Ajax wint penaltyreeks tegen Panathinaikos • Door naar play-off Europa League

Ajax speelt in eigen huis de return tegen Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League.

Notificatie ontvangen bij alle updates in dit blog? Klik dan op je telefoon op het belletje bovenin.

liveblog gesloten

Bijna een record

Deze strafschoppenserie was met recht uniek te noemen. Slechts één penaltyreeks in Europees verband had ooit een hogere score dan 13-12, zochten de data-experts van Opta uit.

Het verslag van een lange avond

We begonnen om 20.15 uur en waren pas na 23.15 uur klaar. Maar we hebben genoten!

Alles nog eens rustig nalezen? Dat kan in het verslag hieronder.

Ajax door naar de play-off van de Europa League

Na een bizarre penaltyreeks waarin bijna alle spelers tweemaal aan bod kwamen (17 genomen penalty's per team) is het eindelijk voorbij.

Anton Gaaei neemt de beslissende, maar Remko Pasveer is zonder twijfel de grote held van deze strafschoppenreeks. Hij stopte er liefst vijf. Petje af voor de Tukker!

Pasveer stopte vijf strafschoppen in de beslissende reeks

Ajax scoort en is door!

Anton Gaaei beslist de wedstrijd! Hij scoort, Ajax gaat door naar de play-off!

Eindstand in strafschoppenreeks: Ajax 13-12 Panathinaikos

Panathinaikos mist

Tonny Vilhena mist weer! Net als zojuist stopt Remko Pasveer zijn strafschop. Ongekend wat de Ajax-keeper laat zien.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 12-12 Panathinaikos

Ajax mist

Zelfde scenario als net: Brian Brobbey kan de wedstrijd beslissen maar hij mist weer! Ruim over. Wat een ongelofelijke reeks.

Eindelik weer een misser! Remko Pasveer stopt zijn vierde van deze reeks! En wat een redding weer.

Ajax scoort

Kenneth Taylor scoort weer! Dit keer in de andere hoek, prima penalty.

Panathinaikos scoort

De vijftiende strafschop van Panathinaikos wordt benut. 11-12.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 11-12 Panathinaikos

Ajax scoort

Mika Godts moet voor de tweede keer in deze reeks zijn zenuwen zien te bedwingen en doet dat weer. Indrukwekkend hoe koel hij blijft.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 11-11 Panathinaikos

Tete scoort ook weer. Het is inmiddels 10-11 en uw liveblogger heeft kramp in de vingers.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 10-11 Panathinaikos

Ajax scoort

Branco van den Boomen staat voor de tweede keer achter de bal en maakt opnieuw geen fout. Goede penalty.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 10-10 Panathinaikos

Jeremejeff neemt namens Panathinaikos en scoort.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 9-10 Panathinaikos

Ajax scoort

Steven Bergwijn legt voor de tweede keer aan. Het scheelt niet veel, maar zijn zachte schot gaat er wel in. 9-9!

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 9-9 Panathinaikos

Mancini miste net, maar scoort nu wel.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 8-9 Panathinaikos

Ajax scoort

Pasveer scoort ook! We gaan weer met de eerste nemers beginnen.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 8-8 Panathinaikos

Panathinaikos-keeper Dragowski schiet heel hard raak. Geweldige penalty zeg.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 7-8 Panathinaikos

Ajax scoort

Josip Sutalo is de laatste veldspeler van Ajax die neemt, de tiende dus. En hij scoort! Nu komen de keepers dus.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 7-7 Panathinaikos

Remko Pasveer is kansloos, Panathinaikos scoort.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 6-7 Panathinaikos

Ajax scoort

Anton Gaaei houdt Ajax in de wedstrijd. Hij schiet heel overtuigend binnen.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 6-6 Panathinaikos

Oei! Pasveer zit er met een handje aan, maar toch scoort Panathinaikos.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 5-6 Panathinaikos

Ajax mist!

Ongelofelijk! Youri Baas mist, ook zijn inzet wordt gekeerd.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 5-5 Panathinaikos

Panathinaikos mist!

We komen inmiddels bij de nemers die eigenlijk helemaal niet wilden nemen. Panathinaikos-verdediger Ingason neemt de achtste strafschop en wéér redt Pasveer. Zijn derde save in deze reeks.

Ajax mist!

Bertrand Traoré kan het niet waarmaken! Hij kan Ajax naar de volgende ronde schieten maar schiet ruim over. Slechte penalty!

Pasveer stopt de zevende Panathinaikos-penalty! Goede save. Ajax kan de wedstrijd beslissen!

Ajax scoort

Jordan Henderson wilde eigenlijk niet nemen, maar stapt nu toch als zesde naar voren. Hij scoort overtuigend.

Panthinaikos scoort

We zijn in de sudden death aanbeland. Vilhena schiet namens Panathinaikos slecht in, Pasveer zit eraan, maar de bal gaat er toch in.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 4-5 Panathinaikos

Ajax mist!

Brian Brobbey kan de wedstrijd beslissen maar hij mist! Hij schiet de bal goed in de hoek, maar keeper Dragowski stopt de penalty.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 4-4 Panathinaikos

Goede penalty zeg. Panathinaikos scoort via de jarige Mladenovic.

Ajax scoort

Kenneth Taylor neemt de vierde. Met links schiet hij de bal zeer kalm in de hoek. Goede strafschop.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 4-3 Panathinaikos

Tin Jedvaj neemt namens Panathinaikos en schiet de bal goed in. Pasveer zit in de goede hoek maar kan er net niet bij.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 3-3 Panathinaikos

Ajax scoort

Mika Godts neemt de derde Ajax-penalty. De 19-jarige Belg blijft ijskoud en stuurt de keeper de verkeerde hoek in. Ajax leidt weer.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 3-2 Panathinaikos

Tete scoorde al tijdens de wedstrijd en doet dat in de strafschoppenreeks opnieuw. Hij schiet hem netjes in de hoek.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 2-2 Panathinaikos

Ajax scoort

Branco van den Boomen neemt de tweede Ajax-penalty en doet dat goed. Hij schiet in dezelfde hoek als Bergwijn raak.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 2-1 Panathinaikos

De ingevallen spits Alexander Jeremejeff is een specialist en faalt niet. Schuift de bal in de hoek.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 1-1 Panathinaikos

Ajax scoort!

Steven Bergwijn neemt de verantwoordelijkheid en schiet de bal onberispelijk in de hoek. Prima penalty, Ajax leidt!

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 1-0 Panathinaikos

De eerste strafschop wordt genomen door Mancini en gestopt door Remko Pasveer! Met zijn voeten tikt hij de bal eruit.

Stand in strafschoppenreeks: Ajax 0-0 Panathinaikos

Druk overleg

Beide teams zijn druk in overleg. Wie gaat er nemen, wie durft er op te staan?

Aanvoerder Henderson meldt zich bij de scheidsrechter. Na het gooien van het muntje is bepaald dat Panathinaikos als eerste neemt.

120+1' Afgelopen, strafschoppen

De verlenging zit erop. We gaan penalty's nemen!

115' Ajax en penaltyreeksen: een ongelukkig huwelijk

Ajax heeft niet bepaald een goede balans als het gaat om strafschoppenreeksen. Statistiekenbureau Opta bevestigt dat Ajax vijf keer een strafschoppenreeks nam in Europees verband en al die keren verloor.

Hoog tijd om die reeks te doorbreken, zou je zeggen.

Overigens won Ajax ooit wel een strafschoppenreeks tegen het Braziliaanse Gremio, om de wereldbeker voor clubs in 1995. Dat was dus wel in internationaal verband, en niet Europees. Belangrijke nuance, die op dit moment natuurlijk weinig uitmaakt.

110' Bergwijn voor Rensch

Nog een aanvallende wissel van Farioli. Rechtsback Devyne Rensch gaat eraf en aanvaller Steven Bergwijn komt erin.

Bergwijn heeft in het verleden bewezen een penalty te kunnen nemen, dus wellicht is dit ook al een wissel met het oog op de naderende strafschoppenreeks.

106' Tweede helft verlenging

We gaan beginnen aan het laatste kwartier. Als er niet meer gescoord wordt, moet een strafschoppenreeks uitkomst bieden. Krijgen we nog een goal te zien?

105' Henderson boos, krijgt geel

Jordan Henderson is zeer ervaren. De 34-jarige Engelsman speelde jaren in de Europese top bij Liverpool en speelde daar genoeg hete potjes. Toch laat hij zich flink kennen in deze verlenging.

Bij de afgekeurde goal van Traoré was Henderson al woedend op de scheidsrechter en nu belandt hij in een opstootje met doelpuntenmaker Tete. Nergens voor nodig, dus krijgt hij een terechte gele kaart.

Niet lang daarna fluit de scheidsrechter. Het is tijd voor een korte pauze en dan spelen we de tweede helft van de verlenging.

102' Goal Ajax afgekeurd

Heel even denkt Ajax dat het de 1-1 gemaakt heeft. Bertrand Traoré kopt de bal in de goal, maar hierbij werkt hij ook keeper Dragowski tegen de grond in diens vijfmetergebied.

De scheidsrechter keurt de goal af en dat is wel te rechtvaardigen.

Traoré maakt een overtreding op de doelman terwijl hij scoort

99' Hato eraf voor Brobbey

Een aanvaller (Brobbey) voor een verdediger (Hato). Dat ziet het publiek in de Johan Cruijff Arena graag.

Francesco Farioli voert een zeer aanvallende wissel door en gaat duidelijk voor de winst in deze verlenging.

97' Brobbey gaat invallen

"Brobbey, Brobbey", scandeert de Johan Cruijff Arena. De Ajax-spits trekt zijn trainingspak uit en krijgt instructies.

Dat kan maar één ding betekenen: hij gaat zo invallen. Wie eruit gaat is de vraag, want de volledige Ajax-voorhoede is op dit moment nog fris.

Brian Brobbey komt erin

91' Verlenging begonnen

Ajax heeft afgetrapt voor de verlenging. Welke ploeg heeft de beste conditie opgebouwd in de voorbereiding en kan nog dertig minuten vlammen?

Tweede verlenging ooit in Europees kwalificatieduel

Slechts één keer eerder speelde Ajax in een Europees kwalificatieduel een verlenging. Dat was tegen Grazer AK in 2003.

90+5' Reguliere speeltijd voorbij, verlenging

De reguliere speeltijd zit erop. Ajax leek al door naar de volgende ronde, maar door een late tegengoal moet het nog verlengen.

Nog minstens dertig minuten voetbal dus.

89' GOAL PANATHINAIKOS

Een doemscenario voor Ajax. Het heeft eigenlijk niets te vrezen van Panathinaikos, maar incasseert vlak voor tijd de 0-1. Met deze stand gaan we verlengen...

Het is Tete die scoort. Uit een klutssituatie krijgt hij zijn voet tegen de bal en werkt hij hem netjes in de hoek.

88' Op de paal!

De bal wil er écht niet in voor Ajax vanavond. Dit keer kan Mika Godts schieten na een goede strakke voorzet van Branco van den Boomen. Hij heeft genoeg tijd en ruimte, maar schiet hard op de binnenkant van de paal.

82' Fluitconcert voor Vilhena

De wedstrijd kakt aardig in, maar nu is er een momentje van opwinding in de Johan Cruijff Arena. Tonny Vilhena komt namelijk in het veld bij Panathinaikos.

Hij is een echte Feyenoorder, dus in Amsterdam kan hij op weinig sympathie rekenen. Het publiek trakteert hem op een fluitconcert.

77' Schot Godts

Mika Godts, die 19-jarige Belgische buitenspeler die zo geweldig kan dribbelen, laat zich zien na zijn invalbeurt.

Eerder maakte hij al een mooie actie langs de linkerkant waarmee hij een verdediger uitspeelde en nu creëert hij voor zichzelf ruimte voor een schot. Dat schot is weliswaar hard genoeg, maar ook een beetje uit de richting.

Mika Godts dribbelt

71' Wissels Ajax: Gaaei en Van den Boomen erin

Steven Berghuis en Kian Fitz-Jim, die in de tweede helft veel balverlies leden, worden naar de kant gehaald.

Anton Gaaei en Branco Van den Boomen komen erin. Kunnen zij het verschil maken?

63' Ingrepen Pasveer

Bij een corner van Panathinaikos moet Remko Pasveer enkele keren ingrijpen. Hij stompt de voorzet eerst weg en redt daarna in de korte hoek op een hard schot.

De aanval van de Grieken gaat daarna nog door, maar eindigt met een kopbal van Ingason die over het doel gaat.

60' Wissels Ajax: Traoré en Godts erin

De ongelukkige Chuba Akpom wordt gewisseld door Francesco Farioli. Hij speelde echt niet slecht, maar had zeker één goal moeten maken. In de afwerking kwam Akpom tekort. Ook linksbuiten Carlos Forbs moet eraf.

Zij worden vervangen door aanwinst Bertrand Traoré en de Belgische jongeling Mika Godts.

57' Grote kans Taylor

Opeens volgen de grote kansen elkaar op. Nu is het Kenneth Taylor die namens Ajax wordt vrijgespeeld en kan doorlopen richting doel.

Taylor wordt wat gehinderd door een fanatieke verdediger terwijl hij de bal langs de keeper wil schuiven. Dat lukt dan ook niet helemaal. Opnieuw brengt Dragowski redding.

56' Redding Pasveer

Voor de eerste keer vandaag moet Remko Pasveer ingrijpen. Dat doet de keeper goed.

Filip Djuricic, in een ver verleden nog smaakmaker bij sc Heerenveen, omspeelt Jordan Henderson en kan door richting doel. Pasveer komt echter uit en maakt zich groot. Daarmee voorkomt hij dat Djuricic kan scoren.

Pasveer redt

54' Rommelig begin tweede helft

Net als in de eerste helft komt Ajax wat stroef uit de startblokken.

Zo kreeg Chuba Akpom een gele kaart voor een aanvallende overtreding waarbij hij zich breed maakte en de bal wilde afschermen. En speelt Kian Fitz-Jim de bal over de zijlijn terwijl hij hem gewoon aan de vrijstaande Kenneth Taylor had kunnen meegeven. Het is nog geen hoogstaand voetbal na de rust.

46' Tweede helft

De spelers hebben genoten van een kwartier rust en wellicht het bijbehorende kopje thee.

Aan beide kanten zien we nog geen wissels, dus gaan we met dezelfde 22 mannen die de eerste helft eindigden beginnen aan de tweede helft.

45+1' Rust

Het is rust! Ajax herpakte zich na een moeizaam eerste kwartier en was daarna heer en meester. Het had eigenlijk wel een doelpunt verdiend, maar keeper Bartlomiej Dragowski verricht de ene na de andere redding namens Panathinaikos.

De statistieken na de eerste helft:

• Balbezit: 50% - 40%
  • Schoten: 9-7
  • Schoten op doel: 7-0

45' Nog een keer Akpom

Chuba Akpom kan zijn ogen niet geloven. Wéér kopt hij de bal op doel - en dat was best een goede kopbal - maar opnieuw ligt de Poolse keeper Dragowski in de weg.

Met de handen in de zij bekijkt Akpom het scherm waar de herhaling wordt getoond. Hier deed hij echt niet zoveel verkeerd, maar heeft hij pech dat de Panathinaikos-keeper vandaag een goede dag heeft.

Akpom kan het niet geloven: weer geen goal

43' Tweemaal Akpom

Chuba Akpom blijft het proberen, maar mist nog wat geluk in de afwerking vanavond. Keer op keer neemt hij het doel van Panathinaikos onder vuur.

Nu is het tweemaal in een minuut bijna raak. Eerst kopt hij de bal nog knap op doel na een snelle voorzet van Henderson, maar die poging mist kracht. Een halve minuut later schiet hij hem met links wél hard in, maar noteert keeper Dragowski een goede save.

39' Panathinaikos wil penalty

Panathinaikos-spits Fotis Ioannidis gaat naar de grond en blijft daar even liggen. In de herhaling is te zien dat hij en Youri Baas elkaar inderdaad flink aan de armen trokken.

De VAR kijkt mee, maar vindt het te weinig voor een strafschop. We spelen door!

33' Op de lat

Wat een kansenregen in Amsterdam! Nu schiet Steven Berghuis op de lat.

Het is een typische Arjen Robben-actie, die Berghuis natuurlijk ook goed beheerst. Vanaf de rechterflank dribbelt hij naar binnen toe, om vervolgens met zijn linker hard uit te halen. Het schot spat uiteen op het aluminium.

Berghuis haalt uit

29' Bal van de lijn!

Ajax komt steeds dichter bij de openingstreffer. Nu wordt een kopbal van Chuba Akpom op het allerlaatste moment van de lijn gehaald, nota bene door spits Fotis Ioannidis.

Weer is het een variant op een standaardsituatie die de kans mogelijk maakt. Dit keer een corner van Henderson die bij de tweede paal wordt teruggekopt naar de penaltystip. De Amsterdammers verdienen een goal.

26' Mooie variant

Ajax heeft duidelijk getraind op vrije trappenvarianten. Het levert zelfs bijna een goal op.

Kenneth Taylor lijkt een vrije trap voor de goal te willen slingeren, maar speelt hem dan kort op Jordan Henderson. Die legt breed op Steven Berghuis, die de bal vervolgens voor de goal legt. Een uitgekiende variant.

Helaas voor Ajax gaat het schot van Akpom vervolgens net over de goal. Het blijft dus nog 0-0.

Terugkijken: Joep Schreuder met de stand van zaken vanuit Amsterdam

Joep Schreuder vanuit Amsterdam: 'Farioli gaat zijn eigen weg'

17' Onwennig Ajax, kans Akpom

Het loopt nog niet echt aan Ajax-zijde. Aan de bal is het vooral een beetje slordig. Het balbezit is voor Panathinaikos, dat ook het meest dreigend is.

Wel is Ajax door een flits van Carlos Forbs dicht bij een goal. De Portugees breekt door aan de linkerkant en geeft strak voor op spits Chuba Akpom. Die glijdt de bal naast.

Forbs is erdoor

8' Geweldige tackle Hato

Dat was de eerste grote kans van Panathinaikos. Nadat Youri Baas staat te slapen komen de Grieken erg gevaarlijk voor het doel van Remko Pasveer uit.

Jorrel Hato ziet het gevaar en met een machtige tackle belet hij spits Ioannidis het scoren. De VAR kijkt er even naar en concludeert: geen overtreding, loepzuivere tackle.

Knap werk van de nog altijd pas 18-jarige Hato.

5' Worthy de Jong ziet toe

Ajax zet vandaag de 'Amsterdamse' winnaars van olympische medailles in het zonnetje. Onder hen bevindt zich ook Worthy de Jong uit de Bijlmer, die op heroïsche wijze de gouden medaille voor de Nederlandse 3x3 basketballers won door op het allerlaatste moment een beslissende tweepunter te maken.

Goedgehumeurd kijkt De Jong toe hoe Ajax het opneemt tegen Panathinaikos. Naast hem staat teamgenoot Jan Driessen, die ook deel was van het gouden 3x3 basketbalteam.

Worthy de Jong

2' Eerste kans van de wedstrijd

Na iets meer dan een minuut is Kian Fitz-Jim al dicht bij de openingstreffer. De middenvelder mag ver opdribbelen zonder dat hij wordt aangevallen en besluit op de rand van het strafschopgebied dan maar te schieten.

Zijn schot is laag in de hoek, maar keeper Dragowski ligt daar klaar en verricht een prima redding.

1' Aftrap

In een uitverkochte Johan Cruijff Arena heeft scheidsrechter Chris Kavanagh gefloten voor het begin van de wedstrijd. Het Europa League-kwalificatieduel Ajax - Panathinaikos is onderweg!

Liever luisteren dan lezen? Langs de Lijn En Omstreken!

Voor alle updates rondom Ajax - Panathinaikos kunt u terecht in dit liveblog, maar ook op NPO Radio 1. In het programma Langs de Lijn en Omstreden is het commentaar (in flitsen) live vanuit het stadion te horen.

Warming-up

Terwijl de Johan Cruijff Arena langzaam volstroomt, werken de spelers een intensieve warming-up af.

De temperatuur in Amsterdam: nog zo'n 24 graden. Aangenaam voor spelers en publiek.

De warming-up van Ajax

Borna Sosa op weg naar Italië

Vorige zomer werd linksback Borna Sosa naar Ajax gehaald door Sven Mislintat. Inmiddels is de Kroaat alweer op weg naar de uitgang na een wisselvallige periode in Amsterdam.

Onder meer AD en De Telegraaf melden dat Sosa voor een jaar wordt verhuurd aan Torino, dat bovendien een optie tot koop heeft. Wordt die optie gelicht, dan kan Ajax acht miljoen bijschrijven.

Borna Sosa

De opstelling van Panathinaikos

Ook de opstelling van de Grieken is bekend. Daar zien we één wijziging ten opzichte van vorige week.

Spits Alexander Jeremejeff mag nu niet starten en zit op de bank. In zijn plaats speelt Fotis Ioannidis, die vorig seizoen goed was voor vijftien goals en zeven assists in de Griekse competitie. Een handige aanvaller die bovendien fysiek sterk is.

Nederlanders Tonny Vilhena en Bart Schenkeveld zitten wederom op de bank.

De opstelling van Ajax

Daar is de opstelling van Farioli voor het duel met Panathinaikos!

Het zijn dezelfde elf namen als vorige week in Griekenland. Never change a winning team.

De balans tegen Griekse ploegen

Ajax doet het al decennia erg goed tegen Griekse ploegen. Sterker nog: het is ongeslagen in de laatste zeven thuisduels met Griekse teams, sinds een 0-1 nederlaag tegen Panathinaikos in 1996. Sindsdien werd er vijf keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld.

Destijds in 1996 verloor het Ajax van Louis van Gaal in het Olympisch Stadion met 0-1 van Panathinaikos in de halve finale van de Champions League. Twee weken later zette Ajax die nederlaag recht door met 3-0 te winnen in Griekenland en daarmee de finale te bereiken.

Bergwijn is erbij, Farioli verwacht zwaar duel

Gaan we vanavond de eerste minuten van Steven Bergwijn in het seizoen 2024/25 zien?

De vleugelaanvaller kwam met een lichte blessure terug van het EK in Duitsland en is nog altijd op de weg terug. Op de persconferentie voorafgaand aan het duel had trainer Farioli goed nieuws: Bergwijn is fit genoeg om aan te sluiten bij de wedstrijdselectie en wellicht zelfs minuten te maken.

Ook met Brian Brobbey en Bertrand Traoré gaat het de goede kant op. Het lijkt erop dat laatstgenoemde zou kunnen starten.

De 40-jarige sta-in-de-weg die zichzelf kan evenaren

Kort was er sprake van verbazing toen Francesco Farioli bepaalde dat Remko Pasveer voorlopig de eerste doelman van Ajax zou zijn. Inmiddels is er eigenlijk niemand meer die daar zijn wenkbrauwen nog over optrekt.

De 40-jarige Pasveer liet tijdens de eerste wedstrijden van dit seizoen zien gewoon een zeer betrouwbare sluitpost te zijn. "Pas veertig", is een grapje dat in Ajax-kringen nu volop de ronde doet, verwijzend naar Pasveers leeftijd. Hij hield in de laatste twee duels (1-0 tegen Panathinaikos en 1-0 tegen sc Heerenveen) de nul en zou vanavond een bijzondere prestatie kunnen neerzetten.

Want wie was de laatste Ajax-keeper die in drie opeenvolgende duels zijn doel schoonhield? Dat was Pasveer zelf! In augustus-september 2022 deed hij dat zelfs vijf keer op rij.

Remko Pasveer

Steven Berghuis, de man van het moment

In de heenwedstrijd tegen Panathinaikos creëerde Ajax niet bijster veel kansen. Maar als het gevaarlijk werd, dan was dat bijna altijd via Steven Berghuis, die ook de enige goal van de wedstrijd maakte.

Het spel van Berghuis kon ook op goedkeuring rekenen van zijn trainer, Francesco Farioli. "Hij stond rechtsvoor, maar leek soms wel een rechtsback of een centrale verdediger", zei Farioli. "Hij legde zó veel energie in de sprintjes naar voren en naar achteren. Dat is wat we nodig hebben."

Waar zitten we in de kwalificatie?

Vanavond kijken we naar de derde voorronde van de Europa League, maar waar zitten we dan eigenlijk in de kwalificatiecyclus?

Ajax versloeg een ronde eerder al het Servische Vojvodina Novi Sad en speelt nu dus een tweeluik tegen Panathinaikos. Als dat goed afloopt, dan zijn de Amsterdammers nog altijd niet verzekerd van de groepsfase (die tegenwoordig de competitiefase heet) van de Europa League. Hierna zou Ajax nog één ronde moeten overleven. De tegenstander wordt dan Jagiellonia Bialystok, regerend landskampioen van Polen.

Mocht Ajax het niet redden tegen Panathinaikos, dan blijft het wel Europees actief. De Amsterdammers stromen dan in de laatste kwalificatieronde van de Conference League in, waar RC Lens als tegenstander wacht.

Welkom

Goedenavond en welkom!

In dit liveblog volgen we de wedstrijd van Ajax tegen Panathinaikos. Het is de return in de derde voorronde van de Europa League: vorige week won Ajax al met 1-0 in Griekenland dankzij een goal van Steven Berghuis.

Nog eens teruglezen hoe dat ging? Dat kan in het verslag hieronder.