Else Praasterink
NOS Sport

Praasterink eindigt als twaalfde en laatste in finale, Chinese schoonspringsters subliem

Schoonspringster Else Praasterink heeft geen rol van betekenis kunnen spelen in de finale op de 10-metertoren in Parijs. De olympisch debutante eindigde als twaalfde en laatste.

Met een score van 250,35 (52,20, 44,80, 45,00, 57,60 en 50,75) behaalde ze ruim 40 punten minder dan gisteren in de halve finale. Praasterink gaf in de finale ruim 25 punten toe op de nummer elf.

Toch kwam ze na haar laatste sprong met een brede lach uit het bad van het Aquatics Centre in Parijs. De 23-jarige Praasterink, die voor haar sport naar de Verenigde Staten verhuisde, had zich op het nippertje als twaalfde geplaatst voor de finale. Het behalen van de eindstrijd was al een prestatie op zich.

"Het niveau in de finale lag heel hoog. Ik wilde daarbij horen, maar dat is niet gelukt", concludeerde Praasterink na afloop. "Ik ben heel blij dat ik zover ben kunnen komen op mijn eerste Spelen. Hopelijk gaat het de volgende keer nog beter."

Sublieme Chinezen

Het goud ging naar de 17-jarige Chinese Quan Hongchan, die van de jury 425,60 punten kreeg. Haar eerste sprong, een voorwaartse drieënhalve salto, werd door alle juryleden unaniem met een 10 gewaardeerd. Dat leverde haar direct 90 punten op.

De jury was behoorlijk onder de indruk van de eerste sprong van Quan Hongchan

Een andere Chinese, Chen Yuxi (420,70 punten), veroverde het zilver. Brons was er voor Kim Mi-rae uit Noord-Korea (372,10 punten).

Sinds 1904

Schoonspringen is een van de oudste olympische sporten. Het maakt sinds 1904 deel uit van het programma, maar Nederland won nog nooit een medaille.

De laatste decennia wordt het schoonspringen gedomineerd door China. De piepjonge Quan Hongchan won in Tokio ook al goud op de 10-metertoren en pakte in Parijs samen met Chen Yuxi de olympische titel bij het synchroonspringen vanaf de hoogste plank.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl