NOS SchaatsenAangepast

Beune stunt met wereldtitel 5.000 meter, drie uur later ook brons 1.500 meter

Beune stunt met razendsnelle 5.000 meter en onttroont Schouten als wereldkampioen

De slotdag van de WK afstanden is dé dag van Joy Beune geworden. De Nederlandse schaatsster veroverde in Calgary binnen drieënhalf uur twee WK-medailles.

Op de vijf kilometer zorgde ze aan het begin van de avond voor een enorme stunt door het goud te pakken, ten koste van favoriet Irene Schouten. Op de 1.500 meter was ze drie uur later ook nog goed voor brons.

De wereldtitel op de 1.500 meter ging naar de Japanse Miho Takagi. Titelverdedigster Antoinette Rijpma-de Jong eindigde als vierde.

Brons voor Beune op 1.500 meter, Takagi pakt wereldtitel

Op de 1.500 meter hoorde Beune als nationaal kampioen tot de kanshebbers voor een medaille, maar op de vijf kilometer was ze een van de outsiders.

Dat Beune in Calgary 1,26 seconde sneller was dan titelverdedigster Schouten was een grote verrassing.

Geen vier-op-een-rij Schouten

Voor Schouten was het een zure nederlaag. Ze had in Calgary een unieke prestatie kunnen leveren door haar vierde wereldtitel in vier dagen te veroveren. De 31-jarige Schouten was eerder deze week al wereldkampioen geworden op de drie kilometer, de ploegenachtervolging en de massastart.

Op de vijf kilometer was Schouten als titelhoudster en olympisch kampioen ook favoriet. Ze reed in de rit voor Beune naar 6.48,98 en moest afwachten of haar tijd voldoende zou zijn voor een vierde wereldtitel.

Schouten 'mag niet teleurgesteld terugkijken' op WK, maar baalt wel een beetje

Beune ging daarna als een kamikaze van start, zoals ze dat vaak doet in haar races. Halverwege haar rit was ze bijna vijf seconden sneller dan Schouten.

Ze hield haar voorsprong verrassend lang vast, al waren de laatste ronden loodzwaar en liepen haar rondetijden op. Haar voorsprong op Schouten slonk snel, maar Beune hield met 6.47,72 (een persoonlijk record) ruim voldoende marge over om haar eerste individuele wereldtitel te kunnen vieren.

Donderdag werd Beune ook al wereldkampioen op de ploegenachtervolging, samen met Schouten en Marijke Groenewoud.

Ongeloof

"Ik kan het niet geloven eigenlijk. Mijn plan was om 6.50 te rijden. Het ging onderweg zó goed, ik dacht alleen maar: ga door, je kunt door. Op een gegeven moment ging ik wel op een hoop, maar het was gewoon genoeg", reageerde Beune.

Bekijk de reacties van Beune na de 1.500 en de 5.000 meter.

Schouten baalde wel van haar nederlaag, maar kijkt vooral tevreden terug op haar toernooi. "Het was niet zo'n goede rit, daar kwam ik natuurlijk wel voor. Maar al met al, zilver en drie keer goud... Dan mag ik niet teleurgesteld terugkijken", reageerde ze. "Er was er eentje beter, die heeft verdiend gewonnen."

Dat Beune überhaupt van start ging op de vijf kilometer bij de wereldkampioenschappen, was al verrassend. Ze verbaasde zichzelf in december door bij de NK afstanden het zilver te veroveren, achter Schouten. Daardoor mocht de 24-jarige schaatsster, die uitblinkt op de middellange afstanden, haar WK-debuut maken op de langste afstand.

Takagi oppermachtig op 1.500 meter

Ruim drie uur na haar sensationele vijf kilometer trok Beune opnieuw haar schaatsen aan voor de 1.500 meter. In de slotrit kwam ze niet aan de tijd van de oppermachtige Takagi, die het goud pakte in 1.52,29.

De Japanse won zaterdag al het goud op de 1.000 meter en was ook op de schaatsmijl favoriet voor de zege. De 29-jarige Japanse, die al jaren traint onder Nederlander Johan de Wit, bleef het hele seizoen ongeslagen op de 1.500 meter.

Rijpma-de Jong baalt

Concurrentie was er uiteraard wel, ook uit Nederland. Antoinette Rijpma-de Jong was als titelverdedigster de grootste uitdager van Takagi. In de wereldbekers pakte Rijpma-de Jong vaak het zilver achter de Japanse, al was de marge meestal wel aanzienlijk.

Dat was in Calgary ook zo. Rijpma-de Jong reed wel een goede slotronde (30,6), maar ze miste de snelheid in het begin van haar race. Met 1.53,27 was ze bijna een seconde langzamer dan Takagi.

Rijpma-De Jong teleurgesteld na vierde plek 1.500 meter: 'Wilde veel te veel'

Ook de Chinese Han Mei dook onder de tijd van Rijpma-de Jong en veroverde het zilver. Beune, die in haar rit tegen Groenewoud naar 1.52,91 snelde, mocht opnieuw naar het podium om dit keer het brons op te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl