Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Dans je de hele week met mij? Bekerfinale binnen, nu walst NEC over Volendam (2-5)

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten deze voetbaldag met een kind van de club, die een paar van de mooiste weken van zijn nog prille loopbaan meemaakt. Bart van Rooij, rechtsback van NEC, plaatste zich dinsdag voor de bekerfinale en won vanavond moeiteloos bij Volendam.

Zijn specialiteit? De ingooi. In De Goffert worden de ballenjongens zelfs geïnstrueerd om de bal met een handdoekje voor hem droog te maken. "Soms dan gooit zo'n jongen de bal met een stuit aan en denk ik toch, hum, balen."

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Van Rooij geniet van swingend NEC: 'Zolang we maar niet in ijsbad hoeven'

Programma

Het programma in de eredivisie.

De stand in der eredivisie

De stand in de eredivisie op 1 maart 2024

VOL-NEC | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - NEC

Ondertussen in Frankrijk: Monaco en PSG delen de punten

Wissam Ben Yedder aan de bal in het duel met Paris Saint-Germain.

Paris Saint-Germain heeft twee punten verloren in het uitduel met AS Monaco (0-0) en kwam daar in feite nog goed mee weg. In de eerste helft waren de Monegasken namelijk duidelijk de betere en kwam halverwege ook op 1-0, maar de treffer van aanvoerder Wissam Ben Yedder werd afgekeurd.

Na rust waren de rollen omgedraaid, opvallend genoeg zonder Kylian Mbappé. De spits, die zijn loopbaan begon in Monte Carlo en hoogstwaarschijnlijk komend seizoen verkast naar Real Madrid, werd in de rust gewisseld.

Ondanks de remise blijft de club uit Parijs de Franse competitie Ligue 1 riant aanvoeren. PSG heeft nu een voorsprong van 12 punten op Stade Brest, de nummer 2 van de ranglijst die zondag Le Havre ontvangt.

De stand in Ligue 1.

Ondertussen in Duitsland: opnieuw puntenverlies voor Bayern

Harry Kane kijkt bedenkelijk na de remise tegen SC Freiburg.

Titelprolongatie in de Bundesliga is na vanavond weer een stukje verder weg voor Bayern München. Op bezoek bij SC Freiburg werd met 2-2 gelijkgespeeld in de tweeduizendste Bundesliga-wedstrijd van de Beierse club.

Matthijs de Ligt deed vanwege een schorsing niet mee.

Koploper Bayer Leverkusen heeft nu een voorsprong van zeven punten en kan die zondag uitbreiden tot tien punten. Dan gaat de ploeg met Oranje-international Jeremie Frimpong op bezoek bij 1. FC Köln.

Ondertussen in Italië: Milan wint van Lazio in duel met 10 gele en drie rode kaarten.

Lazio's Luca Pellegrini heeft het aan de stok met Milans Christian Pulisic.

AC Milan heeft voor het eerst in drie duels weer eens gewonnen in de Serie A. In Rome knokte het zich in de slotfase langs Lazio, dat de wedstrijd met acht spelers beëindigde: 1-0.

De stand in de eerste divisie

Stand eerste divisie

MVV-Dordrecht definitief gestaakt

De wedstrijd tussen MVV en Dordrecht is definitief gestaakt. De supporter die dringend medische hulp nodig had, is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Vervolgens zijn de spelers nog even het veld opgegaan om het restant van de blessuretijd te spelen, maar dat is dus niet gebeurd.

De wedstrijd werd gestaakt in de 92ste minuut bij een stand van 1-3 voor Dordrecht.

Keuken Kampioen Divisie: Willem II verliest, Roda JC gelijk

De topploegen in de eerste divisie hebben een lastige avond achter de rug. Koploper Willem II ging onderuit op bezoek bij FC Emmen (0-2). Willem II leed vorige week ook al een nederlaag. Toen werd er verloren van Roda JC (2-3).

Roda JC kwam nu op bezoek bij Telstar niet verder dan 1-1. ADO Den Haag, de nummer drie, won wel, maar met moeite. Thuis werd Jong Ajax met 2-1 verslagen.

Het duel tussen MVV en Dordrecht is in de 92ste minuut stilgelegd vanwege een medisch noodgeval op de tribune. De stand op dat moment was 1-3 in het voordeel van de Dordtenaren.

Uitslagen 28ste speelronde Keuken Kampioen Divisie

MVV Maastricht - FC Dordrecht 1-3
NAC Breda - Jong FC Utrecht 3-1
FC Emmen - Willem II 2-0
FC Eindhoven - Jong AZ 1-1
Helmond Sport - VVV-Venlo 1-1
ADO Den Haag - Jong Ajax 2-1
De Graafschap - TOP Oss 2-1
Telstar -Roda JC 1-1
FC Den Bosch - FC Groningen Maandag 20.00 uur
Jong PSV - SC Cambuur Maandag 20.00 uur

VOL-NEC | Afgelopen

Het zit erop in Volendam, waar NEC moeiteloos over de hekkensluiter walst: 2-5. Op doelsaldo stijgt NEC zo naar plek vijf. Ajax en Go Ahead Eagles moeten nog wel in actie komen dit weekend en kunnen de Nijmegenaren nog passeren.

FC Volendam-NEC 2-5

VOL-NEC | 90' GOAL NEC

Lars Olden Larsen herstelt de marge van drie voor NEC: 2-5. En die treffer is best belangrijk, want hierdoor stijgt NEC op doelsaldo zelfs over Ajax heen naar plek vijf.

Het is de eerste treffer van de Noor in Nijmeegse dienst trouwens. En weer klinkt het 'Dans je de hele nacht met mij' door de Volendamse avond.

FC Volendam-NEC 2-5

VOL-NEC | 86' GOAL VOLENDAM

Uit het niets maakt Zach Booth zowaar ook nog een tweede treffer voor Volendam. Hij krijgt de bal aan de linkerzijlijn, kan onbedreigd doorlopen naar de zestien en passeer Cillessen.

Een echte comeback lijkt wat veel gevraagd, maar zo wordt de uitslag toch nog best draaglijk: 2-4.

FC Volendam-NEC 2-4

VOL-NEC | 79' GOAL NEC

Waar Volendam moet improviseren met wissels, lijkt NEC met iedere wissel weer wat sterker te worden. Zo kwam Rober González net nog even in het veld voor Borges Sanches en de Spanjaard schiet vrijwel meteen raak in de korte hoek.

FC Volendam-NEC 1-4

VOL-NEC | 75' Schrikken in Volendam: Cox zomaar naar de grond?

Dat is even schrikken als George Cox zomaar naar de grond gaat in het eigen strafschopgebied. Het wordt opeens doodstil in het stadion, als zijn medespelers van Volendam in een kring om hem heen gaat staan.

Gelukkig valt het mee voor de Engelsman. Na een korte behandeling krabbelt hij zelf weer op, maar gaat wel meteen naar de kant. In de herhaling blijkt dat hij de bal hard tegen zijn slaap kreeg. Zou dat de boosdoener zijn geweest?

FC Volendam-NEC 1-3

VOL-NEC | 65' Tijd voor een ander deuntje

Er gebeurt niet al te veel in deze tweede helft. Volendam-fans die daar moed uit putten, zullen nu toch even schrikken waarschijnlijk. Want bij NEC komen Chery en Ogawa in het veld voor doelpuntenmakers Sow en Hansen.

Ook de Volendamse doelpuntenmaker Vivaldo verdwijnt. Hij raakte net geblesseerd bij een duel en maakt nu plaats voor een eRobert Mühren.

FC Volendam-NEC 1-3

VOL-NEC | 51' NEC'er Borges Sanches op de paal

Zijn naam doet anders vermoeden, maar het is toch echt een Luxemburger die de 1-4 op de schoen had. Yvandro Borges Sanches mikt de bal buiten bereik van de Duitse Japanner Backhaus op de Volendamse paal.

FC Volendam-NEC 1-3

VOL-NEC | 49' GOAL VOLENDAM

Kijk nou eens! Volendam doet meteen wat terug: Vivaldo Semedo loopt weg uit de rug van Schöne, krijgt de bal precies op tijd van Ould-Chikh, omspeelt Cillessen en schuift de bal in het lege doel.

Een knappe goal! Wordt het dan toch nog leuk aan De Dijk?

FC Volendam-NEC 1-3

De pas 18-jarige Vivaldo Semedo heeft Volendam op 1-3 gebracht tegen NEC.

VOL-NEC | Tweede helft

De bal rolt weer in Volendam. Beide ploegen beginnen met dezelfde elf aan de tweede helft.

FC Volendam-NEC 0-3

Tussenstanden Keuken Kampioen Divisie

Ook in de eerste divisie is het rust bij de acht wedstrijden van vanavond. En er zijn best wat verrassende tussenstanden. In Emmen werd als laatst afgesloten, want daar lag de wedstrijd even stil nadat de rook van vuurwerk na de Drentse 1-0 van Vicente Besuijen tegen koploper Willem II het zicht onmogelijk had gemaakt.

Nummer twee Roda JC kijkt tegen ook tegen een 1-0 achterstand aan bij nummer 17 Telstar. En nummer drie ADO Den Haag kwam ook achter tegen Jong Ajax, maar dankzij good old Timothy Derijck staat het bij rust 1-1.

Tussenstanden Keuken Kampioen Divisie

MVV Maastricht - FC Dordrecht 0-3
NAC Breda - Jong FC Utrecht 1-0
FC Emmen - Willem II 1-0
FC Eindhoven - Jong AZ 0-0
Helmond Sport - VVV-Venlo 0-1
ADO Den Haag - Jong Ajax 1-1
De Graafschap - TOP Oss 1-0
Telstar -Roda JC 1-0

VOL-NEC | Rust

De eerste helft zit erop in Volendam, waar NEC kinderlijk eenvoudig op 0-3 staat. De uitblinkers van de eerste 45 minuten zijn de zoetgevooisde NEC-fans in het uitvak.

Het uitvak in Volendam vol NEC-fans.

VOL-NEC | 41' GOAL NEC

Dit is ook heel fijn voor de Nijmeegse voetbalfans: het is namelijk Nijmegenaar Sylla Sow - ooit nog ballenjongen bij NEC - die zijn eerste doelpunt voor het vandaag in wit gehulde rood-groen-zwart maakt.

Sylla maakte voor de winterstop al wel vijf treffers voor Go Ahead Eagles.

FC Volendam-NEC 0-3

  • Pro Shots
    Sylla Sow viert de 3-0 tegen Volendam, zijn eerste voor zijn jeugdliefde NEC.
  • Pro Shots
    Volendam-doelman Mio Backhaus moet voor rust al drie keer vissen tegen NEC.

VOL-NEC | 31' GOAL NEC

Kodai Sano schoot NEC in Leeuwarden naar de bekerfinale en maakt de 0-2 in Volendam.

NEC speelt de bal rustig rond en sust Volendam misschien wel een beetje in slaap. En dat is niet zo handig, want als Kodai Sano op de rand van de zestien gevonden wordt dan schiet de Japanner de bal loepzuiver in de verre hoek.

En dus klinkt net als in Leeuwarden het 'Dans je de hele nacht met mij' uit het uitvak. Ronnie Ruysdael regeert vanavond in Volendam. Weten hoe dat ook alweer klinkt? Bekijk dan de onderstaande clip maar eens.

FC Volendam-NEC 0-2

VOL-NEC | 30' Tempo uit de wedstrijd

Er is inmiddels een half uur gespeeld aan De Dijk in Volendam, waar de thuisclub een grote kans heeft gekregen op de gelijkmaker. Aanvoerder Damon Mirani kopte een hoekschop prima naar de hoek, maar Jasper Cillessen toverde een schitterende redding uit zijn mouw.

Daarna verdween het tempo compleet uit dit duel. Volendam zakt ver terug op eigen helft en NEC hoeft niet zo nodig naar voren. Waarom ook, met die voorsprong en de 120 minuten van dinsdag nog in de benen.

FC Volendam-NEC 0-1

VOL-NEC | 11' GOAL NEC

"En dan valt 'ie aan de andere kant wel..." horen we de stadionspeaker verslagen zeggen. NEC komt uit de eerste de beste aanval na de afgekeurde treffer op 0-1. Youri Baas schiet op doel, Mio Backhaus krijgt zijn hand er nog tegen, maar Sontje Hansen schiet de rebound in het doel.

FC Volendam-NEC 0-1

Sontje Hansen viert de 1-0 tegen Volendam.

VOL-NEC | 9' GOAL VOLENDAM

Vivaldo schittert meteen! De jonge Portugees, gehuurd van Udinese, bekroont zijn eerste basisplaats meteen met een treffer. Hij torent boven alle verdedigers en doelman Cillessenuit en kopt een hoekschop in het doel.

Maar wacht...de VAR roept arbiter Vos toch naar het scherm. En dat gaat waarschijnlijk om Zac Booth, die een beetje in de weg van Cillessen stond en daarbij mogelijk buitenspel stond. Jawel, de 1-0 wordt afgekeurd!

Wat een pech voor Volendam. Hoewel, uit de beelden blijkt dat die beslissing wel te billijken is.

  • NOS
    Zac Booth staat buitenspel bij de treffer van Vivaldo...
  • NOS
    De Amerikaan staat recht voor de neus van NEC-doelman Cillessen.

VOL-NEC | Aftrap

De bal rolt in Volendam bij Volendam-NEC. De bekerontmoeting met Cambuur eerder deze week leverde NEC voor de vijfde keer het fijne vooruitzicht van een finale op, maar heeft ook wel wat sporen nagelaten.

Bram Nuytinck is er niet bij vanwege een liesblessure. Tjaronn Chery, Rober en doelpuntenmaker Koki Ogawa beginnen vanavond op de bank.

FC Volendam-NEC 0-0

VOL-NEC | Spelers staan klaar

Lasse Schöne staat met een grote grijns en de aanvoerdersband klaar onder het systeemplafond in de tunnel van Volendam. Damon Mirani is zijn collega bij Volendam. En daartussenin staat Martijn Vos, de leidsman van vanavond.

Lasse Schöne staat tegen Volendam voor het eerst sinds het thuisduel met Ajax op 3 december weer in de basis bij NEC.

Internationale velden

Ook buiten de landsgrenzen worden vanavond een paar interessante potjes gespeeld. Om 20.30 uur neemt Bayern München het in het Zwarte Woud op tegen FC Freiburg. Ook niet mis: om 20.45 uur begint in Rome het duel tussen Lazio en AC Milan. En om 21.00 uur kijkt Frankrijk - en een handjevol Monegasken - naar AS Monaco - Paris Saint-Germain.

En dat betekent natuurlijk de terugkeer van (misschien wel) de beste voetballer van de wereld op het oude nest.

Kylian Mbappé in 2016 als 17-jarige bij AS Monaco.

Keuken Kampioen Divisie: 28ste speelronde

In de Keuken Kampioen Divisie staat vanavond de 28ste speelronde op het programma. Koploper Willem II en Roda JC hebben op dit moment de twee directe promotieplaatsen in handen, maar nummer drie ADO Den Haag staat maar drie punten achter de club uit Kerkrade.

Volgende week spelen Roda en ADO tegen elkaar. Maar vanavond staat voor Roda JC het uitduel met Telstar op het programma, ADO Den Haag ontvangt Jong Ajax. FC Groningen, de ploeg in vorm, speelde donderdag nog de halve finale van de KNVB-beker in De Kuip, komt maandag pas in actie tegen FC Den Bosch.

Bekijk het complete speelschema hieronder:

Keuken Kampioen Divisie

MVV Maastricht - FC Dordrecht
NAC Breda - Jong FC Utrecht
FC Emmen - Willem II
FC Eindhoven - Jong AZ
Helmond Sport - VVV-Venlo
ADO Den Haag - Jong Ajax
De Graafschap - TOP Oss
Telstar -Roda JC

VOL-NEC | Opstellingen

Met een blij gemoed en wellicht een kleine kater mag bekerfinalist NEC vanavond alweer aan de bak in de eredivisie. De ploeg van Rogier Meijer neemt het in Volendam op tegen de gelijknamige hekkensluiter.

Volendam-trainer Regillio Simons gunt de 19-jarige spits, tevens Portugees jeugdinternational, Vivaldo Semedo de kans om te schitteren vanavond. Bij NEC beginnen Lasse Schöne en Sylla Sow in de basis.

Van 't Schip: 'Frisheid in de ploeg houden is belangrijk'

Het was een opmerkelijk bericht, eerder vandaag. Dat een deel van de Ajax-selectie deze week op eigen initiatief was gaan trainen. Ajax had drie dagen vrij gekregen na de nederlaag afgelopen zondag tegen AZ. "Het is belangrijk om de frisheid in de ploeg terug te krijgen", verklaarde tainer John van 't Schip op de clubkanalen van Ajax.

"Het is altijd een balans tussen mentaal en fysiek. We hebben een zwaar programma gehad met onder meer de uitwedstrijden tegen Bodø/Glimt en AZ. In de komende drie weken hebben we opnieuw een druk programma en weinig tijd om de spelers fysiek rust te geven", lichtte de trainer de ingelaste rustdagen toe. "Vanuit een aantal jongens kwam het initiatief om toch te trainen, dat is mooi om te zien."

John van 't Schip

"Doordat we al een heel druk programma hebben gehad, is de frisheid misschien ook een beetje uit de ploeg. Dat proberen we op allerlei mogelijke manieren terug te krijgen. Alleen maar heel hard trainen is niet altijd de oplossing."

Verder meldde de trainer dat het twijfelachtig is of Steven Berghuis speelklaar is voor de wedstrijd tegen FC Utrecht zondag (12.15 uur). De nieuwe aankoop Jordan Henderson is wel beschikbaar.

Slot wil met Feyenoord bewijzen dat het ook 'uit' met PSV mee kan

Amper bekomen van de bekerwedstrijd tegen FC Groningen van donderdagavond - moeizaam met 2-1 gewonnen, maar wel goed voor een plaats in de finale op 21 april - wacht Feyenoord alweer een volgende pittige klus. Wat heet: de landskampioen gaat zondag op bezoek bij PSV, de nog altijd ongeslagen koploper in de eredivisie.

Daar zal naast de al langer aan de kant staande Justin Bijlow en Gernot Trauner ook Calvin Stengs niet bij zijn.

Lees hier hoe Slot vooruitblikt op de topper tegen PSV:

Meezinger 'Engelbewaarder' liet Japanse bekerhelden NEC snel inburgeren

NEC viert de plaatsing voor de bekerfinale

Karaoke is in Japan nog net geen sacrale bezigheid, maar veel scheelt het niet. Japanse NEC-spelers Koki Ogawa en Kodai Sano lieten dinsdag na de bekerzege op Cambuur zien dat ze ook gewoon Nederlands zingen.

"Ik weet nuuuuu dat er een engelbewaarder bestaat!", zongen ze hard mee na plaatsing voor de bekerfinale.

Euforie alom, maar vanavond om 20.00 uur wacht FC Volendam alweer in de eredivisie. Dan zullen de Japanse uitblinkers Ogawa en Sano wellicht dubbel gedekt worden.

Lees verder via deze link:

Nederland in gesprek met Emiraten over uitlevering Promes

Nederland is met de Verenigde Arabische Emiraten in gesprek over de uitlevering van Quincy Promes. Het Openbaar Ministerie wil nog niet bevestigen dat er een formeel verzoek is gedaan aan de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt. Een woordvoerder bevestigt wel dat de Nederlandse voetballer gisteren is aangehouden op het vliegveld van Dubai.

Lees hieronder verder:

Slot feliciteert Timber plekje in Oranje-voorselectie

Bij Feyenoord gaat het over de blessure van Stengs, maar er was ook heugelijk nieuws: Quinten Timber zit in de voorselectie van het Nederlands elftal. Trainer Arne Slot zag dat het zijn middenvelder goed deed.

"Ik was er niet bij toen hij het las, maar ik heb hem net even gefeliciteerd en toen kwam er een grote glimlach op zijn gezicht. Het is een voorselectie maar als je daar nog niet bij hebt gezeten, is het een boost om ook de komende weken weer aan te vliegen. Het is gezien zijn ontwikkeling en spel de afgelopen weken en maanden een logisch gevolg dat je een keer bij de voorselectie zit. Nog geen definitieve selectie, maar dit is een mooie eerste stap."

Lees hier meer over de voorselectie van Oranje:

Slot: 'Stengs slachtoffer van ons schema'

Feyenoord-trainer Arne Slot is duidelijk: er is nog geen nieuws over de ernst van de blessure van Calvin Stengs. Donderdagavond viel hij geblesseerd uit in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen met een op het oog ernstige knieblessure.

Geen nieuws dus, maar Slot zegt wel: "Hij heeft een behoorlijke goede nacht gehad, maar dat zegt niets over de ernst van de blessure."

"We hadden hem juist zondag uit de basis gelaten, om hem gisteren negentig minuten te gebruiken en in het weekend ook weer. Het is geen geheim dat hij ook 'slachtoffer' (Slot doet aanhalingstekens na met zijn handen, red.) is geworden van ons schema."

Arne Slot op de persconferentie voorafgaand aan de topper tegen PSV

PSV mogelijk zonder Veerman in 'zes punten-wedstrijd' tegen Feyenoord

Het mogelijke gemis van de Saibari en Veerman is een aderlating voor de koploper van de eredivisie. De confrontatie met Feyenoord kan volgens Bosz doorslaggevend zijn voor het landskampioenschap, ook al staat zijn ploeg tien punten voor op de Rotterdammers.

"Het is eigenlijk een zes punten-wedstrijd. Als we winnen, steek ik wel een sigaar op."

Lees verder via onderstaande link:

Is Joey Veerman erbij tegen PSV?

Gaat Joey Veerman zondag spelen bij PSV tegen Feyenoord? Dat is de grote vraag. De middenvelder was geblesseerd en is vrijdag ook nog eens ziek, zo meldt zijn trainer Peter Bosz. "Ik weet niet of hij zondag haalt, dat weten we morgen. Zijn blessure is in ieder geval niet zo ernstig dat hij daarom zondag sowieso niet haalt."

Zonder Veerman had PSV het aan het begin van de tweede seizoenshelft lastig. Er werd gelijkgespeeld bij FC Utrecht en verloren van Feyenoord (beker). Maar Bosz wil goede prestaties van zijn elftal niet ophangen aan de middenvelder.

Bosz over Veerman in aanloop naar Feyenoord: 'Ik weet het nog niet'

"We hebben ook goede wedstrijden gespeeld zonder hem. Ik hoop dus dat hij erbij is. Hij is een heel goede speler, maar als hij er niet bij is ga ik een andere goede speler opstellen. We hebben al aangetoond dat we veel meer goede spelers hebben. Dus we missen de kwaliteiten van Veerman, maar iemand anders heeft ook weer hele specifieke kwaliteiten die we gaan benutten."

In de topper tussen de nummer 1 en 2 van de ranglijst mist de trainer ook Ismaël Saibari. Guus Til daarentegen is wel inzetbaar.

Koeman roept Wijnaldum, Bizot en Zirkzee op

Bondscoach Ronald Koeman heeft Georginio Wijnaldum, Marco Bizot en Joshua Zirkzee opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Oranje speelt op vrijdag 22 en dinsdag 26 maart oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland als voorbereiding op het EK dat deze zomer in ons buurland plaatsvindt.

In de voorselectie zitten dus hoogstwaarschijnlijk ook de spelers die een kans maken op deelname aan het EK. In de lijst van 30 namen zitten enkele opvallende namen.

Zo zijn Quinten Timber en Joshua Zirkzee voor het eerst opgenomen in de voorselectie, staat Marco Bizot voor het eerst sinds het EK van 2021 weer op de lijst en is ook Giorginio Wijnaldum weer van de partij. Daarnaast is ook Memphis Depay na meer dan een jaar afwezigheid weer terug in de gepubliceerde selectie.

De voorselectie van Oranje

'Spelers Ajax trainen op eigen initiatief'

Ze zouden drie dagen vrij hebben gekregen, maar dat was ze iets te veel. Een deel van de Ajax-selectie zou daarom vandaag op eigen initiatief zijn gaan trainen, meldt ESPN. Binnen de selectie zou onbegrip zijn ontstaan over de vrije dagen en daarop zou een aantal spelers zelf hebben besloten om te gaan trainen.

De drie dagen vrij komen op het moment dat Ajax al vier wedstrijden op rij niet wist te winnen in de eredivisie. Daarnaast werd vorige week voor het eerst tegen AZ in een nieuwe formatie gespeeld. Trainer John van 't Schip liet ontvallen dat Ajax vaker in dat systeem zou kunnen spelen, maar deze week lijkt daar dus weinig op getraind te worden.

Aankomende zondag speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, de Utrechters zijn al vijftien duels op rij ongeslagen gebleven. De Amsterdamse club staat op de vijfde plek en heeft twee punten voorsprong op Go Ahead Eagles.

Miedema heeft operatie nodig

Vivianne Miedema heeft een kleine knieoperatie nodig, dat zegt haar Arsenal-coach Jonas Eidevall tijdens een persconferentie. Miedema zou daardoor enkele weken aan de kant staan.

Eidevall voegt toe dat de 45 minuten die Miedema vorige week vrijdag speelde tegen Spanje in de halve finales van de Nations League niets te maken hebben met de nood tot opereren. "De operatie zou hoe dan ook nodig zijn geweest."

Miedema maakte in oktober haar rentree voor Arsenal na tien maanden revalideren. De spits van Oranje scheurde op 15 december 2022 haar kruisband, een blessure die vaak gepaard gaat met naweeën van kleinere blessures.

Miedema moet een operatie ondergaan

'Promes aangehouden in Dubai'

Quincy Promes zit sinds donderdag vast in Dubai, dat melden verschillende Russische media. De in Nederland veroordeelde voetballer zou bij de grenscontrole op het vliegveld zijn tegengehouden en naar het politiebureau zijn gebracht.

Promes was met zijn teamgenoten van Spartak Moskou in Dubai voor een trainingskamp. Zijn teamgenoten vlogen donderdag terug, maar Promes werd tegengehouden. Het Russische Metaratings schreef gister dat de aanvaller later met een aparte vlucht zou terugvliegen, maar volgens die site zit hij vandaag nog steeds in de Emiraten.

Begin dit jaar was Promes ook al in Dubai, toen werd hij niet aangehouden. Dat was ruim een maand voor hij werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel.

Transfernieuwtje: Ajax-beul Pieters blijft bij Hercules

Ajax-beul Tim Pieters blijft zijn amateurclub Hercules trouw. De 22-jarige aanvaller die eind vorig jaar in de tweede ronde van het bekertoernooi Ajax velde met twee goals (3-2), heeft zijn contract bij de club uit Utrecht met een seizoen verlengd. Dat meldt RTV Utrecht.

De dagen na de sensationele zege waren misschien nog wel gekker voor Pieters dan de wedstrijd zelf:

Hoe is het met Stengs?

Het geblesseerd uitvallen van Calvin Stengs gisteravond in de gewonnen halve finale van de KNVB-beker stuurde alle Feyenoord-fans met een bezorgd gemoed naar huis. 'Toch niet wéér de knie hè', was de teneur, ook bij trainer Arne Slot.

"Laat het alsjeblieft niet weer iets ernstigs zijn", zei Slot na afloop. "Ik hoop dat het tranen van de schrik waren. Dat het er slecht uitziet, is helder. Je zou hem een knie gunnen als die van jou of mij."

Stengs scheurde in het najaar van 2017 al eens een kruisband in de knie. Per brancard verliet hij donderdag in tranen het veld.

Hoe ernstig de blessure is, is moeilijk te zeggen op de avond dat het gebeurt. Ook in de dagen erna moet blijken of al kan worden vastgesteld wat de ernst is, afhankelijk of er vocht zit in de knie. Komende dagen zal meer duidelijkheid komen.

Blik via deze link verder terug op de wedstrijd van Feyenoord tegen Groningen:

Wie halen voorselectie Oranje?

Om 12.00 uur maakt de KNVB bekend wie bondscoach Ronald Koeman heeft gekozen in zijn voorselectie voor de oefenduels van Nederland tegen Schotland en Duitsland, twee belangrijke duels in aanloop naar het EK van aankomende zomer.

In de voorselectie zullen de contouren duidelijk worden van de groep spelers die Koeman mee wil nemen naar het toernooi in Duitsland.

Oranje speelt het oefenduel tegen Schotland op 22 maart in Amsterdam. Tegen de Duitsers speelt Nederland op 26 maart in Frankfurt.

Ronald Koeman

KNVB beker-flashback: even terug naar dinsdag en donderdag

De bekerfinalisten zijn bekend. NEC en Feyenoord plaatsten zich eerder deze week voor de eindstrijd van de KNVB-beker. Even terug naar wat er dinsdag en donderdag gebeurde:

Beleef via onderstaande link hoe de Japanners Ogawa en Sano de club uit Nijmegen langs Cambuur schoten, waardoor NEC voor het eerst in 24 jaar de bekerfinale gaat spelen...

...of ga hieronder even terug naar De Kuip gisteravond, waar Feyenoord moeizaam afrekende met eerstedivisionist FC Groningen, dankzij een winnende goal zeven minuten voor tijd van invaller Ondrej Lingr.

Zo ziet het programma dit weekend eruit

Het programma van speelronde 24

Dit is de stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie op 1 maart 2024

Opwarmen!

Doe de scheenbeschermers maar om, en trek de kicksen alvast aan. Het nieuwe eredivisieweekend gaat beginnen. In speelronde 24 wacht ons genoeg spektakel. Met vanavond (20.00u) de eerste wedstrijd tussen Volendam en NEC. En zondag (14.30u) de topper tussen PSV en Feyenoord.

Vandaag zijn we bij de persconferenties van Feyenoord en PSV. Ook houden we je op de hoogte van de voorselectie van het Nederlands elftal, die om 12.00 uur bekend wordt.