NOS Schaatsen

Roest en Bergsma op tien kilometer niet opgewassen tegen oppermachtige Ghiotto

Roest en Bergsma op tien kilometer niet opgewassen tegen oppermachtige Ghiotto

Davide Ghiotto heeft voor de tweede keer op rij de wereldtitel op de tien kilometer veroverd. De Italiaan was bij de WK afstanden in Calgary opnieuw een klasse beter dan de concurrentie.

Met 12.38,81 was hij ruim acht seconden sneller dan de Canadese Nederlander Ted-Jan Bloemen, die het zilver veroverde. Het brons was voor Graeme Fish, ook uit Canada.

Patrick Roest en Jorrit Bergsma eindigen naast het podium. Roest werd vierde op dik elf seconden van Ghiotto, Bergsma moest het doen met de vijfde plaats.

Topfavoriet

Roest prolongeerde donderdag zijn wereldtitel op de vijf kilometer, maar op de tien kilometer was hij niet de topfavoriet.

Dat was Ghiotto, die de enige internationale tien kilometer dit seizoen met bijna tien seconden voorsprong had gewonnen. Een jaar geleden was Ghiotto bij de WK in Thialf zelfs bijna vijftien seconden sneller dan de concurrentie.

Roest reed in de voorlaatste rit tegen de Italiaan Michele Malfatti. Bloemen had op dat moment de snelste tijd achter zijn naam (12.47,01).

Tot halverwege de race hield Roest zich in. De tweevoudig wereldkampioen op de vijf kilometer, die zich dit seizoen al een keer flink opblies door veel te snel te starten, schroefde zijn tempo langzaam op. Maar het schema van Bloemen bleek te hoog gegrepen.

Met nog drie ronden te gaan, leek Roest al helemaal leeg. Met een van pijn vertrokken gezicht en met beide handen op zijn benen, knokte hij zich naar 12.50,32. Niet alleen Bloemen, maar ook de Canadese oud-wereldkampioen Fish (12.48,61) was sneller.

Italiaans record

In de slotrit reed Ghiotto vervolgens met een zeer vlakke race naar zijn tweede wereldtitel op rij. Met 12.38,82 noteerde hij bovendien een nieuw Italiaans record.

Drievoudig wereldkampioen Bergsma reed zijn rit tegen Bloemen, de in Nederland geboren schaatser die uitkomt voor Canada. Het was een van de weinige keren dat Bergsma een internationale wedstrijd reed dit seizoen. Een gebroken schouderblad afgelopen zomer en een flinke griep in december wierpen de 38-jarige specialist terug.

Hij wist zich niet te plaatsen voor internationale wedstrijden op de vijf kilometer, maar kon zich daardoor wel in alle rust focussen op het rijden van deze ene afstand in Calgary.

Achterstand

Bloemen, de olympisch kampioen van 2018, ging veel sneller van start. Bergsma zag zijn achterstand oplopen tot zo'n honderd meter, maar de ervaren Fries bouwde zijn race heel anders op. Terwijl Bloemen langzaam vertraagde, kon Bergsma nog versnellen.

Bloemen na WK-zilver: 'Het was niet de race van mijn dromen'

Met nog drie ronden te gaan reed Bergsma zijn tegenstander voorbij, maar Bloemen had nog een tweede leven. Opgezweept door het Canadese publiek knokte hij zich weer langs Bergsma en naar 12.47,00.

Bergsma strandde precies tien jaar na zijn gouden olympische race van Sotsji op 12.50,91.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl