Mats Hummels viert de voorsprong met zijn ploeggenoten

Dortmund van Maatsen en Malen naar finale Champions League ten koste van PSG

Borussia Dortmund staat op 1 juni in de finale van de Champions League. De Duitsers verrasten in de halve finales door tweemaal te winnen van Paris Saint-Germain, dinsdagavond werd het duel beslist in Parijs: 0-1. Dortmund had de eerste ontmoeting in eigen huis ook met 1-0 gewonnen.

Mats Hummels zorgde kort na rust met het hoofd voor het doelpunt van Dortmund, waar Ian Maatsen de hele wedstrijd speelde. De thuisploeg opende vervolgens een massaal offensief en raakte meermaals paal en lat, maar net als in de heenwedstrijd kwam de Franse kampioen van trainer Luis Enrique niet tot scoren.

De Spaanse coach sprong langs de lijn bijna uit zijn vel bij het zien van de gemiste kansen. Hij slaagt er in zijn eerste seizoen niet in om de schatrijke club de zo felbegeerde Champions League te bezorgen.

Derde finale Dortmund

Voor Borussia Dortmund wordt het de derde eindstrijd om de Europese hoofdprijs in de clubhistorie. In 1997 wonnen de Duitsers het toernooi, elf jaar geleden verloor Dortmund de finale van Bayern München door een doelpunt van Arjen Robben.

Over drie weken kan de finale op Wembley wederom een Duits onderonsje worden. Bayern München speelt woensdagavond het beslissende duel in de andere halve finale tegen Real Madrid.

Wel Maatsen, geen Malen

Na het succes van vorige week in eigen huis koos Dortmund-coach Edin Terzic op het Parc des Prince voor dezelfde namen; zonder Malen en met Maatsen als linksback.

Blijdschap bij Ian Maatsen en zijn moeder

De mannen van Terzic konden achteroverleunen in Parijs. Afwachten, gedisciplineerd verdedigen en loeren op een kansje. De druk lag op Paris Saint-Germain, waar de 20-jarige Lucas Beraldo centraal achterin Lucas Hernández verving. Frans international Hernández raakte vorige week in Dortmund zwaar geblesseerd en mist daardoor het EK in Duitsland waar Frankrijk en Nederland elkaar treffen in de groep.

Voorin was een belangrijkere verschuiving gedaan. Sterspeler Kylian Mbappé begon dit keer niet in de spits, maar op zijn favoriete linkerflank. Vanaf daar hoopte Mbappé op snelheid zijn stempel ditmaal wel op de wedstrijd te kunnen drukken.

Mbappé omsingeld

Het defensieve plan van Dortmund stond een heldenrol in de weg voor Mbappé tijdens hoogstwaarschijnlijk zijn laatste Champions League-duel in dienst van PSG. Teruggetrokken op eigen helft wist Dortmund Mbappé te omsingelen, op snelheid bood verdediger Julian Ryerson de Franse ster goed partij.

Kylian Mbappé na een gemiste kans

Door het overwicht van PSG lag de ruimte op de andere speelhelft. Daar kregen de bezoekers de grootste kans van de eerste helft via Karim Adeyemi, maar zijn inzet werd knap gekeerd door keeper Gianluigi Donnarumma.

Vlak voor rust kwam PSG in de buurt, maar een geblokt schot van Fabián Ruiz ging net naast. Aan het begin van de tweede helft schoot Warren Zaïre-Emery op de paal.

De Parijzenaren op de tribune veerden op, maar kort daarna werd het uit een corner plots 0-1. De 35-jarige Hummels maakte zich vrij en kopte raak.

Hummels kopt Dortmund op voorsprong...

Na het Duitse doelpunt was Nuno Mendes de tweede PSG-speler die de paal raakte. Alles leek opengebroken te kunnen worden met een gelijkmaker, toch kwam het slotoffensief traag op gang.

Eenmaal op toeren waren de kansen talrijk. Maar Mendes, Marquinhos, Marcos Asensio en Mbappé verzuimden te scoren. Mbappé en Vitinha kwamen nog het dichtst bij een treffer, maar raakten de lat.