NOS Schaatsen

Schaatswonder Stolz voltooit waanzinnige WK-trilogie opnieuw, zilver Nuis

Stolz ook op 1.500 meter klasse apart bij WK afstanden, Nuis pakt zilver

Jordan Stolz heeft bij de WK afstanden voor het tweede jaar op rij zijn waanzinnige trilogie voltooid. Het 19-jarige Amerikaanse schaatswonder won op de slotdag in Calgary de 1.500 meter met overmacht.

Eerder deze week had hij ook al de 500 meter en de 1.000 meter op zijn naam geschreven. Vorig jaar in Thialf won hij ook al die drie afstanden.

Kjeld Nuis was op 1,22 seconde de beste verliezer. De tweevoudig olympisch kampioen veroverde het zilver en was daar erg blij mee. "Op dit moment is zilver achter Jordan een klein beetje goud", zei Nuis. "Wij verliezen hier van een fenomeen."

Nuis 'ontzettend blij' met zilver 1.500 meter: 'We verliezen hier van een fenomeen'

De Noor Peder Kongshaug reed bijna dezelfde tijd als Nuis (1.42,66), maar moest op een paar duizendsten genoegen nemen met brons.

Ongelooflijk en realistisch

Een jaar geleden zette Stolz de schaatswereld in Thialf op z'n kop door als 18-jarige drie wereldtitels te veroveren. Dat hij die prestatie in Calgary een jaar later zou herhalen was even ongelooflijk als realistisch.

De Amerikaan won in aanloop naar de WK alle afstanden bij de wereldbekers in Salt Lake City en Quebec, met razendsnelle tijden. Op de 1.000 meter verbeterde hij bovendien het wereldrecord.

Als iemand een stokje zou kunnen steken voor de triple van Stolz, dan was het Nuis wel. De ervaren Nederlander schaatste zaterdag naar het brons op de 1.000 meter. Daar was hij bijzonder blij mee, ook omdat hij zich niet helemaal topfit voelde na zijn val in Salt Lake.

Op de 1.500 meter, de afstand waarop hij al twee keer wereldkampioen werd, snelde Nuis al in rit vier naar 1.42,66. Waar hij een dag eerder juichend over de streep kwam, was hij nu ingetogen. Het was van zijn gezicht te lezen: dit was niet genoeg om de Amerikaan te verslaan.

Stolz na historische zesde wereldtitel op rij: 'Dit is crazy'

Daar kreeg Nuis gelijk in. Stolz, die zaterdag na de 1.000 meter toegaf dat hij wel wat moe aan het worden was, reed in rit tien naar 1.41,44.

De Amerikaan pakte zijn winst vooral met zijn opening en zijn eerste ronde. Die waren veel sneller dan die van Nuis (22,9 om 23,5 en 24,7 om 25,1). In het slot van de rit pakte hij minder winst, maar het verschil was toen al ruimschoots gemaakt.

Wesly Dijs eindigde als zesde. Patrick Roest, die twee uur eerder op de tien kilometer als vierde was geëindigd, werd dertiende.

Geschiedenis

Stolz schreef geschiedenis met zijn overwinning op de slotdag. Nog nooit wist een schaatser zes wereldtitels op een rij te behalen. Sven Kramer kwam in 2007 en 2008 tot vijf titels op een rij.

Hoe rijd je de perfecte 1.500 meter? Veelvoudig kampioen Ireen Wüst legt het uit in deze aflevering van NOS Sportschool:

NOS Sportschool #2: de perfecte 1.500 meter schaatsen met Wüst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl