EK-blog
NOS VoetbalAangepast

Engelse premier hint op nationale vrije dag • Van Dijk denkt in zomer over toekomst

Welkom bij het liveblog van het EK voetbal in Duitsland. In dit liveblog blikken we terug op de door Oranje verloren halve finale tegen Engeland.

  • Engeland won met 2-1 van Nederland
  • Britse media vieren feest, Nederland wordt wakker met kater
  • Onvrede over gegeven penalty
  • 21.25 uur: Studio Fußball met Youri Mulder, Theo Janssen en Jeroen Stekelenburg live op NPO1, ook te zien via de livestream.
liveblog gesloten

Studio Fußball gemist?

Heb je Studio Fußball gemist? Geen probleem: we hebben de hoogtepunten verzameld.

Bekijk ze in onderstaande video's.

Nationale feestdag in Engeland?

Keir Starmer is nog geen week premier van Engeland, maar lijkt al van plan een groot cadeau uit te delen. Het land staat zondag in de EK-finale tegenover Spanje.

Starmer zei vandaag dat "we het op een bepaalde manier moeten markeren" als Engeland zondag Europees kampioen wordt. Het Engelse Sky Sports interpreteert dat als een hint en vraagt zich af of heel Engeland een vrije dag krijgt bij die heuglijke gebeurtenis.

In het spoor van Oranje #14: de EK-droom is voorbij, in de laatste minuut

In het spoor van Oranje #14: de EK-droom is voorbij, in de laatste minuut

Kater bij opruimen Oranjeversieringen: 'We zijn er helemaal klaar mee'

Oranjefans in Volendam, Breda en Den Haag zijn een dag na de verloren halve finale tegen Engeland nog altijd flink teleurgesteld. In Oranjestraten kan het opruimen beginnen.

Kater bij opruimen Oranjeversieringen: 'We zijn er helemaal klaar mee'

'Let's bring it home', zegt Wiegman

De bondscoach van de Engelse vrouwen Sarina Wiegman reageerde bij de BBC op de EK-finaleplaats van Engelse mannen. Ze heeft er vertrouwen in dat haar collega Gareth Southgate met zijn team van Spanje wint.

"Ze weten precies wat ze moeten doen. Het is geweldig dat ze voor de tweede keer achter elkaar in de EK-finale staan. Ik wens de ploeg het allerbeste toe: let's bring it home!"

Dankwoord Koeman

Ronald Koeman heeft op X een dankwoord aan de spelers, staf en supporters van het Nederlands elftal geplaatst. "Ik wil iedereen bedanken voor deze mooie reis, we hebben laten zien wie we zijn en Nederland weer op de kaart gezet."

Oranje verlaat Wolfsburg

Na ruim een maand in Wolfsburg gebivakkeerd te hebben, hebben de spelers en stafleden van het Nederlands elftal hun uitvalsbasis achter zich gelaten.

Auf Wiedersehen Wolfsburg: Oranje-selectie vertrekt na verloren halve finale EK

Van Dijk gaat in zomer over toekomst denken

Virgil van Dijk, net 33 geworden, werd gister na de wedstrijd naar zijn toekomstpannen als voetballer gevraagd. Hoe ziet hij zijn komende jaren voor zich?

"Ik heb geen idee. Ik ga deze zomer goed nadenken over wat ik wil op clubniveau en als international. Daarna gaan we er weer voor, maar eerst wil ik herstellen van dit EK."

Van Dijks contract bij Liverpool loopt nog een seizoen door. Tijdens het WK van 2026 wordt Van Dijk 35.

Van der Poel vond het geen penalty voor Engeland: 'Rare beslissing'

Wielrenner en voetballiefhebber Mathieu van der Poel, die nu de Tour de France rijdt, ging kort in op de wedstrijd van gisteren.

Ook Van der Poel vond het geen penalty voor Engeland: 'Rare beslissing'

Letexier fluit de finale

François Letexier is de scheidsrechter bij de finale van het EK tussen Spanje en Engeland. De 35-jarige Fransman floot eerder dit toernooi Kroatië-Albanië, Denemarken-Servië en Spanje-Georgië.

Het EK van Oranje in vogelvlucht

Het EK van Oranje in vogelvlucht

Oranje laat Wolfsburg straks achter zich

Na een maand laat Oranje de EK-uitvalsbasis in Wolfsburg achter zich. Rond 13.00 uur pakken de meeste spelers en stafleden van het Nederlands elftal het vliegtuig van Braunschweig naar Amsterdam.

Een deel van de spelers gaat vanuit Wolfsburg rechtstreeks naar andere bestemmingen.

Geen land werd vaker uitgeschakeld in halve finales dan Nederland

Oranje is in vijf van zijn zes halve finales op het EK uitgeschakeld. Volgens Opta is Nederland daarmee het land dat het vaakst in die ronde verloor.

Bijna acht miljoen Nederlanders keken halve finale

Er keken gisteren 7,8 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd van Oranje tegen Engeland. Een stuk meer dan naar de kwartfinale tegen Turkije, toen er 6,3 miljoen Nederlanders keken.

Waterbedrijf Vitens zag tussen 21.45 en 22.00 uur een enorme toename van het watergebruik en spreekt van 'de grootste plaspauzepiek dit EK'.

Had Zwayer moeten fluiten voor hands van Saka?

Aan de veelbesproken penalty van Harry Kane ging nog een opmerkelijk moment vooraf. Bukayo Saka toucheerde de bal met de hand in aanloop naar de uithaal van Kane.

Of het echt een handsbal was is moeilijk te zeggen.

Maakte Saka hands in aanloop naar de strafschop van Engeland?

Zware ochtend voor Oranjefans: 'Geschreeuwd, maar ze hebben me niet gehoord'

Op Rotterdam Centraal heerst de ochtend na de uitschakeling van Oranje tegen Engeland vooral teleurstelling.

Zware ochtend voor Oranjefans: 'Geschreeuwd, maar ze hebben me niet gehoord'

Shearer niet eens met strafschop

Voormalig Engeland-spits Alan Shearer zegt op BBC Radio 5 het niet eens te zijn met de aan Engeland gegeven strafschop. "Er is ongetwijfeld contact, maar de verdediger (Dumfries) probeert de bal te blokken."

"Het doorgaan van Kane zorgt voor contact en ik denk niet dat het een fout was die overruled moest worden."

Youri Mulder zegt tegen Sporza dat hij het wél een strafschop vond. "Ik zie heel wat wedstrijden in Duitsland en daar is dit altijd een strafschop.

Balen voor Nederlanders

Snel na de wedstrijd liepen zowel in Dortmund als in de Nederlandse steden de pleinen snel leeg na de nederlaag tegen Engeland. Het publiek baalde. "In de tweede helft was Nederland tien keer beter", wordt een groep jongens in Den Haag geciteerd door Omroep West. "Engeland verdiende het niet." Desondanks scoorde Ollie Watkins in blessuretijd de winnende goal voor de Engelsen. "Jammer", zo vatten de bevraagde supporters bij het Plein in Den Haag het samen.

In Dortmund deed de politie over de hele dag 26 aanhoudingen. Ondanks deze incidenten is de politie "grotendeels tevreden" over het verloop van de dag.

Internationale media reageren

Britse media zijn uiteraard door het dolle heen na de overwinning op Nederland. Lees hier de reacties van de internationale pers:

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd

Bekijk de samenvatting van Nederland - Engeland (1-2)

Goedemorgen

Het was een dag die eigenlijk niet meer stuk kon. 100.000 Nederlandse fans liepen woensdag de Oranjemars in Dortmund, de beruchte Gelbe Wand kleurde oranje en Nederland kwam razendsnel op voorsprong door een prachtig schot van Xavi Simons. Toch mocht het niet zo zijn. In de achttiende minuut benutte Harry Kane een - controversiële - strafschop en in de blessuretijd van de tweede helft maakte invaller Ollie Watkins de winnende voor de Engelsen.

Een tweede EK-finale zat er dus niet in voor Nederland. In dit liveblog blikken we terug op de dag van gisteren, volgen we hoe Nederland opstaat na de nederlaag en kijken we voorzichtig toch al een beetje vooruit op de finale van zondag, tussen Engeland en Spanje.

Teleurstelling bij Oranje