de groep met onder anderen Primoz Roglic en Enric Mas.

Top tien van de etappe

FINISH | Schmid tweede voor Miquel

Mauro Schmid wint het sprintje van de groep en komt als tweede over de streep in Maestu. Pau Miquel, ploeggenoot van ritwinnaar Berrade, wordt derde.

De Vuelta wordt alleen maar mooier voor het Spaanse ploegje dat met een wildcard aan de start van deze grote ronde verscheen.

Steven Kruijswijk deed een fraaie poging, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met de tiende plaats.

FINISH | Berrade wint!

Urko Berrade bezorgt Kern-Pharma al de derde ritzege in deze Vuelta. Hij blijft knap voor het groepje uit en komt solo over de streep. Om het allemaal nog mooier te maken: dit is Berrade's eerste profzege!

Urko Berrade

Nog 1.5 km | Berrade houdt stand

De Bask lijkt op weg naar de ritzege. Urko Berrade nadert de rode vlag van de laatste kilometer en heeft 12 seconden voorsprong op de tien achtervolgers. Het publiek in de finishstraat is dolenthousiast, al zijn vooral de Baskische (en Palestijnse) vlaggen zichtbaar.

Nog 5 km | Berrade laat Kruijswijk achter

Nee, samenwerken met Urko Berrade zit er niet in. De 26-jarige Spanjaard valt aan en rijdt weg bij Steven Kruijswijk.

De Nederlander wordt al snel weer bijgehaald door de rest van de kopgroep. Zij zijn nu met tien, zien ze Berrade nog terug? Het gat is niet veel meer dan tien seconden.

Nog 6 km | Aanval Kruijswijk!

Steven Kruijswijk zet aan en rijdt weg uit de kopgroep. Hij heeft meteen een gaatje en achter hem wordt naar elkaar gekeken. Urko Berrade gaat in de tegenaanval en sluit aan.

Dat kan een prettige vluchtpartner zijn voor Kruijswijk, want Berrade heeft twee ploeggenoten die op de achtergrond kunnen afstoppen.

Nog 13 km | Cattaneo moet wachten op Landa

Mattia Cattaneo krijgt opdracht uit de ploegleidersauto om te wachten. Hij zat in de kopgroep en is bij deze aankomst zeker kanshebber op ritwinst. Maar dat is volgens T-Rex Quick-Step ondergeschikt aan het klassement van Mikel Landa.

De kopman (vijfde in het klassement) zit in de problemen en dus moet Cattaneo wachten. De Italiaan knijpt in de remmen en mag tien minuten langs de weg staan om de schade van Landa in de slotfase nog te kunnen beperken. Bijzondere keuze van de ploeg, wel een concurrent minder voor Steven Kruijswijk in de kopgroep.

Nog 15 km | Landa heeft hulp, maar gaat tijd verliezen

Met de teruggeroepen Casper Pedersen en Mauri Vansevenant heeft Mikel Landa nu twee ploeggenoten die hem op sleeptouw kunnen nemen. Terugkeren bij de groep van de klassementsmannen lijkt een moeilijke opdracht. De achterstand van Landa op zijn concurrenten bedraagt nu 2.30.

Nog 18 km | Dertien koplopers strijden om ritwinst

Het was even afwachten of er van de geloste renners nog iemand terug kon keren in de kopgroep, dat is één renner gelukt: Pau Miquel. Daarmee heeft Kern-Pharma weer drie man (Miquel, Pablo Castrillo en Urko Berrade) in de kopgroep, die verder bestaat uit tien renners van tien verschillende ploegen.

Dat zijn: Steven Kruijswijk, Stefan Küng, Mauro Schmid, Mathias Vacek, Aleksandr Vlasov, Marc Soler, Mattia Cattaneo, Oier Lazkano, Max Poole, Ion Izaggire en Mathias Vacek.

Steven Kruijswijk (links) in de kopgroep

Nog 32 km | Rode trui sluit weer aan

Het vuurwerk op de achtergrond lijkt weer even gestild. Rodetruidrager Ben O'Connor is met de hulp van zijn ploeggenoten aangesloten bij de groep van Primoz Roglic en de sterke Richard Carapaz.

Voor Mikel Lande (vijfde in het klassement) lijkt het vandaag niet goed af te lopen. De Bask rijdt nog altijd op achterstand van de groep met klassementsmannen.

Het speelt zich allemaal af op zo'n 9 minuten van de kop van de koers, waar de kopgroep van dertien (Pau Miquel is weer aangesloten) voorlopig nog best aardig samenwerkt. Zij gaan strijden om de ritzege.

Nog 37 km | O'Connor in de problemen

Richard Carapaz valt aan

Richard Carapaz zet de boel op z'n kop. Met twee EF-ploeggenoten blaast hij de groep der favorieten op. Rodetruidrager Ben O'Connor komt in de problemen, hij wordt op achterstand gereden.

Gaat de Australiër vandaag zijn rode trui verliezen? Zijn voorsprong in het klassement is slechts vijf seconden op Primoz Roglic.

Nog 42 km | Nu ook strijd in groep rode trui

Nog meer vuurwerk op de Puerto Herrera. Terwijl de kopgroep aan de afdaling bezig is, zorgt deze zware klim ook voor beweging in de groep der favorieten.

Mikel Landa (vijfde in het klassement) en Sepp Kuss hebben het moeilijk op de steile stroken, zeker als Richard Carapaz (vierde) besluit eens flink aan te zetten. De top drie van het klassement - O'Connor, Roglic en Mas - kan mee.

Nog 45 km | Soler als eerste boven, neemt bergtrui over

Marc Soler pakt tien bergpunten op de top van de Puerto Herrera en gaat daarmee zijn ploeggenoot Jay Vine voorbij in het bergklassement. Hij versnelde uit de kopgroep, waar onder anderen Steven Kruijswijk in de laatste kilometer weer moest lossen.

Nog 47 km | Kruijswijk sluit aan

Het is Steven Kruijswijk gelukt, hij is op ruim twee kilometer van de top van deze klim aangesloten bij de voorste groep. Die kopgroep bestaat nu uit dertien renners. Drie daarvan uit de ploeg van Kern-Pharma, knap gedaan. Zij voeren nu het tempo op om hun overtal uit te spelen, wie kan mee tot over de top?

Nog 49 km | Groep valt uiteen op Puerto Herrera

Tijdens de beklimming van de Puerto Herrera (5,6 kilometer à 8,3 procent) valt de grote groep uit elkaar. Na een paar speldenprikjes vooraan wordt nu in meerdere groepjes de aansluiting bij de drie koplopers gezocht.

Bij Mattia Cattaneo en Aleksandr Vlasov ziet het er heel soepel uit, zij gaan zich zo vooraan melden. Steven Kruijswijk probeert het ook, maar bungelt nog op een kleine achterstand.

Ondertussen de Tour of Britain: Williams slaat weer toe

Stephen Williams heeft in de Ronde van Groot-Brittannië ook de derde etappe gewonnen. De Welshman won woensdag ook al de heuvelachtige tweede etappe en slaat nu weer toe bij een pittige aankomst in Barnsley.

Williams (Israel-PremierTech) sprint uit een groepje van zo'n twintig renners naar de zege, hij klopt Paul Magnier en Edoardo Zambanini en verstevigt zijn leiding in het algemeen klassement. De Nederlander Jelte Krijnsen (stagiair bij Q36.5) wordt knap vierde.

Nog 62 km | Samenwerking in grote groep

UAE en T-Rex Quick-Step zitten beide met drie renners in de grote groep en werken nu samen om het ontsnapte drietal niet nog meer ruimte te geven. Dat is hard nodig, want Stefan Küng, Mathias Vacek en Mauro Schmid rijden inmiddels ruim een minuut voor hen uit.

Nog 77 km | Basken in chasse patate

Wat is chasse patate eigenlijk in het Baskisch? Helaas voor Euskaltel-Euskadi zijn Mikel Bizkarra en Gotzon Martín daarin beland.

De Basken misten de slag toen de grote groep wegreed en deden er alles aan om in ieder geval nog een renner aan te laten sluiten, maar dat lijkt te mislukken. Zij rijden in een groepje op twee minuten van de grote kopgroep en vier minuten voor het peloton. Daar zit inmiddels ook Ide Schelling, gelost uit de grote kopgroep.

Nog 92 km | Zwitserse aanval in afdaling

Stefan Küng gaat er vandoor in de afdaling van de Alto de Rivas de Tereso. De Zwitser krijgt met Mauro Schmid een landgenoot mee in zijn wiel. Ook de Tsjech Mathias Vacek herkent het moment en schuift slim mee, want als Küng zich naar beneden laat storten, gaat het heel hard.

Het drietal heeft een klein gaatje op de kopgroep. Op de kleinere heuveltjes die volgen, moet blijken wat het waard is.

Nog 98 km | Soler pakt bergpunten en nadert ploeggenoot

De strijd om de bergtrui wordt gestreden binnen een ploeg. Marc Soler (UAE) pakt vijf punten op de Alto de Rivas de Tereso en komt daarmee dichterbij zijn ploeggenoot Jay Vine, de leider in het bergklassement.

Vine zit niet mee in de kopgroep, zijn voorsprong op Soler bedraagt nu nog negen punten.

Nog 100 km | Baskische tegenaanval

Mikel Bizkarra en Gotzon Martin gaan in de tegenaanval nadat hun ploeggenoten de voorsprong van de kopgroep zoveel mogelijk hebben verkleind. Het Euskaltel-duo rijdt nu op 1.19 van de voorste groep.

Quentin Pacher en Carlos Canal proberen te profiteren van de Baskische inspanningen en willen mee sluipen.

Nog 107 km | Kopgroep begint aan eerste klim

Ze zijn eraan begonnen, de Alto de Rívas de Tereso (2de categorie, 11,1 kilometer met een gemiddelde van 3,4 procent). De eerste van twee gecategoriseerde klimmen van deze dag is niet bepaald steil, maar het tempo ligt hoog.

Dat komt omdat de kopgroep, hoe groot ook, nog altijd moet strijden voor zijn voorsprong. De mannen in het oranje van de Baskische ploeg rijden vol door in het peloton. Zij hebben de slag gemist en dat is niet te verkroppen voor Euskaltel-Euskadi.

De voorsprong van de kopgroep is teruggelopen tot 2.20.

Euskaltel-Euskadi op kop van het peloton

Nog 108 km | Samenstelling kopgroep

Hieronder de namen van de voorste groep, die inmiddels al een voorsprong van drie minuten bij elkaar heeft gereden. Aleksandr Vlasov is de best geklasseerde renner, hij staat op ruim 23 minuten van Ben O'Connor in het algemeen klassement.

Geen bedreiging dus, de ploeg van de klassementsman en Red Bull-Bora-hansgrohe (van Primoz Roglic) maken zich geen zorgen. Euskaltel-Euskadi rijdt op kop in wat over is van het peloton. Uitgerekend de Baskische ploeg heeft de slag gemist in de enige etappe door Baskenland.

Nog 125 km | Groep van 42 renners

Is het een kopgroep? Of gewoon het resultaat van een uiteengeslagen peloton. In ieder geval hebben meer dan 40 renners nu een voorsprong op de rest. Steven Kruiswijk (Visma), Tim Naberman (DSM) en Ide Schelling (Astana) zorgen voor de Nederlandse vertegenwoordiging in de voorste groep.

Verder zien we ook groenetruidrager Kaden Groves, Aleksandr Vlasov, drie UAE-mannen (McNulty, Soler en Baroncini) en bekende aanvallers als Oier Lazkano, Ion Izagirre, Harold Tejada, Pablo Castillo en Stefan Küng. Een interessante groep, we proberen de exacte samenstelling in kaart te brengen.

Nog 130 km | Chaotisch eerste uur

Razendsnel en chaotisch, dat is de korte samenvatting van het eerste uur van deze etappe. Met een gemiddelde snelheid van tegen de vijftig kilometer per uur is het nog niemand gelukt te ontsnappen uit het peloton.

Van controle is echter geen sprake. Tientallen renners blijven proberen weg te rijden, het levert nu in een vlakke fase breuken op in het peloton.

Vuelta

Seizoen voorbij voor Wout van Aert

Wout van Aert komt dit seizoen niet meer in actie. De Belg die drie etappes won in deze Vuelta heeft meer tijd nodig om te herstellen van zijn harde val in de zestiende etappe.

De Belg klapte tegen een rotswand en moest gehavend aan zijn knie en arm afstappen. De ploeg meldde woensdag dat Van Aert geen breuken opliep, maar de blessures maken het niet meer mogelijk om dit seizoen nog in actie te komen. Een streep door de rekening van de Belgische ploeg, die Van Aert als kopman had aangewezen voor de EK in eigen land.

Nog 144 km | Opgave Taaramäe

Nog altijd geen kopgroep in deze achttiende etappe. Net probeerde Pablo Castrillo het op het klimmetje, maar ook de tweevoudig ritwinnaar kwam niet weg. Daarna lukte het ook Stefan Küng niet.

Ondertussen bereikt ons wel het nieuws dat Rein Taaramäe af is gestapt. De 37-jarige Est van Intermarché-Wanty is ziek, meldt de ploeg. Hij deed voor de achtste - en laatste - keer mee aan de Vuelta, waarin hij in 2011 en 2021 een etappe won.

Drie jaar geleden reed hij zelfs even in de rode leiderstrui, toen hij de derde etappe won op de Picón Blanco. Zaterdag finisht de 20ste etappe ook op die berg, maar dus zonder Taaramäe. Een bitter afscheid voor de man die aan 20 grote rondes deelnam.

Echt afscheid neemt hij overigens nog niet, volgend jaar gaat Taaramäe voor het avontuur bij Kinan, een Japanse wielerploeg.

Nog 160 km | Nog geen kopgroep

Het gaat, zoals verwacht, heel snel in de openingsfase. Eerst probeerde een vijftal weg te rijden, daarna een groepje van zeven renners. Net was het Riley Sheehan die in z'n uppie vertrok. Maar het is nog niemand gelukt echt een gat te slaan.

In de buurt van het plaatsje Paúl wacht een venijnig klimmetje, ongecategoriseerd maar wel een kuitenbijter. Misschien lukt het de avonturiers daar om zich los te maken van het peloton?

Nog 179 km | Officiële start!

Het startsein is gegeven. Vanuit Vitoria-Gasteiz gaat het eerst in licht dalende lijn voordat de eerste obstakels opdoemen. Daar zijn geen bergpunten te verdienen, toch wordt er vuurwerk verwacht omdat veel renners vandaag in de kopgroep mee willen.

Het eerste uur van de koers wordt helaas niet geregistreerd, we zullen het voorlopig dus moeten doen met de officiële berichtgeving van de koersorganisatie en andere bronnen die aanvallen melden.

Officieuze start

Het Vuelta-peloton is begonnen aan de geneutraliseerde parade door Vitoria-Gasteiz, het is nog een dikke zeven kilometer op weg naar de officiële start. Daar wacht ons ongetwijfeld een flinke strijd om de vorming van de vlucht van de dag.

De eerste 25 kilometer bieden al een uitdagend heuvelachtig terrein, dat lijkt ideaal om met een sterke groep weg te rijden.

Corbin Strong is overigens niet opgestapt. De sprinter van Israel-Premier Tech kwam in deze Vuelta tweemaal als derde over de streep, gisteren werd hij vijfde. Strong krijgt rust, zo meldt zijn ploeg.

Mooie dag voor de Basken

Ibon Ruiz en Oier Lazkano zijn populair in de startplaats van vandaag. De twee zijn geboren in Vitoria-Gasteiz, al zal het voor hen gewoon Gasteiz zijn, de Baskische naam van de hoofdstad van de regio.

We hebben Ruiz (Kern-Pharma) al aardig leren kennen, ook op de ietwat saaie dagen in de eerste week koos hij maar wat graag de aanval. Als hij klaar is met handtekeningen uitdelen aan de lokale jeugd, zal hij dat straks zomaar weer kunnen doen. Lazkano laat zich het hele jaar al zien, maar net als Ruiz had hij nog geen geluk in zijn aanvalspogingen tijdens deze Vuelta.

Ook de renners van Euskaltel-Euskadi, de Baskische ploeg in de iconische oranje-tenues, zullen vandaag met wat extra motivatie aan de start staan. Dit is de enige etappe in deze Vuelta over Baskische bodem.

De etappe van vandaag

Het profiel van de 18de etappe in de Vuelta

De start is om 13.05 in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz om 179,3 kilometer later te finishen in Maeztu, een kleine nederzetting in het natuurpark van Izki.

Zoals we gewend zijn in Baskenland gaat het de hele dag op en af. Slechts twee van de vele steile klimmetjes tellen mee in het bergklassement. De Alto de Rívas de Tereso (2de categorie, 11,1 kilometer met een gemiddelde van 3,4 procent) kun je niet bepaald steil noemen, maar dat geldt wel voor de Puerto Herrera (5,6 kilometer à 8,3 procent)

In de 45 kilometer daarna blijft het op en af gaan tot de finish, die rond 17.19 uur verwacht wordt.

Het algemeen klassement

De top tien na de 16de etappe in de Vuelta.

Gele kaart en boete voor juichende Planckaert

De jury heeft Edward Planckaert bestraft met een gele kaart en een boete van 200 Zwitserse Frank voor zijn vreugdegebaar in de sprintontknoping van gisteren. De Belg trok de sprint aan voor ploeggenoot Kaden Groves. Toen hij uitstuurde en zag dat de Australiër won, kwam Planckaert overeind en vierde hij de ritzege met twee armen in de lucht.

Aan het begin van zijn vreugde-uitbarsting moest Victor Campenaerts uitwijken voor Planckaert. Beide handen van het stuur tijdens een sprint is gevaarlijk, en dus wordt Planckaert bestraft.

Vooralsnog is de gele kaart slechts een waarschuwing: vanaf volgend jaar wil de UCI een kaartensysteem invoeren waarbij twee gele kaarten in koers uitsluiting en een schorsing kan opleveren.

Edward Planckaert met de handen in de lucht

Terug naar gisteren: derde sprintzege Groves

Groves pakt laatste sprintkans in Vuelta en wint zijn derde rit deze editie

Met zijn derde ritzege in deze Vuelta kwam Kaden Groves gisteren op gelijke hoogte met de onfortuinlijke Wout van Aert. Ook vorig jaar won de 25-jarige Australiër van Alpecin-Deceuninck drie ritten en het puntenklassement.

Dat het gisteren op een massasprint uitliep, was niet naar iedereens smaak. In de laatste kilometers door de natgeregende straten van Santander deden enkele strijdlustige mannen nog een poging de sprintersploegen te verrassen.

¡Buenas tardes!

Goedemiddag en welkom bij het liveblog van de 18de etappe in de Vuelta. Een rit, van Vitoria-Gasteiz naar Maeztu-Parque Natural de Izki, waarin we meer spektakel mogen verwachten dan we gisteren kregen voorgeschoteld.

De Vuelta doet namelijk het wielergekke Baskenland aan. Het terrein is zoals we dat de autonome regio in het noorden kennen: op en af, bijna nergens vlak. Op papier een typische dag voor de aanvallende types die hoogtemeters goed verteren. Dat zijn er, zoveel is wel gebleken de afgelopen weken, aardig wat in deze Vuelta.

In dit blog houden we je van start tot finish op de hoogte. De finale is ook te zien in een livestream en op NPO 1.