EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Schotland en Zwitserland in evenwicht • Shaqiri scoort zes eindtoernooien op rij

Het EK voetbal is inmiddels in volle gang. Op dag zes van het toernooi beginnen we aan de tweede speelronde. Het programma van vandaag:

Automatisch updates op je telefoon ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden er nu echt mee op voor vandaag. We hopen je morgen weer terug te zien in ons blog!

Tot dan!

Boetes voor Servië en Albanië

De UEFA heeft de eerste boetes op het EK in Duitsland uitgedeeld aan Servië en Albanië. De voetbalbonden van beide landen moeten onder meer door racistisch gedrag van hun aanhangers 10.000 euro betalen.

Daarnaast moet Servië ook een boete betalen van 4500 euro, nadat er voorwerpen vanaf de tribunes op het veld waren gegooid. Albanië moet in totaal 27.375 euro overmaken voor racisme, het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en het betreden van het veld.

Heb je de samenvattingen al gezien?

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was 'm dan voor vandaag. Morgen gaan we weer verder met drie wedstrijden:

Slovenië-Servië (15.00 uur)

Denemarken-Engeland (18.00 uur)

Spanje-Italië (21.00 uur)

SCH-ZWI | 90+4' Afgelopen!

Klaar! Afgelopen. Met deze 1-1 zullen de Schotten het meest tevreden zijn, zij houden zo nog zicht op de volgende ronde. Daarvoor moeten ze in de slotwedstrijd weten te winnen van Hongarije. De Zwitsers zullen balen, want plaatsing was binnen handbereik, maar het zat er niet in vandaag.

Zeki Amdouni baalt van het 1-1

SCH-ZWI | 90+1' Vier minuten extra tijd

Er komen nog vier minuten bij. En Schotland start de blessuretijd furieus. Meteen weer een aardige mogelijkheid tot een doelpunt, maar Akanji redt de Zwitsers met een goede verdedigende actie.

SCH-ZWI | 89' Wat een kans nog voor Zwitserland

Nog een enorme kans voor Zwitserland een minuut voor tijd. Amdouni kopt een vrije trap rakelings naast het doel. Daar hadden de Zwitsers de volgende ronde al kunnen ruiken, maar het is niet zover. Het blijft nog even 1-1.

SCH-ZWI | 82' Embolo scoort, maar dat is buitenspel

Zwitserland scoort, maar het is buitenspel. Embolo werd prachtig diep gestuurd en rond ook keurig af, maar de spits vertrok net even wat te snel. De vlag gaat omhoog en ook de VAR ziet dat de Zwitserse spits buitenspel staat.

Geen 1-2 dus. Dat is jammer voor de Zwitsers.

Embolo juicht, maar zijn treffer gaat niet door

SCH-ZWI | 75' Wie wint deze wedstrijd?

Inmiddels heeft Zwitserland het moeilijker gekregen in dit duel. Schotland krijgt wat meer mogelijkheden en speelt ook aanvallender. Wie gaat dit duel winnen? Schotland heeft drie punten nodig, Zwitserland is geplaatst bij drie punten. Ze hebben dus allebei wat aan een treffer.

Komt er nog een winnaar?

SCH-ZWI | 66' De paal!

Oei! Daar was Schotland heel dichtbij de 2-1. Een indraaiende vrije trap van Robertson komt op het hoofd van Hanley, die op de paal kopt. Als de bal terugvalt, is er niemand om te scoren.

Dat was zonde van de goed aangesneden vrije trap van de Liverpool-back.

SCH-ZWI | 59' Tierney per brancard van veld, ook Shaqiri gewisseld

Kieran Tierney raakt geblesseerd bij de actie van Ndoye. Het lijkt erop dat de Schotse verdediger het in de hamstring voelt schieten. Hij moet er vanaf met een brancard, dat is een groot verlies voor Schotland. Hij wordt dan ook meteen gewisseld. McKenna komt erbij.

Aan de andere kant zien we ook doelpuntenmaker Shaqiri van het veld gaan. Hij wordt vervangen door aanvaller Embolo.

Tierney verlaat op de brancard het veld

SCH-ZWI | 58' Daar had Ndoye moeten scoren

Oei, oei, oei! Daar had de 1-2 van Zwitserland moeten zijn. Het is Ndoye die er er ineens vandoor is als hij zijn man kwijt kan raken na een gevecht. De spits heeft dan de hoek voor het uitkiezen, maar juist die hoek weet Gunn ook te vinden met zijn been. Er wordt dan ook redding gebracht.

Schotland leeft nog.

Ndoye mist een grote kans

SCH-ZWI | 55' Het duurde even, maar daar zien we wat actie

We moesten er even op wachten in de tweede helft, maar daar is eindelijk wat actie. Rodríguez schiet vanuit de hoek van het strafschopgebied, maar zijn schot komt uiteindelijk in de handen terecht van de Schotse doelman Gunn.

SCH-ZWI | 46' We gaan weer door!

De tweede helft is begonnen! De Schotten vieren nog uitgebreid feest in het stadion, kunnen ze straks ook met drie punten het stadion in Keulen verlaten?

SCH-ZWI | 45' Rust!

Rust! We hebben wederom een leuke eerste helft gezien. Schotland kwam wat gelukkig op voorsprong, daarna herstelde Zwitserland de schade met een prachtige gelijkmaker. Kunnen de Zwitsers in de tweede helft doordrukken en zich, net als Duitsland, plaatsen voor de volgende ronde?

SCH-ZWI | Heb je de prachtige 1-1 gemist?

Heb je de prachtige 1-1 van Xherdan Shaqiri gemist ? Geen probleem, je kunt, nee je moet hem hieronder terugkijken:

Shaqiri maakt prachtig gelijk voor Zwitserland tegen Schotland: 1-1

SCH-ZWI | 33' Zwitserland scoort, maar geen 1-2

Zwitserland komt uit de hoekschop op voorsprong, tenminste dat denkt het. Ndoye schiet de bal nu wel in het doel, maar even daarvoor heeft de spits buitenspel gestaan. Dus nog geen 1-2.

Tussenstand Schotland-Zwitserland: 1-1

Ndoye maakt de afgekeurde 1-2

SCH-ZWI | 32' Zwitserland zet nu aan

Zwitserland geeft nu gas. Ndoye was zojuist heel dicht bij de 1-2. Na een kapbeweging schiet de spits richting doel, maar doelman Gunn weet de bal uit het doel te slaan. Een hele goede redding van de Schot.

Heb je de 1-0 gemist?

Nog even terug naar de 1-0 in deze wedstrijd, het eigen doelpunt van Fabian Schär. Heb je die gemist? Dan kun je hem hieronder terugkijken:

Schotland komt op 1-0 tegen Zwitserland door eigen doelpunt Schär

SCH-ZWI | 26' GOAL! Shaqiri doet het weer!

GOAL! Daar is-ie dan! Xherdan Shaqiri blinkt weer uit op een eindtoernooi. De middenvelder krijgt de bal voor de voeten en haalt uit van zo'n twintig meter. De bal belandt vol in de kruising, wat een heerlijke goal.

Shaqiri scoort nu voor het zesde eindtoernooi op rij. Het is zijn zevende eindtoernooi in totaal, een Zwitsers record.

In totaal maakte de middenvelder 5 EK-goals en 5 WK-goals.

Shaqiri schiet de bal prachtig in het doel

SCH-ZWI | 21' Weer alles mogelijk

Met deze tussenstand in de poule is er weer alles mogelijk als het gaat om plek twee. Maar Zwitserland wil er natuurlijk alles aan doen om zich vanavond al te plaatsen voor de volgende ronde, dus dan zijn er nog zeker twee treffers nodig.

Virtuele stand:

1. Duitsland - 6 punten

2. Zwitserland - 3 punten

3. Schotland - 3 punten

4. Hongarije - 0 punten

SCH-ZWI | 14' GOAL! McTominay helpt Schotland op voorsprong

GOAL! Het wordt 1-0 voor Schotland. Wat een verrassing! Het is Scott McTominay, de topscorer van Schotland in de EK-kwalificatie, die op doel schiet, maar het is Fabian Schär die de bal nog zodanig van richting verandert dat die in het doel verdwijnt. Dit eigen doelpunt helpt de Schotten dus op voorsprong.

Het is het tweede eigen doelpunt dat de Zwitsers mee hebben. Eerder schoot Antonio Rüdiger al in eigen doel. Dat betekent dat ze nog niet een keer zelf een doelpunt hebben gemaakt.

Tussenstand Schotland-Zwitserland: 1-0

Scott McTominay

SCH-ZWI | 9' Afwachten in openingsfase

De openingsfase van het duel is niet zeer spectaculair. Het is een beetje afwachtend van beide ploegen.

McTominay in duel met Shaqiri

SCH-ZWI | 1' We zijn begonnen!

En de laatste wedstrijd van vandaag is onderweg. Schotland heeft afgetrapt. Hopelijk gaan we een leuke wedstrijd zien.

Schotland-Zwitserland is begonnen

SCH-ZWI | Wat vinden we hiervan?

We kennen natuurlijk rond de wedstrijden van Nederland de Oranjemars. Duizenden supporters die achter een bus aanlopen richting het stadion, door velen geroemd. Maar wat vinden we van deze mars? Dat is ook niet verkeerd toch?

De Schotse mars

SCH-ZWI | Xhaka wil zich met Zwitserland plaatsen voor achtste finales

Granit Xhaka staat weer in de basis bij Zwitserland, dat zich vanavond ook kan plaatsen voor de achtste finales. Als het aan de middenvelder van Bayer Leverkusen ligt, gaat dat ook gebeuren.

Granit Xhaka heeft er zin in

SCH-ZWI | Wie heeft er zin in de 21.00 uur wedstrijd?

De bondscoach van Zwitserland, Murat Yakin

De opstellingen bij Schotland-Zwitserland

De opstellingen van Schotland en Zwitserland zijn bekend. De Zwitsers spelen na de overwinning op Hongarije met flink wat andere namen in de basiself. Zo staan Shaqiri en Ndoye nu in de basis. Bij de Schotten zijn na de 5-1 nederlaag tegen Duitsland maar twee wijzigingen te spotten. Hanley vervangt de geschorste Porteous en Christie staat er nu ook niet in, voor hem speelt Gilmour.

De opstellingen van Schotland en Zwitserland

DUI-HON | 90+3' Afgelopen!

Het is klaar, over, uit. Duitsland weet ook de tweede wedstrijd op dit EK te winnen. Het ging nu een stukje moeizamer dan tegen de Schotten, maar ook deze wedstrijd was weer ruim voldoende. Een plek in de achtste finales is binnen.

Want zelfs als Duitsland niet bij de eerste twee zal eindigen, gaat de ploeg toch door als een van de beste nummers drie.

Heb je de 2-0 gemist?

Heb je de 2-0 gemist? Geen probleem, je kunt hem hieronder nog terugkijken:

Gündoğan schiet Duitsland naar 2-0 tegen Hongarije

DUI-HON | 89' Ineens nog een kans voor Hongarije

Ineens is daar dan nog een mogelijkheid voor Hongarije, maar weer gaat de bal er niet in. Manuel Neuer gaat in de fout als Szoboszlai de bal hoog inbrengt. De doelman laat de bal los en dan denken de Hongaren te scoren. Het is alleen Joshua Kimmich die de bal van de doellijn haalt.

Tussenstand DUI-HON: 2-0

DUI-HON | 84' Het zit erop voor Gündoğan

Voor Ilkay Gündoğan zit de wedstrijd erop. Hij was betrokken bij de 1-0 en maakte zelf de 2-0. Door zijn inbreng heeft Duitsland na twee wedstrijden zes punten in de tas en dat betekent toch zo goed als zeker een plek in de knock-outfase.

Duitsland heeft nu in totaal zeven doelpunten gemaakt dit EK, dat zijn er al meer dan op het hele vorige EK (vier wedstrijden). In 2020 maakte Duitsland er maar zes.

DUI-HON | 79' 'Oh, was ist das schön'

'Oh, was ist das schön', 'Oh, was ist das schön', het gezang van de Duitsers is luid en duidelijk te horen in het stadion. De fans vermaken zich op het eigen EK vooralsnog meer dan prima.

De Duitse fans vermaken zich

DUI-HON | 73' Duitsland zonder Musiala verder

Duitsland gaat nu door met aanvallen. Sané schiet zojuist twee keer op de handen van Gulacsi. De ploeg heeft vele wapens en kan ook gevaarlijk worden zonder Wirtz en Musiala, want die hebben inmiddels allebei het veld verlaten.

Tussenstand DUI-HON: 2-0

DUI-HON | 67' GOAL! Daar is de 2-0 voor Duitsland

GOAL! Daar is de 2-0 voor Duitsland. Kroos vindt Musiala, die in één keer Mittelstädt weet te vinden. De linksback legt de bal panklaar neer voor Gündoğan, die de tweede Duitse treffer in het netje schuift.

De Hongaren zijn nu toch wel verslagen, zo lijkt het.

Duitsland komt op 2-0 tegen Hongarije

DUI-HON | 65' Musiala in bijzonder rijtje

Jamal Musiala heeft zichzelf in een bijzonder rijtje gevoegd. Hij hoort tot de jongste spelers die meerdere EK-goals maakten.

Dit zijn de andere jonge spelers die meerdere keren scoorden op een Europees eindtoernooi:

18 jaar en 237dagen - Wayne Rooney (Engeland)

19 jaar en 146 dagen - Cristiano Ronaldo (Portugal)

19 jaar en 186 dagen - Ferenc Bene (Hongarije)

21 jaar en 44 dagen - Mikkel Damsgaard (Denemarken)

21 jaar en 114 dagen - Jamal Musiala (Duitsland)

Jamal Musiala

DUI-HON | 60' Kopbal van Varga!

En daar waren de Hongaren dicht bij een doelpunt. Varga krijgt de kans om te koppen, maar zijn kopbal gaat over. Het blijft zo wel een hele spannende wedstrijd.

Tussenstand DUI-HON: 1-0

DUI-HON | 58' Füllkrug weer op het veld

Julian Nagelsmann heeft twee keer gewisseld. Niklas Füllkrug komt weer in het veld, net als tegen Schotland. In die wedstrijd maakte hij één treffer. Ook Leroy Sané komt erbij.

Florian Wirtz en Kai Havertz verlaten het veld.

DUI-HON | 54' Kroos van afstand!

Toni Kroos probeert het met een schot van afstand en dat is niet onaardig. De middenvelder, bezig aan zijn afscheidstournee, volleert de bal via een Hongaars been op de handen van Gulacsi.

Daar hadden de Duitsers op 2-0 kunnen komen, maar de spanning in dit duel blijft nog even.

Kroos haalt uit

DUI-HON | 46' De tweede helft is van start

De tweede helft is begonnen! Het fluitje van Makkelie heeft weer geklonken.

DUI-HON | 45' Rust!

Het is rust. Hongarije bood Duitsland in de openingsfase goed weerstand, maar de laatste twintig minuten zijn toch wel echt voor het gastland. Maar het staat nog altijd 1-0, dus wie weet wat we nog gaan zien in het tweede bedrijf.

DUI-HON | 45+1' Doelpunt afgekeurd

Oei! Daar ontsnappen de Duitsers. Hongarije dacht uit een vrije trap via Sallai op gelijke hoogte te komen, maar er staan zeker vier Hongaren buitenspel. Dus gaat de treffer niet door.

Tussenstand DUI-HON: 1-0

Hongarije denkt op gelijke hoogte te komen

DUI-HON | 44' Musiala schiet de bal in het zijnet

Oei! Daar was bijna de 2-0. Jamal Musiala was weer dichtbij een treffer, maar nu vindt de jonge middenvelder met zijn pegel het zijnet.

Het blijft dus nog even bij 1-0. Al hebben de Duitsers de wedstrijd nu wel totaal onder controle.

DUI-HON | 43' Of het in Duitsland een beetje leeft?

Of de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije een beetje leeft in het gastland? Nou, dit is het plaatje in Hamburg op dit moment.

Hamburg staat vol met Duitsland-supporters

DUI-HON | 38' Heb je de 1-0 gemist?

Heb je de 1-0 gemist van Jamal Musiala? Niet getreurd! Het doelpunt is hieronder terug te kijken.

Musiala is weer belangrijk en zet Duitsland op 1-0 tegen Hongarije

DUI-HON | 32' Hongarije geeft nog niet op

Duitsland is wat beter gaan voetballen in dit duel, maar de Hongaren komen er bij vlagen goed uit. Zij geven absoluut nog niet op in dit duel.

DUI-HON | 26' Wat een redding van Neuer!

Wow. Wat een goede redding van Manuel Neuer. Een vrije trap van Dominik Szoboszlai uit de kruising. Hij valt er zelf bij in het doel, maar de bal blijft erbuiten. De rebound tikt Neuer ook nog met zijn voet naast de goal.

Hier laat de Duitse doelman zijn grote klasse zien. Hongarije baalt, want dit was een mooie mogelijkheid op een snelle gelijkmaker.

Neuer tikt de bal uit het doel

DUI-HON | 22' GOAL! Daar is het 1-0 voor Duitsland

GOAL! Het is 1-0 voor Duitsland. Gündoğan krijgt de bal in het strafschopgebied en duwt daarbij wel een Hongaarse verdediger omver. Het mag door van Makkelie en Musiala pikt uiteindelijk de bal op. De jonge ster schiet de bal dan via een Hongaar in het doel.

Daar is dan nu toch een voorsprong voor Duitsland in dit duel.

Tussenstand DUI-HON: 1-0

Musiala schiet Duitsland op voorsprong

Een bericht tussendoor: Mbappé is nu toch op de training

Even tussendoor: Mbappé is nu toch op de training van Frankrijk verschenen. De aanvaller traint soms apart van de groep en soms doet hij mee. Het is dus nog altijd twijfelachtig hoe het met de aanvaller gaat.

DUI-HON | 19' Kopzorgen bij Nagelsmann?

Heeft de Duitse bondscoach, Julian Nagelsmann, nu al last van kopzorgen? Dat zou wel wat overdreven zijn. Duitsland is nog niet zo swingend als tegen Schotland, maar speelt ook nog geen beroerde openingsfase.

Hongarije trouwens ook niet, die ploeg weet de ruimte achterin bij de Duitse ploeg al regelmatig te vinden.

Julian Nagelsmann

DUI-HON | 11' Havertz probeert het van dichtbij

Kai Havertz had daar de 1-0 op zijn schoen. De Duitse spits wurmt zich voorbij Willi Orbán, maar zijn schot stuit uiteindelijk op de handen van Peter Gulácsi. Het blijft dus nog 0-0, maar dit was wel het eerste echte gevaar voor de Duitse ploeg.

Havertz dicht bij de 1-0

DUI-HON | 6' Hongarije wacht niet af

Hongarije wacht niet af in de openingsfase. De ploeg zet druk naar voren en maakt het Duitsland ook best lastig in de eerste minuten van dit duel. De Hongaren zijn zeker niet van plan zich zo af te laten maken zoals de Schotten dat wel lieten gebeuren, afgelopen vrijdag.

Duitsland en Hongarije nemen het tegen elkaar op in Stuttgart

DUI-HON | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen in Stuttgart. Krijgen we een net zo overtuigend Duitsland te zien als in wedstrijd één?

DUI-HON | En daar hebben we Orbán

En daar hebben we de Hongaarse premier Victor Orbán. Niet te verwarren met verdediger Willi Orbán. Deze premier heeft voormalig-premier Mark Rutte een goede dienst bewezen door in te stemmen met zijn nieuwe functie als chef van de NAVO.

Orbán

Vooralsnog geen Mbappé bij Frankrijk op de training

De training van Frankrijk is zojuist begonnen. Wat opvalt is dat Kylian Mbappé daar nog niet bij aanwezig is. De spits brak zijn neus in de wedstrijd tegen Oostenrijk en sindsdien is het de vraag of de steraanvaller vrijdag mee zal spelen in de wedstrijd tegen Oranje.

Het is nog onduidelijk of Mbappé wel een deel van de training mee gaat doen. Maar zo'n sterspeler hoeft natuurlijk ook niet elke training mee te doen om kans te maken op een basisplaats tegen het Nederlands elftal.

Mocht de aanvaller van Real Madrid vrijdag niet halen, dan wordt hij mogelijk vervangen door Olivier Giroud.

De training van Frankrijk

DUI-HON | Wie hebben we daar? (Deel 2)

En kijk eens wie we daar hebben: Joachim Löw. De oud-bondscoach van de Duitsers is aanwezig bij het duel van Duitsland met Hongarije. Joachim Löw wist in 2006 in eigen land het sentiment bij de Duitsers te keren door een heel goed WK te spelen.

Dat hoopt de huidige bondscoach, Julian Nagelsmann, ook te bewerkstelligen.

Joachim Löw

DUI-HON | Wie hebben we daar?

Duitsland-Hongarije is natuurlijk een wedstrijd om naar uit te kijken, helemaal na de eerste wedstrijd van de Duitsers. Maar wist jij dat er nog een extra reden is om te kijken? Er is flink wat Nederlandse inbreng bij deze wedstrijd.

Danny Makkelie leidt het duel samen met Hessel Steegstra en Jan de Vries. De VAR is Rob Dieperink.

In Duitsland waren ze overigens niet echt blij met de aanstelling van Makkelie. Het medium Bild haalde een aantal voorbeelden uit het verleden naar voren waarin Duitse spelers en trainers werden benadeeld.

Danny Makkelie

Heb je de 2-2 gemist bij Kroatië-Albanië?

Heb je de late 2-2 gemist bij Kroatië-Albanië? Geen probleem, je kunt die goal hier nog terugkijken:

Albanië komt in blessure tijd op 2-2 tegen Kroatië, eerherstel Gjasula

DUI-HON | De opstellingen

Daar zijn de opstellingen van beide teams voor de 18.00 uur-wedstrijd. Duitsland verandert helemaal niets na de 5-1 overwinning op Schotland. Hongarije speelt ook met de bekende namen.

De opstellingen DUI-HON

KRO-ALB | Een bijzondere combinatie

Heeft u wel eens een speler zien invallen die vervolgens een eigen goal én een 'goede' goal maakte? Dan was dat vast niet op een EK of WK. Want Klaus Gjasula werd vandaag de eerste met die prestatie.

KRO-ALB | 90+8' Afgelopen

Het is afgelopen in Hamburg! Een wedstrijd die zowel qua spelbeeld als qua score op en neer golfde, eindigt in een gelijkspel.

Vooral de slotfase was reuze spannend. Uiteindelijk lacht Albanië het laatst: door een goal in de 95ste minuut spelen zij gelijk tegen Kroatië.

KRO-ALB | 90+5' Goal Albanië!

Ongelofelijk, wat een apotheose. Albanië scoort in de 95ste minuut en komt daarmee op 2-2 tegen Kroatië.

Het is uitgerekend Klaus Gjasula, die net een eigen goal maakte, die de winnende treffer verzorgt. Hij schiet een lage voorzet van Asllani uitstekend binnen met zijn linkerbeen.

Gjasula heeft gescoord

KRO-ALB | 90+3' Flipperkast

Een klassieke flipperkast in het strafschopgebied van Kroatië. Of carambole, zo u wilt.

Albanië probeert met man en macht de winnende goal te maken en schiet enkele keren, maar de Kroatische spelers gooien hun hele hebben en houwen ervoor.

KRO-ALB | 88' Schot Modric

Daar was bijna Luka Modric. De aanvoerder haalt van grote afstand uit, maar zijn schot gaat voorlangs.

Het blijft nog even spannend. Niet veel later is Albanië heel dichtbij, maar bleek het eerder in de aanval al buitenspel te zijn geweest.

KRO-ALB | 84' Borna Sosa valt in

Ajacied Borna Sosa mag nog een kleine tien minuten spelen, inclusief extra tijd. Hij komt in het veld voor Ivan Perisic en gaat dus gewoon op linksback spelen.

Perisic gaf enkele gevaarlijke voorzetten, maar kon telkens net geen teamgenoot bereiken.

KRO-ALB | 76' Goal Kroatië!

Kroatië heeft het gaspedaal gevonden. Het komt direct na de 1-1 ook op een 2-1 voorsprong tegen Albanië. Slechts 146 seconden scheidden de twee Kroatische goals.

Het is een curieuze goal: Sucic schiet hem in en via twee Albanezen verdwijnt de bal uiteindelijk in het doel. De ongelukkige Klaus Gjasula krijgt een eigen goal op zijn naam.

Eigen goal Gjasula, Kroatië komt op 2-1 tegen Albanië

KRO-ALB | 74' Goal Kroatië!

Andrej Kramaric scoort! Op zijn verjaardag bekroont de routinier een mooie aanval van Kroatië.

Kramaric kapt zijn tegenstander uit en schiet dan raak door de benen van diezelfde verdediger. Prima goal van de aanvaller!

Kramarić zet Kroatië op gelijke hoogte tegen Albanië: 1-1

KRO-ALB | 65' Sutalo naar de grond

Josip Sutalo heeft verzorging nodig: hij wordt in een duel ongelukkig op zijn knie geraakt en gaat naar de grond. De Ajacied trekt een pijnlijk gezicht, maar kan voor nu wel door.

Sutalo in duel

KRO-ALB | 63' Afstandsschot Albanië

We hebben de Albanezen na de rust amper van hun eigen helft af zien komen, maar hier is dan eindelijk een speldenprik.

Kristjan Asllani kan van een meter of 25 schieten na een prima aanval van Albanië. Het schot wordt relatief eenvoudig gered door Livakovic.

KRO-ALB | 57' Kopballen Petkovic en Sutalo

Kroatië is in de tweede helft oppermachtig. Het leidt tot twee kopkansen in een minuut.

Eerst kopt Bruno Petkovic via een verdediger over, uit de hoekschop daarna kan Josip Sutalo koppen. De Ajacied mikt echter naast het doel.

KRO-ALB | 52' Vuurwerk wordt niet gewaardeerd

De fans in het stadion zijn dolenthousiast en gedragen zich over het algemeen prima. Toch kunnen sommigen het niet laten om toch fakkels af te steken.

Dat mag niet, dus maant de UEFA de fans om daarmee te stoppen. Of de berichten op de schermen zin hebben, zal moeten blijken.

  • Pro Shots
    Kroaten steken fakkels af
  • Pro Shots
    In het stadion maant de organisatie fans te stoppen

KRO-ALB | 50' Susic schiet, Strakosha stopt

Kroatië is goed uit de rust gekomen, tot vreugde van het eigen publiek. Dat gaat er nog eens vol achter staan.

Invaller Luka Susic krijgt de bal in een kansrijke positie en schiet hem ook best aardig in, maar doelman Strakosha redt. Daarna doet de andere invaller, Pasalic, nog een poging die weinig uitricht.

KRO-ALB | 46' Tweede helft begonnen

Er wordt weer gevoetbald in Hamburg, Kroatië en Albanië zijn begonnen aan het tweede bedrijf.

De Kroatische bondscoach Dalic heeft twee wissels doorgevoerd: Luka Sucic en Mario Pasalic komen erin voor Lovro Majer en Marcelo Brozovic. Wellicht zorgen zij voor een impuls.

Commentator Jan Roelfs proeft sfeer in Stuttgart

Stuttgart, de geboortestad van Musiala, draait warm voor Duitsland-Hongarije

Super Mario schoenen

Albanië-speler Jasir Asani, goed voor een prachtige assist tegen Kroatië, speelt vandaag op bijzondere schoenen. We zien daar een beeltenis van Super Mario op de Puma-kicksen.

Is Asani groot fan van de videospelletjes met Mario? Of is er wellicht een andere reden?

KRO-ALB | Modric in mijlpaalduel nog niet top

Op het veld wil het nog niet lukken met Luka Modric. Toch heeft hij een klein mijlpaaltje te vieren.

Modric speelt vandaag namelijk zijn 177e interland. Van alle Europese spelers kwamen alleen Cristiano Ronaldo (208) en Sergio Ramos (180) ooit tot meer interlands, hij laat Gianluigi Buffon (176) definitief achter zich.

Het zal Modric een zorg zijn. De aanvoerder zal zich momenteel bezig houden met de vraag hoe hij dit duel met Albanië nog wint.

Luka Modric

KRO-ALB | 45+1' Kopballen aan beide kanten, daarna rust

Vlak voor rust komt Albanië nog bijna op 2-0, als Rey Manaj kan koppen. Zijn inzet wordt echter gestopt door doelman Livakovic.

Een paar seconden later kan ook Kramaric koppen namens Kroatië, maar hij bleek al buitenspel te staan. Direct daarna is het ook rust.

KRO-ALB | 38' Machteloos Kroatië

Mateo Kovacic probeert het maar eens van hele grote afstand. Zonder veel succes: het schot mist kracht en stuitert netjes in de handen van de Albanese doelman Strakosha.

De Kroaten ogen wat machteloos. De passes van Modric komen vaak niet aan en er worden veel duels verloren.

KRO-ALB | 29' Grote kans Albanië

De wedstrijd lijkt helemaal ontbrand. Nu is het Albanië dat tweemaal dichtbij is.

Eerst schiet Lazio-speler Elseid Hysaj hard over, daarna komt Inter-speler Kristjan Asllani alleen voor de keeper uit. De keeper, Dominik Lovakovic, maakt echter een uitstekende redding. Het blijft nog even 0-1.

KRO-ALB | 26' Kopbal Kroatië

Een goede kans voor Kroatië. Lovro Majer, die steeds beter gaat spelen en vooralsnog tot de uitblinkers behoort, geeft een afgemeten voorzet naar de penaltystip van Albanië. Daar staat Bruno Petkovic klaar, die het kopduel wint maar wel over kopt.

Lovro Majer

KRO-ALB | 16' Kroatië nerveus

Aan de inzet ligt het niet, want de Kroaten geven alles wat ze hebben. Ze lijken echter wat nerveus. Enkele minuten geleden had Josip Sutalo moeite met uitverdedigen en schoot hij de bal recht omhoog, zojuist ging een crosspass van Lovro Majer bijna over de zijlijn.

Routiniers Luka Modric en Ivan Perisic zullen hun manschappen moeten kalmeren, want Kroatië doet met een nieuwe nederlaag hele slechte zaken.

KRO-ALB | 10' Goal Albanië!

Albanië komt op een 1-0 voorsprong! Een geweldige voorzet van Jasir Asani wordt binnengekopt door Qazim Laçi, één van de twee nieuwelingen in de basis. Hij maakt een goede loopactie in het strafschopgebied en hoeft de bal niet vol te raken om te scoren.

Zo is Albanië, net als eerder tegen Italië, trefzeker met het eerste schot van de wedstrijd. Werk aan de winkel voor Kroatië!

Albanië komt op voorsprong door Laçi

KRO-ALB | 5' Albanië heeft de controle

We wachten in Hamburg nog op het eerste schot van de wedstrijd, maar Albanië is de dominante ploeg. Het heeft meer balbezit en zet de Kroaten effectief onder druk.

Kroatië probeert de controle terug te pakken en versiert na een lange pass van Modric op Juranovic een hoekschop. Die levert niets op.

KRO-ALB | 1' Afgetrapt

Het Albanese Himni i Flamurit (Hymne van de vlag) heeft geklonken, net als het Kroatische Lijepa naša domovino (Ons mooie vaderland). Hartstochtelijk werden beide volksliederen meegezongen door het publiek in Hamburg, waar iets meer Kroaten dan Albanezen lijken te zitten.

Op het veld beginnen we in ieder geval met een gelijke stand. Er is afgetrapt en we zijn begonnen!

Hoe is het met de neus van Mbappé?

Vanuit Duitsland praat verslaggever Matthijs Weststrate ons bij.

Hoe is het met de neus van Mbappé?

Daar zijn ze weer: geverfde gezichten

Het is inmiddels een terugkerende rubriek geworden in de EK-blogs: de fans met geverfde gezichten.

Vandaag spotten we wel een heel fraai kunstwerk: de vlag van Albanië is echt niet makkelijk om op een gezicht te krijgen, maar het is een anonieme kunstenaar toch uitstekend gelukt. Mooi werk!

  • ANP
    Albanese fan
  • Reuters
    Kroatische fan

Wie is de spits van Albanië?

Rey Manaj kwam in het duel met Italië pas na 77 minuten in het veld, maar mag vandaag vanaf het begin in de spits spelen bij Albanië. Tijd voor een nadere kennismaking.

Lang gold hij als 'eeuwig talent.' Manaj bracht zijn jeugd in Italië door en maakte daar op achttienjarige leeftijd de overstap naar topclub Internazionale. Na een aantal uitleenbeurten kwam hij bij FC Barcelona terecht, waar hij in het tweede elftal werd gestald en nooit doorbrak in het eerste.

Manaj is inmiddels 27 en beleefde afgelopen seizoen dan zijn echte doorbraak. Namens Sivasspor in de Turkse competitie was hij goed voor achttien goals, waarmee hij als derde eindigde op de topscorerslijst. Zijn specialiteit? Toch wel het kanonsschot dat hij in zijn rechterbeen heeft.

Manaj in actie tegen Italië

De opstelling van Albanië

Ook de Albanese opstelling is binnen. Twee wijzigingen ten opzichte van vorig duel: oud-Vitessespeler Armando Broja zit nu op de bank, net als Tauljant Sulejmanov.

Hun vervangers zijn Rey Manaj en Qazim Laçi. Wat kunnen zij laten zien vandaag?

De opstelling van Kroatië

De opstelling van Kroatië is bekend. Ajacied Josip Sutalo staat erin, terwijl Ajax-collega Borna Sosa samen met Feyenoorder Luka Ivanusec op de bank zit.

Verder een leuke verrassing in de basis van de Kroaten: de 35-jarige Ivan Perisic mag beginnen. De oud-speler van onder andere Bayern München, Internazionale en Tottenham Hotspur speelt sinds januari weer voor zijn jeugdliefde Hajduk Split. Ondanks dat hij wat heeft gekwakkeld met blessures, mocht hij toch mee naar het EK. En staat hij dus zelfs in de basis.

Is Mbappé er dan toch bij?

"Zonder risico's zijn er geen overwinningen", zegt Kylian Mbappé op Instagram. Betekent dit dat hij er toch bij is tegen Oranje vrijdag? We houden het nauwlettend in de gaten.

De Instagram-post van Mbappé

Yamal maakt huiswerk

Hij werd vorige week de jongste speler ooit op een EK-eindronde met zijn zestien jaar en 338 dagen: Lamine Yamal.

De buitenspeler van het Spaanse elftal en FC Barcelona heeft echter wel andere zaken aan zijn hoofd dan alleen dit EK, zo blijkt. Hij zit nog in de vierde klas van de middelbare school en heeft binnenkort examens. Dus zit hij tussen de trainingen en wedstrijden van de Spaanse ploeg door te studeren.

Geheimzinnig bericht van Frankrijk

Een foto van Kylian Mbappé op de grond met daarbij een emoji van een zandloper. Wat de Franse bond bedoelt met deze post op X? Zegt u het maar.

We lijken in ieder geval snel nieuws te kunnen verwachten.

Het Volksparkstadion loopt vol

Het Volksparkstadion in Hamburg is over iets meer dan anderhalf uur het decor van Kroatië - Albanië. Langzaam lopen de tribunes vol met supporters.

Van een vijandige sfeer is allerminst sprake. Gebroederlijk gaan fans van beide landen met elkaar op de foto voor het stadion, terwijl er ook volop muziek wordt gemaakt.

  • ANP
    Supporters van Kroatië en Albanië gaan op de foto
  • Reuters
    Kroatische fans

Oude bekende Anthony Taylor fluit Oranje

De UEFA heeft Anthony Taylor aangewezen als scheidsrechter voor het duel tussen Nederland en Frankrijk van aanstaande vrijdag. Het wordt voor de Engelsman zijn eerste wedstrijd op dit EK.

Toevallig genoeg floot Taylor al eens eerder een interland tussen Oranje en Frankrijk: in november 2018, toen Nederland met 2-0 won dankzij goals van Memphis Depay en Georgionio Wijnaldum. Een goed voorteken?

Taylor is een grote naam in de scheidsrechterswereld. Zo leidde hij vorig jaar de finale van de Europa League en floot hij dit jaar de halve finale in de Champions League tussen Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain.

Anthony Taylor

Alle ogen in Duitsland op 'timide magiër' Wirtz

Hij is net 21 jaar oud, maar al een van de spelmakers van de nationale ploeg van Duitsland. Na een droomseizoen met kampioen Bayer Leverkusen begint Florian Wirtz vanavond bij het EK met Duitsland tegen Hongarije aan de tweede groepswedstrijd.

Lees hier alles over het Duitse toptalent:

Ruim de helft van Oranje openlijk religieus: hoe komt dat?

Ruim de helft van Oranje openlijk religieus: hoe komt dat?

Saliba: 'Mbappé voelt zich beter'

William Saliba, verdediger van Frankrijk, heeft zich op de persconferentie vandaag kort uitgelaten over Kylian Mbappé.

"Ik heb hem vanochtend even gezien en toen voelde hij zich al wat beter dan gisteren. Hij was op weg naar wat nieuwe tests en dat is alles wat ik weet. Voor meer nieuws moet je bij de dokters zijn", zei Saliba.

Daarna ging hij ook nog even in op het feit dat Frankrijk een dag later speelde dan Oranje en dus 30 uur minder rust heeft. "Dat mag geen excuus zijn", vindt de Arsenal-verdediger. "De wedstrijd is over twee dagen en we zullen er klaar voor zijn."

Mbappé

Algoritmes: Nederland heeft 6 procent kans op Europese titel

De databureaus hebben hun 'supercomputers' aan het werk gezet nadat alle landen één wedstrijd hebben gespeeld op dit EK. Daaruit blijkt dat Nederland zo'n zes procent kans heeft op de Europese titel, waarmee het zesde staat op de lijst met kanshebbers.

Frankrijk is inmiddels de topfavoriet voor de eindzege volgens de geavanceerde algoritmes. Of dat terecht is, mogen de Fransen vrijdag laten zien tegen Oranje.

Weinig Britse schoten

Een opvallend feitje na de eerste speelronde op dit EK: Schotland (1) en Engeland (5) zijn de ploegen die het minst vaak schoten. Vooral in het geval van Engeland is dat verrassend, aangezien zij toch gelden als één van de favorieten voor de eindzege.

De buurlanden zullen wat meer van zichzelf willen laten zien in het restant van dit EK. Voor Schotland komt die kans vanavond al, wanneer ze tegen Zwitserland spelen.

Fransen in debat: wie moet er in de spits tegen Oranje?

De kans dat Kylian Mbappé vrijdag in actie komt tegen Oranje lijkt klein. De Franse steraanvaller brak maandag zijn neus en zal volgens onbevestigde berichten in Franse media ontbreken tegen het Nederlands elftal.

Dat is voor L'Équipe aanleiding om alvast het debat te openen. Wie moet er in de spits spelen? Volgens de krant zal het gaan tussen Olivier Giroud (topscorer aller tijden van Frankrijk met 57 goals), Marcus Thuram en Randall Kolo Muani. Dat zijn allemaal geen slechte spelers, dus de Nederlandse defensie mag zijn borst hoe dan ook nat maken.

Verjaardagendag

Er worden vandaag een boel kaarsjes uitgeblazen in Duitsland, want er zijn verschillende spelers jarig. Portugees Nuno Mendes (22), Georgiër Giorgi Kochorasjvili (24) en Italiaan Lorenzo Pellegrini (28) zijn vandaag allemaal een jaartje ouder geworden, net als de Kroaat Andrej Kramaric (33).

Kramaric gaan we vandaag ook in actie zien, want om 15.00 uur neemt hij het met Kroatië op tegen Albanië. Veel succes en čestitamo, Andrej!

Andrej Kramaric

Portugese ontsnapping

De samenvatting van Turkije - Georgië had u in dit blog al gezien. Maar ook de andere wedstrijd van gisteren was een mooie: Portugal won in extremis van een defensief Tsjechië.

Oud-Ajacied Francisco Conceição kreeg het publiek op de banken met zijn winnende treffer. Kijk de wedstrijd hier nog eens rustig terug in samenvatting:

Bekijk de samenvatting van Portugal - Tsjechië

Goed nieuws voor Engelsen: normaal bier mag weer

De Engelse krant The Sun opent de voorpagina vandaag met groot nieuws. De Engelse fans mogen bij hun volgende groepswedstrijd, morgen in Frankfurt tegen Denemarken, weer gewoon bier drinken.

Bij de eerste groepswedstrijd in Gelsenkirchen werd het alcoholgebruik van de beruchte Britten nog aan banden gelegd. Ze mochten slechts twee drankjes per keer halen, met een alcoholpercentage van maximaal 2,5 procent. Morgenavond is dat anders: dan mag er gewoon Bitburger (4,8 procent) worden besteld. Laten we hopen dat de Engelsen genieten, maar drinken met mate.

Cheers, mates!

Engelse fan met bier

De dag van gisteren: wereldgoals bij Turkije - Georgië

Het was gisteren genieten geblazen, zeker bij Turkije - Georgië. De mooie goals vlogen je daar om de oren. Heb je ze gemist, of wil je ze gewoon nog eens zien? Bekijk dan de samenvatting hieronder:

Bekijk de samenvatting van Turkije - Georgië

Het EK bij de NOS

De drie EK-wedstrijden van vandaag zijn te volgen via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app en zijn te beluisteren op NPO Radio 1.

In het praatprogramma Studio Fußball volgt presentator Sjoerd van Ramshorst het EK dagelijks op de voet. Studio Fußball begint vandaag om 20.15 uur met analisten Rafael van der Vaart en Youri Mulder en presentator Ruben Nicolai als gasten.

Via een liveblog blijf je via de NOS-app en op NOS.nl de hele dag op de hoogte van al het EK-nieuws. Beluister ook onze dagelijkse NOS voetbalpodcast.

Guten morgen!

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt: de landen op het EK 2024 beginnen vandaag alweer aan hun tweede groepsduels.

Vanaf 15.00 uur gaan we onder meer kijken naar Kroatië, dat jaagt op eerherstel tegen Albanië, en gastland Duitsland. Verder houden we u hier op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Oranje. Veel leesplezier!

Het programma van het EK op 19 juni