NOS SportAangepast

Waterpolosters naar de halve finale met winst op Italië • Praasterink laatste in finale

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Lees je mee verder in een nieuw blog?

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden van al het olympische nieuws, openen wij een nieuw blog. Dat is hier te vinden.

Zien we je daar voor het vervolg van de rest van de elfde sportdag?

Waterpolo | Nederland naar de halve finale!

Daar is de halve finaleplaats! Nederland wint met 11-8 en neemt het in de halve eindstrijd op tegen Spanje. Daarmee laat Oranje toch weer zien dat ze echt tot de wereldtop behoren. Voor de derde keer in hele korte tijd boekt de Nederlandse ploeg veel succes op een groot eindtoernooi.

Waterpolo | Van de Kraats maakt weer een treffer

Boem! En daar is Van de Kraats weer. Binnen de kortste keren helpt de beste speelster van de wereld haar ploeg twee keer met een treffer.

De Italianen geven nog niet op. Meteen daarna schiet Palmieri op doel en via het hoofd van Aarts wordt het 11-8.

Tussenstand Nederland-Italië: 11-8

Aarts ziet de bal in het doel verdwijnen

Waterpolo | Van de Kraats laat zich ook zien

Eindelijk is het raak voor de topscorer van de Spelen van 2021. Simone van de Kraats kreeg nog heel weinig kansen in deze wedstrijd, maar bij haar eerste echte kans is het wel meteen raak.

Tussenstand Nederland-Italië: 10-7

Waterpolo | Italië blijft in de wedstrijd

Claudia Marletta besluit ook eens hard uit te halen richting het doel van Laura Aarts. Dat doet de Italiaanse zeer succesvol. Met nog minder dan drie minuten op de klok, staat Oranje nog wel op voorsprong, maar het gat wordt kleiner.

Tussenstand Nederland-Italië: 9-7

Waterpolo | Nederland maakt tegentreffer Italië meteen ongedaan

Italië doet weer iets terug in deze wedstrijd, maar Nederland slaat meteen terug met een treffer van Sleeking. Het is haar tweede goal, uit twee schoten. Dat is pas efficiënt.

Houdt de ploeg van Doudesis dit vast?

Tussenstand Nederland-Italië: 9-6

Brigitte Sleeking

Zeilen | Wachten, wachten, wachten

Volgens onze zeilcommentator Ayolt Kloosterboer is het nog altijd wachten geblazen of er nog gezeild gaat worden. Er is nog steeds te weinig wind. In de ILCA6- en kitefoil-klasse staat iedereen langs de kant en is er geen communicatie over of er weer gezeild gaat worden, wat vervelend is voor Marit Bouwmeester, wiens gouden plak dan nog steeds niet helemaal officieel is.

In de Nacra17 gaan de zeilers nog wel een poging doen om een race af te werken.

NOS-cameraman Maurits Obbema merkt dat de kitefoilers wel erg dicht langs de kant zeilen:

Waterpolo | Nederland neemt afstand

Hè, hè. Het Nederlands team neemt nu wel echt afstand van Italië. Lieke Rogge toont weer haar specialiteit en schiet keihard raak.

Tussenstand Nederland-Italië: 8-5

Waterpolo | Een echte strijd in het bad

Nederland-Italië is een echt gevecht geworden. De waterpolosters van Oranje gaan daar wel het beste mee om. Vivian Sevenich zet Oranje namelijk op een 7-5 voorsprong.

Het is nog zes minuten spelen in deze wedstrijd.

Tussenstand Nederland-Italië: 7-5

Nederland op voorsprong tegen Italië

Waterpolo | Nog één periode te gaan

Nog één periode is er te gaan. Nederland staat prima te verdedigen, vijf treffers tegen in drie parten is niet verkeerd. Maar zes treffers is wel veel te weinig.

Het is in dit geval nog niet problematisch, maar het zou fijn zijn als Nederland in het laatste part ook scorend afstand neemt van Italië.

Waterpolo | De aansluiting voor Italië

Het is nog niet gespeeld hoor in het zwembad. Het staat nu weer 6-5, Nederland moet echt nog vol aan de bak om een halve finaleplaats veilig te stellen.

Tussenstand Nederland-Italië: 6-5

Waterpolo | Sleeking maakt er 6-4 van!

We zijn net begonnen aan de derde periode en Brigitte Sleeking slaat meteen toe. De Nederlandse maakt er 6-4 van. Het gat is voor het eerst deze wedstrijd twee punten in het voordeel van Oranje. Als dit wordt volgehouden, dan is de halve finale heel dichtbij.

En dat levert niet alleen vrolijke gezichten op in het zwembad. Ook op de tribune wordt het doelpunt gevierd.

Tussenstand Nederland-Italië: 6-4

Vreugde op de tribune

Schoonspringen | Het lukt Praasterink niet om te stijgen

Praasterink gaat als laatste eindigen in de finale. De Nederlandse schoonspringster behaalt in vijf sprongen een totaal van 250.35 punten.

De Chinese Quan Hongchan kent een superdag en pakt het goud vanaf de tien meterplank in het schoonspringen. Zij komt tot een puntentotaal van 425.60 punten.

Waterpolo | Nederland weer op voorsprong

Nederland weer op voorsprong. Maartje Keuning is er heel snel bij als de Italiaanse doelvrouw een schot niet onder controle krijgt. Ze tikt van dichtbij weer de voorsprong binnen. Na een helft spelen heeft Nederland dan toch weer het lichte voordeel.

Tussenstand Nederland-Italië: 5-4

Nederland op 5-4 tegen Italië

Waterpolo | Italië heel snel op gelijke hoogte

Italië komt heel snel weer op gelijke hoogte, tot frustratie van bondscoach 'Eva' Doudesis. Hij ziet dat het schot van afstand weer te makkelijk in het doel verdwijnt.

Tussenstand Nederland-Italië: 4-4

Nederland-Italië

Waterpolo | Doelpunt! Nederland eindelijk op voorsprong

Doelpunt! Nederland staat eindelijk op voorsprong. Vivian Sevenich schiet van dichtbij op doel, de Italiaanse doelvrouw lijkt de bal nog te keren, maar na ingrijpen van de VAR blijkt dat de bal wel over de doellijn is geweest.

Tussenstand Nederland-Italië: 4-3

Waterpolo | Ook de andere Rogge scoort!

Bam! Dat is een hard schot van die andere Rogge in het bad. Lieke Rogge haalt alle kracht uit haar armen en schiet de 3-3 tegen de touwen. Nederland weer op gelijke hoogte.

Waterpolo | Meteen weer de achterstand

Meteen weer de achterstand voor Nederland. Iris Wolves en Laura Aarts zien een inzet van Palmieri onder hun armen doorschieten en uiteindelijk in het net belanden.

Nederland weer op achterstand

Waterpolo | Nederland en Italië op gelijke hoogte

Na één periode gespeeld te hebben gaan Nederland en Italië gelijk op. Het staat 2-2. Bente Rogge tekende voor de gelijkmaker.

Kunnen de Nederlandse dames in de tweede periode toeslaan?

Schoonspringen | Tien, tien, tien, tien

Tien, tien, tien! Dat hoor je regelmatig in een stadion als het heel goed gaat. Nu hoorde de Chinese Quan Hongchan dat vandaag ook in het zwembad, bij het schoonspringen. Zij kreeg voor haar sprong alleen maar tienen. Vooralsnog gaat ze dan ook aan de leiding in de wedstrijd.

De jury was behoorlijk onder de indruk van de eerste sprong van Quan Hongchan

Waterpolo | Nederlandse waterpolosters op achterstand

De Nederlandse waterpolosters starten nog niet goed aan de wedstrijd. Vooralsnog gaat het moeizaam en staat Italië op voorsprong: 1-2.

Kitty-Lynn Joustra maakte de enige Nederlandse treffer.

Nederland-Italië

Waterpolo | Nederland begonnen aan kwartfinale tegen Italië

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn zojuist begonnen aan hun kwartfinale tegen Italië. Nederland maakte in de groepsfase bij vlagen indruk in dit toernooi en wil natuurlijk als regerend wereldkampioen en Europees kampioen zicht houden op een olympische medaille.

De Nederlandse waterpolosters

Schoonspringen | Praasterink na drie sprongen laatste

Else Praasterink heeft haar eerste drie sprongen erop zitten. Vooralsnog kan de Nederlandse niet meedoen met de rest van het veld. Ze staat laatste. Haar derde score was een score van 45.00.

Praasterink springt in het water

Zeilen | Alles ligt stil

Geen wind betekent geen zeilactie in het water bij Marseille. Alle klassen liggen op dit moment stil.

Hockey | Nederland naar finale!

De Nederlandse hockeymannen winnen met 4-0 van Spanje en plaatsen zich voor de finale. Donderdagavond om 19.00 uur is India of Duitsland de tegenstander.

Duco Telgenkamp na de 4-0

Hockey | Doelpunt Nederland!

Duco Telgenkamp maakt de vierde voor Nederland na voorbereidend werk van Thijs van Dam. De zege lijkt toch echt binnen met nog tien minuten te gaan.

Schoonspringen | Praasterink in finale

Ondertussen is ook de schoonspringfinale begonnen met de Nederlandse Else Praasterink. De in de VS woonachtige schoonspringster plaatste zich als laatste voor de finale, maar misschien kan zij alsnog verrassen met een medaille?

Na twee sprongen lijkt het daar nog niet op. Ze behaalde met 52.20 en 44.80 nog geen enorm hoge scores. Voorlopig staat de Nederlandse achtste.

Praasterink

Hockey | Nog één kwart te spelen

Er is nog één kwart te spelen in deze wedstrijd. Nederland heeft het duel totaal onder controle. Het is voor de Spanjaarden vooral zaak om niet nog meer tegendoelpunten te krijgen. Of kunnen zij Oranje toch nog een kwart vol onder druk zetten?

Koen Bijen viert de derde Nederlandse treffer

Hockey | Nederland blijft aanvallen en aanvallen

De Nederlandse mannen hebben echt niks te vrezen van Spanje in deze halve finale. Met een razendsnelle counter had Seve van Ass zojuist ook de de 4-0 op het bord kunnen zetten, maar dat feest ging net niet door.

Maar er is nog iets meer dan een kwart te spelen en dan staat de ploeg van Jeroen Delmee in de finale. Dit lijkt haast niet meer mis te gaan.

Hockey | De tweede helft is amper begonnen en het staat 3-0

De tweede helft is gestart. Nederland is nog geen minuut bezig of de derde treffer ligt al in het doel. Thijs van Dam krijgt de bal bij zijn stick en haalt in één keer uit in de verre hoek: 3-0.

Nederland is heel hard op weg naar de finale van het olympisch hockeytoernooi.

Van Dam schiet de 3-0 binnen

Zeilen | Bouwmeester moet nog even wachten

De medalrace van de ILCA6-klasse is uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Er is wederom te weinig wind. Nog even wachten dus tot het goud écht definitief binnen is voor Bouwmeester, die de medalrace alleen maar hoeft te varen.

Bouwmeester wacht tot er genoeg wind is

Hockey | Oranje met 2-0 de rust in

Spanje krijgt in de slotfase van het tweede kwart nog een strafcorner, maar de bal vliegt er niet in. Nederland gaat met een 2-0 voorsprong de rust in.

Kanovaren | Terugkijken: de overtuigende kwartfinale van Konijn/Vorsselman

Konijn/Vorsselman plaatst zich overtuigend voor halve finale kajaksprint

Hockey | Doelpunt Nederland!

Daar is de volgende treffer, en wat een mooie! Thierry Brinkman haalt vol uit en de bal suist het doel in. Het is 2-0 na vijf minuten in het tweede kwart. Over een goede start gesproken.

Ondertussen is Hoedemakers naar de kant gehinkeld met pijn aan zijn been.

Brinkman maakt de 2-0

Hockey | Doelpunt Nederland!

Jip Janssen benut de strafbal voor Nederland! Het is 1-0 met nog drie minuten in het eerste kwart.

Tjep Hoedemakers kreeg een grote kans om te schieten, maar ging naar de grond nadat hij licht werd gehaakt. De scheidsrechter liet zijn beslissing nakijken, maar de strafbal bleef staan en wordt dus benut.

Hockeymannen op 1-0

Kanovaren | Vorsselman/Konijn naar halve finale

Selma Konijn uit Beemster en Ruth Vorsselman uit Kampen plaatsen zich voor de halve finale van vrijdag. In de dubbeltwee hadden ze een kwartfinale nodig om naar de halve finale te mogen, maar in die kwartfinale tonen ze zich van hun beste kant. De twee komen als eerste over de streep.

En dat is toch wel verrassend te noemen. Maar wel een hele fijne verrasing.

Konijn/Vorsselman naar halve finale

Kanovaren | Vorsselman en Konijn weer in actie

Kajaksters Ruth Vorsselman en Selma Konijn komen zo weer in actie. In de kwartfinale moeten ze bij de eerste vier, van de zes, boten eindigen om alsnog door te dringen naar de halve finale.

Hockey | Halve finale onderweg

De wedstrijd tussen Nederland en Spanje is onderweg. Bereikt Nederland de finale van het hockeytoernooi?

Hockey | Wilhelmus klinkt, spelers staan klaar

De Nederlandse en Spaanse hockeyspelers luisteren naar de volksliederen. Het is tijd voor de halve finale!

Hockey | Bezoek Van Gaal inspireerde sommige hockeymannen, zo halve finale

Over een half uur staat de halve finale van de Nederlandse hockeymannen op het programma. Zij nemen het op tegen Spanje. Eerder deze week werd de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee verrast met een bezoek van voetbaltrainer Louis van Gaal, die sommige hockeyers inspireerde, zo weet Delmee.

Hockeymannen verrast met komst Van Gaal: 'Hij is een idool'

Paardensport | Bondscoach Lansink: 'Vandaag viel het kwartje de goede kant op'

Lansink: 'Vandaag viel het kwartje gelukkig de goede kant op, verdiend ook'

Paardensport | Amalia bekijkt medaille Van der Vleuten

"Hoe ziet zo'n medaille er nou uit?" Dat is ongetwijfeld wat prinses Amalia dacht toen ze op springruiter Maikel van der Vleuten afstapte om zijn bronzen medaille eens grondig te bestuderen.

Amalia is overigens zelf ook springruiter, dus misschien is dit wel enorm goede inspiratie voor haar.

  • ANP
    Prinses Amalia bewondert de bronzen medaille van Maikel van der Vleuten
  • NOS
    Van der Vleuten en Amalia

Openwaterzwemmen | Verkenning is afgelast

Sharon van Rouwendaal kan nog niet het water verkennen in de rivier de Seine. De verkenning van vandaag is afgelast. De organisatie van de Spelen gaf geen reden voor het schrappen, maar eerdere trainingen van de triatleten werden geschrapt door een te slechte waterkwaliteit.

De waterkwaliteit van de Seine is tijdens de Spelen in Parijs een aanhoudende bron van zorg, ondanks tal van maatregelen die de stad heeft genomen om het water schoner te krijgen.

Een tweede verkenning staat gepland voor woensdag om 07.30 uur. De beslissing of die sessie doorgaat, valt in het overleg om 04.00 uur. De wedstrijden in het openwaterzwemmen staan gepland voor donderdag (vrouwen) en vrijdag (mannen). Van Rouwendaal is de enige Nederlandse deelneemster.

Paardensport | Van der Vleuten toont zijn medaille

Van der Vleuten toont zijn medaille

Surfen | 'Droom die uitkomt' voor surfer Vaast

Kauli Vaast heeft in het Tahitiaanse Teahupo'o de olympische titel bij het surfen veroverd. De 22-jarige Fransman was in de finale de Australiër Jack Robinson de baas. Bij het begin van de Spelen zorgde de zee voor fantastische golven, maar de laatste dagen was dat een stuk minder.

Ook in de finale was het behelpen voor de surfers. Vaast, die opgroeide in Teahupo'o, deed dat het best. Met een score van 9,5 (uit 10) bij de eerste golf zette hij Robinson al op achterstand. Met zijn tweede score was het goud binnen. "Dit is een droom die uitkomt. Dit is voor alle Tahitianen, Polynesiërs en Fransen."

Vaast pakt het goud in het surfen

Kanovaren | Niet rechtstreeks naar de halve finale

Vorsselman en Konijn komen als vierde, van de vijf kajaks, over de streep. Dat betekent dat de halve finale nog niet bereikt is. Wel is er nog een kans, later vandaag. Het duo kan dan via de kwartfinales alsnog proberen in de halve eindstrijd terecht te komen.

Kanovaren | Daar zijn Vorsselman en Konijn

Heat 4: Vorsselman en Konijn komen nu op het water. Kunnen zij een goed resultaat neerzetten en zich meteen plaatsen voor de halve finales?

Vorsselman en Konijn

Zeilen | Nederlanders vandaag

In de Nacra17, de klasse voor gemengde teams, gaan zeilsters Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op jacht naar een plek in de medalrace. Na negen races staat het duo achtste in het klassement, een plek in de top tien is na twaalf races genoeg.

Op de kitefoil vaart Annelous Lammerts opnieuw vijf races. Na de eerste vijf races staat ze op de zesde positie. Na vijftien races is plek in de top tien genoeg voor plaatsing voor de halve finales, een klassering bij de eerste twee levert een directe finaleplek op.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Voor Marit Bouwmeester is het goud in de ILCA6-klasse al zeker. Zolang ze de medalrace van start gaat en ze ook de finish haalt, kan niks haar gouden plak in de weg staan.

Eén ding verandert niet ten opzichte van eerder dit toernooi: het blijft qua wind de vraag of en wanneer de races afgewerkt kunnen worden.

Handbal | Housheer voelt zich 'vreselijk' na uitschakeling: 'Geven het gewoon weg'

De handbalsters wisten dinsdagmorgen niet te winnen van Denemarken in de kwartfinales. Dat zorgde voor teleurgestelde reacties bij Dione Housheer en Lois Abbingh.

Zeilen | Het zeilen is uitgesteld

Het zeilen is weer eens uitgesteld. Er is wederom te weinig wind. Vooralsnog gaan we niemand in actie zien tot 12.45 uur.

Atletiek | Hondema klaar

Pauline Hondema is uitgeschakeld bij het verspringen. Haar sprong van 6,55 meter is niet genoeg voor een plek bij de beste twaalf. Ze springt vier centimeter te weinig voor een plek in de finale.

Kanovaren | Voor het eerst weer Nederlandse vrouwen bij kajaksprint

Voor het eerst sinds 1988 gaan we zo twee Nederlandse vrouwen op het water zien in de kajak, de sprint in de dubbel twee. Selma Konijn en Ruth Vorsselman willen zich plaatsen voor de kwartfinales of de halve finales. Zij komen in actie in de heats. De eerste twee plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, de rest komt later vandaag nog eens terug voor de kwartfinales.

Wil je weten hoe dit onderdeel op de Spelen werkt? Dat leggen we hieronder uit:

De kanosprint uitgelegd in dertig seconden: 'Zo snel mogelijk van start naar finish'

Atletiek | Hondema op de grens

Hondema springt 6,55 meter in haar laatste poging en staat daarmee elfde. De beste twaalf atleten gaan door naar de finale. Nog meer dan tien atleten moeten hun laatste sprong nog doen.

Paardensport | Brons voor Van der Vleuten!

Brons voor Van der Vleuten. Steve Guerdat tikt ook één balk er vanaf en pakt ook vier strafpunten, maar met een tijd van 38.38 is de Zwitser veel sneller dan de Nederlander. Wel een knappe prestatie van Van der Vleuten, die twee Spelen op rij een bronzen medaille pakt.

Maikel van der Vleuten

Paardensport | Geen goud voor Van der Vleuten

Oei, oei. Geen goud voor Van der Vleuten. Hij tikt er één balk vanaf en rijdt een tijd van 39.12. We gaan zien of het dus zilver of brons wordt.

Van der Vleuten in de barrage

Paardensport | Van der Vleuten begint

Van der Vleuten begint nu. Kan hij na het brons in Tokio nu zijn prestatie verbeteren?

Paardensport | Kukuk is heel snel

Kukuk is heel snel, 38,34 seconden! De Duitser is foutloos en legt de lat hoog voor Van der Vleuten en de Zwitser Guerdat.

Als iedereen foutloos blijft, gaat het om de snelste tijd.

Paardensport | We gaan beginnen!

We gaan beginnen aan de barrage. Wordt het goud, zilver of brons voor Van der Vleuten. Als eerste komt de Duitser Christian Kukuk in actie. Hij had de minst snelle tijd tijdens de finale. Van der Vleuten start als tweede.

Atletiek | Tweede sprong Hondema

De tweede sprong van Hondema gaat over 6,21 meter. Daarmee is ze nog niet geplaatst voor de finale.

Surfen | Walvis steelt de show

Wauw, wat een plaatje. Tijdens de halve finale van het surfen kwam maandag een walvis boven water bij het Franse eiland Tahiti. Brisa Hennessy uit Costa Rica zal haar ogen hebben uitgekeken tijdens haar wedstrijd.

Zo wordt de show van Hennessey gestolen door het prachtige dier.

Walvis boven water

Paardensport | Sowieso een medaille voor Van der Vleuten

Daar komt een medaille aan voor Nederland! Wat prachtig. Maikel van der Vleuten plaatst zich als tweede voor de barrage, achter de Zwitser Steve Guerdat. Daarnaast gaat ook de Duitser Christian Kukuk mee naar de barrage.

In die barrage komen de drie combinaties nog één keer in actie. Degene met de snelste tijd en de minste strafpunten pakt het goud.

Paardensport | Nog maar maximaal vier combinaties in barrage

Een medaille voor Van der Vleuten komt steeds dichterbij. De Ier Daniel Coyle is ook niet foutloos, daardoor kunnen er nog maar twee combinaties in de barrage bijkomen.

Vooralsnog zijn alleen Van der Vleuten, de Duitser Christian Kukuk en de Zwitser Steve Guerdat foutloos.

Van der Vleuten

Atletiek | Ondertussen in het Stade de France

Pauline Hondema is met een sprong van 4,72 meter begonnen aan de kwalificatie voor het verspringen. Om door te gaan is een afstand van 6,75 meter nodig, óf een plek bij de beste twaalf. Haar persoonlijk record is 6.76 meter.

Paardensport | Smolders ook niet foutloos, nog drie ruiters over

Smolders is ook niet foutloos. Hij tikt er één balk af en is ook nog eens ruim buiten de tijd, waardoor de Nederlander eindigt op zes strafpunten. De enige Nederlander die dus gaat uitkomen in de barrage is Van der Vleuten.

Maar hoeveel ruiters gaan uitkomen in die barrage? Het kunnen er nu nog maximaal vijf worden.

Paardensport | Nu Smolders in actie

Met nog vier combinaties te gaan, maakt Maikel van der Vleuten nu een serieuze kans op een medaille. Hij hoort nog altijd bij de enige twee foutloze ruiters. Misschien voegt Harrie Smolders zich daarbij, want die komt nu in actie.

Paardensport | Het gaat mis bij de nummer 1 van de wereld, Von Eckermann

Wat sneu voor Henrik von Eckermann. De Zweedse nummer één van de wereld komt ook in de problemen als zijn paard weigert. Zo blijven er vooralsnog twee ruiters volledig foutloos. Een van hen is Van der Vleuten.

Paardensport | Oei! Emmen valt zwaar tegen

Oei, wat is dit zuur voor Kim Emmen. De hele week is zij fantastisch bezig en springt ze foutloos, maar in deze individuele finale gaat het meteen mis. Bij de eerste hindernis loopt ze al tegen vier strafpunten aan. Dat zorgt er daarna voor dat ze er niet meer lekker inkomt, ze eindigt uiteindelijk op 12 strafpunten en is dus kansloos voor de medailles.

Kim Emmen

Handbal | Afgelopen! Nederland uitgeschakeld in kwartfinales

Klaar! Het is over en uit. Nederland strandt in de kwartfinales met een 29-25 nederlaag. Dat was totaal niet nodig, want de vrouwen van Oranje waren heel goed gestart in deze wedstrijd. Maar daarna stokte de doelpuntenproductie bij de ploeg van Per Johansson.

Denemarken gaat door naar de halve finales. Nederland kan naar huis.

Estavana Polman

Handbal | Nog maar twee minuten

Nog twee minuten staan er op de klok. Denemarken heeft een voorsprong van drie punten. Het gaat hem niet meer worden voor Oranje. Voor handbalsters als Estavana Polman en Lois Abbingh zit de olympische droom er zo op. Zij zullen er, zeer waarschijnlijk, over vier jaar niet meer bij zijn.

Paardensport | Problemen voor drie ruiters

De Japanner Takashi Haase Shibayama houdt het na een halve minuut voor gezien nadat hij al zestien strafpunten had verzameld. Ook de Braziliaan Rodrigo Pessoa gaf er na enkele sprongen al de brui aan.

Voor Mexicaan Andres Azcarraga verliep zijn ronde helemaal zuur. Na enkele fouten weigerde zijn paard, waardoor de ruiter ten val kwam. Azcarraga kalmeerde zijn paard en kreeg luid applaus van het publiek.

Handbal | Geen nieuw eremetaal, zo lijkt het

Na het goud op het wereldkampioenschap in 2019 heeft Nederland geen nieuw eremetaal weten te behalen op grote toernooien. Ook op deze Spelen in Frankrijk lijkt dat net te hoog gegrepen. Denemarken komt met tien minuten te spelen weer op een grotere voorsprong: 25-21.

De Nederlandse vrouwen krijgen het niet voor elkaar om dichterbij te komen.

Handbalsters hebben het zeer lastig tegen Denemarken

Handbal | Nog een kwartiertje, lastige wedstrijd voor Oranje

Nog een kwartier is er te spelen in Lille. Maar de Nederlandse handbalsters moeten wel echt de gashendel nog even flink opentrekken. Op dit moment zijn de Deense handbalsters nog altijd in het voordeel: 22-18.

Paardensport | Van der Vleuten foutloos

Maikel van der Vleuten noteert een foutloze ronde in de springfinale. Hij en zijn paard Beauville Z staan nu gedeeld bovenaan, samen met Duitser Christian Kukuk.

Verder is er hoog bezoek bij het paleis in Versailles. Prinses Amalia, die gisteren Nederland nog zag winnen bij het 3x3-basketbal, kijkt nu toe bij de springfinale.

  • NOS/Jalou Vanhelsuwé
  • NOS/Jalou Vanhelsuwé
  • NOS
    Van der Vleuten in actie

Handbal | Oranje komt iets terug in de wedstrijd

Nederland komt terug in de wedstrijd. De Deense productie stokt iets en Oranje krijgt de bal weer wat makkelijker in het doel. Het staat, met zo'n twintig minuten nog te spelen nu 17-15 voor Denemarken. Het gaat een spannende slotfase worden.

Handbal | Dit wordt een moeilijk verhaal

Het wordt nu wel een heel moeilijk verhaal voor Nederland. Na een enorm sterk begin is het nu vooral Denemarken wat de klok slaat. Denemarken komt nu op een 16-11 voorsprong, de kwartfinale lijkt het eindstation te gaan worden.

Of kan Oranje in de laatste 25 minuten nog één keer alles op alles zetten.

Handbalsters hebben het lastig tegen Denemarken

Handbal | Het scoren gaat heel moeilijk nu

De tweede helft start slecht voor de handbalsters. Het lukt Nederland al een tijd je niet om te scoren, dat lukt Denemarken wel. Het staat nu 13-10.

Handbal | Nederlandse fans breken zaal af

De Nederlandse fans breken de zaal af in Lille. Wanneer Snollebollekes klinkt door de zaal zijn het de Nederlanders die van links naar rechts gaan. Het is nu te hopen dat ze die energie weer kunnen overdragen op de ploeg, want er moet een 11-10 achterstand goedgemaakt worden.

Fans gaan los op Snollebollekes

Handbal | Denemarken met voorsprong de rust in

Wat zonde, wat zonde. Nederland begon enorm sterk aan deze wedstrijd, maar komt al er een paar minuten niet echt meer aan te pas. Denemarken gaat met een voorsprong de rust in.

Housheer (3) en Van Wetering (5) waren het best op schot voor Nederland. Zij moeten in die tweede helft Oranje weer bij de hand zien te nemen.

Denemarken op voorsprong tegen Nederland

Handbal | Nederland en Denemarken op gelijke hoogte

Oei, oei. De voorsprong is uit handen gegeven. Denemarken komt terug naar 10-10. Het is nog maar twee minuten voordat het rust is.

Nederland moet de regie zien terug te pakken.

Handbal | De technische staf is wat uitgebreid vandaag

Speciaal voor deze wedstrijd heeft het Nederlandse team de technische staf wat uitgebreid. Dit om de Nederlandse ploeg te voorzien van wat extra cadeautjes in dit duel.

Sinterklaas op de tribune

Handbal | Denemarken komt iets terug

We zien dit niet graag, maar de Deense handbalsters komen wel iets terug in deze wedstrijd. Maar nog geen zorgen, Oranje heeft nog altijd de voorsprong te pakken na twintig minuten handballen. Het staat 9-7.

Paardensport | Wanneer komen de Nederlanders in actie?

Over iets meer dan 10 minuten start de finale in het springtoernooi. Emmen, Smolders en Van der Vleuten gaan voor de medailles. Wanneer komen zij in actie?

Van der Vleuten is als tiende aan de beurt, Emmen als 22ste en Smolders als 27ste. In totaal zullen 30 combinaties proberen zo weinig mogelijk strafpunten te verzamelen.

De tuinen van het paleis van Versailles, waar wordt gesprongen

Basketbal | Zo reageerden de Fransen

Zo euforisch als Nederlandse kijkers waren toen Worthy de Jong de winnende tweepunter noteerde, zo geschokt waren ze in Frankrijk. Luister hier naar het Franse commentaar van de slotfase van de 3x3-finale:

Franse commentatoren worden gek na 'buzzer beater' De Jong: 'Dit is onmogelijk!'

Basketbal | Gouden 3x3-ploeg uitgedaagd door Amerikanen

BIG3, de organisatie achter een van de grootste Amerikaanse 3x3-basketbal-competities, heeft de gouden Nederlandse ploeg uitgedaagd voor een duel met de beste Amerikaanse spelers. De wedstrijd zou op 18 augustus gespeeld moeten worden in Boston, om 150.000 dollar.

Handbal | Voorsprong nog altijd in handen

Denemarken leek iets terug te komen in de wedstrijd, maar mede door goed keeperswerk van Ten Holte blijft Oranje een gat houden van vier punten.

Het staat nu 7-3 voor de ploeg van Per Johansson.

Dione Housheer

Handbal | Wat een lekker begin zeg

Wat een lekker begin voor de handbalsters. Nederland zit er fel bovenop. Dat resulteerde al in een twee minutenstraf voor Malestein en een strafworp tegen. Maar de strafworp werd gepakt door Ten Holte, die haar doel nog weet schoon te houden in de eerste vier minuten.

Aanvallend gaat het uitstekend. Het staat 4-0. Bo van Wetering en Dione Housheer scoorden allebei twee keer.

Ten Holte

Handbal | Housheer opent de score

We zijn iets meer dan een minuut bezig en de score is geopend. Dione Housheer zorgt voor een goede start voor Nederland: 1-0.

Handbal | Daar zijn ze, we gaan bijna beginnen!

Daar zijn de Nederlandse handbaldames. Ze komen het veld op en dat betekent dat we bijna gaan beginnen aan de kwartfinale. Winst betekent weer een stapje dichter bij eremetaal op deze Spelen.

Nederland in de kwartfinale

De Jong 'wees de weg naar goud'

L'equipe schrijft over een 'formidabel' Nederland en looft Worthy de Jong. "Hij heeft misschien wel de weg gewezen. Je kunt international zijn geweest in 5x5, de heilige graal voor de meeste basketballers overal ter wereld, en toch je beste leven leiden in 3x3. De Nederlander is een van de beste spelers in de sport geworden sinds hij de overstap heeft gemaakt."

Ook de BBC zag hoe Nederland Frankrijk voor eigen publiek van goud afhield door een dramatische sudden death-treffer. "Het gastland moest genoegen nemen met zilver na de late 18-17 nederlaag die het gepassioneerde thuispubliek bij La Concorde af liet druipen."

CNN noemt de treffer van De Jong het olympisch moment van de dag. "Voor zo'n jonge Olympische sport was het een einde voor de eeuwigheid dat het prestige van de Spelen was. Een moment waarop de sport, die waarschijnlijk een vaste waarde zal worden, volwassen werd.

Handbal | Nederland wacht zware opgave tegen Denemarken

Over een kleine twintig minuten starten de Nederlandse handbaldames hun kwartfinale tegen Denemarken. Dat is een zware tegenstander. Het Scandinavische land huisvest namelijk één van de beste Europese handbalcompetities.

Nederland werd in de poule tweede achter Frankrijk. Denemarken werd in een andere poule derde, achter Zweden en Noorwegen.

In het voordeel van Oranje spreekt wel dat de laatste vier van de vijf onderlinge ontmoetingen werden gewonnen. De laatste keer dat Nederland en Denemarken tegen elkaar speelden was in maart 2023, toen werd het 28-21.

Nederland-Denemarken in 2022

Griekse atleet betrapt op doping en uit olympisch dorp gezet

Een Griekse atleet is tijdens de Olympische Spelen in Parijs op doping betrapt, dat meldt het Grieks olympisch comité dinsdag. Er wordt niet bekend gemaakt om welke atleet het gaat of welke sport deze atleet doet.

De sporter is voorlopig geschorst en is uit het olympisch dorp gezet.

Tot nu toe is er slechts een handvol atleten met een positieve dopingtest tijdens de Spelen. Onder hen de Nigeriaanse boksster Cynthia Ogunsemilore en de Iraakse judoka Sajjad Sehen.

Atletiek | Nog even genieten: Duplantis naar wereldrecord

We blikten zojuist al even terug op de prachtige Nederlandse prestaties van de maandag, maar ook voor Mondo Duplantis, de Zweedse superheld in het polsstokhoogspringen, was het een geweldige dag.

Hij kwam tot een wereldrecordhoogte van 6.25 meter. Kijk en geniet!

Olympisch goud en wereldrecord polsstokhoogspringer Duplantis

Paardensport | Kansen voor Emmen, Smolders en Van der Vleuten

Vanaf 10.00 uur komt de Nederlandse paardenequipe in actie. Na eerdere vierde plaatsen, zijn er vandaag in het individuele toernooi wel echte kansen op medailles. Harrie Smolders en Kim Emmen maakten gisteren in de kwalificatie geen enkele fout bij het springen.

Maikel van der Vleuten stelde enigszins teleur, maar hij heeft zoveel ervaring dat hij uiteindelijk misschien ook wel foutloze rondes kan rijden.

Kim Emmen in actie

Wat staat er vandaag allemaal op de planning?

Het is vandaag een mooie sportdag in Parijs. Er staat niet enorm veel op het programma, maar wat er te beleven valt is wel meteen zeer interessant. Hieronder vind je de planning voor de Nederlanders vandaag.

Nagenieten van de prachtige sportdag van gisteren!

Wát een dag was het gisteren in Parijs én Marseille. Marit Bouwmeester veroverde haar tweede gouden medaille in het zeilen (al moet ze vandaag nog wel van start in de medalrace). Sifan Hassan pakte een bronzen medaille op de 5.000 meter en de 3x3-basketballers zorgden voor een enorme stunt door Frankrijk te verslaan en het goud te veroveren.

Goedemorgen!

We zijn aanbeland bij dag elf van de Olympische Spelen in Parijs. Het belooft een warme, zonnige dag te worden. Met medaillekansen voor Nederland.