Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Joselu redder van Real met twee late goals • Geen finale voor Bayern en De Ligt

Dit was het liveblog over de laatste wedstrijd om een plek in de finale van de Champions League:

liveblog gesloten

A la Final!

Op naar de finale, het sluitstuk van de Champions League. Joselu, en de rest van Madrid dat Real een warm hart toedraagt, zal in ieder geval lekker slapen vannacht.

Daar is het daar waarschijnlijk nog geen tijd voor, hier wel. Bedankt voor het volgen van dit blog, en tot morgen. Dan worden de finalisten van de Europa League en Conference League bekend. Ook dan weer te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Joselu: onverwachte redder in nood

Als iemand deze avond nooit zal vergeten, is het Joselu. De 34-jarige spits is met recht een laatbloeier. Hij redde het niet in de Bundesliga bij Hoffenheim, Eintracht Frankfurt en Hannover. Ook in de Premier League voldeed hij niet aan de verwachtingen van Stoke City en Newcastle United.

Maar via Alavés en Espanyol kwam afgelopen zomer toch weer terug bij Real Madrid, waar hij er twaalf jaar geleden op jonge leeftijd niet in slaagde door te breken.

Dit seizoen speelt hij op huurbasis in Madrid. Want de in Stuttgart geboren Spanjaard staat nog altijd onder contract bij Espanyol, waarmee hij vorig seizoen degradeerde uit La Liga. Zijn zestien doelpunten in de Spaanse competitie vielen toch op, en bij Madrid konden ze nog wel een 'pinchhitter' gebruiken.

De rest is inmiddels geschiedenis. Negen competitiegoals maakte hij dit seizoen voor de kampioen van Spanje. Maar zijn twee doelpunten tegen Bayern zijn (tot nu toe) het absolute hoogtepunt van zijn merkwaardige carrière.

Mocht Real Madrid langer van Joselu willen genieten. In de huurdeal met Espanyol is naar verluidt een afkoopsom van 1,5 miljoen euro opgenomen.

Joselu nadat hij Real Madrid na de finale schoot

Achttiende finale voor Real Madrid

  • Zaterdag 1 juni, 21.00 uur, op Wembley in Londen. Dan begint Real Madrid voor de achttiende keer aan een finale van de Champions League (/Europa Cup I)
  • De Madrilenen zijn recordhouder met 14 eindzeges in het toernooi
  • De laatste verloren CL-finale was in 1981
  • Sinds het seizoen 2013/2014 plaatste Real Madrid zich voor zes van de elf finales. Het verloor geen van de vorige vijf finales
  • Luka Modric en Dani Carvajal kunnen de Champions League voor de zesde keer winnen. Alleen Paco Gento deed dat tot nu toe, ook met Real Madrid

RMA-BAY | Vreugde en verdriet

En zo ziet dat eruit. Feest bij de Madrilenen in Estadio Santiago Bernabéu. Frustratie en verdriet bij iedereen van Bayern München.

  • Reuters
    Antonio Rüdiger viert feest met de fans
  • Reuters
    Bayern-coach Thomas Tuchel is laaiend
  • Reuters
    Matthijs de Ligt en Harry Kane druipen af
  • Reuters
    Madrid-coach Carlo Ancelotti met zijn spelers

RMA-BAY | Afgelopen: Real Madrid naar de finale!

Het laatste fluitsignaal. Wat een slotfase, met invaller Joselu als onverwachtse held van Real Madrid. Zij gaan naar de finale op Wembley, tegen Borussia Dortmund.

Bij Bayern is men boos op alles en iedereen. Zij leken op weg naar de winst in Madrid, maar blijven met lege handen achter.

Real Madrid-Bayern München 2-1 (heenwedstrijd 2-2)

RMA-BAY | 90+13' Buitenspel, toch schiet De Ligt raak

De Ligt schiet raak, maar er is al gefloten. In aanloop naar het doelpunt - die hij overigens keurig binnen schiet - is buitenspel geconstateerd. Bayern is woedend, de bal leek via een verdediger van Madrid te komen. Omdat er al gefloten is, kan de VAR niet meer ingrijpen.

RMA-BAY | 90+8' Madrid op weg naar de finale

De geest lijkt uit de fles bij Bayern. De invallers hebben weinig laten zien en het slotoffensief levert nog weinig op.

Real Madrid doet er alles aan de blessuretijd (die nog wel even duurt) uit te spelen.

RMA-BAY | 90+1' GOAL Real Madrid

2-1! Hoe is het mogelijk?! Kort na de 1-1 scoort Joselu nog een keer, de scheids fluit voor buitenspel en daar lijkt het ook sterk op. De uitzinnige wissels stormen van de Madrileense bank maar druipen snel weer af.

Dan legt de VAR de liniaal er eens goed langs en ziet dat het een geldig doelpunt is. Het gejuich barst opnieuw los. Real Madrid is op weg naar de finale!

Real Madrid-Bayern München 2-1 (heenwedstrijd 2-2)

Uitzinnige vreugde na de 2-1 van Joselu

RMA-BAY | 88' GOAL Real Madrid!

De gelijkmaker van Joselu! Hij is er als de kippen bij als Neuer een schot van Vinicius niet onder controle krijgt. Dat ziet er niet goed uit van de ervaren Duitse doelman.

Real Madrid-Bayern München 1-1 (heenwedstrijd 2-2)

Joselu juicht

RMA-BAY | 85' Bayern maakt het niet af

Een kopbal van Kim op de lat en nu een counter waarbij Pavlovic het niet meer kan belopen. Bayern had het af kunnen maken met een tweede treffer, maar laat Real Madrid nog in leven.

De jonge Pavlovic (20) blijft met kramp liggen.

RMA-BAY | 81' Alle kaarten op tafel

Dubbele wissel bij Real Madrid: Brahim Diaz voor Rodrygo en Joselu voor Valverde. Dat zijn de jokers waarmee Ancelotti nu nog het verschil hoopt te maken.

Eerder kwamen bij de Madrilenen ook al Modric en Camavinga voor Kroos en Tchouaméni. Bayern wisselt defensief: verdediger Kim komt voor aanvaller Sané.

RMA-BAY | 74' Doelpunt afgekeurd!

Nee, deze telt niet. Arbiter Marciniak heeft al snel genoeg gezien op het VAR-scherm.

Als de corner voor wordt gegeven, geeft Nacho een opzichtige duw aan Kimmich. Daarna caramboleert de bal via onder meer Nacho en Bayern-verdediger De Ligt in het doel. Het blijft 0-1. Bayern kan ademhalen.

Real Madrid-Bayern München 0-1 (heenwedstrijd 2-2)

RMA-BAY | 71' GOAL Real Madrid? VAR!

Dat gaat heel snel. Nacho scoort, maar de VAR spoelt de beelden terug. Heeft Nacho een overtreding gemaakt?

RMA-BAY | 68' GOAL Bayern!

0-1! Die zag niemand aankomen. Davies kapt Rüdiger uit en schiet dan met rechts snoeihard in de verre hoek. Keeper Loenin strekt zich, maar kan hier echt niet bij.

Het is voor Davies zijn eerste doelpunt in de Champions League, wat een moment voor de Canadees!

Real Madrid-Bayern München 0-1 (heenwedstrijd 2-2)

Alphonso Davies viert de 0-1

RMA-BAY | 65' Met handen en voeten

Alleen zo is Vinicius te stoppen vanavond... Met een snelle voetbeweging gaat hij nu weer langs Kimmich, die al struikelend de bal tegen de hand krijgt. Vinicius afgestopt, zij het ten koste van een vrije trap.

Maar hoeveel moeite Bayern ook met de Braziliaan heeft, hij heeft nog niet gescoord. Het staat nog altijd 0-0!

Vinicius Júnior

RMA-BAY | 56' Madrid steeds dichterbij

Rodrygo dan? Nee, ook hij kan de ban nog niet breken. Na een dribbel van Vinicius (wie anders?) zoekt Rodrygo de verre hoek, de bal rolt maar net langs de paal over de achterlijn.

Bayern houdt stand, maar heeft geen antwoord op de creatieve Brazilianen in het maagdelijk wit.

RMA-BAY | 55' De Ligt ruimt op, kans Kane

Daar gaat Vinicius weer. Hij dribbelt langs Kimmich en besluit dan een keer niet voor de geven, de Braziliaan mag het ook wel een keer zelf proberen. Maar de hoek is klein en De Ligt schiet zijn keeper te hulp, de Nederlandse verdediger werkt de bal over de achterlijn.

Uit de corner komt geen gevaar van Real Madrid. Bayern schakelt om en Kane zet Mendy opzij. Zijn schot wordt gekeerd door keeper Loenin.

RMA-BAY | 46' Tweede helft

Trainers Ancelotti en Tuchel houden de jokers voorlopig op zak. Geen wissels bij aanvang van de tweede helft. Wie maakt het verschil in de komende 45 minuten? Of gaan we verlengen in Santiago Bernabéu?

RMA-BAY | 45+2' Rust

Na anderhalve wedstrijd is er qua doelpunten nog geen verschil tussen Real Madrid en Bayern München. Na de 2-2 in München staat het in Madrid na 45 minuten 0-0.

De Madrilenen zijn sterker, krijgen meer kansen en raakten via Vinicius al de paal. Maar vlak Bayern niet uit, keeper Neuer houdt ze overeind en Kane liet zich uit het niets zien met een gevaarlijke volley. Over een kwartiertje verder!

Real Madrid-Bayern München 0-0 (heenwedstrijd 2-2)

RMA-BAY | 40' Voorzet Vini, redding Neuer

Als het tempo even uit de wedstrijd lijkt, is daar plots Vinicius weer! Met een harde, lage voorzet laat hij het publiek opveren. Rodrygo kan er nét niet bij. Toch moet keeper Neuer in actie komen, hij duikt de bal uit de verre hoek.

Vinicius Júnior is de smaakmaker in de eerste helft

RMA-BAY | 28' Blessure Gnabry, volley Kane

Bayern moet wisselen: Gnabry kan niet verder en wordt vervangen door Davies.

Er is vlak daarna een opsteker voor de Duitsers, spits Kane neemt een bal uit de lucht op zijn schoen. Loenin tikt de bal, die richting paal leek te gaan, voor de zekerheid naast zijn doel over de achterlijn.

RMA-BAY | 23' Lastige avond Mazraoui

De snelle benen van Rodrygo brengen Mazraoui in moeilijkheden. De in Leiderdorp geboren Bayern-back kan Rodrygo niet bijhouden. Na een technisch hoogstandje sprint de Braziliaan weg bij Mazraoui, waarna hij aflegt op Vinicius, die de bal niet op doel krijgt.

Als Rodrygo op dit tempo doorgaat, wordt het een lastige avond voor Mazaroui (en Bayern).

RMA-BAY | 13' Vinicius op de paal

1-0? Net niet! Grote kans voor Real Madrid, maar Vinicius schiet op de paal. De rebound valt voor de voeten van Rodrygo, maar hij krijgt de bal niet langs Bayern-keeper Neuer.

Manuel Neuer pakt de inzet van Rodrygo

RMA-BAY | 8' Bayern ook net niet

Een vergelijkbare kans aan de andere kant, waar Bayern na een mooie combinatie in kansrijke positie komt. Gnabry verkiest een pass op Kane boven een schot op doel, maar schuift de bal voor de voeten van de spits langs.

Lekker begin van de wedstrijd. Hoog tempo, nog geen doelpunt.

RMA-BAY | 6' Gevaar van Madrid

Real Madrid valt aan in de openingsfase. Het grootste gevaar komt uit een lage voorzet van rechtsback Carvajal. Er lopen drie aanvallers in, Rodrygo komt in de buurt maar uiteindelijk kan niemand het tikje geven om Bayern-keeper Neuer in de problemen te brengen.

RMA-BAY | 1' Aftrap

Bayern trapt af, wie speelt op 1 juni de finale tegen Borussia Dortmund?

Real Madrid-Bayern München 0-0 (heenwedstrijd 2-2)

RMA-BAY | Warmdraaien

Tijd om over te schakelen naar Madrid. Daar bereiden de spelers van Real Madrid en Bayern München zich voor op de beslissende strijd om een plek in de finale van de Champions League.

Om 21.00 uur de aftrap!

  • AFP
  • Reuters
    Jude Bellingham
  • Reuters
    Manuel Neuer

BRU-FIO | 90+8' Fiorentina naar de finale!

Fiorentina sleept de 1-1 in Brugge over de streep. De Italianen plaatsen zich, net als vorig jaar, voor de finale van de Conference League.

Lukt het Fiorentina eind deze maand wel om het toernooi te winnen? Vorig jaar verloor de ploeg in de finale van West Ham United. De tegenstander in de finale, Aston Villa of Olympiacos, wordt morgen bekend.

Club Brugge-Fiorentina: 1-1 (3-4 over twee wedstrijden)

BRU-FIO | 85' GOAL Fiorentina!

Fiorentina komt via een strafschop op gelijke hoogte en heeft de finale in zicht. De bal gaat op de stip na een overtreding van Mechele op Nzola.

Beltrán gaat achter de bal staan en schiet raak, Brugge-keeper Mignolet kiest de goede hoek maar kan er net niet bij.

Club Brugge-Fiorentina: 1-1 (3-4 over twee wedstrijden)

BRU-FIO | 74' Spanning stijgt in Brugge

Er zit weinig verschil tussen Club Brugge en Fiorentina, al nemen de Italianen steeds meer de overhand. Biraghi schiet een vrije trap op de lat, zo dicht was Fiorentina na rust nog niet bij de 1-1. De thuisploeg oogst sinds de 1-0 vooral gele kaarten, vier stuks inmiddels al.

Een ruim kwartier nog in het Jan Breydel Stadion, al volgt er bij de huidige stand nog verlenging.

Club Brugge-Fiorentina: 1-0 (3-3 over twee wedstrijden)

RMA-BAY | Opstellingen: De Ligt start

De opstellingen van Real Madrid en Bayern München zijn bekend. De weer fitte Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui staan in de basis bij de Duitsers. Trainer Tuchel heeft de basiself op drie plaatsen gewijzigd. Naast De Ligt komen ook Pavlovic en Gnabry in de ploeg. Kim, Goretzka en Müller zitten op de bank.

Real Madrid keert Carvajal terug in de basis, de vijfvoudig Champions League-winnaar was vorige week geschorst. Daarom zit Vázquez vanavond op de bank.

BRU-FIO | 45+2' Rust

Halverwege staat Club Brugge op voorsprong (1-0), daarmee is de stand over twee wedstrijden nu gelijk: 3-3.

Fiorentina maakte het de Belgen knap lastig in het de laatste fase voor rust, Kouamé maakte bijna 1-1, maar zijn uithaal stuiterde via de onderkant van de lat net voor de doellijn weer weg.

Club Brugge-Fiorentina: 1-0 (3-3 over twee wedstrijden)

RMA-BAY | Bayern-fans zingen over Robben

Elf jaar na het winnen van de Champions League op Wembley kan Bayern München zich opnieuw plaatsen voor een finale in dat stadion. Daar in Londen maakte Arjen Robben in 2013 het winnende doelpunt voor Bayern, dat de Champions League won ten koste van Borussia Dortmund.

De fans zijn de buitenspeler uit Bedum nog zeker niet vergeten, zo is te horen in Madrid.

BRU-FIO | 20' GOAL Club Brugge!

Club Brugge op voorsprong!

Na een nerveuze start krijgen de Belgen de wedstrijd steeds meer onder controle en dat levert nu, nadat Fiorentina zojuist een kans miste, de 1-0 op. Aanvoerder Vanaken brengt de bal in, De Cuyper lijkt er nog net met het hoofd aan te zitten, in ieder geval is Fiorentina-keeper Terracciano geklopt.

Club Brugge-Fiorentina: 1-0 (3-3 over twee wedstrijden)

Hans Vanaken en Maxim De Cuyper vieren de 1-0

BRU-FIO | 1' Aftrap

Er is afgetrapt in Brugge. Wie plaatst zich voor de Conference League-finale in Athene op 29 mei?

De fans van Club Brugge zijn er klaar voor

BRU-FIO | De opstellingen

Club Brugge-verdediger Bjorn Meijer staat door een zware knieblessure maanden aan de kant, daarom zien we vanavond geen Nederlandse inbreng in Brugge.

Dit zijn de 22 spelers die wel aan de aftrap staan:

De opstelling van Club Brugge
De elf van Fiorentina

BRU-FIO | Conference League op woensdag?

Donderdag is de vaste speeldag van de Conference League en Europa League, toch spelen Club Brugge en Fiorentina vanavond op een 'Champions League-avond'. De Uefa wijkt niet graag af van de vaste speeldagen, maar de voetbalbond kan niet opboksen tegen de Unesco. Dat zit zo.

Morgen, op Hemelvaartsdag, vindt in Brugge Heilig Bloedprocessie plaats. Dat is een eeuwenoud evenement, een historische optocht ronde de relikwie van het Heilig Bloed.

De burgemeester van Brugge zag het niet zitten om het religieuze evenement te combineren met een voetbalwedstrijd waarbij duizenden Italiaanse fans naar Brugge afreizen, en dus moest het voetbal wijken.

"Wij beseffen heel goed dat supporters die afreizen vanuit Italië voor de match hier graag eens een pintje drinken, zingen en hun groepsgevoel uiten", aldus burgemeester Dirk De fauw tegen de VRT. "Maar dat mag absoluut niet samenvallen met de processie - een devoot moment waarop taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament worden afgebeeld. Dáárom hebben wij gevraagd om uit te wijken naar een andere datum."

Een beeld van de processie in de Brugse binnenstad

RMA-BAY | De Ligt fit

Matthijs de Ligt met Bayern in het Bernabeu

Matthijs de Ligt is weer fit en kan vanavond voor Bayern München uitkomen in tegen Real Madrid. De 24-jarige De Ligt miste vorige week de heenwedstrijd door een knieblessure.

De Koreaan Kim Min-jae, die De Ligt vorige week verving, zag er niet goed uit bij beide treffers van de bezoekers. De verwachting is daarom dat De Ligt en Eric Dier het hart van de Duitse verdediging gaan vormen in Madrid.

RMA-BAY | Vorige week in München

De eerste halve finale tussen Bayern München en Real Madrid leverde geen winnaar op: 2-2. De topclubs maakten er een zeer aantrekkelijke wedstrijd van, waarin het sterkere Bayern werd dwarsgezeten door de Braziliaan Vinicius Junior, die een goede wedstrijd speelde en tweemaal scoorde namens Real Madrid.

Hier lees je terug hoe het in München verliep:

Dolle vreugde bij finalist Dortmund, frustraties in Parijs

Wie vanavond wint, speelt op 1 juni de finale van de Champions League op Wembley tegen Borussia Dortmund. Met Ian Maatsen negentig minuten binnen de lijnen verraste Dortmund gisteravond door ook in Parijs te winnen van Paris Saint-Germain.

Het gaat dus ook dit jaar niet lukken om de begeerde 'cup met de grote oren' toe te voegen aan de verder goedgevulde prijzenkast van PSG. De frustratie was groot: sterspeler Kylian Mbappé liep weg na een vervelende vraag en ook voorzitter Nasser Al-Khelaïfi beet van zich af.

Aan de andere kant van het verhaal zat mooiere emotie. Bij Dortmund-coach Edin Terzic bijvoorbeeld. Als kind al fan van de club die hij nu als trainer naar de Champions League-finale leidt. "Het voelt surrealistisch", straalde Terzic. "Het is een emotioneel moment, en een extreem mooi moment. Een wunderschöne avond voor ons, de club, de stad, de fans... Ik ben heel trots."

Goedenavond!

Vanavond komen we te weten wie de tweede Champions League-finalist wordt: Real Madrid of Bayern München. Op Duitse bodem speelden de grootmachten vorige week gelijk (2-2) waardoor alles nog open ligt.

Maar er is meer, voor de clash in Madrid wordt er namelijk ook in de Conference League gevoetbald. Club Brugge en Fiorentina maken uit wie naar de finale van het derde Europese clubtoernooi gaat. Conference League op woensdag? Ja, de wedstrijd in Brugge is een dag vervroegd. Hoe dat zit, leggen we zo uit.

Veel plezier!