EK-blog
NOS VoetbalAangepast

Frankrijk wint strafschoppenreeks • Portugal naar huis

Welkom bij het liveblog van het EK voetbal in Duitsland. Het is de dag van de eerste twee kwartfinales, twee heuse krakers:

Pushberichten van het liveblog ontvangen op je telefoon? Tik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Het programma

De halve finale aan de ene kant van het schema kan worden ingevuld. Op 9 juli nemen Spanje en Frankrijk het tegen elkaar op in een ouderwetse burenstrijd.

De andere kant van het schema gaat morgen worden ingevuld. Onder meer het Nederlands elftal is aan die kant nog actief en daarover kunt u morgen natuurlijk alles lezen in ons EK-blog.

Voor nu wensen we u een fijne nacht. Tot morgen!

Ook het beeld van de strafschoppenreeks

Tegenover de Portugese tranen staan Franse vreugdekreten. Na de beslissende strafschop, die door Theo Hernández onberispelijk werd binnengekegeld, was de ontlading groot bij Les Bleus.

Frankrijk viert feest

Het beeld van de strafschoppenreeks

Je gunt het eigenlijk niemand: een cruciale strafschop missen waardoor je land wordt uitgeschakeld op een groot toernooi. Het gebeurde de 24-jarige João Félix vandaag.

De weg terug naar de middellijn, waar zijn teamgenoten stonden te wachten, moet hebben gevoeld als een tocht van enkele kilometers. Eenzaam droop Félix af nadat hij de bal op de paal had geschoten.

Gelukkig werd hij goed opgevangen door met name Rúben Dias.

Joao Félix druipt af

Frankrijk scoort en wint strafschoppenreeks!

Theo Hernández neemt de laatste Franse strafschop en net als al zijn landgenoten schiet hij raak. Frankrijk gaat door naar de halve finales.

Eindstand in strafschoppenreeks: Portugal 3-5 Frankrijk

Portugal scoort

Nuno Mendes neemt namens Portugal en houdt zijn land in leven. Geweldige penalty die hij in het dak van het doel vuurt.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 3-4 Frankrijk

Frankrijk scoort

De 19-jarige Bradley Barcola pakt zijn verantwoordelijkheid en neemt de vierde Franse penalty. Dat doet hij goed: hij stuurt de keeper de verkeerde hoek in en scoort.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 2-4 Frankrijk

Portugal mist

João Félix schiet op de paal! Het is de eerste misser in deze reeks.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 2-3 Frankrijk

Frankrijk scoort

Jules Koundé schiet hem geweldig binnen: stijf in de kruising. Frankrijk leidt weer.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 2-3 Frankrijk

Portugal scoort

Bernardo Silva schiet namens Portugal in de kruising, een hele knappe penalty.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 2-2 Frankrijk

Frankrijk scoort

Youssouf Fofana neemt de tweede Franse strafschop en schiet hem dwars door het midden. Hij zit wel, dus is het 1-2.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 1-2 Frankrijk

Portugal scoort

Bij Portugal is de eerste nemer niemand minder dan Cristiano Ronaldo. Hij schiet na een hele trage aanloop onberispelijk raak en brengt de stand weer gelijk.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 1-1 Frankrijk

Frankrijk scoort

De eerste penalty wordt genomen door Fransman Ousmane Dembélé. Hij schiet raak.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Portugal 0-1 Frankrijk

POR-FRA | 120' Strafschoppen!

We gaan penalty's nemen! Portugal gebruikt de laatste wissel om Vitinha naar de kant te halen en Matheus Nunes erin te brengen. Dat lijkt een wissel met het oog op de strafschoppenreeks.

Olivier Giroud stond ook klaar bij de Fransen, maar er was geen gelegenheid meer om hem erin te brengen. Balend gaat de topscorer aller tijden van Frankrijk weer zitten.

POR-FRA | 107' Félix kopt

Dat was wel een lekkere binnenkomer geweest zeg. De zojuist ingevallen João Félix kan koppen na een goede voorzet van Francisco Conceição, maar raakt het zijnet.

Félix is duidelijk fris en van plan een goal te maken. Dat belooft wat voor de laatste minuten.

POR-FRA | 105' Mbappé out

Kylian Mbappé staakt de strijd. Sinds hij een bal op zijn masker kreeg liep hij wat verloren rond op het veld. In de rust van de verlenging zien we Mbappé praten met bondscoach Deschamps en daarna met een ijszak op zijn gezicht plaatsnemen in de dug-out.

Bradley Barcola komt voor Mbappé in het veld. Bij Portugal zien we ook een nieuw gezicht: João Félix komt erin voor de moegestreden Rafael Leão.

Mbappé met ijszak

POR-FRA | 105' Einde eerste helft

De eerste helft van de verlenging zit erop. Het was vooral Portugal dat nog probeerde te scoren, van Frankrijk ging weinig gevaar uit.

Er zijn nog vijftien minuten te spelen en daarin lijken we niet op goals te hoeven rekenen. Beide ploegen doen het rustig aan en nemen vooral geen risico's.

POR-FRA | 93' Het moment van Ronaldo

Cristiano Ronaldo denkt even de heldenrol te pakken. Na een lage voorzet van oud-Ajacied Francisco Conceição kan hij schieten in een goede positie.

Ronaldo krijgt de bal echter wat achter zich en schiet hem over en naast het doel. Dat is balen voor de man die zo graag scoort, maar op dit EK nog droog staat.

Cristiano Ronaldo

POR-FRA | 91' Verlenging

Portugal en Frankrijk staan er weer klaar voor. Er staan ons nog dertig minuten te wachten en daarna eventueel nog een strafschoppenreeks.

Frankrijk brengt met Youssouf Fofana een paar verse benen op het middenveld. Bij Portugal zijn er geen wissels, dus blijft Ronaldo staan.

POR-FRA | 90+3' Gelijkspel, verlenging

Na 90 minuten is er niet gescoord, dus gaan Portugal en Frankrijk verlengen.

Dat doet denken aan de EK-finale van 2016. Toen werd het tussen deze landen ook 0-0 en maakte de Portugees Éder in de verlenging de enige goal van de wedstrijd. Herhaalt de geschiedenis zich vanavond? Zonder Éder dan, die stopte in 2022 met voetballen.

POR-FRA | 85' Ronaldo in de muur

In de eerste helft deed hij nog alsof, maar nu is het wel echt zo ver: een vrije trap van Cristiano Ronaldo op 20 meter van het doel.

Ondanks het ritueel - stapjes maken, wijdbeens staan, uitademen - produceert hij slechts een schot in de muur. We lijken ons op te kunnen maken voor een verlenging.

POR-FRA | 70' Camavinga voorlangs

Het is een beetje toevallig hoe het gebeurt, maar Eduardo Camavinga krijgt de bal plotseling voor zijn voeten in het strafschopgebied van Portugal. Dan kun je hem net zo goed maar inschieten, lijkt hij te denken.

Het schot gaat rakelings voorlangs, Portugal ontsnapt.

POR-FRA | 67' Kans Kolo Muani

Na twee grote kansen voor Portugal is het nu Frankrijk dat gevaarlijk wordt. Randal Kolo Muani schiet de bal in kansrijke positie in.

Hij lijkt keeper Costa te passeren, maar met een geweldige tackle voorkomt Rúben Dias een doelpunt. Goed verdedigingswerk.

POR-FRA | 63' Grootste kans van de wedstrijd (2)

De grote kansen volgen elkaar nu in rap tempo op. Weer is het Portugal dat heel dicht bij de openingstreffer is, maar wordt dwarsgezeten door doelman Maignan.

Rafael Leão steekt de bal het strafschopgebied in en daar kan Vitinha helemaal vrij inschieten. Hij doet dat echter niet secuur en laat een megakans liggen. Er hangt een doelpunt in de lucht.

POR-FRA | 61' Grootste kans van de wedstrijd

Opwinding in Hamburg! João Cancelo is de meester van het buitenkantje rechts en dat demonstreert hij na een uur spelen.

Met de buitenkant van de voet geeft Cancelo een perfecte dieptepass op Bruno Fernandes. Die haalt laag en hard uit, maar keeper Mike Maignan heeft een prima redding in huis. Mooie aanval, dito redding.

Maignan redt

POR-FRA | 55' Mbappé aangeslagen

Oei, dat is geen fijn moment voor Kylian Mbappé. Hij krijgt de bal van heel dichtbij op het masker dat zijn gebroken neus moet beschermen. Een beetje groggy ligt hij op de grond.

Terwijl Mbappé lijdt, verliest scheidsrechter Oliver een gele kaart uit zijn achterzak, tot hilariteit van het publiek. De scheids krijgt zijn kaart netjes terug van Fransman Koundé.

Mbappé heeft pijn

POR-FRA | 50' Flits Mbappé

Eindelijk een moment van Kylian Mbappé. Hij maakt een vlugge één-twee met Kanté en kan schieten vanaf de rand van het strafschopgebied.

Mbappé doet dat echter wat voorzichtig. Met zijn binnenkant probeert hij de bal te plaatsen, maar daardoor kan keeper Costa hem makkelijk vangen.

POR-FRA | 46' Tweede helft

De spelers gaan beginnen aan het tweede bedrijf in Hamburg. Aan de aftrap staan dezelfde 22 mannen als in de eerste helft.

Laten we hopen dat het spelbeeld wel wat verandert, want in de eerste helft viel er weinig te genieten.

Ronaldo en Mbappé hebben oogcontact

POR-FRA | 45' Rust

Na precies 45 minuten fluit de scheidsrechter voor de rust, we krijgen geen seconde extra tijd.

Dat is maar goed ook, want de eerste helft bracht weinig spektakel. Dat wordt het best geïllustreerd door de statistiek 'Expected Goals.' Daarmee geef je aan hoeveel doelpunten er van een ploeg mochten worden verwacht op basis van de kwaliteit van de kansen.

De Expected Goals van Portugal (0,04) en Frankrijk (0,06) zijn bedroevend te noemen. De conclusie uit deze cijfers: er zijn geen kansen van noemenswaardige kwaliteit gecreëerd.

POR-FRA | 41' Vrije trap Ronaldo. Of toch niet?

Portugal krijgt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied en dan weet de gemiddelde voetbalvolger wel wat er staat te gebeuren: Cristiano Ronaldo gaat wijdbeens achter de bal staan.

Dat blijkt echter een uitgekiende afleidingsmanoeuvre. Terwijl iedereen zich focust op Ronaldo, wordt de vrije trap snel genomen door Bruno Fernandes.

Alle snode plannen ten spijt, gaat het schot van Fernandes ruim over het doel.

POR-FRA | 38' Licht fluitconcert voor Mbappé

Het is nog niet de wedstrijd van Kylian Mbappé. Nu geeft hij een dieptepass, maar de vraag is waarheen. Er is geen teamgenoot die de bal oppikt, dus rolt die tergend langzaam over de achterlijn.

Het knullige moment, niet zijn eerste vandaag, is reden voor een klein fluitconcertje vanaf de tribunes. De sterspeler lijkt er niet door van slag.

POR-FRA | 31' Masterclass verdedigen Pepe (41)

41 jaar oud is hij, de oudste speler ooit op een Europees kampioenschap. Toch staat Portugal-verdediger Pepe nog altijd zijn mannetje.

Dat bewijst hij nu maar weer eens tegenover Randal Kolo Muani. De Fransman denkt Pepe te omspelen, maar de Portugees draait soepel om zijn eigen as om met een knappe tackle het balbezit te winnen. Vakwerk!

Eerder was Pepe al sterker dan Camavinga

Koeman en Dumfries aan het woord

Over iets minder dan 24 uur speelt Nederland tegen Turkije in de kwartfinale op dit EK.

Reden genoeg om Ronald Koeman en Denzel Dumfries het hemd van het lijf te vragen. Het ging onder meer over hoekschoppen en Dumfries' vriendschap met Inter-teamgenoot Hakan Calhanoglu.

POR-FRA | 20' Eerste doelpoging Frankrijk

Na twintig minuten noteert Frankrijk de eerste doelpoging van de wedstrijd. De stoomtrein op linksback, Theo Hernández, haalt van grote afstand maar eens uit.

Alles wat Hernández doet, doet hij met volle overtuiging. Dus ook dit schot is kiezelhard. Doelman Diogo Costa kan het wel stoppen.

POR-FRA | 18' Wachten op grote kansen

Vooralsnog loopt het niet over van de grote kansen bij Portugal - Frankrijk.

Wel kan worden gesteld dat Portugal beter is. De ploeg van Roberto Martínez heeft meer balbezit en ook meer doelpogingen. Frankrijk gokt vooral op de snelheid van Kylian Mbappé, maar die wordt voorbeeldig verdedigd door João Cancelo.

POR-FRA | 11' Wat doen Ronaldo en Mbappé?

Er staan meerdere geweldige voetballers op het veld, maar toch is het altijd extra opletten als Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé aan de bal komen.

Ronaldo is in de openingsfase vooral druk als aanspeelpunt. Hij kaatst de passes netjes terug op teamgenoten en is nog niet in kansrijke posities gekomen.

Kylian Mbappé, die overigens zijn masker gewoon weer op heeft gedaan, is iets onzichtbaarder. Zijn belangrijkste wapenfeit was een slechte pass waarmee hij het balbezit zomaar weggaf.

POR-FRA | 7' Aftasten

Beide ploegen steken voorzichtig een teentje in het water in de eerste minuten. Er wordt gecontroleerd aangevallen, zonder dat dat grote kansen oplevert.

De mooiste actie van de openingsfase was van de Portugese linksbuiten Rafael Leão. Die liet maar weer eens zien dat hij geweldig kan dribbelen en kapte zijn tegenstander uit met een balletje achter zijn standbeen langs.

Rafael Leão dribbelt

POR-FRA | 1' Aftrap

La Marseillaise is het volkslied van Frankrijk, dat zullen velen nog wel weten. Maar hoe heet het volkslied van Portugal? A Portuguesa, een ode aan helden van de zee en edele voorouders.

Dan weet u dat ook weer. Nu over naar de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. We zijn begonnen in het Volksparkstadion in Hamburg!

POR-FRA | De tweede kraker van vanavond

We gaan van de ene topwedstrijd naar de andere. Zometeen om 21.00 uur is het de beurt aan Portugal en Frankrijk.

Cristiano Ronaldo staat 'gewoon' in de spits bij Portugal, ondanks dat hij wat kritiek te verduren kreeg na zijn laatste duel. Bij de Fransen speelt Kylian Mbappé, die tijdens de warming-up nog eens aan zijn gekwetste neus voelde. Zien we hem tijdens de wedstrijd weer met masker, of gaat hij het zonder proberen?

Kylian Mbappé

SPA-DUI | Aftocht Kroos

Op deze website kunt u natuurlijk nog terecht voor het wedstrijdverslag en de samenvatting van Spanje - Duitsland, maar in dit liveblog gaan we die wedstrijd achter ons laten.

We sluiten hier af met een triest beeld: de aftocht van Toni Kroos, de legende die zijn laatste wedstrijd als profvoetballer in mineur zag eindigen.

Toni Kroos

SPA-DUI | 120+3' Afgelopen

Het zit erop in Stuttgart. Spanje en Duitsland maakten er een moderne EK-klassieker van. Vlak voor tijd kreeg Dani Carvajal, die toch al geschorst was voor de halve finale, nog zijn tweede gele kaart.

We zagen een wedstrijd met veel strijd, mooie acties en late doelpunten. Uiteindelijk trekken de Spanjaarden aan het langste eind en dat is misschien ook wel terecht.

Het is een hard gelag voor Duitsland, dat zo graag Europees kampioen had willen worden in eigen land. De sympathieke ploeg van Julian Nagelsmann zal de wonden moeten likken.

Spanje juicht

SPA-DUI | 119' GOAL SPANJE

Wat een climax! Iedereen leek zich al op te maken voor strafschoppen, maar dan scoort Spanje toch nog.

De ingevallen Mikel Merino kan de bal inkoppen na een goede voorzet van Dani Olmo en doet dit fantastisch. Zijn kopstoot verdwijnt onhoudbaar in de kruising. Met nog enkele seconden te spelen lijkt Spanje door te gaan naar de halve finales.

Merino kopt Spanje in 119de minuut op fraaie wijze naar halve finales EK

POR-FRA | De opstellingen

Spanje - Duitsland is nog in volle gang, maar we kijken ook alvast vooruit. Om 21.00 uur staat de volgende kraker namelijk op het programma.

Portugal neemt het dan met Cristiano Ronaldo op tegen het Frankrijk van Kylian Mbappé. De twee sterren worden vergezeld door de volgende teamgenoten:

SPA-DUI | 106' Penalty Duitsland?

Een curieus moment. Spanjaard Marc Cucurella krijgt de bal tegen zijn hand aangeschoten door Jamal Musiala terwijl hij in zijn eigen strafschopgebied staat, maar de scheidsrechter geeft geen strafschop.

Dat is best merkwaardig: in vergelijkbare gevallen worden regelmatig strafschoppen gegeven.

Cucurella krijgt de bal op zijn hand

SPA-DUI | 105+1' Eerste helft verlenging voorbij

De eerste helft van de verlenging zit erop. Heel verheffend was het niet.

Duitsland controleert het spel en was via Wirtz nog het dichtst bij de voorsprong. Een schot van de jongeling scheerde echter net voorbij de paal.

SPA-DUI | 100' Tempo uit de wedstrijd

Beide landen nemen weinig risico in de verlenging, en dat is natuurlijk wel te begrijpen. Voor het entertainmentgehalte is het alleen niet best.

Soms probeert Duitsland het met een snelle inworp of een dieptepass naar voren, maar echt overtuigend zijn die pogingen niet. Op deze manier stevenen we af op een strafschoppenreeks.

SPA-DUI | 91' Verlenging

"Duitsers, je hebt pas van ze gewonnen als je in de bus terug naar huis zit", zei Youp van 't Hek ooit. Dat weet Spanje nu ook.

Door de late gelijkmaker van Florian Wirtz wordt er nog dertig minuten gevoetbald. Als er dan geen beslissing is gevallen, gaan we penalty's nemen.

We zijn weer onderweg!

SPA-DUI | 90+4' Gelijkspel

Vlak voor tijd was Thomas Müller nog héél dichtbij, maar de stand na reguliere speeltijd is gelijk: 1-1.

Dat betekent dat we gaan verlengen. En daarna misschien wel penalty's nemen. Welke ploeg is het fitst?

SPA-DUI | 89' GOAL DUITSLAND

Net als je denkt dat het niet meer gaat lukken, maakt Duitsland de gelijkmaker tegen Spanje. Het publiek in Stuttgart wordt wild van vreugde.

Joshua Kimmich is van groot belang. Hij kopt een voorzet terug op Florian Wirtz, die zonder nadenken inschiet. De bal verdwijnt in de hoek voor de 1-1.

Wirtz maakt in 89ste minuut gelijk tegen Spanje in kwartfinale EK

SPA-DUI | 82' Grote kans Havertz

Unai Simón wil de bal uitschieten, maar raakt hem helemaal verkeerd. Kai Havertz onderschept en kan na een machtige sprint ook schieten.

Hij probeert de bal over de uitgekomen Simón heen te lobben, maar dat schot gaat over het doel. Dat was een mooie goal geweest,

SPA-DUI | 77' Paal!

Duitsland dringt aan. Na een voorzet van Florian Wirtz glijdt Niclas Füllkrug de bal op de paal. Het publiek slaakt een gezamenlijke, grote "oeh."

Werd Füllkrug daar trouwens niet aan zijn shirt getrokken? Er zijn scheidsrechters die hier een penalty voor geven...

Füllkrug krijgt grote kans op gelijkmaker tegen Spanje, maar schiet tegen de paal

SPA-DUI | 74' Nog meer kaarten

Zouden de weerstations in Stuttgart rekening hebben gehouden met een kaartenregen?

Binnen twee minuten krijgen Maximilian Mittelstädt en Ferran Torres allebei (terecht) geel. In totaal staat Spanje nu op twee gele kaarten en Duitsland op vijf. De scheidsrechter heeft het er maar druk mee.

SPA-DUI | 70' Andrich dicht bij gelijkmaker

Robert Andrich brengt Duitsland bijna op gelijke hoogte. Hij kan schieten nadat de bal werd teruggelegd door Niclas Füllkrug en doet dat helemaal niet verkeerd.

Het is echter wederom doelman Simón die redding brengt. Bovendien wijst de herhaling uit dat Füllkrug eerder in de aanval buitenspel stond, dus was de goal sowieso niet doorgegaan.

SPA-DUI | 66' De laatste minuten van Kroos?

Met de achterstand van Duitsland, is de kans aanwezig dat we naar de laatste minuten van Toni Kroos als voetballer kijken. Hij zet na dit EK namelijk een punt achter zijn profcarrière.

Hij 'viert' het in ieder geval met een kaart: Kroos krijgt terecht geel omdat hij onreglementair een Spaanse counter onschadelijk maakt.

Toni Kroos

SPA-DUI | 60' Duitsland is wakker

De tegengoal is natuurlijk slecht nieuws voor de Duitsers, maar het heeft Die Nationalelf wel wakkergeschud.

Duitsland is sinds de goal constant in de aanval. Tot grote kansen leidt het nog niet, maar dat kan op deze manier niet lang duren. Zeker met de ingevallen Niclas Füllkrug in het veld.

Niclas Füllkrug

SPA-DUI | 52' GOAL SPANJE

Dani Olmo zet Spanje op voorsprong tegen gastland Duitsland! Na een keurig verzorgde aanval geeft Lamine Yamal de bal laag voor.

Op de rand van het strafschopgebied staat Olmo klaar, die de bal heel beheerst in de hoek schuift, buiten bereik van Manuel Neuer. De voorsprong is terecht te noemen, maar Duitsland geeft zich niet gewonnen.

Olmo schiet Spanje op 1-0 tegen Duitsland in kwartfinale EK

SPA-DUI | 47' Morata schiet over

Oei! Dat was de beste mogelijkheid van vandaag voor Álvaro Morata, de Spaanse spits.

Hij krijgt de bal aangespeeld met een verdediger in zijn rug, maar draait knap weg en haalt uit. Zijn schot gaat echter net over. Morata claimt een penalty omdat hij zou zijn vastgehouden, maar dat pleidooi heeft weinig kans van slagen.

Morata schiet

SPA-DUI | 46' De eerste overtreding is alweer gemaakt

Florian Wirtz heeft in de eerste helft duidelijk goed opgelet op alle tackles die hij zag. De ingevallen jongeling heeft binnen 30 seconden al een overtreding gemaakt.

Aymeric Laporte is het slachtoffer van Wirtz' gretigheid. Die wordt niet bestraft met een kaart.

SPA-DUI | 46' Tweede helft

De spelers hebben genoten van een kwartiertje rust. Dat zullen sommigen wel nodig hebben gehad, want er werden af en toe flinke tikken uitgedeeld. We zien drie nieuwe gezichten aan de aftrap.

Bij Spanje komt Nacho Fernández erin voor Robin Le Normand, die al geel op zak had. Aan Duitse zijde komen Florian Wirtz en 'roze' Robert Andrich het veld in voor Leroy Sané en Emre Can.

SPA-DUI | Roze Robert

Duitsland-middenvelder Robert Andrich staat voor het eerst dit toernooi niet in de basis. Toch heeft hij een manier gevonden om de camera's op zich gericht te krijgen: hij heeft zichzelf een knalroze haarkleur aangemeten.

Wellicht zien we Andrich vandaag nog in actie. Mocht hij het veld in komen, zal het niet lastig worden om hem te herkennen.

Robert Andrich

SPA-DUI | Statistieken van de eerste helft

Spanje en Duitsland zijn redelijk gewaagd aan elkaar, al hebben de Spanjaarden licht de overhand. De belangrijkste statistieken van de eerste helft zien er als volgt uit, vanuit Spaans perspectief:

  • Schoten: 8-3
  • Schoten op doel: 4-3
  • Balbezit: 51-49

SPA-DUI | 45+2' Rust

Na 47 minuten vindt de scheidsrechter dat het tijd is voor de rust.

De eerste helft was vermakelijk, vooral door de felle strijd die beide ploegen ervan maken. Laten we hopen op doelpunten in de tweede helft.

SPA-DUI | 39' Vlammend schot Olmo

Dani Olmo heeft wat ruimte op het middenveld en besluit maar eens uit te halen. Vanaf een meter of 25 doet hij dat heel behoorlijk: zijn schot is hard en in de hoek.

Manuel Neuer heeft dan ook de grootste moeite met de poging van de Spanjaard. Hij bokst de bal weg waardoor Álvaro Morata nog bijna kan schieten in de rebound. Die neemt de bal echter verkeerd aan.

SPA-DUI | 35' Havertz dichtbij

Na een geweldige lange pass van Antonio Rüdiger komt Kai Havertz weer in kansrijke positie. Hij neemt de bal aan op de borst en haalt uit. Zijn schot is niet slecht, maar mist wat kracht. Wederom ligt Unai Simón in de weg.

SPA-DUI | 29' Volgende gele kaarten

De spelers leken het even wat rustiger aan te doen qua overtredingen, maar dan is daar opeens David Raum. Hij werkt Dani Carvajal naar de grond en krijgt geel.

Voor Raum heeft die kaart geen gevolgen voor een eventuele halve finale. Dat is wel het geval voor de Spanjaard Robin Le Normand, die een minuut later geel krijgt. Hij is geschorst voor de volgende ronde.

Scheidsrechter Taylor heeft zijn handen figuurlijk én letterlijk vol in het eerste halfuur.

Can heeft een overtreding gemaakt

SPA-DUI | 20' Eerste kans Duitsland

Duitsland wordt voor het eerst echt gevaarlijk. Joshua Kimmich stoomt op aan de rechterkant en geeft een strakke voorzet. Kai Havertz, dit toernooi de eerste spits van de Duitsers, torent hoog boven de verdediging uit en kan koppen. Op de grond ligt doelman Unai Simón echter klaar om de poging te verijdelen.

Het publiek laat zich flink horen, overigens. En dat zijn echt niet alleen maar Duitsers, ook de Spaanse fans maken er een feest van.

SPA-DUI | 17' Ruiz schiet over

Na alle overtredingen is er gelukkig weer een sportief hoogtepunt te melden. Fábian Ruiz wordt vrijgespeeld op de rand van het strafschopgebied en heeft best veel tijd. Hij had de bal zelfs nog kunnen afspelen, maar besluit om te schieten. Dat schot gaat over.

Spanje is vooralsnog de betere ploeg, maar de verschillen zijn klein.

Ruiz schiet

SPA-DUI | 13' Schoppen over en weer

De kwartfinalekraker die zo mooi had moeten worden, heeft vooralsnog meer weg van 'De slag om Stuttgart.'

Eerst is het Nico Williams die doorloopt op Joshua Kimmich als de bal al weg is en nu krijgt Antonio Rüdiger geel voor een overtreding op Dani Olmo. Spanje krijgt een vrije trap op een veelbelovende positie.

Rüdiger is vanwege zijn gele kaart geschorst voor de halve finales, mocht Duitsland die halen.

SPA-DUI | 8' Pedri moet eraf

De charge van Kroos heeft verstrekkende gevolgen. Pedri heeft te veel pijn en moet het veld - geëmotioneerd - verlaten.

Dani Olmo komt voor Pedri in het veld. In principe wordt Spanje daar niet zwakker van, want Olmo heeft zijn sporen wel verdiend bij de Spaanse ploeg en zijn werkgever RB Leipzig.

SPA-DUI | 4' Kroos ontsnapt aan geel

Zo, dat was een forse tackle van Toni Kroos op Pedri. De Real Madrid-speler legt zijn Barcelona-rivaal stevig over de knie, maar krijgt geen geel.

Scheidsrechter Anthony Taylor heeft nu nog mededogen met Kroos, die zijn laatste wedstrijd(en) als profvoetballer speelt, maar de Duitser zal niet veel krediet meer hebben.

SPA-DUI | 1' Redding Neuer

Binnen een minuut laat Spanje al zien dat het menens is. Nico Williams speelt de bal in op Álvaro Morata, die hem teruglegt op Pedri. De middenvelder van Barcelona kan schieten vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging wordt gekeerd door Manuel Neuer.

Duitsland is gewaarschuwd: vandaag is er geen ruimte om te verslappen.

SPA-DUI | 1' Aftrap

De volksliederen hebben geklonken. Das Lied der Deutschen werd hartstochtelijk meegezongen, La Marcha Real iets minder. Dat is ook niet zo gek, want het Spaanse volkslied heeft geen tekst.

Hoe dan ook: we zijn begonnen!

Hoog bezoek

Terwijl de spelers de warming-up afronden, zien we bondskanselier Olaf Scholz op de tribunes. Na een week hard werken in de Rijksdag in Berlijn heeft hij op vrijdagavond de oversteek gemaakt naar Stuttgart voor de kwartfinalekraker.

De koning van Spanje was eerder op dit toernooi ook aanwezig in Duitsland, maar is vanavond nog niet gespot. Zou Felipe gewoon lekker thuis op de koninklijke tv kijken?

Olaf Scholz

Terug naar 2008

Duitsland - Spanje is een herhaling van de EK-finale van 2008. Destijds won Spanje met 1-0 dankzij een goal van El Niño, Fernando Torres. Dat was een fraaie spitsengoal na een mooie assist van Xavi.

EK-finale 2008: Torres schiet Spanje naar titel

Ladies night

Het is vanavond ladies night (of: Frauenabend) in Stuttgart. Op de tribunes verzamelen zich allerhande vriendinnen, zussen en moeders van de spelers van Duitsland. Wellicht geeft het de spelers een extra boost.

  • Pro Shots
    De vriendin van Maximilian Mittelstädt
  • Pro Shots
    De vriendin en zus van Florian Wirtz
  • Pro Shots
    De vriendinnen van Wirtz en Havertz met de moeder van Henrichs

Spanje de favoriet?

Voor velen zijn Duitsland en Spanje de topfavorieten om dit EK te winnen. Maar wie van de twee is sterker?

De recente geschiedenis geeft een duidelijk antwoord: dat is Spanje. Van de laatste acht ontmoetingen met Duitsland verloren ze er maar één, een vriendschappelijk duel in november 2014.

De vraag blijft in ieder geval wat beter is: de Spaanse chorizo of de Duitse bratwurst. De fans van beide landen zijn het nog niet helemaal eens.

  • ANP
    De Spaanse fans 'provoceren' de Duitsers
  • Pro Shots
    Een Duitse fan

De opstelling van Duitsland

Kort na Spanje maakt ook Duitsland de opstelling bekend. En daar zien we wel enkele verrassingen.

Zo staat Florian Wirtz opnieuw niet in de basis, ten faveure van Leroy Sané. En is ook Robert Andrich zijn basisplaats kwijt: op zijn plaats speelt Emre Can. Heeft bondscoach Julian Nagelsmann een masterplan bekokstoofd?

De opstelling van Spanje

Zo'n 75 minuten voor de aftrap van het kwartfinaleduel met Duitsland heeft Spanje de opstelling bekend gemaakt.

Bondscoach Luis de la Fuente speelt weer met zijn sterkste elf, net als in de achtste finale tegen Georgië. Dat betekent dus dat we de vleugelflitsers Lamine Yamal en Nico Williams in actie gaan zien, net als het in Frankrijk geboren verdedigingsduo Aymeric Laporte en Robin Le Normand.

Staatssecretaris Karremans bij Nederland-Turkije

Staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport vertegenwoordigt zaterdag toch de Nederlandse regering in Berlijn tijdens Nederland-Turkije.

Eerder leek Karremans niet van plan de reis naar Berlijn te maken. "Mijn vrouw viert dan haar verjaardag en het feit dat ze dermatoloog is geworden en niet meer in opleiding is. Dat is voor mij veel belangrijker, het Nederlands elftal kan het ook wel zonder mij af'', zei de Rotterdamse oud-wethouder in Met het oog op morgen.

De 37-jarige staatssecretaris treft mogelijk de Turkse president Recep Erdogan, die ook bij de wedstrijd aanwezig is.

Karremans zegt Erdogan de hand te schudden als daar gelegenheid voor is. Hij hoopt dat Erdogan hem dan gelijk kan feliciteren met winst voor Oranje.

Vincent Karremans

Verkeersdrukte voorspeld in Duitsland

Het lijkt een en al ellende te worden dit weekend op Nederlandse en Duitse wegen door een combinatie van het begin van de zomervakantie en het EK voetbal.

Ook treinen kunnen drukker zijn dan normaal, is de verwachting.

Erdoğan over 'wolfgebaar'

De Turkse president Recep Erdoğan heeft zich bemoeid met de schorsing van Merih Demiral.

Hij vindt dat de straf overdreven is en noemt het gebaar van Demiral een vorm van enthousiasme. "Zegt iemand iets over het feit dat de Duitsers een adelaar op hun shirt hebben staan? Of dat er een haan pronkt op het shirt van Frankrijk?", aldus Erdoğan.

"Hopelijk is het hele gebeuren zaterdag voorbij als we als winnaars van het veld stappen en doorgaan naar de volgende ronde."

Erdoğan is zaterdagavond aanwezig bij de kwartfinale tussen Nederland en Turkije. De president, die erom bekendstaat een groot voetballiefhebber te zijn, heeft een geplande reis naar Azerbeidzjan afgezegd om de wedstrijd van zaterdag bij te kunnen wonen.

Het UEFA-onderzoek naar het gebaar van Demiral zou voor Erdogan een doorslaggevende reden hebben gespeeld om naar Berlijn af te reizen, melden sommige Turkse media.

Recep Erdoğan

'Er is één Oranje-speler waar wat zorgen om zijn, dat is Bergwijn'

Verslaggever Jeroen Stekelenburg geeft een update vanuit Wolfsburg, voordat Oranje vertrekt naar Berlijn voor de kwartfinale van het EK tegen Turkije.

'Er is één Oranje-speler waar wat zorgen om zijn, dat is Bergwijn'

Een bericht voor alle Berlijn-gangers

De Oranje-fanzone is zaterdag in Berlijn vanaf 14.00 uur geopend.

De supporters van het Nederlands elftal kunnen zich dan verzamelen op de Hammarskjöldplatz. Het is vanaf die locatie nog ongeveer 45 minuten lopen naar het Olympiastadion.

De traditionele supporterswandeling richting het stadion begint vanaf 17.00 uur op de Hammarskjöldplatz.

Voorwaardelijke schorsing voor Bellingham

De Engelsman Jude Bellingham heeft van de UEFA een voorwaardelijke schorsing van één duel opgelegd gekregen en kan zaterdag dus spelen in de kwartfinale tegen Zwitserland.

De speler van Real Madrid kreeg zijn straf, die een looptijd van één jaar heeft, naar aanleiding van een obsceen juichgebaar na de gewonnen achtste finale van Engeland tegen Slowakije.

Jude Bellingham

Bellingham krijgt ook een boete van 30.000 euro. Hij betitelde het gebaar als een 'inside joke' richting een aantal vrienden op de tribune.

Turkije naar CAS voor geschorste Demiral

Het nieuws komt nu vanuit Duitsland dat Turkije van plan is om de schorsing van Merih Demiral aan te vechten bij het internationale sporttribunaal CAS.

Demiral voor twee duels geschorst

Ook Turkije werkt in Barsinghausen, het Turkse basiskamp nabij Hannover, een oefensessie af. Orkun Kökçü is niet op het veld verschenen.

De oud-Feyenoorder is zaterdag tegen Oranje overigens geschorst.

Merih Demiral liep wel rond op de training, maar zal net als Kökçü niet spelen tegen Oranje.

De 26-jarige verdediger is namelijk door de UEFA voor twee duels geschorst vanwege zijn veelbesproken 'wolvengroet' na de gewonnen wedstrijd tegen Oostenrijk in de achtste finales.

Vertonghen stopt als international

Jan Vertonghen stopt als international bij België. Dat maakt hij vrijdag bekend op Instagram. "Bedankt voor alle herinneringen, ik heb mijn droom beleefd", schreef hij.

De 37-jarige verdediger is met 157 wedstrijden recordinternational. Met België haalde hij nog de achtste finales op het EK in Duitsland, maar Vertonghen ging maandag met zijn ploeg tegen Frankrijk onderuit (1-0).

Jan Vertonghen

Maatsen is ziek

Het Nederlands elftal is in Wolfsburg momenteel bezig aan een trainingssessie. Ian Maatsen ontbreekt op de training vanwege ziekte.

Het is ook al duidelijk dat de linkervleugelverdediger vandaag niet naar Berlijn zal reizen met Oranje. Hij mist de wedstrijd tegen Turkije.

Eerder was Joshua Zirkzee op dit EK al even ziekjes. Hij reisde toen, voor de wedstrijd tegen Oostenrijk, afzonderlijk van de selectie met de auto naar Berlijn.

Verder staan alle 25 internationals op het veld, inclusief Matthijs de Ligt. De verdediger trainde donderdag nog apart vanwege licht klachten.

Steven Bergwijn en Denzel Dumfries op de training van Oranje

Guten morgen!

Spanje-Duitsland en Portugal-Frankrijk.

Het zijn twee schitterende affiches om vandaag de kwartfinales van het EK voetbal mee aan te vangen.

In dit artikel lees je wat en via welke kanalen we alles uitzenden vandaag.

Daarnaast volgen we uiteraard het Nederlands elftal op de voet. Oranje bereidt zich voor op de confrontatie met Turkije in Berlijn.

Programma EK 5 juli