Edin Terzić
NOS Voetbal

Dortmund-fan Terzic nu als hoofdtrainer naar Champions League-finale: 'Surrealistisch'

Een jaar geleden stond Borussia Dortmund-trainer Edin Terzic huilend voor de 'Gelbe Wand', de tribune waar de fanatieke fans van de club staan. Zijn ploeg had de Duitse landstitel luttele minuten voor het einde van het seizoen uit de handen laten glippen. Pijnlijker kon bijna niet. Het zou de eerste landstitel sinds 2012 zijn geweest.

Toen, in 2012, stond Terzic zelf nog op die tribune als een van die fans. De Duitser van Kroatisch-Bosnische afkomst groeide op in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waar ook Dortmund ligt. Hij is zijn hele leven al supporter van de club.

Terzic werkte zich langzaam maar zeker op bij de topclub. Jarenlang trainde hij diverse jeugdteams voordat hij assistent-trainer van Dortmund werd, om later interim-trainer en uiteindelijk hoofdtrainer te worden. Nu staat Terzic met zijn grote liefde in de finale van de Champions League.

Terzic na bereiken CL-finale: 'Fans een beetje terugbetaald'

"Het voelt surrealistisch", straalde Terzic na het uitschakelen van grootmacht Paris Saint-Germain. "Het is een emotioneel moment, en een extreem mooi moment. Een wunderschöne avond voor ons, de club, de stad, de fans... Ik ben heel trots."

Direct refereerde Terzic aan het mislopen van de landstitel, een jaar geleden. "Dit gevoel had ik graag vorig jaar ook gehad. De fans hebben ons toen veel troost en liefde gebracht op een zwaar moment. Vandaag konden we dat gelukkig een beetje terugbetalen."

Dat deed het Dortmund van Ian Maatsen en Donyell Malen niet tegen de minste tegenstander. Het PSG van Kylian Mbappé, vooraf bestempeld als favoriet in dit tweeluik, werd tweemaal met 1-0 verslagen.

"Het was een goede gezamenlijke prestatie", vond Terzic. "Waarbij we ook een beetje geluk hebben gehad met alle ballen die ze op de paal en de lat schoten. Maar over twee duels hebben we verdiend om door te gaan naar de finale, als je beide keren wint en de nul houdt."

Daar waren Terzic' spelers het mee eens. Ook doelman Gregor Kobel sprak van een emotionele avond. "Er gebeurde veel in de wedstrijd. We hebben veel moeten verdedigen, maar dat is ook een kracht van ons, zeker in de Champions League. We hebben een beetje geluk gehad, maar ook met enorm veel passie verdedigd."

Verdediger Nico Schlotterbeck voelde op zijn beurt vooral opluchting. "Ik voelde veel druk omdat ik wist dat we moesten leveren, maar ik ben gelukkig dat we hier nu met de overwinning staan."

Terzic

Nu wacht de finale van de Champions League. Terzic heeft er zin in: "Dortmund op Wembley, klinkt goed", knipoogde hij naar het Engelse TNT Sports.

De trainer gaat daar op jacht naar de eerste Champions League-trofee voor Dortmund sinds 1997. Destijds zat Terzic als vijftienjarige supporter voor de televisie. Dit jaar zit hij als hoofdtrainer op de eerste rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl