WK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Stolz voltooit opnieuw triple • Beune pakt drie uur na wereldtitel nóg een WK-medaille

liveblog gesloten

WK afstanden afgelopen

Met de 'ontzettend blije' Kjeld Nuis sluiten we het liveblog van de WK afstanden af. De Nederlandse schaatsploeg keert huiswaarts met zes gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles: de meeste van allemaal.

Kjeld Nuis 'ontzettend blij' met zilver en brons

Voor Kjeld Nuis voelt de zilveren medaille niet als verliezen. "Op dit moment is zilver achter Jordan een klein beetje goud. We verliezen hier van een fenomeen."

Nuis 'ontzettend blij' met zilver 1.500 meter: 'We verliezen hier van een fenomeen'

Bekijk hier de volledige uitslag

Rit 12, 1.500 meter (m) | Stolz voltooit opnieuw triple

Jordan Stolz doet het opnieuw! Net als vorig jaar wint hij drie afstanden op de WK afstanden: de 500, 1.000 en 1.500 meter. Dat betekent ook dat hij alle WK-races waar hij tot nu toe aan de start is verschenen, met een wereldtitel heeft afgesloten.

Ook Kjeld Nuis staat te juichen, want hij pakt net als op de twee voorgaande WK's het zilver.

Rit 11, 1.500 meter (m) | Ning komt niet aan tijd Stolz

Ning Zhongyan komt niet aan de 1.41,44 van Jordan Stolz. De Amerikaan moet nog één rit, met Connor Howe en Patrick Roest, overleven om voor de zesde keer in zijn carrière een gouden WK-medaille in ontvangst te mogen nemen.

Voor Nuis ziet het er ook goed uit, want hij staat nog altijd tweede.

Rit 10, 1.500 meter (m) | Stolz sneller dan Nuis

Jordan Stolz duikt 1,22 seconden onder de tijd van Kjeld Nuis en is dus hard op de weg naar de triple, of kunnen Ning Zhongyan, Wesly Dijs, Connor Howe of Patrick Roest daar nog een stokje voor steken?

Rit 10, 1.500 meter (m) | Nuis nog altijd de snelste

Nog drie ritten te gaan op de 1.500 meter, te beginnen met Jordan Stolz tegen Peder Kongshaug. Kjeld Nuis heeft nu nog de snelste tijd in handen, maar voor hoe lang nog?

Hij heeft de lat op 1.42,66 gelegd voor zijn concurrenten.

Bekijk hier hoe Beune brons pakt op de 1.500 meter

Brons voor Beune op 1.500 meter, Takagi pakt wereldtitel

Beune in extase na twee medailles op één dag

Beune 'nog steeds in extase' na goud en brons op één dag bij WK afstanden

Rit 5, 1.500 meter (m) | Sterke race Nuis

Kjeld Nuis laat een heel sterke race zien op de 1.500 meter. De tweevoudig olympisch kampioen klokt 1.42,66 en is tot nu toe veruit de snelste.

Jordan Stolz kan opnieuw triple voltooien

Jordan Stolz verbaasde vorig jaar vriend en vijand door op de 500, 1.000 én de 1.500 meter wereldkampioen te worden en de negentienjarige Amerikaan kan die prestatie dit jaar evenaren.

Vrijdag won hij al de 500 meter, gisteren overtuigde hij ook op de 1.000 meter en op de 1.500 meter is Stolz ook de grote favoriet. Hij start in de tiende rit.

Jordan Stolz

Nog even terug naar de 10.000 meter: zo won Ghiotto

Roest en Bergsma op tien kilometer niet opgewassen tegen oppermachtige Ghiotto

Wat feitjes over de 1.500 meter (m)

  • Op het WK van 2021 bestond het podium voor het eerst uit drie rijders met dezelfde nationaliteit: Thomas Krol won, voor Kjeld Nuis en Patrick Roest.
  • Kjeld Nuis is de oudste kampioen op de 1.500 meter ooit; hij was in 2020 dertig jaar oud toen hij in Salt Lake City de wereldtitel veroverde. Hij is de enige dertiger die wereldkampioen werd op de 1.500 meter. Vanavond staat de inmiddels 34-jarige Nederlander ook weer aan de start.
  • Wereldrecordhouder Kjeld Nuis kan op gelijke hoogte komen met Denis Yuskov en Shani Davis als het gaat om het aantal wereldtitels. Nuis werd al wereldkampioen in 2017 (Gangneung) en in 2020 (Salt Lake City). Daarnaast pakte hij driemaal zilver.

Loting 1.500 meter (m)

De belangrijkste ritten

Rit 5 Kjeld Nuis (Ned) Chung Jae-won (ZKo)
Rit 10 Jordan Stolz (VS) Peder Kongshaug (Nor)
Rit 11 Ning Zhongyan (Chn) Wesly Dijs (Ned)
Rit 12 Connor Howe (Can) Patrick Roest (Ned)

Bekijk hier de volledige uitslag

Rit 10, 1.500 meter (v) | Brons voor Beune!

Wat een knappe prestatie van Joy Beune! Ze zet op de 1.500 meter de derde tijd neer en pakt dus twee medailles op één dag bij de WK afstanden. Zo'n drie uur geleden zorgde ze op de 5.000 meter namelijk al voor een enorme stunt door Irene Schouten te verslaan en de wereldtitel te pakken.

Rit 9, 1.500 meter (v) | Takagi sneller dan Rijpma-De Jong

Geen titelprolongatie voor Antoinette Rijpma-De Jong, want Miho Takagi is al sneller dan de Nederlandse. De Japanse legt de lat op 1.52,29. Ook de Chinese Han Mei is sneller dan Rijpma-De Jong, die nu dus al is gezakt naar de derde plaats.

Nu komen alleen Joy Beune en Marijke Groenewoud nog op het ijs. Kunnen zij nog voor een Nederlandse wereldtitel zorgen of gaat Takagi er met haar tweede individuele WK-goud vandoor?

Rit 8, 1.500 meter (v) | Rijpma-De Jong schudt haar hoofd

Na een valse start zijn Antoinette Rijpma-De Jong en Valerie Maltais bij de tweede poging wel goed weg voor hun 1.500 meter. De Nederlandse titelverdedigster kruist al direct over Maltais heen en moet het dus de hele race alleen doen.

Ze moet er behoorlijk voor knokken, maar uiteindelijk is Rijpma-De Jong toch nog 0,02 seconden sneller dan Ayano Sato, die de snelste tijd in handen had. De tijd van Rijpma-De Jong is 1.53,27, maar ze schudt haar hoofd na de finish. Zelf denkt Rijpma-De Jong dus dat het niet goed genoeg gaat zijn voor goud.

Beune terug op het middenterrein

Daar is Joy Beune weer. Nog geen drie uur na haar sensationele 5.000 meter, is ze zich aan het klaarmaken voor nóg een race bij deze WK afstanden. Ze is in de slotrit van de 1.500 meter gekoppeld aan landgenote Marijke Groenewoud.

Alvast vooruitkijken met Dijs

Terwijl de eerste vrouwen bezig zijn aan hun 1.500 meter, nemen wij even de tijd vooruit te kijken met Wesly Dijs. Hij rijdt straks ook de 1.500 meter.

En Dijs heeft prettige herinneringen aan de ijsbaan van Calgary. Op 9 december 2022 won hij daar voor het eerst een wereldbekerwedstrijd op de 1.500 meter. Dat was op 9 december 2022. Veel Nederlanders zullen die race niet live gezien hebben, want op hetzelfde moment werd de WK-kwartfinalewedstrijd tussen Nederland en Argentinië gespeeld.

In deze video blikt Dijs nog even terug op die dag en kijkt hij vooruit op de 1.500 meter van de WK afstanden.

Dijs terug waar hij voor het eerst won: 'Was tijdens WK-duel Nederland-Argentinië'

Wat feitjes over de 1.500 meter (v)

  • Titelverdediger Antoinette Rijpma-De Jong is lastig te verslaan door haar tegenstanders in de rit. In de afgelopen vier seizoenen verloor ze in 34 1.500 meters enkel van Brittany Bowe (14 nov 2021 in Tomaszow), Ragne Wiklund (18 feb 2023 in Tomaszow) en Miho Takagi (27 jan 2024 in Salt Lake City).
  • Miho Takagi is dit seizoen ongeslagen op de 1.500 meter. De 29-jarige Japanse won alle vijf de wereldbekers die ze reed (ze sloeg Quebec over).
  • Liefst negen keer behaalde een schaatsster de dubbel door zowel op de 1.000 als de 1.500 meter wereldkampioen te worden. Voor Nederland staan Ireen Wüst en Jorien ter Mors in dat lijstje. Zij pakten respectievelijk in 2007 en 2016 de dubbel. De laatste die dit realiseerde was de Amerikaanse Heather Bergsma in 2017. Ook dit jaar is de dubbel mogelijk. Dan moet Miho Takagi de 1.500 meter winnen.

Startlijst 1.500 meter (v)

Dit zijn de belangrijkste ritten

Rit 8 Valerie Maltais (Can) Antoinette Rijpma-De Jong (Ned)
Rit 9 Ragne Wiklund (Nor) Kimi Goetz (VS)
Rit 10 Brittany Bowe (VS) Ivanie Blondin (Can)
Rit 11 Miho Takagi (Jpn) Han Mei (Chn)
Rit 12 Joy Beune (Ned) Marijke Groenewoud (Ned)

Hoe schaats je de perfecte 1.500 meter?

Dan is het nu tijd voor het koningsnummer van het schaatsen: de 1.500 meter. Maar hoe schaats je nou eigenlijk de perfecte 1.500 meter? Als iemand je dat kan vertellen, is het drievoudig olympisch kampioen op de schaatsmijl Ireen Wüst wel.

NOS Sportschool #2: de perfecte 1.500 meter schaatsen met Wüst

Bekijk hier de volledige uitslag

Rit 6, 10.000 meter (m) | Ghiotto prolongeert wereldtitel

Davide Ghiotto laat nog maar eens zien dat hij momenteel de beste 10.000 meter in huis heeft van iedereen. De 30-jarige Italiaan rijdt een vlakke race en duikt ruim acht seconden onder de tijd van Ted-Jan Bloemen: 12.38,81 Daarmee valt Patrick Roest van het podium. De Nederlander eindigt als vierde.

Roest moet nu zien te herstellen van zijn 10 kilometer, want over twee uur moet hij ook nog een 1.500 meter rijden.

Rit 5, 10.000 meter (m) | Roest bijt zich stuk op tijd Bloemen

Het lijkt er even op dat Patrick Roest toch nog onder de tijd van Ted-Jan Bloemen gaat duiken, maar dan krijgt hij het verschrikkelijk zwaar. Hij legt zijn handen op zijn bovenbenen en knokt zich naar 12.50,32, de derde tijd tot nu toe. Geen medaille dus voor Jorrit Bergsma, die zakt naar plaats vier, maar ook Roest moet nog vrezen voor zijn podiumplek, want topfavoriet Davide Ghiotto moet nog rijden.

Patrick Roest

Rit 5, 10.000 meter (m) | Roest versnelt

Na twaalf ronden versnelt Roest. Hij schudt daarmee Malfatti van zich af, maar moet nog wel flink wat tijd goedmaken op het schema van Ted-Jan Bloemen.

Rit 5, 10.000 meter (m) | Rustige start Roest

Patrick Roest gaat rustig van start, misschien zelfs iets te langzaam om de tijd van Ted-Jan Bloemen aan te kunnen vallen. Michele Malfatti gaat nog gelijk op met Roest.

Rit 4, 10.000 meter (m) | Prachtig man-tegen-mangevecht

Op het moment dat Bergsma Bloemen inhaalt, krijgt Bloemen toch weer een beetje extra energie. Het wordt in de laatste ronden een prachtig man-tegen-mangevecht, waarbij Bloemen met opnieuw een versnelling alsnog Bergsma het nakijken geeft.

En Bloemen duikt zelfs nog onder de tijd van Fish. De lat voor Patrick Roest, die in de volgende rit rijdt, ligt op 12.47,01. Jorrit Bergsma heeft de derde tijd in handen, met 12.50,91.

Rit 4, 10.000 meter (m) | Bergsma knokt zich terug

Ted-Jan Bloemen krijgt het moeilijk en Jorrit Bergsma voelt dat het mogelijk is hem te verslaan. Het gat wordt steeds kleiner. Beiden zijn nog wel langzamer dan Graeme Fish, die de snelste tijd in handen heeft.

Nog vier ronden te gaan.

Rit 4, 10.000 meter (m) | Bloemen rijdt weg bij Bergsma

Jorrit Bergsma kijkt halverwege tegen een behoorlijke achterstand aan. Ted-Jan Bloemen gaat een stuk sneller van start en rijdt nu bijna honderd meter voor de Nederlander, die dit seizoen niet vaak op het ijs te vinden was. Bergsma, drievoudig wereldkampioen 10.000 meter, had afgelopen zomer zijn schouderblad gebroken en toen hij weer fit genoeg was, kwam daar een griepje overheen.

Op karakter knokte hij zich alsnog naar de WK afstanden, maar het lijkt er voorlopig niet op dat hij ook echt een kandidaat is voor het goud.

IJshockeyfans in Calgary weten niets van WK afstanden

In Nederland wordt in groten getale gekeken naar de WK afstanden in Calgary. Maar hoe zit het met de sportliefhebbers in de Canadese stad zelf? Die blijken toch meer met ijshockey te hebben.

IJshockeyfans in Calgary weten niets van WK afstanden: 'Olympic Oval, wat is dat?'

Bekijk hier hoe Beune op sensationele wijze de 5 kilometer wint

Beune stunt met razendsnelle 5.000 meter en onttroont Schouten als wereldkampioen

Dweilpauze, 10.000 meter (m) | Fish snelste

Er zijn drie ritten geweest op de 10 kilometer en dat betekent dat de zamboni's het ijs op komen: dweilpauze. De snelste tijd halverwege is van de Canadees Graeme Fish. Hij klokte 12.48,61.

Direct na de dweil gaan we zien wat die tijd waard is, want dan komen Ted-Jan Bloemen en Jorrit Bergsma op het ijs. Daarna, in rit vijf, is het de beurt aan Patrick Roest en Michele Malfatti. De 10.000 meter wordt afgesloten met een rit tussen Davide Ghiotto en Bart Swings.

Schouten 'mag niet teleurgesteld zijn'

Irene Schouten moet op de 5.000 meter genoegen nemen met het zilver, omdat Joy Beune sneller bleek. "Het was niet zo'n goede rit", blikt de olympisch kampioene terug op haar race. "Maar al met al, zilver en drie keer goud, dan mag ik niet teleurgesteld terugkijken."

Bekijk hier de hele reactie van Schouten.

Schouten 'mag niet teleurgesteld terugkijken' op WK, maar baalt wel een beetje

Rit 2, 10.000 meter (m) | Fish sneller dan Eitrem

Graeme Fish is de grote favoriet van het publiek in Calgary en de Canadees lijkt daardoor vleugels te krijgen. Hij haalt zelfs zijn directe tegenstander Riku Tsuchiya uit Japan een ronde in. Fish lijkt dat op een onreglementaire manier te doen, want hij moet om een botsing te voorkomen even de binnenbaan induiken.

Maar de scheidsrechter bevestigt dat Fish daarvoor niet gediskwalificeerd wordt, omdat hij niet anders kon. Zijn tijd van 12.48,61 is ruim dertien seconden sneller dan die van Eitrem.

Ghiotto laat zich graag verrassen door DJ

Regerend wereldkampioen Davide Ghiotto heeft zijn wereldtitel te verdedigen op de 10.000 meter in Calgary. "En die spanning voel ik wel", vertelt de 30-jarige Italiaan aan de NOS. "Het blijft een lang eind waarin heel veel kan gebeuren. Maar heb er intussen al aardig wat gereden en gewonnen, dus het lukt me steeds beter de focus te houden. In de laatste rit weet ik wat ik moet rijden. Ik zal weggaan op een schema onder die snelste tijd en dan hoop ik het vol te houden."

Ghiotto, afgestuurd filosoof, vertelde paar jaar terug dat hij een liedje in zijn hoofd probeert te nemen om de rondjes door te komen. Een specifiek nummer heeft hij niet voor vandaag. "Soms komt er iets in me op, soms niet. Ben benieuwd wat de DJ draait en of ik daar iets aan heb. Ik laat me verrassen."

Ghiotto komt in de slotrit op het ijs. Hij is gekoppeld aan de Belg Bart Swings.

Davide Ghiotto

Rit 1, 10.000 meter (m) | Persoonlijk record Eitrem

De eerste rit van de 10.000 meter zit erop en Sander Eitrem zet de eerste tijd op de klokken. De 22-jarige Noor klokt 13.01,71, een dik persoonlijk record.

Beune verrast ook zichzelf

Joy Beune kijkt vol ongeloof naar het scorebord, waarop toch echt te zien is dat niet Irene Schouten maar zij wereldkampioen is op de 5.000 meter. "Ik kan het niet geloven eigenlijk. Mijn plan was om 6.50 te rijden. Het ging onderweg zó goed, ik dacht alleen maar: ga door, je kunt door. Op een gegeven moment ging ik wel op een hoop, maar het was gewoon genoeg."

Bekijk hier de hele reactie van Beune.

Beune kan niet geloven dat ze wereldkampioen is: 'Het is echt zo, ik zie het staan'

Wat feitjes over de 10.000 meter (m)

  • Nederland heerste jarenlang op de 10.000 meter. Na maar liefst negentien edities met een Nederlandse winnaar, waren de recentste drie wereldtitels op de langste afstand voor een buitenlander: de Canadees Graeme Fish, de Zweed Nils van der Poel en de Italiaan Davide Ghiotto.
  • Nederland heeft 41 medailles veroverd op de 10 kilometer. 19 goud, 17 zilver en 6 brons. Alleen in 2020 stond er geen Nederlander op het podium. Sven Kramer en Bob de Jong pakten beiden vijf keer goud op de 10.000 meter. Gianni Romme volgt op plaats twee met vier titels. Jorrit Bergsma werd drie keer wereldkampioen en Carl Verheijen twee keer.
  • Het grootste verschil tussen de winnaar en de nummer twee op deze afstand werd gerealiseerd door Sven Kramer in 2008 in Nagano. Hij won toen met 21,10 seconden voorsprong op de Italiaan Enrico Fabris. Het kleinste verschil was er in 2019 in Inzell, toen er slechts 0,42 seconden zat tussen winnaar Jorrit Bergsma en nummer twee Patrick Roest.

Loting 10.000 meter (m)

Dit zijn de belangrijkste ritten

Rit 4 Ted-Jan Bloemen (Can) Jorrit Bergsma (Ned)
Rit 5 Patrick Roest (Ned) Michele Malfatti (Ita)
Rit 6 Bart Swings (Bel) Davide Ghiotto (Ita)

Dit is de volledige uitslag

Rit 6, 5.000 meter (v) | GOUD VOOR BEUNE!

Joy Beune is wereldkampioen! Valerie Maltais en Yang Binyu komen bij lange na niet aan de tijd de 24-jarige Nederlandse en dat betekent dat Beune voor het eerst in haar carrière wereldkampioen is op een individueel nummer. Eerder dit WK pakte ze al wel goud met de ploegenachtervolging.

Irene Schouten is onttroond als wereldkampioen en pakt dit keer het zilver.

Joy Beune

Rit 5, 5.000 meter (v) | Sensationele race Beune

Wat een sensationele race van Joy Beune! Ze gaat, zoals we dat van haar kennen, heel hard van start op de 5.000 meter. Maar waar ze normaal gesproken in de laatste rondes instort, doet de 24-jarige Beune dat nu niet en Irene Schouten ziet het vanaf het middenterrein met angst en beven aan.

Beune houdt het vol en klokt 6.47,72, ruim een seconde sneller dan Schouten.

Rit 4, 5.000 meter (v) | Schouten ruim onder tijd Weidemann

Martina Sáblíková weet behoorlijk lang bij Schouten te blijven in de rit. Pas na 3.000 meter neemt Irene Schouten afstand van de Tsjechische. De regerend olympisch en wereldkampioene versnelt en houdt vervolgens haar verval in rondetijden beperkt.

Met nog een ultieme versnelling in de laatste ronde klokt ze 6.48,98, heel ruim onder de tijd van Weidemann. Maar wat die tijd echt waard is, is met nog twee ritten te gaan nog even afwachten.

In de volgende rit komen Joy Beune en Ragne Wiklund in actie.

Rit 4, 5.000 meter (v) | Schouten op het ijs

Er zijn drie ritten geweest en dat betekent dat het nu de beurt is aan Irene Schouten. De snelste tijd tot nu toe staat op naam van Isabelle Weidemann, met 6.55,47, maar Jillert Anema denkt niet dat die tijd een maatstaf is voor zijn pupil Schouten. "Je moet nooit op de ritten voor je af gaan", vertelt de coach van Schouten.

En of er misschien zelfs een wereldrecord in zit voor Schouten? "Een wereldrecord komt bij je, je kunt dat niet plannen. Ze moet gewoon een lekkere rit gaan rijden." Het wereldrecord staat op 6.39,02. Het persoonlijk record van Schouten is 6.41,25.

Irene Schouten

Niet fitte Wiklund is er 'helemaal klaar mee'

Joy Beune rijdt in rit vijf van de 5.000 meter tegen Ragne Wiklund, die zeker niet topfit is bij deze WK afstanden. De 23-jarige Wiklund, die vorig jaar nog de wereldtitel veroverde op de 3.000 en de 1.500 meter en zilver pakte op de 5.000, zegt in de ochtenduren van de slotdag er "helemaal klaar mee" te zijn. "Ik wil naar huis, lekker skiën, naar buiten. 2024 is nog niet mijn jaar. Ik hoop dat ik thuis weer fris kan worden en goed kan zijn in Inzell." In het Duitse Inzell worden over drie weken de WK sprint en allround gehouden.

De Noorse bondscoach Bjarne Rykkje legt uit dat Wiklund al het hele wereldbekerseizoen last van haar rug heeft. "En daarna werd ze nog twee keer ziek. Dat was begin januari, een buikvirusje en een stevige griep. Met al dat reizen van de laatste weken lukt het dan gewoon niet om haar hier top aan de start te krijgen."

Ragne Wiklund

Rit 1, 5.000 meter (v) | Stabiele race Weidemann

Isabelle Weidemann veroverde donderdag verrassend een zilveren medaille op de 3.000 meter. Het zorgde voor grote vreugde bij haar én het Canadese publiek, dat haar ook voor de start van de 5.000 meter duidelijk laat horen voor de 28-jarige Canadese.

Weidemann neemt al snel afstand van haar directe tegenstander Momoka Horikawa en laat een behoorlijk stabiele race zien, maar haar rondetijden lopen in het tweede gedeelte wel langzaam maar zeker op. De nationaal recordhoudster van Canada zet de eerste tijd van de avond neer: 6.55,47.

De pittige dag van Joy Beune

Joy Beune heeft een behoorlijk pittige dag voor de boeg. Ze rijdt eerst de 5.000 meter, waarbij ze zich zeker niet gaat inhouden en tot het gaatje zal gaan. "Ik ga niet sparen voor de 1.500", vertelt Beune voorafgaand aan de slotdag van de WK afstanden. "Het wordt pittig, maar ik denk dat ik het kan. Daarna even uitfietsen, goed eten, herstellen en dan sta ik er op de 1.500."

Voor Beune zit er drie uur en elf minuten tussen beide afstanden.

Beune rijdt op één dag 5.000 en 1.500 meter: 'Wordt pittig, maar denk dat ik het kan'

Schouten gaat voor vier keer goud

Irene Schouten kan de WK afstanden afsluiten met een totaal van vier gouden medailles. Na haar wereldtitels op de 3.000 meter, de ploegenachtervolging en de massastart is ze vanavond op de 5.000 meter ook de topfavoriet voor de wereldtitel. Maar echt goed geslapen heeft ze niet, na haar bizarre zege op de massastart.

"Ik had wel wat moeite met in slaap komen", vertelt ze. Voor Schouten is haar toernooi sowieso al geslaagd met drie keer goud. "Maar ik hoop wel vandaag nog een goede rit neer te zetten."

Schouten rijdt al in rit vier van de 5.000 meter tegen de Tsjechische Martina Sáblíková.

Schouten wil 'tuurlijk' vier keer goud: 'Maar sowieso is mijn toernooi geslaagd'

Kijk nu live mee

Het schaatsen is vanaf nu live te zien via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 3. Ireen Wüst en Mark Tuitert kijken vooruit samen met presentator Jeroen Stomphorst. Om 20.00 uur wordt het allereerste startschot gegeven.

Wat feitjes over de 5.000 meter (v)

  • Martina Sáblíková is de absolute recordhouder als het gaat om aantal wereldtitels op de 5.000 meter. De 36-jarige Tsjechische werd al tien keer wereldkampioen en staat ook vanavond weer aan de start. Mocht ze winnen, dat is ze de oudste wereldkampioene ooit. Dat is nu Atje Keulen Deelstra, die in 1974 op 35-jarige leeftijd de wereldtitel allround veroverde.
  • Sáblíková is gekoppeld aan Irene Schouten, die al twee keer het goud pakte op de langste afstand voor vrouwen en vanavond de grote favoriet is. Schouten is de enige Nederlandse die wereldkampioen werd op deze afstand. Naast de twee gouden medailles van Schouten, pakte Nederland zeven keer zilver en zeven keer brons.
  • Schouten, regerend olympisch kampioene en titelverdedigster op deze afstand, heeft de drie snelste seizoenstijden achter haar naam staan: 6.42,24 van het wereldbekerkwalificatietoernooi, 6.49,89 van de NK Afstanden en 6.50,64 van de wereldbeker in Stavanger.

5.000 meter (v) | Schouten gekoppeld aan Sáblíková

De belangrijkste ritten

Rit 1 Momoka Horikawa (Jpn) Isabelle Weidemann (Can)
Rit 4 Irene Schouten (Ned) Martina Sáblíková (Tsj)
Rit 5 Joy Beune (Ned) Ragne Wiklund (Nor)
Rit 6 Valerie Maltais (Can) Yang Binyu (Chn)

Wie, wat, waar, Wüst

De laatste vooruitblik van Ireen Wüst op de WK afstanden. Ze laat haar licht schijnen over de 5.000 meter voor vrouwen, de 10.000 meter voor mannen en de 1.500 meters.

Wüst, zelf vijftienvoudig wereldkampioen, sprak in aanloop naar de slotdag met Joy Beune, die vandaag twee afstanden rijdt.

Wie, wat, waar, Wüst: Warmfietsen voor de slotdag van de WK

Gisteren iets gemist? Kijk hier de samenvattingen terug

Het programma van vanavond

Programma WK afstanden zondag

Slotdag WK afstanden

Het is de vierde dag en dus de slotdag van de WK afstanden in Calgary. Er staan nog vier gouden medailles op het spel, die van de 5.000 meter (v), de 10.000 meter (m) en de 1.500 meters voor mannen en vrouwen. De speaker van de ijshal noemde het treffend Long Distance Day.

Irene Schouten kan voor een unieke vier-op-een-rij gaan zorgen, nadat ze al goud heeft gepakt op de 3.000 meter, de ploegenachtervolging en de massastart. En Jordan Stolz gaat voor het tweede jaar op rij voor de triple. Daarvoor heeft hij na de wereldtitels op de 500 en de 1.000 meter alleen nog de zege nodig op de 1.500 meter.

Via dit liveblog blijf je de hele avond op de hoogte van de ontwikkelingen in Calgary.