eredivisieblog

Ajax wint duel met Heerenveen dat als nachtkaars uitgaat • Rode kaart Heerenveen ingetrokken

Welkom in ons liveblog over de eredivisie. Hier volgen we de laatste vier wedstrijden van de eerste speelronde.

liveblog gesloten

Blog gesloten

En daarmee is de eerste speelronde van het eredivisieseizoen 2024/2025 alweer afgelopen. De tijd gaat snel. Gelukkig kunnen we ons ook meteen weer verheugen op speelronde twee. Komende vrijdag trappen Fortuna Sittard en Almere City af.

En voor de volgers van Ajax: komende donderdag ontvangen de Amsterdammers het Griekse Panathinaikos in de Johan Cruijff Arena, om 20.15 uur.

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer!

Statistiekje

Het is pas de tweede keer deze eeuw dat Ajax aan een seizoen begint met vier overwinningen achtereen. Voor de overwinning op Heerenveen wonnen de Amsterdammers in de voorronden van de Europa League tweemaal van Vojvodina en eenmaal van Panathinaikos.

De vorige keer dat Ajax met vier zeges begon, was in het seizoen 2002/2003, aldus statistiekenbureau Opta. Toen nog met spelers als Cristian Chivu, John Heitinga, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic en Jari Litmanen.

AJA-HEE | Einde wedstrijd

En dan is het ook meteen afgelopen. Scheidsrechter Bas Nijhuis fluit af.

AJA-HEE | 90+8' Kansje Brobbey

Brobbey wordt nog diep gestuurd door Forbs. Hij probeert het vanaf de rand van het zestienmetergebied met rechts. Maar zijn schot is te slap en gaat voorlangs.

Daarna volgt er nog een vrije trap voor Ajax. Traoré en Henderson achter de bal. Het wordt Traoré. En ja, dat is toch nog een aardige vrije trap in de linkerhoek. Van der Hart zit er met een handje aan en tikt 'm uit.

AJA-HEE | 90+5' Traoré wacht en wacht

Deze uitbraak is eigenlijk wel exemplarisch. Traoré heeft aanvankelijk maar een verdediger voor zich. Maar hij ziet geen mogelijkheid om af te spelen of te passeren, en dus wacht hij, en wacht hij. Tot alle verdedigers van Heerenveen terug zijn, en er niks meer over is van een aanval.

AJA-HEE | 90' Als een nachtkaars

Ja, Ajax domineert deze tweede helft wel, maar echt grote kansen krijgt de ploeg verder niet. Er zit in zekere zin meer werk in het noteren van de wissels dan in de kansen. Dat zegt wel genoeg.

Het lijkt erop dat deze wedstrijd als een nachtkaars uitgaat. Maar dan wel langzaam, met 9 minuten blessuretijd.

AJA-HEE | 79' Minuten voor Brobbey

Toch nog wat minuten voor Brobbey. Doelpuntenmaker Hlynsson gaat eraf.

En bij Heerenveen komen Levi Smans en Dimitris Rallis erin voor Van Ee en Al-Saed.

Meteen mag Brobbey alleen op Van der Hart af. Maar hij komt net wat snelheid tekort. Mats Köhlert werkt weg.

AJA-HEE | 72' Kansje Ajax

Forbs vindt met een slim passje Hlynsson in het strafschopgebied. Het schot van de IJslander mist echter precisie en kracht, en dus is het makkelijk voor Van der Hart om de bal te klemmen.

Godts gaat er inderdaad af en kan toch op een prima eerste eredivisieduel van het seizoen terugkijken, met goeie dreigende acties.

AJA-HEE | 69' Drinkpauze

Het is warm, de spelers verliezen veel vocht, en zeker bij Heerenveen zijn de krampverschijnselen al merkbaar. Denzel Hall gaat eraf om die reden, maar het zou ook kunnen dat het echt in de hamstring schoot.

Bij Ajax wordt Godts zo meteen afgelost door Henderson.

AJA-HEE | 62' Wissel Heerenveen

Jacob Trenskow komt erin bij Heerenveen. Ilias Sebaoui wordt gewisseld.

AJA-HEE | 61' Controle bij Ajax

Ajax heeft de wedstrijd een stuk beter onder controle dan in de eerste helft, toen met name de Irakees Al-Saed van Heerenveen een behoorlijke plaag was.

AJA-HEE | 58' Wissels bij Ajax

Ajax-trainer Farioli brengt drie verse krachten. Bertrand Traoré, Carlos Forbs en Kenneth Taylor komen erin. Akpom, Berghuis en Van den Boomen gaan eraf.

Forbs speelt op rechts, Traoré staat in de spits.

Brobbey blijft vooralsnog op de bank. Steven Bergwijn zit niet bij de selectie.

Bertrand Traoré is terug in de eredivisie

AJA-HEE | 52' Mispeer Godts

Berghuis geeft de bal voor op Godts. De Belg probeert te volleren maar schat de bal volledig verkeerd in en peert mis.

Al moet gezegd, Godts is zeer bedrijvig. Eigenlijk worden alle kansrijke acties via hem opgezet. Zojuist ook twee mooie acties waarbij hij zijn mannetje passeerde, de voorzet was alleen niet geweldig.

Even daarna krijgt de linksbuiten de bal weer in de zestien, bij Gaaei, maar die raakt de bal niet goed genoeg. Een rollertje in de handen van doelman Mickey van der Hart.

AJA-HEE | Tweede helft begonnen

Hlynsson heeft zojuist afgetrapt voor de tweede helft.

Bij Heerenveen is spits Karlsbakk gewisseld. Ion Nicolaescu is in het veld gekomen.

AJA-HEE | Rust in de Johan Cruijff Arena

Het is rust. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Ajax goed wegkomt, lang toonde Heerenveen zich gevaarlijk, maar wist de kansen niet om te zetten in doelpunten. En ja, dan valt-ie nog weleens aan de andere kant. Hlynsson zette Ajax vlak voor rust op 1-0.

AJA-HEE | 45+3' Grote kans Akpom

Meteen daarna krijgt Godts na een uitstekende opening vanaf rechts de bal. Hij geeft opnieuw af, op Van den Boomen, maar die schiet kiezelhard op de paal. En meteen daarna schiet Akpom voorlangs.

Zo laat Ajax na om vlak voor rust de wedstrijd in het slot te gooien. Het blijft 1-0.

AJA-HEE | 45' DOELPUNT AJAX!

Eigenlijk is het Heerenveen dat het betere van het spel heeft. Maar dan passeert Janse zijn man, hij geeft af. Godts krijgt de bal en passeert zijn man en behoudt het overzicht. Hlynsson staat helemaal vrij en schiet raak in de linkerhoek.

Zo verzilvert Ajax direct de eerste echte kans en komt de ploeg van Robin van Persie op achterstand.

AJA-HEE | 41' Pasveer komt goed uit

Een leep passje van Heerenveen-middenvelder Olsson op Ilias Sebaoui. Maar Pasveer komt goed uit en kan het schot van de Belg tot een corner verwerken.

AJA-HEE | 39' Opnieuw Al-Saed

Volgende kans voor Heerenveen. Een goeie diepe bal van Al-Saed, op de Noor Daniel Karlsbakk. Die komt alleen te ver in de hoek van het strafschopgebied uit en zijn schot gaat daardoor voorlangs.

De Irakees Al-Saed laat zien in deze eerste helft tegen Ajax.

AJA-HEE | 35' Kans Heerenveen

Een goeie actie van Heerenveen-speler Danilo Al-Saed op rechts. Hij passeert Dies Janse, de linksback die zijn debuut maakt, half, maar dat is genoeg om uit te halen. Alleen daar mankeert het dan weer aan. Het is een rommelig schot van de Irakees die Heerenveen heeft overgenomen van het Noorse Sandefjord. Een makkelijke prooi voor Pasveer.

AJA-HEE | 31' Goede voorzet Gaaei

Ajacied Gaaei haalt de achterlijn en zet voor met rechts. Verdediger Kersten weet die bal niet goed te verwerken, de Heerenveen-verdediger raakt 'm maar half, maar wel net genoeg waardoor Mika Godts niet goed kan schieten.

AJA-HEE | 16' Vrije trap Ajax

De vrije trap van Steven Berghuis daarna, want die krijgt Ajax dan nog wel, gaat rakelings naast. Al denkt het Amsterdamse publiek eventjes dat het een goal is.

AJA-HEE | 12' Rood voor Heerenveen ingetrokken

Rood? Heerenveen lijkt al na 12 minuten met 10 man verder te moeten. Maar dan wordt die beslissing toch teruggedraaid.

Wat gebeurt er precies?

Linksbuiten Godts tikt de bal voor zich uit vlak voordat Pawel Bochniewicz zijn tackle in zet. De Belgische aanvaller gaat neer. En Bochniewicz krijgt rood van scheidsrechter Bas Nijhuis: de verdediger ontneemt Ajax een directe scoringskans, zo is het oordeel.

De VAR doet er lang over om het moment te beoordelen. Het is een cruciaal moment natuurlijk. En dan wordt Nijhuis naar de kant geroepen om zelf ook even te kijken. En dan besluit Nijhuis de rode kaart terug te draaien en geel te geven.

Je zou toch zeggen: het is of rood of helemaal niks? Want Bochniewicz lijkt de bal wel degelijk te spelen, zo blijkt uit de herhaling. Het besluit zal zeker nog veelbesproken worden.

Teruglezen: Met 'oudjes' Pasveer en Henderson hoopt Farioli dat Ajax niet meer door ondergrens zakt

Farioli zag bij het analyseren van zijn ploeg dat het Ajax ook ontbeerde aan de nodige ervaring en leiders in het veld. Niet zo gek dus dat hij ook voor 'oudje' Jordan Henderson (34) een belangrijke rol ziet weggelegd in de (defensieve) organisatie.

Ajax-trainer Farioli: 'De ervaren spelers moeten Janse ondersteunen bij zijn debuut'

AJA-HEE | De bal rolt in de Johan Cruijff Arena

Daniel Karlsbakk heeft zojuist namens Heerenveen de aftrap verricht in de wedstrijd tegen Ajax. Het is het eerste officiële duel als trainer Robin van Persie in dienst van de club uit Friesland.

Van Persie voor duel met Ajax: 'Trainerschap bevalt me heel erg'

UTR - PEC | Afgefloten

Tja, is er nog wat gebeurd in de tweede helft bij Utrecht tegen PEC? Nee, niet veel eigenlijk. Het is bij 1-0 voor Utrecht gebleven in een lege Galgenwaard. De goal was een cadeautje, werkelijk. PEC leverde zomaar de bal in bij Toornstra, die gaf af op Romeny en die faalde niet.

Eigenlijk vatte de manier waarop Romeny zijn doelpunt vierde de wedstrijd wel samen...

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle 1-0

GAE - FOR | Afgelopen!

Een valste start voor Go Ahead Eagles dit seizoen. Dat begon al met een Europees avontuur in de Conference League. Maar de tweede voorronde tegen het Noorse SK Brann ging verloren. En nu dus ook het eerste eredivisieduel, tegen Fortuna.

Fortuna daarentegen, het had misschien niet heel veel kansen, maar ging daar zeer effectief mee om. De ploeg van Buijs belooft misschien wel een verrassing van het seizoen te kunnen worden. Met het voormalige supertalent Halilovic en ook de spits Aïko. Misschien is het nog wat vroeg, maar ook de Franse aanvaller lijkt een schot in de roos. Hij besliste de wedstrijd met zijn knappe kopbal.

Uitslag Go Ahead - Fortuna Sittard 0-2

GAE - FOR | 90' Blessuretijd

Negen minuten! Negen minuten blessuretijd. Negen minuten om nog even alles of niets te kunnen spelen dus voor Go Ahead.

GAE - FOR | 85' Wisselen maar

De doelpuntenmakers van Fortuna, Halilovic en Aïko, worden gewisseld, evenals Mitrovic. Aïko vanwege een blessure. En zo te zien was Halilovic liever blijven staan. Van Ottele, Bastien en Erceg komen erin bij Fortuna.

Go Ahead heeft al vier keer gewisseld, want ja, ze moeten toch iets forceren met 2-0 achterstand. Llansana, Stokkers, Suray en Baeten zijn erin gekomen.

GAE - FOR | 73' DOELPUNT FORTUNA!

En weer relatief uit het niets: een doelpunt van Fortuna. Het is 2-0 in Deventer. Een prachtige voorzet van Mitchell Dijks, het moet gezegd. En dan kopt de Franse spits Makan Aïko, overgekomen van Le Mans FC, kiezelhard binnen.

Tussenstand Go Ahead - Fortuna Sittard 0-2

UTR - PEC | 60' Wisselen

Bij PEC is Dylan Mbayo binnen de lijnen gekomen voor Manu.

Bij Utrecht komen Noah Ohio en Victor Jensen erin, voor Toornstra en Min.

GAE - FOR | 56' DOELPUNT FORTUNA!

Het voormalige toptalent laat van zich horen. Alen Halilovic blijft rustig op rand zestien, hij houdt even in en haalt dan perfect uit. Het is volledig tegen de verhoudingen in, maar Fortuna staat op voorsprong in Deventer.

Tussenstand Go Ahead - Fortuna Sittard 0-1

Opstelling Heerenveen tegen Ajax (16.45 uur)

UTR - PEC | Ook in Utrecht rolt de bal weer

De tweede helft tussen Utrecht en PEC is begonnen.

GAE - FOR | Applaus voor overleden clubeigenaar

En dan klatert het applaus van de tribunes. Na vijftig minuten voetbal, in de 51ste minuut een oorverdovend applaus voor Kees Vierhouten, de in juni plots overleden clubeigenaar (51) van Go Ahead.

De supporters zingen You'll Never Walk Alone. Het is een emotioneel moment in Deventer. Directeuren Paul Bosvelt en Jan Willem van Dop zijn zichtbaar emotioneel.

Een prachtig eerbetoon aan Vierhouten.

GAE - FOR | Bal rolt weer in Deventer

Go Ahead en Fortuna zijn begonnen aan de tweede helft.

Fans Utrecht protesteren in binnenstad tegen straf

De Galgenwaard is dus leeg. Vanwege een straf voor de supporters van FC Utrecht naar aanleiding van de ongeregeldheden in de play-offs vorig seizoen tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Daar zijn de Utrechtse fans het niet mee eens, en dus zijn ze in de binnenstad te vinden voor een protest "tegen alle collectieve straffen".

Opstelling Ajax

Alvast een vooruitblik naar de wedstrijd van 16.45 uur, in de Johan Cruijff Arena, tussen Ajax en Heerenveen.

Ajax start met eigen jeugdspeler Dies Janse (18) in de basis. Verder zitten Rensch, Hato, Henderson, Taylor, Brobbey, Forbs, Fitz-Jim op de bank. Het lijkt erop dat trainer Farioli spelers wil sparen voor het tweede duel met Panathinaikos in de Europa League.

UTR - PEC | Ook rust in Utrecht

Het verkapte coronaduel, zo zonder supporters, in een lege Galgenwaard is ook aanbeland in de rust. FC Utrecht speelde in de 6 minuten blessuretijd wat rond, vond het wel goed in deze hitte, met een 1-0 voorsprong. De ploeg van Ron Jans heeft sowieso veel te bal, en weinig te duchten van PEC, maar komt moeilijk tot kansen.

Tussenstand FC Utrecht - PEC Zwolle 1-0

GAE - FOR | Rust in Deventer

Een eerste helft met weinig opwinding. Go Ahead had misschien twee aardige kansen, maar was er niet veel te doen voor beide keepers.

Tussenstand Go Ahead - Fortuna Sittard 0-0

GAE - FOR | 45' Blessuretijd

Vier minuten erbij in Deventer, vanwege een drinkpauze en het vervangen van een cornervlag.

GAE - FOR | 31' Cornervlag in tweeën

Weinig spektakel nog in Deventer. En dus vermaken de supporters in de Adelaarshorst zich met een door midden getrapte cornervlag door spits Edvardsen. Onder luid gejuich wordt de cornervlag nu vervangen.

UTR - PEC | 26' Gooijer geblesseerd

Tristan Gooijer moet er met een knieblessure af bij PEC, de huurling van Ajacied wordt gewisseld voor Nick Fichtinger. De verdediger lijkt zich te verstappen.

GAE - FOR | 23' Drinkpauze

De spelers krijgen instructies van hun coaches en ze drinken wat. Ondertussen wordt Jeffrey de Lange, die op de tribune toekijkt, toegejuicht door de supporters. De keeper maakte deze zomer een prachtige transfer van Go Ahead naar Olympique Marseille.

Tussenstand Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard: 0-0

UTR - PEC | 17' DOELPUNT FC UTRECHT!

FC Utrecht heeft geen toejuichingen van het publiek nodig om op voorsprong te komen. PEC geeft een doelpunt cadeau. Een terugspeelpass belandt zomaar in de voeten van Toornstra en die legt terug op Romeny. Hij faalt niet, het is 1-0 voor de ploeg van Ron Jans.

Groot contrast

Het is een wel erg groot contrast tussen beide duels van 14.30 uur. In Deventer een uiterst sfeervolle Adelaarshorst. Go Ahead wordt flink toegezongen, aangevoerd door trommels en al.

En dan de Galgenwaard waar Utrecht en PEC in een galmend leeg stadion tegen elkaar voetballen. Je hoort alleen het geschreeuw van de spelers zelf. Alsof de coronatijd terug is...

GAE - FOR | 14' Tweede kans Go Ahead

Tweede grote kans voor Go Ahead.

Bobby Adekanye met de vroege voorzet, die zeilt over alles en iedereen heen. Jakob Breum legt 'm terug op Edvardsen, maar de Zweed schiet over.

GAE - FOR | 10' Grote kans Go Ahead

Na een hoekschop komt de bal plots voor de voeten van Jamal Amofa. Het is een niet te missen kans, vlak voor het doel, maar ook tot zijn eigen verbazing schiet de verdediger naast.

Tussenstand Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard 0-0

De bal rolt inmiddels in Deventer en Utrecht

De twee wedstrijden van 14.30 uur zijn begonnen.

Ook minuut stilte in Utrecht

Ook in Utrecht een minuut stilte. Het voelt misschien wat vreemd, in een lege Galgenwaard, maar het is wel een mooi gebaar. Er wordt stilgestaan bij het overlijden van oud-clubfotograaf Frank Zilver (60).

Minuut stilte in Deventer

Zoals voor elk seizoen begint Go Ahead de eerste wedstrijd niet voor er een minuut stilte is gehouden voor de overleden supporters. En het moet gezegd, het is indrukwekkend, hoe stil het blijft. Daarna een oorverdovend applaus.

Later, in de 51ste minuut, volgt nog een herdenking voor de in juni plots overleden clubeigenaar Kees Vierhouten (51).

Opstelling Fortuna tegen Go Ahead

Bij Fortuna heeft Mattijs Branderhorst eindelijk een basisplaats. De keeper was jarenlang tweede doelman bij NEC en FC Utrecht.

Fortuna heeft verder Shawn Adewoye overgenomen van RKC, de verdediger in het centrum. Verder heeft de ploeg van Danny Buijs middenvelder Ryan Fosso overgenomen van Vaduz uit Liechtenstein en Kroaat Josip Mitrovic van Gorica. Makan Aïko komt van Le Mans en is de spits vanmiddag. Uiteraard verschijnen Petterson en Halilovic ook vanaf de start.

Opstelling Go Ahead tegen Fortuna

Go Ahead heeft een nieuwe keeper gevonden in de Duitser Luca Plogmann. Verder heeft de club Calvin Twigt overgenomen van het gedegradeerde Volendam.

Zie daar de lege Galgenwaard

SPA-HER | Afgefloten

Sander van der Eijk fluit af. Nee, het was niet veel, deze tweede helft. Er klinkt een fluitconcert(je) van de tribunes. De Spartaanse supporters hadden overduidelijk meer verwacht van deze wedstrijd na een goeie voorbereiding. Bovendien waren de sterkhouders als Lauritsen, Mito, Verschueren toch gebleven? Enfin, het mocht niet baten.

Het is bij 0-0 gebleven tussen Sparta en Heracles.

SPA-HER | 6 minuten blessuretijd

Nog 6 minuten blessuretijd op Het Kasteel. Sparta probeert er nog een late overwinning uit te slepen, maar slaagt er vooralsnog niet in om door de defensie van Heracles heen te prikken.

Joshua Kitolano is er nog in gekomen bij Sparta voor Verschueren.

En bij Heracles heeft Erwin van de Looi nog Thomas Bruns en Giandro Sambo binnen de lijnen gebracht. Sambo is 17 jaar en maakt zijn debuut voor de club uit Almelo.

Wedstrijden om 14.30 uur

Sparta - Heracles lijkt af te stevenen op een 0-0-gelijkspel in die hitte. En dus kunnen we alvast met een schuin oog naar de wedstrijden van 14.30 uur kijken. FC Utrecht tegen PEC Zwolle en Go Ahead tegen Fortuna Sittard.

Utrecht start met vier nieuwelingen. De Belgen Siebe Horemans (Excelsior) en Alonzo Engwanda (Beloften Anderlecht) en Paxten Aaronson (Vitesse) en David Min (RKC Waalwijk).

Bij PEC zijn Tristan Gooijer (Ajax), Thierry Lutonda (RKC), Braydon Manu (Darmstadt 98) en Thomas Buitink (Vitesse) nieuw.

De wedstrijd wordt gespeeld in een lege Galgenwaard vanwege een straf voor de supporters van FC Utrecht naar aanleiding van de ongeregeldheden in de play-offs vorig seizoen tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

SPA-HER | 71' Schot Limbombe

Bryan Limbombe probeert het eens van afstand. Het ziet er dreigend uit, maar uiteindelijk draait het schot toch best ver van het doel af.

SPA-HER | 68' Tweede drinkpauze

Ook in de tweede helft een drinkpauze.

En Sparta komt met een dubbele wissel. Charles-Andreas Brym, Rick Meissen en Camiel Neghli komen erin. Mito, Lauritsen en Eerdhuijzen gaan eraf.

SPA-HER | 65' Shiloh 't Zand gewisseld

Shiloh 't Zand moet eraf. De Spartanen moesten de beste man van Heracles wel hebben, met aardig wat overtredinkjes. Hij wordt nu vervangen voor Sem Scheperman.

Een prima debuut in de eredivisie voor de huurling van Feyenoord.

SPA-HER | 55' De Guzman komt in het veld

Bij Sparta komt Jonathan de Guzman in het veld voor Mitinho, die geblesseerd raakte bij zijn overtreding op Shiloh 't Zand. Bovendien speelde de Braziliaanse middenvelder geen geweldige wedstrijd, en had hij ook al geel op zak.

De 36-jarige De Guzman, die 14 keer uitkwam voor het Nederlands elftal, krijgt de aanvoerdersband om de arm geschoven van keeper Nick Olij.

SPA-HER | 49' Woordenwisseling

Tja, als je met zoveel nieuwelingen aan een seizoen begint (zeven dus in de basis bij Heracles), dan is er van een hiërarchie misschien nog niet echt sprake. Limbombe wil de vrije trap graag nemen, maar daar steekt aanvoerder De Keersmaecker een stokje voor. Na een woordenwisseling geeft hij de bal aan Shiloh 't Zand, de huurling van Feyenoord, die overigens ook deze vrije trap versierde met een goeie actie.

Zijn poging strandt in de muur.

SPA-HER | 46' Tweede helft

Heracles en Sparta zijn begonnen aan de tweede helft.

Geen wissels.

SPA-HER | Rust

Het is rust op Het Kasteel. Zeker, de beste kansen zijn voor Sparta, maar de ploeg van Jeroen Rijsdijk weet nog niet te scoren.

De intensiteit van deze wedstrijd overigens past bij de temperatuur (27 graden). Het is dan wel net 13.00 uur in de middag, maar het duel tussen Sparta en Heracles heeft meer iets weg van kabbelend zomeravond voetbal met veel slordigheden ook.

Tussenstand Sparta - Heracles: 0-0

SPA-HER | 45' Knappe actie Mito

Weer Mito vanaf rechts namens Sparta. De flankspeler dreigt naar binnen, op zoek naar de korte hoek. Zijn schot met links gaat nét naast. Misschien wel de grootste kans tot nu toe.

Spartaan Metinho krijgt daarna geel voor een overtreding op Limbombe.

Scheidsrechter Sander van der Eijk telt er drie minuten blessuretijd bij.

SPA-HER | 42' Naast gekopt

Weer een voorzet vanaf rechts, ditmaal van Mito. Verschueren weet de bal net niet genoeg te sturen met zijn hoofd en kopt naast.

Zo even heeft Shiloh 't Zand van Heracles de eerste gele kaart van de wedstrijd gekregen.

SPA-HER | 32' Snelle omschakeling

Een snelle omschakeling van Sparta na een hoekschop van Heracles. Nick Olij trapt uit en Mito plukt die bal heerlijk uit de lucht, een geweldige aanname van de Japanner. Boyd Reith krijgt daarna een goeie schietkans op randje zestien, maar door een duw in zijn rug kan hij net niet lekker uithalen. Heracles-doelman De Keijzer redt.

SPA-HER | 24' Wissel Heracles

Bij Heracles kan Lorenzo Milani niet verder. De Italiaanse linksback, afkomstig van Pescara, komt een tik van Arno Verschueren niet te boven en wordt gewisseld voor de Duitse verdediger Jannes Wieckhoff.

SPA-HER | 23' Drinkpauze

Halverwege de eerste helft wordt er even tijd genomen voor een drinkpauze. Het is warm: 27 graden.

SPA-HER | 16' Zijnet

Een goed uitgespeelde aanval van Heracles. Bryan Limbombe zet 'm op, geeft mee aan Benita en die stuurt Juho Talvitie diep de zestien in. Maar de Finse rechtsbuiten schiet daarna in het zijnet.

Het uitvak is aardig volgelopen trouwens, Heracles is met 420 fans naar Rotterdam afgereisd.

SPA-HER | 12' Kopkans Lauritsen

Beproefd recept bij Sparta, al twee seizoenen eigenlijk. Zoeken naar het hoofd van de spits Lauritsen. Boyd Reith met een mooie vroege voorzet, die vindt inderdaad Lauritsen. Maar de Noor kopt naast.

SPA-HER | 1' De bal rolt in Rotterdam

De Sparta Marsch heeft geklonken, en dus zijn we begonnen op Het Kasteel. Sparta heeft afgetrapt tegen Heracles Almelo.

Warming-up

Opstelling Heracles, 7 nieuwelingen

En daar is ook de opstelling van Heracles. Met maar liefst zeven nieuwelingen in de basis.

Mimeirhel Benita (gehuurd van Feyenoord), Damon Mirani (Volendam, transfervrij), Ivan Mesik (Pescara), Lorenzo Milani (Pescara), Shiloh 't Zand (Feyenoord, gehuurd), Daniël van Kaam (Cambuur) en Juho Talvitie (Lommel SK, gehuurd).

Brian De Keersmaecker is de aanvoerder, verder zijn Mario Engels, Bryan Limbombe en keeper Fabian de Keijzer andere bekende gezichten van vorig seizoen.

Spits Jizz Hornkamp is geblesseerd.

Opstelling Sparta

Sparta start met drie nieuwe spelers, allen transfervrij overgekomen. Boyd Reith (Roda JC), Mohammed Nassoh (Jong PSV) en Teo Quintero (KMSK Deinze). Die laatste is een Spaans-Venezolaans verdediger geboren in Barcelona. Hij speelde afgelopen twee seizoenen in België.

Natuurlijk is de Japanse smaakmaker Shunsuke Mito er ook weer bij. Hij speelt met Tobias Lauritsen en Nassoh in de voorhoede.

De stand (na een halve speelronde)

Goed, misschien hebben we er niet al teveel aan, maar de stand is de stand. Het wordt een hele kluif om na vandaag boven PSV te staan. De Eindhovenaren wonnen gisteren met 5-1 van RKC Waalwijk. Feyenoord heeft wellicht een déjà vu, want opnieuw gaan er punten verloren in de openingswedstrijd.

Bekijk hier de stand na vijf eredivisiepotjes:

Farioli wil defensieve zekerheid voor Ajax

Het seizoen 2023/24 verliep dramatisch voor Ajax. Onder trainers Maurice Steijn en John van 't Schip kreeg Ajax een historisch aantal tegendoelpunten (61) in de eredivisie. Ook op Europees niveau was de defensieve kwetsbaarheid groot in het seizoen 2023/24.

Ajax-fans, die doorgaans sprankelend en aanvallend voetbal verwachten, zullen nog even geduld moeten hebben. Onder trainer Francesco Farioli lag de nadruk afgelopen weken op defensieve zekerheid.