Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PSV komt goed weg tegen stug Twente • Pepi doet het in diep in blessuretijd

Dit is ons blog over de eredivisiezondag van speelronde 26, met vandaag:

Nieuwe berichten in dit blog gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Op naar een nachtje rust en een interlandweekend

Speelronde 26 zit erop. Hoewel de eredivisie pas over twee weken verdergaat, kan de liveblogger niet lang uitpuffen. Op vrijdag speelt Oranje tegen Schotland. Dan zijn we er weer. Tot dan en welterusten voor nu.

Samenvatting PSV - FC Twente

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Twente

Voorsprong blijft tien punten

Het late doelpunt van PSV zal in Rotterdam-Zuid zeker niet met gejuich zijn ontvangen. Het gaat tussen PSV en Feyenoord blijft ook na dit weekend tien punten.

Stand eredivisie

AFGELOPEN: PSV boekt thuiszege op Twente

PSV wint met 1-0. De ploeg van Peter Bosz kreeg kansen, maar had het de hele wedstrijd moeilijk met Twente.

De nummer drie van de eredivisie had via Mitchell van Bergen de winnende op de schoen. Uiteindelijk was het aan de andere kant Pepi die scoorde.

Vlak na rust werd er nog een doelpunt van Twente-spits Boadu afgekeurd. Daar zal nog over nagepraat worden.

90+6' DOELPUNT PSV

PSV doet het toch weer. Teze peert de bal diep, waarna Bruns loopt te klunzen in de verdediging van Twente. In meerdere instanties komt de bal terecht bij Pepi. Via hem gaat de bal er toch in.

PSV - TWE (1-0)

Ricardo Pepi is opnieuw het goudhaantje van PSV, dit keer tegen FC Twente

PSV - TWE | 90+3' Van Bergen alleen op doel af en mist

De razendsnelle Twente-aanvaller Mitchell van Bergen gaat in de tegenstoot alleen op PSV-doelman Benitez af. Hij speelt de bal te ver voor zich uit, waardoor hij niet goed kan afronden en Benitez redding kan brengen.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 90' Teze schiet naast

Vanuit kansrijke positie raakt Teze de bal verkeerd. Het publiek in het stadion veert dus opnieuw op.

De blessuretijd bedraagt zeven minuten.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 87' Doelpunt De Jong afgekeurd

De Jong (wie anders) kopt raak. Hij doet dit echter vanuit buitenspelpositie. Er wordt terecht een streep gezet door het doelpunt.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 86' Kans voor Steijn

Steijn heeft er een handje van om gevaarlijk op te duiken voor het doel van de tegenstander. Ook vandaag. Het duurt na zijn aanname net iets te lang voordat hij tot een schot komt.

Hierdoor kunnen de hardwerkende PSV-verdedigers zich nog net voor het schot werpen.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 80' PSV wil meer

De Jong maant Bakayoko tot het maken van tempo. De Belgische aanvaller sjokt naar de zijkant als hij wordt gewisseld, iets wat De Jong niet kan waarderen.

Hij wil voor de overwinning gaan. Dit zal niet vanzelf gaan. Twente blijft standhouden.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 73' De Jong naast

Het lijkt even te stoppen met het regenen van kansen, totdat De Jong vanuit kansrijke positie uithaalt. De bal belandt in het zijnet.

De waterdruppels blijven ook neerdalen op het steeds slechter wordende veld.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 63' Kans Van Wolfswinkel

De wedstrijd verdient het predikaat 'zeer amusant' nu wel. Er zijn kansen over en weer. Nu wordt de inzet van Twente-aanvaller Ricky van Wolfswinkel gekeerd door Benitez.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 60' Wereldredding Unnerstall

Opnieuw een redding van de Duitse doelman. Ditmaal erg fraai. Hij ranselt een kopbal van De Jong met één hand uit het doel.

Ondertussen is Steijn in het veld gekomen. Hij vervangt Boadu, die voor het eerst in de basis begon en wiens doelpunt werd afgekeurd.

PSV - TWE (0-0)

Unnerstall redt

PSV - TWE | 57' Kans voor PSV

Na een goedlopende aanval schiet Schouten op doel. Zijn inzet wordt gekeerd door Unnerstall. In de rebound kopt De Jong naast.

PSV - TWE (0-)

Tegel Kees Rijvers onthuld

In de rust is de tegel voor de overleden Kees Rijvers (97) onthuld. Hij een plekje gekregen op de Walk of Fame van PSV.

Tegel Kees Rijvers

PSV - TWE | 47' Doelpunt Twente afgekeurd

De tweede helft is begonnen. En hoe. Twente krijgt een grote kans en in de daaropvolgende corner kopt Boadu raak. De goal wordt afgekeurd, want de spits zou keeper Benitez geduwd hebben.

Overduidelijk is het allemaal niet. De doelman laat zich makkelijk opzijzetten. PSV komt goed weg.

PSV - TWE (0-0)

Meerdere spelers met een verleden bij beide clubs

Er zijn opvallend wat kruisverbanden bij de wedstrijd tussen PSV en Twente. Lars Unerstall, Joshua Brenet, Mathias Kjølø, Michal Sadílek en wisselkeeper Przemysław Tytoń hebben allemaal een verleden in Eindhoven.

Luuk de Jong en de geblesseerde Noa Lang zijn juist PSV'ers die bij Twente hebben gespeeld.

PSV denkt aan keeper Vaessen

Het Brabants Dagblad meldt dat PSV belangstelling heeft voor Etienne Vaessen. De doelman van RKC moet de nieuwe tweede doelman worden. Die rol is nu weggelegd voor Joël Drommel.

Rust in Eindhoven

Scheidsrechter Joey Kooij blaast op zijn fluit voor de rust. Het is wat overdreven om te spreken van een spectaculair duel. Vermakelijk is het wel.

PSV weet de code van FC Twente nog niet te kraken.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 45+2' Fraaie aanval PSV

Vlak voor de pauze nog een vloeiende aanval van PSV. Vlak voor het duel loopt de aanval spaak. Dest schiet van dichtbij op de buitenspel staande De Jong.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 40' Lozano schiet te hulp

Twente is bezig aan een veelbelovende aanval als Lozano de verdediging te hulp schiet. De Mexicaanse aanvaller onderschept de bal, maar moet daarna wel behandeld worden omdat de actie hem ook pijn oplevert.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 33' gele kaart De Jong

Luuk de Jong krijgt een gele kaart. Hij plant zijn voet bij het druk zetten op de enkel van Max Bruns. Ziet er niet fijn uit, maar er lijkt geen opzet in het spel.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 'Rugbal' De Jong

De Jong lijkt vrij in te koppen, maar de bal gaat over. In de herhaling lijkt het dat de spits, die in het verleden doelpunten maakte voor Twente, de bal met de rug raakt.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 27' Til kopt naast

Redelijk uit het niets krijgt PSV een grote kans. Guus Til kopt naast.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 19' PSV slordig

Na de goede eerste minuten zakt PSV in en laat Twente meer van zich horen. PSV is slordig in de opbouw. Zo leverde Schouten de bal zo in, waarna Twente gevaarlijk werd.

Het scheelt dat de Twentenaren op hun beurt ook weer niet zuinig omspringen met de geboden mogelijkheden.

PSV - TWE (0-0).

Dest van PSV in duel met Rots van Twente

PSV - TWE | 10' Twente is er ook

In de tiende minuut is Twente voor het eerst gevaarlijk. Van Wolfswinkel is te snel voor Boscagli, maar de spits van Twente levert in het strafschopgebied een zwakke pass af.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | 5' Grote kans PSV

De eerste grote kans is voor PSV. De Jong glijdt de bal op de paal. De rebound is niet besteed aan Bakayoko.

De eerste vijf minuten zijn duidelijk voor PSV.

PSV - TWE (0-0)

PSV - TWE | De wedstrijd is begonnen

PSV - FC Twente, de wedstrijd die toch wel een topper genoemd mag worden, is begonnen.

PSV - TWE (0-0)

Minuut applaus voor Kees Rijvers

Voordat de wedstrijd begint, applaudisseren de aanwezige fans een minuut lang voor Kees Rijvers. De man die twee weken geleden op 97-jarige leeftijd overleed en een geschiedenis heeft bij PSV en Twente.

Minuut applaus voor Kees Rijvers in Eindhoven

Opkomst spelers

Ook op zondagavond 20.00 uur zit het Philips-stadion vol. De thuisfans zullen hopen dat ze opnieuw getrakteerd worden op een voetbalvoorstelling.

De supporters uit Twente (dat zijn er ook best veel) hopen dat drie keer scheepsrecht is en dat er nu wel een keer een resultaat geboekt kan worden tegen de koploper.

Fans van Twente in Eindhoven

Enkele feitjes over PSV - Twente

De wedstrijd is 56x gespeeld, met 34 overwinningen voor PSV (de grootste was de 7-1 in 1979), en 4 zeges voor FC Twente. De laatste keer was in maart 2012: 2-6 na 0-4 ruststand. Toivonen scoorde 2x voor PSV, Willem Janssen 2x voor FC Twente. PSV'er Luuk de Jong scoorde toen voor FC Twente. In Eindhoven werd het vorig seizoen 3-1 voor PSV; Silva 1-0; Misidjan 1-1; De Jong 2-1 en Simons 3-1.

Eerder deze competitie, op 25 november, won PSV in Enschede met 0-3 door doelpunten van Veerman, Pröpper (eigen doelpunt) en Bakayoko. Hilgers van FC Twente kreeg al in de 25ste minuut een rode kaart van scheidsrechter Lindhout.

In januari in de tweede ronde van het bekertoernooi won PSV in Eindhoven met 3-1 van FC Twente. Vertessen 1-0; Luuk de Jong 2-0; Bakayoko 3-0; Ugalde 3-1.

PSV-TWE | Opstelling FC Twente

Geen Steijn in de opstelling van Twente-coach Oosting. De aanvallende middenvelder en topscorer van het team wordt gepasseerd voor het topduel in Eindhoven. Vlap speelt als voorste middenvelder, waardoor er in de aanval ruimte is voor Van Wolfswinkel én Boadu.

De elf van FC Twente tegen PSV

PSV-TWE | Opstelling PSV

Schouten en Veerman zijn herenigd op het middenveld van PSV. Veerman ontbrak de laatste wedstrijden door een blessure, bij zijn terugkeer - tegen Dortmund in de Champions League - stond Schouten centraal achterin. Daar staat vanavond Ramalho. Voorin starten Lozano en Bakayoko op de flanken, Tillman begint op de bank.

Mauro is niet fit en ontbreekt bij de Eindhovenaren.

De opstelling van PSV tegen FC Twente

SPA-AJA | Afgelopen

Een vermakelijk gelijkspel op Het Kasteel. Sparta kwam met 2-0 voor door twee goals van Verschueren. Doelpunten van Akpom en Bergwijn leverden uiteindelijk toch nog een punt op voor Ajax, dat Brobbey geblesseerd zag uitvallen en eindigde met een man minder door rood voor Kaplan.

Sparta-Ajax 2-2

SPA-AJA | 90+4' Rood Kaplan

Ajax eindigt de wedstrijd met 10 man. Kaplan maakt een counter van Sparta onschadelijk door Brym met twee armen vast te pakken. Direct rood voor de Turkse verdediger.

Sparta-Ajax 2-2

SPA-AJA | 88' GOAL Ajax

Diep in de slotfase komt Ajax dan toch naast Sparta. Bergwijn luistert zijn rentree op met een doelpunt.

En weer is Akpom belangrijk. Na zijn doelpunt (2-1) levert hij nu de assist.

Sparta-Ajax 2-2

SPA-AJA | 79' Blessure Brobbey

Oei, dat is een flinke tegenvaller. Net als Ajax zich nog op lijkt te gaan richten, raakt Brobbey geblesseerd. Het lijkt in de hamstring te schieten en hij gebaart meteen naar de kant: wisselen.

Rijkhoff is zijn vervanger.

Sparta-Ajax 2-1

Brian Brobbey kan niet verder

SPA-AJA | 76' Ajax dringt aan

Het doelpunt van Akpom heeft iets losgemaakt bij Ajax. Lang zag het er allemaal ongeïnspireerd uit bij de Amsterdammers, nu wordt er een fel slotoffensief opgetuigd.

Het levert kansjes op voor Brobbey en Gaaei en Akpom laten zich nadrukkelijk zien in de aanval. Wat kan er nog in het laatste kwartier?

Sparta-Ajax 2-1

SPA-AJA | 65' GOAL Ajax

Akpom kopt raak! De Engelsman torent boven zijn tegenstanders uit bij een hoge voorzet van Henderson en brengt de spanning terug in de wedstrijd.

Meteen na zijn assist wordt Henderson naar de kant gehaald, Tahirovic is zijn vervanger.

Sparta-Ajax 2-1

Chuba Akpom na zijn 2-1

SPA-AJA | 63' Kans Brobbey

Goed werk van Taylor, die zijn draai toch aardig gevonden heeft op zijn nieuwe positie. Als volleerd wingback gaat hij buitenom en geeft dan laag voor, Brobbey komt op de juiste plek maar krijgt in alle vrijheid zijn voet niet goed tegen de bal.

Sparta-Ajax 2-0

SPA-AJA | 56' Rentree Bergwijn

De band gaat meteen om de arm als Bergwijn het veld in komt. De aanvaller ontbrak in de vorige negen duels van Ajax, maar is weer fit genoeg om ruim een half uur mee te doen.

Hij komt in het veld voor Godts, tegelijkertijd vervangt Akpom Hlynsson.

Sparta-Ajax 2-0

Recordaantal tegengoals Ajax

De tweede Sparta-goal betekent een negatief record voor Ajax. Nog nooit kreeg de club uit Amsterdam zoveel tegendoelpunten in een seizoen: 72.

Ajax incasseerde dit seizoen 47 doelpunten in de eredivisie, 22 in de Europa-/Conference League en 3 in de KNVB-beker.

Het vorige record (71 tegentreffers) werd gevestigd in het seizoen 1958/1959.

SPA-AJA | 47' GOAL Sparta

De tweede helft is ruim een minuut oud en de 2-0 ligt erin! Verschueren verlengt een vrije trap van Clement en laat keeper Ramaj kansloos.

Sparta-Ajax 2-0

Arno Verschueren viert de 2-0

SPA-AJA | 45+2' Rust

Met hangende schouders lopen de Ajacieden richting kleedkamer, zij hebben nog weinig laten zien en lijken de tegentreffer uit de 29ste minuut nog steeds niet te boven.

Bij Sparta wordt stevig uitgeblazen, de Rotterdammers hebben keihard gewerkt om Ajax dwars te zetten en waren op het juiste moment scherp.

Sparta leidt door een doelpunt van Verschueren. Over een kwartier verder!

Sparta-Ajax 1-0

SPA-AJA | 40' Brobbey stuit op Olij

Het voordeel van de geïmproviseerde defensie van het gehavende Ajax is dat er makkelijk spelers naar voren kunnen worden geschoven. Dat gebeurt nu veelvuldig met 'wingback' Taylor.

Toch komt de meeste dreiging van Godts, nu bereikt hij na een actie over links spits Brobbey. Maar doelman Olij let op, hij zet een pas naar voren om Brobbey dwars te zitten, goed gekeept.

Sparta-Ajax 1-0

SPA-AJA | 29' GOAL Sparta

Nu is het wel raak voor Verschueren! De Belg kapt Ajax-verdediger Kaplan uit en schiet dan buiten bereik van Ramaj raak in de verre hoek.

Feest op de tribunes, langs de lijn moet Ajax-coach Van 't Schip even slikken. Met de armen over elkaar staart hij het veld in.

Sparta-Ajax 1-0

Arno Verschueren viert de 1-0

SPA-AJA | 26' Kans Sparta

Ramaj moet optreden bij een goede kans van Sparta. Verschueren krijgt de ruimte om te schieten, de keeper van Ajax voorkomt de 1-0.

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA | 23' Godts in actie

Mika Godts zet voor

De jonge Belg is een leuke toevoeging aan de basis van Ajax. Godts komt veel vanaf de linkerflank, waar de geïmproviseerde wingback Taylor veel ruimte voor hem laat. Godts gooit er al een paar mooie acties uit. De techniek is in ieder geval in orde.

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA | 17' Ajax zoekt openingen

Ajax heeft, met toestemming van Sparta, veel de bal. Na de aantrekkelijke openingsfase levert dat nog weinig op. Dichterbij dan een kopbal van Brobbey (net naast) komen de Amsterdammers nog niet. Sparta leunt achterover en wacht op een foutje van Ajax om er dan snel vandoor te gaan.

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA | 7' Kansjes over en weer

De eerste kans van de wedstrijd is voor Sparta. Saito zet Henderson te kijk en geeft dan voor, de afronding van Verschueren laat te wensen over.

Aan de andere kant zorgt Brobbey even later voor dreiging namens Ajax. Hij duikt op voor Sparta-keeper Olij, maar glijdt uit bij het wegdraaien en komt niet tot een schot.

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA | 3' Taylor wingback

De eerste minuten maken duidelijk wat de plannen van Ajax vanmiddag zijn. Henderson staat inderdaad in het hart van de defensie, met Kaplan en Hato. Taylor is de linkerwingback. Achter diepe spits Brobbey spelen jongelingen Godts en Hlynsson.

Bij Sparta geen verrassingen, de ploeg van coach Rijsdijk speelt een herkenbaar spelletje met spits Lauritsen, geflankeerd door de Japanse buitenspelers Mito en Saito.

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA | 1' Aftrap

De vierde wedstrijd van deze eredivisiezondag is begonnen. Wat kan het gehavende Ajax op bezoek bij Sparta?

Sparta-Ajax 0-0

SPA-AJA| Wistjedatjes

  • Sparta was Ajax in Rotterdam in 18 van de 57 eredivisieduels de baas, Ajax boekte 27 overwinningen en won de laatste drie edities met 1-0
  • Sparta won in 2009 voor het laatst (4-0). Ajax-coach Van 't Schip was destijds assistent van Van Basten.
  • Sparta staat elfde en won maar 1 van de laatste 8 duels.
  • Ajax won maar 1 van de laatste 6 wedstrijden.
  • Ajax kan het eigen recordaantal tegendoelpunten in één seizoen (alle competities) evenaren: 71.
Ajax loopt warm op Het Kasteel

HEE-FEY | Afgelopen: Feyenoord wint

Feyenoord is aan puntenverlies ontsnapt in Heerenveen. De Rotterdammers versloegen de Friezen dankzij een goal van Ueda in de 88ste minuut, waar een kapitale individuele fout van Heerenveen-verdediger Van Ottele aan vooraf ging.

SPA-AJA | Opstelling Sparta

Eén wijziging bij Sparta ten opzichte van vorige week. De ervaren middenvelder De Guzmán is ziek geweest en begint op de bank. Op zijn plaats start de 20-jarige Braziliaan Methinho. Vriends is weer fit, maar zit op de bank.

De opstelling van Sparta tegen Ajax

SPA-AJA | Opstelling Ajax

Trainer Van 't Schip heeft flink moeten puzzelen bij Ajax. Berghuis, Rensch, Sosa, Sutalo en Gooijer ontbreken bij de Amsterdammers. Bergwijn is terug in de wedstrijdselectie, maar begint op de bank. De 18-jarige Godts staat voor het eerst in de basis.

Hoe het er allemaal precies uit gaat zien bij Ajax, is nog een afwachten. Henderson lijkt een linie te zakken en centraal achterin te beginnen.

De puzzel van Ajax tegen Sparta

UTR-NEC | Zege FC Utrecht

Het eindsignaal in Utrecht, de thuisploeg wint door een doelpunt van Lammers van NEC.

HEE-FEY | 88' GOAL Feyenoord

Weer een invaller die scoort voor Feyenoord. Ueda profiteert van een enorme fout achterin bij Heerenveen en lijkt Feyenoord drie punten te bezorgen!

sc Heerenveen-Feyenoord 2-3

UTR-NEC | 85' Kansen Utrecht

Het staat slechts 1-0 in de Galgenwaard en daar mag NEC blij mee zijn. Het belooft nog een spannende slotfase te worden. Al zijn de kansen voorlopig telkens voor Utrecht, dat verzuimt de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien.

NEC wisselt en brengt na Borges Sanches en Sow nu ook Olden Larsen. Allemaal aanvallend ingestelde spelers. Levert dat nog iets op?

FC Utrecht-NEC 1-0

HEE-FEY | 75' Ook Gimenez naar de kant

Feyenoord-coach Slot brengt een verse spits. Ueda komt voor Gimenez.

Eerder waren, naast de zojuist scorende Paixão, ook al Lingr en Nieuwkoop binnen de lijnen gekomen. Ivanusec, Zerrouki en Beelen gingen naar de kant.

sc Heerenveen-Feyenoord 2-2

HEE-FEY | 74' GOAL Feyenoord

De gelijkmaker van Paixão! Koud in het veld komt hij op het juiste moment bij de tweede paal om de voorzet van Minteh binnen te koppen.

sc Heerenveen-Feyenoord 2-2

HEE-FEY | 64' GOAL Heerenveen

2-1! Heerenveen verrast Feyenoord opnieuw op de counter, en weer is het Köhlert die scoort. De assist komt van Sahraoui, die na een dribbel Köhlert goed weet te vinden. De Duitser doet het dan vervolgens fraai, hij schiet de bal over verdediger Hartman en keeper Wellenreuther heen het doel in.

sc Heerenveen-Feyenoord 2-1

UTR-NEC | 61' GOAL FC Utrecht

Lammers doet het! De goede start van de tweede helft van FC Utrecht wordt verzilverd. De assist is mooier dan het doelpunt. El Karouani bedient Lammers met een afgemeten voorzet.

FC Utrecht-NEC 1-0

HEE-FEY | 56' Sahraoui valt in

Daar is hij dan toch. Sahraoui begon voor straf op de bank, maar mag nu invallen. Hij wordt met applaus ontvangen door het publiek. Kan de laatkomer het Feyenoord nog lastiger maken?

sc Heerenveen-Feyenoord 1-1

HEE-FEY | 53' Feyenoord jaagt

Feyenoord weet dat er in de tweede helft nog een tandje bij moet. De verrassende tegengoal werd voor rust goedgemaakt, nu zoeken de Rotterdammers naar de voorsprong in Heerenveen.

Qua kansen blijft het tot nu toe bij schoten van afstand. Timber en Hartman willen wel, maar het lukt nog niet.

sc Heerenveen-Feyenoord 1-1

UTR-NEC | 48' Schot Bozdogan

Utrecht is wakker aan het begin van de tweede helft, NEC-doelman Cillessen ook. Na een hakje van Boussaid schiet Bozdogan van afstand, de keeper voorkomt het eerste doelpunt.

FC Utrecht-NEC 0-0

UTR-NEC | 46' Tweede helft

Het duel in Utrecht is hervat. Geen wissels in de rust.

FC Utrecht-NEC 0-0

HEE-FEY | 45+5' Rust

Feyenoord nam al snel het initiatief, maar stond te slapen bij de eerste aanval van Heerenveen. Köhlert profiteerde (1-0), waarna Wieffer de stand weer in evenwicht bracht.

De Rotterdammers voetballen een stuk beter, de thuisploeg loert graag op de counter: een vermakelijke combinatie. Over een kwartiertje verder.

sc Heerenveen-Feyenoord 1-1

UTR-NEC | 45+1' Rust

Een vrije trap van NEC'er Verdonk, gekeerd door keeper Barkas. Dat was het wel wat betreft de hoogtepunten van de eerste helft. Hopelijk na rust beter.

FC Utrecht-NEC 0-0

Can Bozdogan in duel met NEC'er Sontje Hansen

HEE-FEY | 37' GOAL Feyenoord

De verdiende gelijkmaker van Feyenoord. Wieffer duikt op de juiste plek op en hoeft dan niet eens zoveel te doen. De voorzet van Ivanusec is op maat, Wieffer tikt de bal van dichtbij het doel in.

sc Heerenveen-Feyenoord 1-1

UTR-NEC | 31' Lekkere trap Verdonk

Vrije trap voor NEC en dan moet Utrecht-keeper Barkas zich goed voorbereiden, want met Schöne en Verdonk staan er twee specialisten achter de bal. Barkas laat een stevige muur optrekken, maar moet het toch zelf doen.

Verdonk schiet met zijn linker richting de korte kruising, Barkas strekt zich en tikt de bal maar net uit de hoek. Eerste schot op doel deze wedstrijd, geen doelpunt.

FC Utrecht-NEC 0-0

UTR-NEC | 20' Geel Nuytinck

Verrassende start in Heerenveen, maar wat gebeurt er in Utrecht? Vrij weinig, tot nu toe.

FC Utrecht en NEC hebben nog geen kans gecreëerd. NEC-verdediger Nuytinck krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd voor een overtreding op Bozdogan.

FC Utrecht-NEC 0-0

HEE-FEY | 17' GOAL Heerenveen

Die zag niemand aankomen! Zeker Wellenreuther niet. De keeper van Feyenoord wordt in de steek gelaten door zijn verdedigers, die een lage voorzet laten lopen alsof het geen enkel gevaar op kan leveren. Maar dan duikt Köhlert op en hij scoort.

sc Heerenveen-Feyenoord 1-0

Heerenveen viert de 1-0

HEE-FEY | 15' De lat

Feyenoord dringt aan in het eerste kwartier, maar een (geldig) doelpunt levert het niet op. Gimenez laat zich nadrukkelijk zien. Maar bij zijn eerste kans wordt hij gevloerd en bij de tweede raakt hij de lat.

Hoe lang gaat dit nog goed voor Heerenveen?

sc Heerenveen-Feyenoord 0-0

HEE-FEY | 8' Doelpunt Feyenoord afgekeurd

Aanvoerder Geertruida lijkt de Rotterdammers op voorsprong te koppen in Heerenveen. De bal komt terug na een afgeslagen corner, van dichtbij vindt Geertruida de verre hoek.

Maar de VAR spoelt de beelden terug en constateert buitenspel.

sc Heerenveen-Feyenoord 0-0

UTR-NEC | 2' Zachte bal

De hoofdrolspelers zijn klaar voor een mooie voetbalmiddag in de Galgenwaard, het materiaal niet. De bal waarmee NEC'er El Karouani wil ingooien, is niet goed opgepompt. Zijn coach Meijer gooit 'm weg, het spel gaat verder met een andere bal.

FC Utrecht-NEC 0-0

Aftrap in Heerenveen en Utrecht

De wedstrijden sc Heerenveen - Feyenoord en FC Utrecht - NEC zijn begonnen.

HEE-FEY | Van Wonderen straft notoire laatkomer Sahraoui

Osame Sahraoui zit voor straf op de bank bij Heerenveen, vertelt coach Kees van Wonderen. De Noorse buitenspeler, dit seizoen goed voor zes goals en vijf assists, was te laat.

"Je werkt in een team en dan moet je je aan de regels houden", aldus Van Wonderen bij ESPN. "Dat kan een keer niet lukken, maar niet herhaaldelijk. Hij is te laat gekomen, niet voor de eerste keer."

Osame Sahraoui

VOL-AZ | Afgelopen

Een eenvoudige overwinning voor AZ in Volendam: 0-4. De Wit, Pavlidis en Sugawara (tweemaal) scoorden voor de ploeg van Maarten Martens.

Lees hier het verslag van de wedstrijd:

UTR-NEC | Opstellingen

Meerdere wijzigingen bij FC Utrecht, waar Jens Toornstra terugkeert op het middenveld. Hij zat vorige week nog op de bank, maar vormt vandaag het middenveld met Can Bozdogan en Zidane Iqbal. Niklas Vesterlund staat voor het eerst in de basis.

Bij NEC ontbreken de geblesseerden Dirk Proper en Tjaronn Chery. Lasse Schöne staat daarom weer in de basis en draagt de aanvoerdersband.

De opstelling van FC Utrecht tegen NEC
De elf van NEC tegen FC Utrecht

HEE-FEY | Opstellingen

De wedstrijd in Alkmaar lijkt beslist, tijd om te kijken naar de opstellingen van de duels die om 14.30 uur beginnen. Te beginnen met sc Heerenveen - Feyenoord. Bij de thuisploeg start Ché Nunnely op de linkerflank, Osame Sahraoui begint opvallend genoeg op de bank,

Feyenoord-trainer Arne Slot kiest voor dezelfde spelers die vorige week eenvoudig wonnen van Heracles (3-0).

De elf van Heerenveen tegen Feyenoord
De opstelling van Feyenoord in Heerenveen

VOL-AZ | 76' GOAL AZ

Heel mooie vierde goal van AZ in Volendam. Sugawara krult een vrije trap over de muur in de korte kruising.

FC Volendam-AZ 0-4

VOL-AZ | 76' Zeefuik terug in Volendam

Wissels aan beide kanten. De invaller van AZ wordt ontvangen met applaus en gefluit: Zeefuik komt in de ploeg tegen zijn oude club. Ook Van Brederode komt van de AZ-bank, De Wit en Van Bommel verlaten het veld.

Bij Volendam worden Booth en Vivaldo vervangen door Johnson en Hoeve.

VOL-AZ | 70' GOAL AZ

Pavlidis neemt meteen wraak. Het spel is pas net hervat na zijn afgekeurde treffer en de Griek ontsnapt opnieuw aan zijn bewakers. Oog in oog met de doelman twijfelt Pavlidis niet: 0-3!

Het is de 23ste goal van de AZ-spits in de eredivisie, daarmee gaat hij nu alleen aan kop op de topscorerslijst.

FC Volendam-AZ 0-3

VOL-AZ | 68' Doelpunt AZ afgekeurd

Pavlidis rondt met overtuiging af nadat hij zijn tegenstander heeft uitgekapt. Maar de vlag gaat omhoog, de Griekse topscorer van AZ stond buitenspel. De VAR trekt voor de zekerheid nog lijnen, maar het oordeel van de grensrechter was correct: geen doelpunt.

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 58' Volendam ten aanval

FC Volendam geeft echt nog niet op. Na de rust gaat 'het andere Oranje' vrijuit in de aanval en dat levert kansen op. Vivaldo liet zich al tweemaal zien, nu is verdediger Flint dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij kan net niet goed bij de bal uit een hoekschop.

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 50' Omhaal Vivaldo

Zeldzaam momentje van opwinding voor het thuispubliek. De eerste doelpoging van FC Volendam is een spectaculaire. Vivaldo probeert het met een omhaal, maar krijgt de bal niet tussen de palen.

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 46' Tweede helft

Er wordt weer gevoetbald in Volendam. Een wissel in de rust, bij de thuisploeg is Benamar achtergebleven in de kleedkamer, Karim komt voor hem in het veld.

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 45+2' Rust

Een comfortabele middag voor AZ tot zover. De Alkmaarders staan op een verdiende 0-2 voorsprong in Volendam. De mannen in het oranje lijken niet bij machte daar iets tegen te doen: Volendam schoot in de eerste helft niet één keer richting het doel.

Over een kwartier verder!

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 35' Minuut applaus

Na de minuut stilte vooraf, wordt ook in de 35ste minuut stilgestaan bij het overlijden van Ramon Visser. Het spel ligt even stil. Iedereen gaat staan en klapt voor de op 35-jarige leeftijd overleden Volendammer.

  • Pro Shots
    De bal onder de voet bij Møller Wolfe tijdens het eerbetoon
  • NOS

VOL-AZ | 30' GOAL AZ

Daar is dan toch de 0-2. Het zit Sugawara dit keer wel mee. Hij haalt de trekker over en ziet de bal dan via verdediger Plat achter keeper Backhaus verdwijnen.

De Japanner krabt achter z'n oor, mooie manier van juichen na zo'n gelukkige - maar zeker niet onverdiende - treffer.

FC Volendam-AZ 0-2

VOL-AZ | 26' Backhaus redt

Bijna 0-2 voor AZ, dat veel beter is op het Volendamse kunstgras. Maar Backhaus redt de thuisploeg bij de inzet van Sugawara, die probeert af te drukken na een actie van Van Bommel over de linkerflank.

FC Volendam-AZ 0-1

VOL-AZ | 22' GOAL AZ

Raak! En deze telt. De Wit kopt raak uit een vrije trap van Mijnans. Het is de achtste treffer dit seizoen van De Wit, Mijnans levert zijn vijfde assist af.

FC Volendam-AZ 0-1

VOL-AZ | 19' Geen overzicht

Kansrijke aanval van AZ, dat de wedstrijd steeds meer in handen krijgt. De aanval strandt bij spits Pavlidis, die niet om zich heen kijkt naar teamgenoten maar het zelf probeert. Tussen drie verdedigers in verliest hij de controle over de bal. Kans verkeken.

FC Volendam-AZ 0-0

VOL-AZ | 7' Doelpunt AZ afgekeurd

AZ begint goed en denkt al snel op voorsprong te komen. De Volendammers protesteren, zij hebben in aanloop naar de treffer een overtreding van Belic gezien. Er is nog een moment om naar te kijken voor de VAR: doelpuntenmaker Van Bommel lijkt de bal met de hand mee te hebben genomen.

Uiteindelijk komt het bericht uit Zeist: doelpunt afgekeurd.

FC Volendam-AZ 0-0

Van Bommel (15) scoort, maar het feest gaat niet door

VOL-AZ | 1' Aftrap na mooi eerbetoon

Voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte. FC Volendam staat stil bij het overlijden van Ramon Visser. Visser was als oud-jeugdspeler van FC Volendam actief als amateurvoetballer en trainer in de regio. De goede vriend van Volendam-speler Robert Mühren overleed op 35-jarige leeftijd.

Het eerbetoon maakt indruk, Mühren pinkt in de dug out een traantje weg. Volendam speelt de wedstrijd met rouwbanden.

  • NOS
  • NOS
    Robert Mühren (midden)

VOL-AZ | Wistjedatjes

  • Dit duel werd 11 keer eerder gespeeld in de eredivisie, met 5 overwinningen Volendam en 2 zeges AZ. Vorig seizoen werd het 1-1 in Volendam. De laatste thuisoverwinning van Volendam op AZ in de eredivisie was in juni 1985: 5-2,
  • Eerder deze competitie won AZ in eigen stadion met 3-0 door doelpunten van Ruben van Bommel, Vangelis Pavlidis en Bruno Martins Indi.
  • Hekkensluiter FC Volendam won niet meer in de laatste negen wedstrijden (met zes nederlagen).
  • AZ is vijf wedstrijden ongeslagen en staat door tien punten uit de laatste vier duels stevig op de vierde plaats.
  • Pavlidis van AZ is samen met Luuk de Jong van PSV topscorer van de eredivisie (22 doelpunten).
  • Robert Mühren van Volendam scoorde 11 keer voor AZ in de eredivisie. In 2014 maakte de aanvaller een transfer van Volendam naar AZ. Vandaag zit hij op de bank.

Oude bekenden

Lequincio Zeefuik, die deze winter de overstap maakte van FC Volendam naar AZ, zit op de bank. De 19-jarige spits was in de eerste seizoenshelft soms hoop in bange dagen bij de Volendammers, in Alkmaar moet Zeefuik het tot nu toe doen met (korte) invalbeurten. In zes duels viel hij vier keer in, goed voor een kleine 40 minuten binnen de lijnen.

Denso Kasius (ook ex-Volendam) is er vandaag niet bij. Hobie Verhulst wel. Tussen 2015 en 2018 stond hij onder de lat in Volendam, bij AZ is hij reservekeeper achter Mathew Ryan.

Lequincio Zeefuik met AZ terug in Volendam

VOL-AZ | Opstelling AZ

Jordy Clasie is terug bij de Alkmaarders, de middenvelder ontbrak vorige week maar is weer fit bevonden. Verder zien we de bekende namen in de opstelling van coach Maarten Martens.

De elf van AZ in en tegen Volendam

VOL-AZ | Opstelling FC Volendam

Geen wijzigingen in de basisopstelling van de Volendammers. Regillio Simons houdt vertrouwen in de mannen die vorige week gelijkspeelden tegen PEC Zwolle, ondanks dat de laatste zege dateert van 16 december (Heerenveen-uit, 1-2). De laatste overwinning aan de Dijk is nog wat langer geleden: op 29 oktober tegen Excelsior (3-1).

De opstelling van FC Volendam tegen AZ

Wolfsburg ontslaat Kovac

Voor we ons op de eredivisie richten een bericht uit Duitsland. Niko Kovac is ontslagen als trainer van VfL Wolfsburg.

De 52-jarige Kroaat was bezig aan zijn tweede seizoen bij de nummer 14 van de Bundesliga. De nummer 8 van vorig seizoen verloor zaterdag thuis met 3-1 van FC Augsburg en heeft al elf wedstrijden op rij niet weten te winnen. In de beker viel in de achtste finales het doek. Eerder was Kovac al coach van Kroatië, Eintracht Frankfurt, Bayern München en AS Monaco.

Niko Kovac

De stand

En zo staat het er dan voor, met vandaag vijf wedstrijden op het programma:

  • NOS
    De stand in de eredivisie.
  • NOS
    Het programma in de eredivisie

Fortuna klimt, Hadj Moussa redt punt voor Vitesse

Een kleine terugblik naar wat er gisteravond gebeurde in de eredivisie.

  • Aan de hand van Kaj Sierhuis won Fortuna Sittard met 3-1 van PEC Zwolle. Door de derde overwinning op rij klom de ploeg van coach Danny Buijs in ieder geval voor even naar het linkerrijtje. Sierhuis is de man in vorm bij de Limburgers: hij maakte tegen PEC zijn zesde doelpunt in de laatste vier duels.
  • Het rechtstreekse duel tussen Excelsior en RKC Waalwijk om de 'veilige' vijftiende plaats eindigde in een 1-1 gelijkspel. Daarmee blijft het zoals het stond vooraf: Excelsior met een iets beter doelsaldo boven de streep, RKC eronder.
  • Vitesse profiteerde niet van het gelijkspel bij Excelsior-RKC. Anis Hadj Moussa redde de Arnhemmers vlak voor tijd van een onnodige nederlaag tegen Almere City: 1-1.

Bekijk hier de samenvattingen van alle tot nu toe gespeelde wedstrijden in de eredivisie:

Goedemorgen

Vanmiddag gaat de eredivisie verder, en hoe! De bovenste zes ploegen van de eredivisie komen vandaag in actie. Het begint allemaal in Volendam, waar de hekkensluiter het om 12.15 uur opneemt tegen AZ.

Op het klassieke tijdstip van 14.30 uur staan de duels FC Utrecht-NEC en sc Heerenveen-Feyenoord op de rol. Vervolgens speelt Ajax op Het Kasteel tegen Sparta en we sluiten de dag bij koploper PSV, dat FC Twente op bezoek krijgt.

Veel plezier!