NOS VoetbalAangepast

Koeman gaat vervanger De Jong oproepen • Timber wordt niet gevraagd: 'niet fit genoeg'

In dit blog lees je alles over de uitzwaaiwedstrijd van Oranje tegen IJsland en het afhaken van Frenkie de Jong voor het EK in Duitsland.

Bij updates een bericht op je smartphone ontvangen? Tik dan op het belletje.

liveblog gesloten

We sluiten hem af!

We sluiten dit liveblog af voor vandaag. Nederland won dus met 4-0 van IJsland. Dat is heel positief, maar de teleurstelling overheerst na afloop in het Nederlandse kamp nu Frenkie de Jong is afgehaakt voor het EK.

Morgen zijn we weer terug met een nieuw EK-blog. We hopen je dan terug te zien!

Nu kun je nog even genieten van de samenvatting van de wedstrijd van vanavond.

Tot de volgende!

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-IJsland (4-0)

Memphis: 'Frenkie brengt extra rust in ons spel, dat ga je missen'

Memphis Depay baalt enorm van het afhaken van De Jong. "Het is pijnlijk voor het team, voor de trainer en voor Frenkie zelf. Hij heeft hard gewerkt om het te halen en heeft zelfs meegetraind, dan verwacht je dit niet. Dit komt heel hard bij hem aan. Ook bij mij trouwens. Maar hij heeft nog een lange carrière te gaan en hij moet verstandige keuzes maken."

Zonde vindt de aanvalsleider het wel. "Wij hebben nu al een jaar niet samengespeeld bij Oranje. Daarnaast brengt Frenkie extra rust in het spel en geeft hij extra kwaliteit in ons aanvalsspel. Dat ga je echt missen."

Zelf wordt de aanvaller steeds fitter, zo liet hij maandag ook weer zien tegen IJsland. "Ik kwam hier al fit met minuten in de benen en deed er nog wat arbeid naast. Dat heeft zich duidelijk uitbetaald en deze wedstrijden helpen dan ook."

Fitte Memphis: 'Kwam hard aan dat Frenkie niet meegaat'

Veerman ruikt zijn kans, nu De Jong afvalt

Nu Frenkie de Jong er niet bij is tijdens het EK in Duitsland ruikt Joey Veerman zijn kans. Hij was met passjes aan het strooien in de met 4-0 gewonnen uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland. Vooral Dumfries wist hij goed te vinden. "We hebben afgesproken dat hij gaat lopen als ik de bal heb. Ik hoop dat het op het EK mooie abc'tjes worden."

Hij droeg bij aan weer wat meer optimisme richting het EK. "Ik hoop dat de oranjekoorts verder is aangewakkerd. In Volendam is alles al oranje, haha."

Of Veerman nu ook gaat spelen op het EK is de vraag. "Dat weet ik niet, maar het zou natuurlijk heel mooi zijn".

Nu De Jong afhaakt, ruikt Veerman zijn kans: 'Zou heel mooi zijn als ik mag spelen'

Overtuigende zege geeft Koeman vertrouwen

De 4-0 overwinning van het Nederlands elftal geeft bondscoach Ronald Koeman wel vertrouwen. "Ik heb heel veel goede dingen gezien. Na de openingstreffer zijn we iets in gaan zakken, dat moet ook want Frankrijk is daar zelfs wereldkampioen mee geworden. En dan zie je ook dat we heel veel wapens voorin hebben. Het is dan jammer dat de goal van Memphis wordt afgekeurd."

Koeman zeer tevreden over Oranje: 'Heel veel goede dingen gezien, geeft vertrouwen'

Koeman gaat vervanger oproepen, maar geen Timber

Bondscoach Ronald Koeman gaat een vervanger oproepen voor Frenkie de Jong, dat verklapte hij na afloop. Hij wil nog niet vertellen wie dat is, maar gaf al wel prijs dat het niet Quinten Timber gaat worden. De middenvelder is nog niet fit genoeg om mee te gaan.

Koeman over thuislaten De Jong: 'Als hij niet fit is, heeft het geen zin'

Simons zegt dat eerste doelpunt in Oranje geen thema was: 'Wil gewoon lekker spelen'

Veertien wedstrijden was Xavi Simons er naar op zoek: zijn eerste doelpunt in Oranje. Maandagavond was het eindelijk zover, tegen IJsland. Maar volgens de kleine aanvaller hikte hij nooit echt tegen dat doelpunt aan. "Dat was meer voor jullie een thema. Ik wil gewoon lekker spelen."

"Maar ik ben wel trots op mezelf. Het is bijzonder om te scoren voor je eigen land en je droom waar te maken."

Simons was niet bezig met eerste goal Oranje: 'Wil gewoon lekker spelen'

Van der Vaart en Van Hooijdonk leven mee met De Jong

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk leven mee met Frenkie de Jong, die niet meekan naar het EK-voetbal.

"Het is voor hem heel erg sneu", zegt Van der Vaart. Van Hooijdonk vindt het moment van beslissen wel wat vreemd. "Het is nog lang tot de eerste wedstrijd op het EK."

Frenkie de Jong mist EK: 'Het is wel vroeg om te beslissen'

Van Dijk leeft mee met afhaker Koopmeiners

Virgil van Dijk vertelde na afloop van de uitzwaaiwedstrijd nog niks over het afhaken van Frenkie de Jong, maar de aanvoerder ging wel in op de blessure van Teun Koopmeiners. De middenvelder kon daardoor de wedstrijd tegen IJsland niet meedoen. Het is nog maar de vraag of Koopmeiners het EK kan halen.

Van Dijk: 'Lekker gevoel' over wedstrijd, leeft mee met afgehaakte Koopmeiners

Frenkie de Jong mist het EK

Frenkie de Jong mist het EK-voetbal, zo meldt de KNVB. De middenvelder heeft te veel last van zijn enkelblessure.

"Hoewel aanvankelijk de hoop bestond dat hij gedurende de groepsfase van het EK speelklaar zou zijn, wees een gepland onderzoek gisteren en vandaag uit dat de enkel nog onvoldoende belastbaar is", meldt de voetbalbond in een persbericht.

"Omdat zijn herstel daardoor meer tijd in beslag zal nemen is in overleg besloten dat Frenkie de Jong het EK niet zal spelen."

Koeman gaat op een later moment bepalen of hij een vervanger aan de selectie gaat toevoegen.

Frenkie de Jong

POL-TUR | Polen wint alsnog

De Polen kunnen toch nog juichen. In de absolute slotfase wint Polen door een doelpunt van Nicola Zalewski.

Zo wint zowel Nederland als Polen de uitzwaaiwedstrijd. Zondag staan ze tegenover elkaar in Hamburg.

NED-IJS | 90+4' Afgelopen! Nederland overtuigt weer

Klaar! Het is weer een prachtige avond voor Oranje. Nederland legt IJsland met 4-0 over de knie en reist met een goed gevoel af naar Duitsland. Bart Verbruggen is daarmee de eerste doelman ooit die vijf keer de nul hield in zijn eerste zeven interlands.

Bekijk hier de goal van Weghorst:

Invaller Weghorst schiet Oranje alsnog op 4-0, assist Malen

NED-IJS | 90+3' GOAL! Weghorst maakt de 4-0

GOAL! In de slotfase maakt Nederland ook nog de 4-0. Veerman heeft een goede bal op Malen in huis die de bal panklaar legt voor Wout Weghorst, die keurig afrondt.

Slechts vier spelers Pierre van Hooijdonk (10), Klaas Jan Huntelaar (8), Memphis Depay (6) en Ruud van Nistelrooij (6) maakten meer doelpunten voor het Nederlands Elftal als invaller dan Wout Weghorst (5, net als 4 anderen); sinds de start van het vorige WK maakte Weghorst meer interlandgoals dan iedere andere Nederlander (7, waarvan 5 als invaller).

Weghorst maakt de 4-0

NED-IJS | 90+1' Er komen vier minuten bij

Er komen nog vier minuten bij en daarna zit deze uitzwaaiwedstrijd erop. Nederland heeft het publiek zeer vermaakt.

NED-IJS | 87' Het doelpunt van Malen!

Het doelpunt van Malen gemist? Of wil je hem nog eens terugkijken? Dat kan hieronder:

Malen zet Oranje met schuiver op 3-0 tegen IJsland na dieptepass Depay

POL-TUR | Daar is de gelijkmaker

Het zit Polen niet mee vandaag. Na de twee blessures valt ook nog eens de gelijkmaker van Turkije. Baris Yilmaz maakt een kwartier voor tijd de 1-1.

NED-IJS | 82' Toch niet!

Toch niet. Het doelpunt van Memphis gaat niet door. Joey Veerman heeft hands gemaakt in aanloop naar het doelpunt en de VAR grijpt in. De Memphis-meter blijft dus vandaag op 45 staan, want meteen na de beslissing wordt de aanvaller vervangen door Wout Weghorst.

NED-IJS | 82' GOAL! En daar is ook de 4-0!

GOAL! Het gaat nu hard hoor. Weer is het Frimpong die belangrijk is bij een doelpunt van Memphis. Wijnaldum stuurt de rechtsbuiten diep en die heeft een uitstekende voorzet in huis op de spits, die van dichtbij de 4-0 binnentikt.

Oranje maakt er een feestje van in de uitzwaaiwedstrijd.

Memphis maakt de 4-0

NED-IJS | 79' GOAL! Daar is de 3-0

GOAL! Nederland nam na de 2-0 wat gas terug, maar maakt nu alsnog de derde treffer. Memphis heeft een prachtige bal in huis op invaller Donyell Malen die met zijn snelheid ontsnapt aan alle verdedigers. De aanvaller van Dortmund plaatst de bal keurig in de hoek.

Tussenstand NED-IJS: 3-0

Malen schiet Oranje op 3-0

NED-IJS | 75' Frimpong krijgt nog wat minuten

Daar zijn de volgende wissels van Oranje. Donyell Malen, Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong komen erbij. Laatstgenoemde krijgt na zijn goede optreden tegen Canada dus nu iets minder lang om te overtuigen.

Voor Dumfries, Simons en Gakpo zit de wedstrijd erop.

NED-IJS | 73' IJsland zet aan

Nu is het IJsland dat even aanzet. Het is Sigurdsson die een vrije trap maar net naast het doel van Verbruggen kopt. De tegentreffer valt nog niet, maar Oranje is na de 2-0 niet meer zo scherp als het daarvoor was.

Tussenstand NED-IJS: 2-0

NED-IJS | 71' De paal!

En daar is IJsland dan ineens weer. Stefan Thórdarson probeert het eens met een schot van afstand en daar verrast hij bijna Verbruggen mee. De doelman van Oranje ziet de bal op de paal belanden, daar ontsnapt Nederland aan een tegentreffer.

Verbruggen ontsnapt aan een tegentreffer

NED-IJS | 69' Valdimarsson sneller dan Gakpo

Oei! Daar was Gakpo weer dicht bij een doelpunt, maar weer is het de IJslandse doelman die sneller is dan de IJslandse aanvaller.

Zo blijft het nog even bij 2-0.

NED-IJS | 65' De eerste wissels aan Nederlandse zijde

Daar komen de eerste wissels aan Nederlandse zijde. Na iets meer dan een uur spelen komen Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven erbij. Jerdy Schouten en Nathan Aké verlaten het veld.

NED-IJS | 57' Bekijk hier het doelpunt van Van Dijk

Het doelpunt van Van Dijk gemist? Of wil je hem nog eens terugkijken? Dat kan hieronder:

Van Dijk kopt veel sterker Oranje van dichtbij op 2-0 tegen IJsland

NED-IJS | 49' GOAL! Van Dijk maakt de 2-0

GOAL! Daar is dan de 2-0. Weer is het Virgil van Dijk. Net als tegen Canada is hij belangrijk bij een hoekschop. Aké kopt een bal terug op het hoofd van de aanvoerder, die de marge voor Oranje nu op twee doelpunten zet.

Iedereen in De Kuip mag zeer tevreden zijn met wat het Nederlands elftal laat zien vandaag.

Van Dijk kopt de 2-0 binnen

NED-IJS | 47' Meteen een grote kans

Wat een kans voor Oranje meteen! Het is buitenspel, maar de aanval is mooi genoeg om even te benoemen. Reijnders weet Memphis te bereiken en de spits weet in één beweging Gakpo vrij te spelen. De buitenspeler mag alleen op doelman Valdimarsson af, maar schiet dan op zijn bovenlichaam.

Een goal had niet geteld, maar Oranje moet deze kansen wel gaan afmaken.

NED-IJS | 46' De tweede helft is begonnen

De tweede helft is begonnen. Gaan we meerdere treffers van Oranje zien?

Verzin het onderschrift, wat beeldt Simons hier uit?

Heb je zin om even in actie te komen? Bedenk dan even het onderschrift bij deze foto. Want wat beeldt Xavi Simons eigenlijk uit na zijn treffer?

Xavi Simons viert zijn treffer op een bijzondere manier

Wat ging er nou mis bij Sadilek?

We wisten natuurlijk al dat FC Twente-middenvelder Michal Sadilek het EK zou moeten missen. Dat kwam door een 'fietsongeluk' meldde de Tsjechische bond eerder. Maar nu lijkt dat verhaal toch wel net even wat anders te liggen. De FC Twente-middenvelder liep zijn verwonding aan het been op door een afdaling met een driewieler.

Samen met ploeggenoten Ladislav Krejcí en David Jurásek was Sadílek op een vrije dag de bergen in het Oostenrijkse Schladming ingetrokken om met een driewieler af te dalen. De voetballer reed op de bij toeristen populaire afdaling met de kart door een kuil en crashte, waarna een ambulance moest worden gebeld.

De bond bevestigde het verhaal en toelichting. "Het was een fout om geen volledige informatie te verstrekken. Daarvoor verontschuldigt de bond zich bij de media en ook bij de sportliefhebbers", aldus de bond.

Ondertussen bij Polen...twee spitsen vallen uit

Waar het bij Oranje crescendo gaat vooralsnog, zijn er bij Polen wel wat tegenvallers. Twee aanvallers hebben het veld in de wedstrijd tegen Turkije al geblesseerd moeten verlaten. Doelpuntenmaker Swiderski landde verkeerd bij het juichen na de gemaakte openingstreffer en superster Robert Lewandowski moest met een bovenbeenblessure de strijd staken. De ernst is nog niet bekend.

Overigens zijn ze er in Polen wel zeker van dat ze Oranje gaan verslaan komende zondag, zo blijkt wel uit deze reportage.

Ondertussen bij de Polen: een kijkje bij de eerste EK-tegenstander van Oranje

Wat een schattig moment!

Nog even terug naar voor de aftrap. Maar wat een schattig moment hebben we daar gezien. Tijdens het volkslied heeft Cody Gakpo zijn jasje uitgedaan om dat aan een bibberend kind te geven dat mee het veld op mocht. Daar scoort de voormalig PSV'er punten mee.

NED-IJS | 45' Rust!

Rust! Nederland was overduidelijk de betere ploeg in Rotterdam en het voetbal ziet er gewoon goed uit. Er valt weinig te klagen voor bondscoach Ronald Koeman.

Al zou hij een tweede treffer waarschijnlijk nog wel fijn vinden.

Depay was enkele keren gevaarlijk voor Oranje

NED-IJS | 41' Nu even opletten

Nu was het IJsland dat even gevaarlijk werd. Jón Dagur Porsteinsson legt de bal hard voor, maar daar loopt net geen IJslander tegen de bal aan. Nathan Aké werkt op tijd weg. Toch was dat een klein schrikmomentje.

Zo wordt wel duidelijk dat Oranje er nog niet is in dit duel.

NED-IJS | 39' Memphis krijgt hem er nog niet in

Daar waren weer twee mogelijkheden voor Memphis. eerst wordt de aanvaller diep gestuurd en stuit de spits met zijn inzet in de korte hoek op de IJslandse keeper, daarna krijgt hij de bal nog een keer aangespeeld en schiet de man van 45 doelpunten in Oranje via een IJslands been over.

Hij krijgt de kansen, maar weet het net nog niet te vinden. Wie weet lukt dat in de tweede helft wel.

Memphis Depay in actie

NED-IJS | 36' Nu een kans voor Gakpo

Nederland neemt nog altijd geen gas terug in dit duel. Hoofdrolspelers zijn vooralsnog Veerman, Dumfries, Depay en Simons.

Maar nu is het Cody Gakpo die het eens probeert. Na een snelle aanval krijgt de flankspeler de ruimte om uit te halen, maar zijn schot komt uiteindelijk in het zijnet terecht.

Tussenstand NED-IJS: 1-0

NED-IJS | 29' Bekijk hier het doelpunt van Simons

Heb je het doelpunt van Simons gemist, of wil je hem graag nog een keer zien? Dat kan hieronder.

In zijn veertiende interland maakt de aanvaller eindelijk zijn eerste treffer, hij was er al 24 doelpogingen lang naar op zoek.

Simons tikt fraaie 1-0 binnen tegen IJsland in EK-uitzwaaiwedstrijd

NED-IJS | 26' Weer een kans voor Nederland

De storm van Oranje is nog niet gaan liggen. Nu is het Gakpo met een goede loopactie die geheel vrij komt te staan in het IJslandse strafschopgebied. De oud-PSV'er legt de bal voor op Memphis, maar die krijgt de bal er net niet in.

Het blijft dus nog even bij 1-0.

NED-IJS | 22' GOAL! Daar is hij eindelijk voor Simons!

GOAL! Hij heeft er zolang op moeten wachten, maar daar is hij toch eindelijk voor Xavi Simons. Veerman legt de bal perfect op het hoofd van Dumfries, die nu wel een goede kopbal in huis heeft. De bal belandt voor de voeten van Simons die het doelpunt terecht viert met het publiek.

De voorsprong is er nu dan toch echt. Simons zal hier heel erg gelukkig mee zijn.

Xavi Simons juicht na de 1-0

NED-IJS | 20' Weer een kans voor Oranje

Dat was een lekker goal geweest zeg. Dumfries legt de bal voor, maar die wordt heel slecht weggewerkt door de IJslandse doelman. Memphis is er als de kippen bij en probeert een omhaal, maar die bal gaat maar net naast. Het is wachten op de openingstreffer, zo lijkt het.

IJsland heeft weinig in te brengen in de eerste twintig minuten.

NED-IJS | 15' Eerste echte gevaar!

En daar is het eerste echte gevaar. Memphis Depay krijgt de bal voor zijn voeten, kruipt naar binnen en haalt uit. Zijn schot wordt door Hakon Valdimarsson uit het doel geramd.

Oranje is duidelijk de betere ploeg in de openingsfase van dit duel.

Memphis Depay in actie tegen IJsland

POL-TUR | 12' GOAL! Polen op voorsprong tegen Turkije

Polen, de EK-tegenstander van Oranje, komt op voorsprong in de oefenwedstrijd tegen Turkije. Na 12 minuten spelen is het Karol Swiderski die de openingstreffer maakt.

NED-IJS | 11' Dumfries is niet zo fijnbesnaard met het hoofd

Denzel Dumfries blijkt met het hoofd niet zo succesvol te zijn als met de voeten. Eerst probeert hij een voorzet terug te koppen, maar dat gaat mis. De bal belandt in de handen van de IJslandse doelman. Daarna geeft Gakpo een voorzet op het hoofd van de rechtsback en dan gaat de bal hoog over.

De aanvallende drang is er in ieder geval bij Oranje.

NED-IJS | 6' Het eerste gevaar van Oranje

Het eerste gevaar van Oranje is daar. Een vrije trap van Memphis belandt in de muur, maar wanneer de bal terugkomt schiet Joey Veerman op doel. De middenvelder mikt alleen net te hoog en mist het doel op een paar haren na.

Het stadion kon dus heel even opveren, maar het is nog altijd 0-0.

Memphis Depay

NED-IJS | 1' We zijn begonnen!

Het Wilhelmus heeft geklonken (gezongen door Flemming), net zoals het eerste fluitsignaal. Dat betekent dat Nederland-IJsland is begonnen. Wat zit er in het vat tijdens deze uitzwaaiwedstrijd? We gaan het zien!

De eerste EK-tegenstander van Oranje, Polen, komt vanavond ook in actie. Polen speelt thuis tegen Turkije. We zullen jullie zijdelings ook van de tussenstand in die wedstrijd op de hoogte houden.

De poncho's kunnen terug in de tas

De poncho's kunnen weer in de tas, het is inmiddels droog in De Kuip. Daarnaast hebben Armin van Buren en Chef'Special zojuist het publiek opgewarmd. Over een minuut of vijf kan het publiek dus rustig gaan genieten van deze uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland.

Het publiek in De Kuip

Speelt Koopmeiners wel of niet?

Teun Koopmeiners gaat niet spelen. Dat lijkt ook verstandig met het oog op het EK. Daardoor zal Jerdy Schouten in de ploeg komen en zal Tijjani Reijnders iets meer naar voren schuiven in het elftal.

Dat betekent dat Schouten en Veerman, net als bij PSV, samen zullen spelen achter Reijnders.

Koopmeiners raakt in warming-up geblesseerd

De warming-up in volle gang, Koopmeiners grijpt naar de lies

De warming up is in volle gang. Over een kleine twintig minuten beginnen we aan Nederland-IJsland.

In die warming-up grijpt Koopmeiners naar de lies. Het is nog afwachten of hij zo aan de aftrap verschijnt. Jerdy Schouten is ondertussen ook gaan warmlopen.

  • Pro Shots
    Bart Verbruggen
  • Pro Shots
    Van Dijk in actie tijdens de warming-up
  • NOS
    Koopmeiners grijpt naar de lies

Koeman is er op één of twee posities nog niet helemaal uit

Bondscoach Ronald Koeman bevestigt dat het elftal wat vandaag op het veld staat voor het grootste gedeelte het elftal is dat volgende week tegen Polen in actie gaat komen tijdens het EK in Duitsland. Maar dat betekent niet dat de basis van vanavond ook de basis van volgende week is. "Ik ben er op één of twee posities nog niet helemaal uit voor mezelf."

Koeman: 'Nog een of twee posities waarover ik voor mezelf geen duidelijkheid heb'

Record voor Verbruggen vanavond?

Voor Bart Verbruggen staat er een leuk record op het spel vanavond. De 21-jarige keeper heeft in zijn eerste zes interlands voor Oranje vier keer de nul gehouden. Dat deden alleen Jan van Beveren en Edwin van der Sar hem voor, niet de minste namen.

Als Verbruggen vanavond weer geen tegentreffer om de oren krijgt, is hij de eerste keeper ooit met vijf 'clean sheets' in zijn eerste zeven interlands voor het Nederlands elftal.

Bart Verbruggen

Uitzwaaiwedstrijd, dat wordt een overwinning (zeggen de cijfers)

De uitzwaaiwedstrijd van Oranje richting een eindtoernooi is meestal een succesvolle, zo blijkt uit de cijfers. Bij elk van de laatste zes eindrondes won het Nederlands elftal de uitzwaaiwedstrijd. Sterker nog, alleen tegen Hongarije in 2010, hield de ploeg niet de nul.

Het resultaat voor vanavond lijkt dus eigenlijk al wel vast te liggen. We moeten dan alleen nog zien hoeveel doelpunten er gemaakt gaan worden.

Nederland-Hongarije in 2010

De voorbeschouwing op Nederland-IJsland begint nu

De Kuip maakt zich langzamerhand op voor de uitzwaaiwedstrijd. Over een kleine 45 minuten is de aftrap tegen IJsland. De voorbeschouwing op die wedstrijd is vanaf nu te zien op NPO 3.

De Kuip maakt zich op voor de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland

Toch een witte haarband?

Wordt het vandaag dan toch een witte haarband voor Memphis Depay? De aanvaller stapt net de bus uit met de witte band, die hij ook tegen Canada droeg. Je kunt er van zeggen en vinden wat je wil, maar hij heeft toch wel wat bewerkstelligd. De eerste fans met haarband zijn al gesignaleerd bij De Kuip.

Witte haarband bij de supporters

En dit is de opstelling van IJsland

En dit is de opstelling van IJsland. De ploeg die de vorige oefenwedstrijd nog won van Engeland.

In de opstelling zien we de naam van Jóhann Berg Gudmundsson. De 33- jarige IJslander speelde tussen 2009 en 2014 voor AZ. Ook oud-Excelsior-speler Mikael Anderson staat in de basis. Alfons Sampsted, de rechtsback van FC Twente, zit op de bank.

Kom jij kijken bij Studio Fußball? Meld je nu aan!

Psst, wil jij het EK nou in volle glorie meebeleven? Meld je dan nu aan voor Studio Fußball. Ons dagelijkse programma tijdens het EK voetbal in Duitsland. En weet je wat? Als jij je nu aanmeldt om erbij te zijn in Baarn, zit je er helemaal gratis bij!

Vanaf 14 juni ben jij welkom bij het programma Studio Fussball, meld je nu aan

Daar is de opstelling van Oranje!

Daar is de opstelling van Oranje dan. Geen verrassingen eigenlijk. Bondscoach Ronald Koeman had min of meer de opstelling al verklapt.

Van de 11 basisspelers die speelden tegen Canada, spelen er maar twee mee tegen IJsland: Memphis Depay en Bart Verbruggen.

De opstelling van Oranje tegen IJsland

Tom Heaton gaat met Engeland mee naar Duitsland

De 38-jarige keeper Tom Heaton gaat met Engeland mee naar het EK, dat laat de keeper op X weten. Heaton is derde keeper bij Manchester United, maar is toch aan de selectie toegevoegd. Niet omdat er blessures zijn, maar waarschijnlijk om als extra 'trainingskeeper' te fungeren.

Minuten gaat Heaton waarschijnlijk niet maken. Bondscoach Gareth Southgate heeft Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal) en Dean Henderson (Crystal Palace) al eerder opgeroepen.

Hoe zit het met de oranjekoorts?

Daar kan onze verslaggever Jeroen Stekelenburg je alles over vertellen. Hij is in De Kuip vanavond, waar hij de oranjekoorts overigens nog niet echt voelt.

'Oranje-koorts stijgt, maar nog niet zichtbaar in natte Kuip'

Drie keer op rij verliezen van IJsland? Dat zou bijzonder zijn

Nederland de laatste twee interlands tegen IJsland, nadat het negen van de eerste tien duels met de IJslanders won. Mocht Nederland vanavond weer verliezen, dan schaart IJsland zich in een bijzonder rijtje.

Alleen tegen Frankrijk (5), Portugal (3) en Tsjechië (3) werd deze eeuw minstens drie keer op rij verloren.

Nederland verloor in oktober 2023 nog van Frankrijk

Belgische EK-keeper na toernooi naar Saudi-Arabië

Koen Casteels, tijdens het komende EK de doelman van België, vervolgt zijn loopbaan in Saudi-Arabië. Hij tekende tot medio 2027 bij het naar het hoogste niveau gepromoveerde Al-Qadsiah.

De 31-jarige doelman komt transfervrij over van het Duitse VfL Wolfsburg. Hij speelde daar sinds begin 2015. Op het EK voetbal is Casteels eerste keus onder de lat bij België. Hij won de concurrentiestrijd van Matz Sels en Thomas Kaminski. Real-doelman Thibaut Courtois was lang geblesseerd en is niet opgeroepen.

België speelt zijn eerste wedstrijd op het EK op 17 juni tegen Slowakije. Daarna staan groepsduels met Roemenië en Oekraïne op het programma.

Koen Casteels

Geen Palestijnse vlaggen welkom in fanzone Berlijn

De Palestijnse vlag wordt een verboden item bij de fanzones in Berlijn, of dat in andere steden ook het geval is, is nog niet duidelijk.

De organisatie van het fanplein in Berlijn meldt dat er alleen vlaggen van de deelnemende landen zijn toegestaan. Er wordt gezegd dat de fanzones niet de plek zijn voor demonstraties van welke aard dan ook.

Berlijn krijgt fanzones bij de Brandenburger Tor en de Reichstag. De zone voor de Reichstag, het parlementsgebouw, is de kleinste van de twee. Hier worden alle wedstrijden van het kampioenschap getoond. Op de schermen in de grotere zone worden onder meer de wedstrijden van Duitsland uitgezonden en alle groepswedstrijden die in Berlijn worden gespeeld.

Het Nederlandse elftal speelt de derde groepswedstrijd tegen Oostenrijk op 25 juni in het Olympiastadion in Berlijn.

'Koeman kan verrassen met Oranje'

Waar Louis van Gaal in aanloop naar het WK in Qatar riep dat hij wereldkampioen wilde worden, tempert bondscoach Ronald Koeman nu de verwachtingen. Samen met aanvoerder Virgil van Dijk pleit hij vooral voor realisme.

In het buitenland snappen ze dat wel. Afgelopen dagen peilde de NOS de stemming bij tien gerenommeerde voetbaljournalisten uit verschillende Europese landen. Hun verwachtingen rond Oranje zijn laag, al achten ze Koeman in staat te verrassen.

Waarom? Dat lees je in dit artikel hieronder:

De live-voorbeschouwing begint nu!

Kijk je mee? En blijf je vragen stellen, we proberen ze allemaal te beantwoorden!

Nederland oefende nog nooit tegen IJsland

Nederland oefende nog nooit tegen IJsland. Maar dat betekent niet dat het een onbekende tegenstander is voor Oranje. De landen nemen het vandaag voor de dertiende keer tegen elkaar op. Hiervoor speelden ze dus twaalf keer tegen elkaar: 6 WK-kwalificatieduels en 6 EK-kwalificatieduels.

Het duel dat nog het meest in het geheugen ligt is uiteraard de laatste editie, toen Oranje het in de EK-kwalificatie in 2015 opnam tegen IJsland. Die wedstrijd ging in eigen huis met 1-0 verloren en Oranje liep uiteindelijk het EK in Frankrijk mis.

Dat laatste lukt niet meer, maar revanche nemen zou toch wel fijn zijn.

Nederland verliest in 2015 van IJsland

Komt die blauwe haarband er echt?

Het was geen geintje. Memphis betrad vandaag het hotel van Oranje met een blauwe haarband, zo bracht De Telegraaf vandaag. Zou hij die vanavond ook omdoen in de wedstrijd tegen IJsland?

Welke kleuren zal de spits van Oranje nog meer in de kast hebben liggen?

Stuur je vragen in voor onze voorbeschouwing!

Wat wil jij nog weten over Oranje? Bijvoorbeeld of Memphis Depay vanavond met een blauwe haarband gaat spelen? Of vraag jij je af of Jeremie Frimpong nog kans maakt op een basisplaats op het EK? Stel deze vragen dan gerust. Gert van 't Hof (presentator) en Jeroen Elshoff (commentator) gaan ze allemaal beantwoorden.

Wil jij een vraag stellen? Dat kan vooraf, via onze Instagram-stories, maar natuurlijk ook tijdens de voorbeschouwing. Dan kan dat op YouTube.

Op naar Nederland-IJsland!

Zo, vanaf nu gaat onze blik op Nederland-IJsland. De oefenwedstrijd van vanavond. Nederland speelde vorige week tegen Canada en won overtuigend met 4-0. Kan daar vandaag een goed gevolg aan gegeven worden en wordt de oranjekoorts nog iets verder aangewakkerd tegen IJsland?

De wedstrijd begint om 20.45 uur in De Kuip. Die vandaag, in tegenstelling tot afgelopen donderdag, wel is uitverkocht.

Memphis met haarband

Schotse sterspeler Robertson verlaat training met blessure

Andy Robertson heeft aan de eerste groepstraining op Duitse bodem een blessure overgehouden. De 30-jarige aanvoerder van het Schotse elftal verliet de sessie uit voorzorg voortijdig. Dat geldt ook voor spits Lawrence Shankland.

Volgens assistent-coach John Carver is er geen reden tot zorg. Hij zegt dat beide spelers fit zullen zijn voor het eerste duel. "Het komt goed, maar in dit stadium zijn we extra voorzichtig."

Schotland opent het EK vrijdagavond (21.00 uur) met de groepswedstrijd tegen Duitsland. De Schotten komen in poule A ook nog Hongarije en Zwitserland tegen.

Andy Robertson bij aankomst in Duitsland

Kan IJsland de magie terugvinden?

Na een jarenlange sportieve dip lijkt het voetbalelftal van IJsland zich langzaam maar zeker te herpakken. De ploeg plaatste zich niet voor het aankomende EK, maar verraste dit weekend door titelfavoriet Engeland in een oefenduel met 0-1 te verslaan.

Sowieso oogde de ploeg sinds tijden niet meer zo stabiel. Vanavond is het team de tegenstander van Oranje. Het oefenduel, dat wordt gespeeld in De Kuip, begint om 20.45 uur. Jaren terug publiceerden we dit artikel over de sportieve dip van het land. Kan IJsland de magie van toen terugvinden?

Füllkrug stelt Duitse fans gerust

Niclas Füllkrug leek in de oefenwedstrijd van Duitsland tegen Griekenland (2-1) last van zijn knie te hebben. Maar de spits stelt de Duitse fans gerust.

"Met mij gaat het goed, ik weet niet waar het vandaan komt", aldus de aanvaller van Borussia Dortmund. "Op 31-jarige leeftijd heb je altijd wel ergens last van. Maar voor mij hoef je niet bang te zijn met het oog op de openingswedstrijd tegen Schotland van vrijdag."

Naar verwachting is Füllkrug pinchhitter bij de Duitsers, achter eerste keus Kai Havertz.

Niclas Füllkrug na het oefenduel met Griekenland

EK-deelname Meunier onzeker

De Belgische verdediger Thomas Meunier reist woensdag niet met België mee naar Duitsland. De 32-jarige rechtsback liep zaterdag een dijbeenblessure op tijdens de gewonnen oefenwedstrijd tegen Luxemburg (3-0).

De komende dagen moeten medische testen uitwijzen of Meunier in actie kan komen op het EK. Als uit de onderzoeken blijkt dat hij het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan, dan kan bondscoach Domenico Tedesco een vervanger aanwijzen. Dat moet dan wel voor de eerste wedstrijd gebeuren. Maandag speelt België tegen Slowakije.

"Het ziet er niet goed uit. De belangrijkste conclusie na deze wedstrijd is dat we Meunier hebben verloren", aldus de bondscoach na afloop van het oefenduel.

Thomas Meunier loopt een dijbeenblessure op tijdens het oefenduel met Luxemburg

Oranje groepswinnaar? Statistieken voorspellen van niet

De kans dat het Nederlands elftal zich in poule D tot groepswinnaar kroont, is volgens Opta 24%. Aannemelijker is volgens het statistiekenbureau dat Oranje zich als nummer twee voor de volgende ronde plaatst, achter Frankrijk.

Met 58% heeft de Franse ploeg volgens Opta de grootste kans om als groepswinnaar door te gaan naar de knock-outfase.

EK-voorspelling Opta groep D

Statistieken in het voordeel van de Engelsen

Engeland heeft volgens Opta de beste papieren om op zondag 14 juli de beker omhoog te houden. Volgens het statistiekenbureau heeft de Engelse ploeg 20% kans op de titel, gevolgd door Frankrijk (19%). Duitsland voltooit de top drie met een winstkans van 13%.

Het Nederlands elftal volgt op de zevende plek (5%), achter Spanje, Portugal en Italië. Ook België, Kroatië en Denemarken behoren tot de top tien.

Opta is tot de percentages gekomen door het EK 10.000 keer te simuleren in een toernooisimulator. Op basis van historische uitslagen en de huidige marktinformatie is het bureau tot een voorspelling gekomen.

Oranje volgens UEFA-baas kanshebber, maar geen favoriet

Volgens UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin behoort Oranje tot de kanshebbers voor de Europese titel, maar niet tot de favorieten. Dat vertelde de Sloveen in een interview met persbureau DPA.

"Duitsland, Frankrijk, Engeland en Portugal, dit zijn wat mij betreft de favorieten op dit EK", aldus Ceferin. "Ik zeg ook altijd dat je Spanje nooit moet onderschatten. En dan heb je altijd Kroatië, België, Nederland nog. En misschien Denemarken."

Over gastland Duitsland zei hij het volgende: "Ze hebben de afgelopen jaren behoorlijk slecht gespeeld. Maar ze hebben een goed team."

Aleksander Ceferin

Goedemiddag!

Goedemiddag en welkom in ons EK voetbal-blog!

We houden je op de hoogte van alles rondom het toernooi, dat vrijdag begint met het openingsduel tussen gastland Duitsland en Schotland. Benieuwd naar leuke feitjes, opvallende statistieken en verrassende nieuwtjes? Tik dan op het belletje.